Melyik mirabolán ?...mert abból ugye van elég sok. :) Én nem szilvázok , de most ki kell mentenem a Jofelát és a Jogantát a kertből /minden mozdítható fa és egyéb gyümölcstermő mellett / , így most kénytelen leszek oltani...van 1-2 St Julien A , Docera 6 és Wawit csemetém én azokba rakom. Van pár kajszim Myr 29c-n, de nem rajongok értük .
A tavalyelőtti szemzéseim...sok nem eredt meg...csak azt tudom akkor mikből szemeztem , majd ha teremnek akkor tudom beazonosítani / mivel nem új beszerzésű fajták voltak nem tartottam fontosnak felcímkézni / ...ami esélyes : Maria Bianca , Winegold , Incrocio Pieri.
Kösz :) Ültetéskor kicsit azért a karókat visszacsíptem, de tényleg csak kicsit. Ezek amúgy a néhai " legszebb virágú barackom " magoncaira lettek szemezve..annak is a bordó levelű csemetéire /mert egy része az anyára , másik része az apára ütött vissza , a zöld levelű, mandula szülőre nem szemzek /. Ősszel is vettetem egy csomót /mondjuk nem tudom minek, mert helyem az nem lesz...de nem tudom abbahagyni...majd elsózom a majdani csemetéket /. Igaz vetettem GXN magot is...van még 3 Barrierem, abból is lesz egy anyafa...most meg beszereztem 3 Montclar-t...na azt is lehet magról szaporítani / a GXN és a Barrier persze szét fog válni szülők szerint, de majd azokból is kiszelektálom a mandulásokat... /.
Ma elültettem 10 saját gyártmányú csemetét , mandulabarack alanyon : ...ilyen a gyökérzetük . nem túl erősek, mert sűrűn voltak az iskolában, de ráérnek megnőni.
Egyébként nem kötözködni akartam, de ugye USA középső részének éghajlata olyan - mivel nincs északról semmi ami a beömlő hideget megakadályozza - hogy sokkal nagyobbak a kilengések mint nálunk, az átlaghőmérséklethez képest sokkal lejjebb vannak a minimumok, de ehhez az ottani növények alkalmazkodtak, pl. az indián banán is tök későn hajt ki tavasszal, nem úgy mint a buta barack, amelyik máshol szocializálódott.
Pl Dallasban télen az átlagos napi maximumhőmérséklet plusz 14-16 fok, a napi átlagos minimum plusz 3-6 fok, de jellemzően a téli abszolút minimumhőmérséklet -7 fok, a valaha mért legalacsonyabb pedig -19 vagy -22 fok, attól függően melyik forrásnak hiszek. (sőt még márciusban is volt már -12 fok is)
Amerikát írtam , Dallast csak mint szélsőséget említettem . Ha ránézel a hőtérkepre akkor láthatod hogy az ország nagy része erősen fagyos , a közepe -25 és alatta . Ezek a területek kb azonos szélességen vannak mint mi . Azért a -25 nevezhető ... télnek .
Néztem az időjárást Amerikában , na ott nincs hiány a télből . Most Dallasban -5 fok van és az valahol Izrael magasságában van . Mint ha tavaly is ez lett volna a helyzet és utána indultak meg a hideg betörések ide hozzánk is . Remélem nem ismétlődik meg a tavalyi forgatókönyv .
Kicsit utánolvastam német oldalakon a Roter Weinbergpfirsicht illetően, aztán kiderült, hogy ez egy fajtakör, melynek szereplői érési időben, termés nagyságban, virág és levélszínben különbözhetnek, de a lényeg a piros, vörös gyümölcshús, marad. Szeged környékén nem ismeretlen a vérbélű őszibarack, szeptember közepén időnként találkozhatunk a piacon ilyen termésekkel. Újszegeden egy-két idősebb fa létezik, nem sikerült oltóvesszőt kikönyörögnöm, mereven elzárkóztak a "bótolás" elől. Pedig nem hiszem hogy konkurancia lennék...Az érési idő majd segít a Vörös Császár/Roter Weinbergpfirsich megállapításban.
Érdekes, a Roter Weinbergpfirsich lombján nincs extra vörös szín, talán a virágai mélyebb rózsaszínűek–enyhén bordók az átlaghoz képest. Ez a fajta nem a Vörös császár? https://oszibarackinfo.hu/voros-csaszar-oszibarack/ Reménykedjük, hogy az idén megmutatja termését is. Minden évben ér meglepetés, öröm vagy csalódás, amikor az összeharácsolt körtefajták közül szembesülök az első termésekkel.
Két fajta van aminek ismerem a termését, az anyafákat kb tíz éve vettette az egyik ismerősöm ezekről szemeztem nagyjából két hét különbség van az érési idejükben. Tényleg vérbélűek, magot is vetettem.
Köszönöm a listát! Egy-két termelőt személyesen ismerek. Oltóvessző jó, mint tavaly írtam, a kb. ceruzavastagságú nemessel az angolnyelves párosítás működik. Rajtam kívül mások is élnek ezzel a tavaszi oltási móddal őszibarack esetén is.
Köszönöm a lehetőséget! Egy fajtám van, termett, ez pediglen a Roter Weinbergpfirsich ("Kiskert"-től). Egy adalék: a fajta és a hozzá hasonló kései érésű szőrmók fajták alkalmasak biotermesztésre, tafrina sem betegíti...Hát ez nem igaz. Ha Weinbergpfirischtől eltérő fajtád van, akkor légy szíves jelezd! Állítólag ezek magnemesek, még várom a termésigazolást!
Én a közelemből vettem 2 szabadgyökerű csenevészt, doppingoltam, szépen fejlődtek, majd a termés valahogy nem akart véres:) lenni. Beszámoltam róla itt korábban.
A címke szerint a jónevű, említett Farkastól.
Persze az is lehet, hogy a kis/közepes helyi kertészet rátette a címkét 2 valami megmaradtra.