Sziasztok!Férjemmel észak olaszországba mennénk,egy üzleti ötletünk megvalósitása céljából.A nyelvet sajnos nem beszéljük,ezért keresünk valakit,aki segíteni tudna,vagy vállalkozna.Minden segítséget köszönök.Éva
Mostanában csináltam megint néhány új kürtős kalács sütőt.
Javaslom nektek másodállásban esetleg főállásban süssetek kürtős kalácsot külföldön. Itt nálunk nagyon jó híre van. Megtanítottam már sok külföldi magyart kürtős kalácsot sütni. Voltak köztük Ausztráliában, Hollandiában, Angliában, Spanyolországban, Németországban élő illetve oda települő magyarok. A világban még egyáltalán nincs elterjesztve ez a finomság. Ahol bevezették ott nagyon jól megy.
Piacokon, nagyobb rendezvényeken strandokon búcsúkban sok százat el lehet adni, gyakran egész nap sor áll érte. Sokkal jobban fogy, mint a lángos, a hamburger meg a gyros. Rendkívül kellemes illata nagyon csábítja a vevőket. Tavasztól karácsonyig szoktuk csinálni. Mi két formában csináljuk, a strandokon fix faházakban a piacokon és rendezvényeken vontatható büfé kocsiban, de csináltuk már nagy sátorban, pavilonban is.
Ha valakit érdekel ez a magyar finomság, állok rendelkezésére.
Ez annyit jelent hogy ott a àllandò lakhelyed, ott adòzol, van tartòzk. engedèlyed stb. Nem èrdekli az olaszokat hogy Mo-n be vagy- e jelentve valahol, nincs ilyen irànyu komunikàciò a kèt orsaàg kozott.
Amugy az àllandò lakhely nem jelent àllandò ott_tartòzkodàst. Azelott volt a residenza ès a domiciliio, pl. valaki munkàja folytàn valahol màshol èlt àllandòan de megtartotta a residenza-t az eredeti lakhelyèn vagy bàrmi hasonlò variàciò lehetett. Ezt a domicilio-t aztàn eltoroltèk, az ujabb szabàlyokkal nem volt dolgom.
Lènyeg a lènyeg, a tessera meg egyèb idonkènt szuksèges papirokat az a Comune adja/adhatja, ahol mint residenza szàmon tartanak.
Na szóval. Voltam pénteken a commune-ban... Beadtam a kérelmet a residenza-ra. Szerintük 14-16 napon belül jön majd egy emberke aki ellenőrzi hogy a megadott címen tartózkodom-e, aztán utána még1x vissza kell menni a commune-ba és akkor megkapom a residenza-t.
Egy dolog nem világos nekem: ezzel most olaszországi állandó lakcímem lesz és ki kell jelentkeznem a magyarországi címemről (vagy mit is jelent pontosan ez a residenza)?
Sziasztok a barátnőmmel kimegyünk Riminibe neki lenne munkája csak nekem is kellene valamit dolgoznom. Nyelvet nem tudok ezért eleinte gondolom csak valami egyszerű melót tudok elvállalni. Ha valaki tudna nekem ebben segíteni azt megköszönném.
Valóban a Residenza lesz a dolog. A HR-es emberke hétfőn felhívja a Commune-t, aztán megkapom az igazolást. Később meg kijönnek ellenőrizni, mert kötelező (hiába igazolja a hotel hogy itt lakom).
Ha ez megvan, akkor megcsináltatom a Tesseria-t....
Sztem CERTIFICATO DI RESIDENZA, azaz igazolja hogy hol laksz.
Ehhez persze az kell hogy bejelented (ha mèg meg nem tetted volna) hogy itt ès itt laksz. Akkor tudomàsul veszik, ès kikuldenek 5-10 napon belul egy rendort (nem a rendorsèg, hanem a Polizia Locale, azaz egy olyan vàrosi egyenruhàs felugyelet szeru) aki meggyozodik arrol hogy ott laksz, azutàn megadjàk a Residenza-t.
Hozzàm reggel 7 korul jottek, merthogy akkor otthon van az is aki dolgozik, meg làtni hogy ott alszik-e vagy csak làtszatbòl van ott.
Ha a munkaadò hotel valamilyen hàzikòjàban laksz (ilyesmire emlèkszem) akkor tàn ok is tudnak egy iràst adni hogy adtak neked lakàst, akkor azzal mègy a Comune hivatalàba, a procedura nem vàltozik (bàr lehet hogy nem jonnek ki) de felgyorsul a folyamat.
Már 3 hónapja olaszországban dolgozom. Lassan a munka is kevesebb lesz, időm is több van mint eddig.
Tegnap megpróbáltam megcsináltatni a Tesseria Sanitaria-t. Codice fiscale+szerződés+utlevél+3 havi fizetési papír nem volt elég. Valamit akarnak a commune-tól..... Tudja valaki mi a fene amit kérnek?
Gondolom valami olyan papir hogy itt lakom és tudnak rólam. Mi a neve ennek a papirnak? Mit kell kérnem ha bemegyek az önkormányzathoz?
Amugy nagy pangàs van itt de rengeteg az ugynoksèg ahol mindenfèle munkàra keresnek embert, sztem talàlsz valamit ha a nyelvet valamennyire birod.
Kutyakozmetikus itt is van, de sajàt vàllalkozàst addig ne indits amig a nyelvet tok jòl nem beszèli, mert nagyon faramuci a burokràcia, tele buktatòval, konyvelo nèlkul lehetetlen bàrkinek is szabaduszòkènt dolgozni. Azzal meg szòt kell èrteni, màskèpp nem megy. Sok szerencsèt!
Szervusztok nagyon régóta gondolkozom a feleségemmel, hogy kimennénk dolgozni ill. élni Olaszországba. A feleségem kutyakozmetikus ( itthon is keresett) Ő állítólag könnyeben találna állást vagy kint is betudna inditani vállalkozást. Én 1 takarítással foglalkozó multinál dolgozom. Keresnék olyan személyt aki tudna segíteni (érdemben) a kinti dolgaink elindításában természetesen a részleteket személyesen megbeszéljük. Ha esetleg tudna valaki segíteni részemre legális munkát találni, kezdetnek az is megfelel. A-B jogosítványom van gyakorlattal és csekély nyelvtudásom.
A kertet tobbnyire mindenki maga rendezi, aki hiv valakit. olyat hiv aki baràtok-ismerosok àltal referenciàlt. Pròbàlj nagyobb kertèszetekben munkàt talàlni, aztàn ha belejottèl, megismerted az èghajlatot, flòràt, nyelvet, megpròbàlhatod mellèk keresetkènt...
Sziasztok! Először is mediterrán részen szeretnék munkát vállalni 25 éves vagyok. ezért választottam az olaszt!
Március közepén mennék ki Olaszországba! Alkalmi kertrendezés illetve mezőgazdasági és építőipari munkákba tevékenykedni.:-) Vagy ami jön ha úgy érzed, kész vagy egy ilyen kalandra, és bírni fogod, akkor mindenképp jelentkezz útitársnak és kollégának!! carini@freemail.hu
Hàt nyomd is az olaszt mert az mindenkèppen kell. Ha a munkaadònàl nem is, de a hivatalokban a sok intèznivalònàl az angollal nem sokra mèsz.
Rengeteg a munkakozvetito ugynoksèg, sztem itt kell lenned egy darabig turistakènt ès azalatt ezerrel keresel munkàt. Bàr most màr a krizis kezd èrzodni, sok jò cègnèl is pangàs van.... De mèg làtom a sok hirdetèst az ugynoksègeknèl, szòval remèny van. Hogy ezek hogy muxenek, màr leirtam valahol, keresgèlj vissza.
Sehogy ne menj bele privàt kozvetitèsekbe, foleg ha pènzt kèrnek az àllàs-talàlàsèrt!!! Azok mind szèlhàmosok ès piszkos ugyek!!!!
sziasztok! segítséget szeretnék kérni, nyáron mennék ki Olasz o.-ba dolgozni,akkor már 21éves leszek,hatalmas ambicióval és kitartással bármilyen munkát örömmel vennék. sajnos ismeretségem nincs kint,ezért még nincs nagy tapasztalatom a külföldi életben,de nem félek a kihívásoktól. előre is köszönök minden fajta segítséget. üdv.:sanyi(embassy)
Làtom senkinek sincs otlete... tkèppen nekem sincs, de sztem a legnagyobb gond hogy nem vagytok nagykoruak....
Nem mintha egy fiatal nagykoru màr veszèlyen kivul lenne, csak kiskoruèrt senki se mer feleossèget vàllalni.
Ha arrafelè nyaraltok, ès ott vannak egyiktek szulei is, akkor TALàN tudtok helyben valamit talàlni. Arrafelè règen jàrtam, de itt Bergamoban is a pizzeriàkban, fagyizòkban nem olaszok a felszolgàlòk, gondolom arrafelè szintèn. Sajnos nem tudom megmondani hogy van-e ès milyen a szerzodèsuk stb.... De konnyu hulyesègbe belenyulni ezen a tèren, legyetek ovatosak ès keressetek helyben, azt semmikèppen ne hogy levisznek benneteket ès ott hagynak...
Sok sopredèk lèzeng erre, romàn, magreb, afrikai stb. nem gyozik visszatoloncolni, nem veszèlytelen kèt csini tininek csak ugy valahol itt tartòzkodni, azèrt lenne jò a szulok jelenlète mint biztos kikoto.
Affelől szeretnék érdeklődni, hogy nyaranként van e lehetőség külföldi diákoknak Olaszországban munkát vállalni? Én és a barátnőm 17 évesek vagyunk, és idén július környékén szeretnénk kimenni.(az ő szülei jönnének). Ő is megbízható,én is. Kéttannyelvű gimnáziumban tanuljuk a nyelvet 3 éve,magas óraszámban, neki van,nekem még nincs nagy gyakorlatom,de abban biztos vagyok h társalogni eltudnék. Minden követ megmozgatunk, hogy összejöjjön valami, de azért abban biztosak akarunk lenni hogy nem nyúlunk bele valmi nagy hülyeségbe...
Nem tudna valaki egy honlapot ajánlani, ahol Jesolo és Velence és környékén kínálnak munkát? Vagy esetleg ajánlani kinti magyarokat, akik foglalkoztatnának bennünket??
Az àllami dolgok itt tènyleg nagyon rosszul muxenek. Nekem is tim volt legeloszor, aztàn àtmentem Vodafone-ra, olcsòbb ès megbizhatòbb, ès szinte mindenhol van partnere akivel a roaming olcsòbb.
Most ha àtmèsz, vannak kedvezmènyek is, a szàmot se kell megvàltoztatni.....
Azt hiszem ideje hogy mindent otthonról rendeljek. Ebben a kurva országban semmi nem működik normálisan. Megvettem a telefont, nem aktiválták a kártyát. Visszamentem, aktiválták. Nosza töltsük fel. 20 euro, www.tim.it, ricarica, bankkártyáról. Pénzt levonták, sms megjött, kártya üres....
Komolyan mondom kezd elmenni a kedven olaszországtól. EGY VICC AMI EBBEN A TETVES ORSZÁGBAN FOLYIK!
Nem sokat tudok mondani mert èn Vodafone-os vagyok.
Szerintem vidd vissza ahol vetted - ott valahogy megèrtettètek egymàst, nem? - ès mutassàk meg hogy kell mukodtetni, ha nem, akkor add vissza.
Gyakorlatilag bàrmit amit veszel, 8 napon belul vissza lehet vinni, kulonosebb megokolàs nèlkul, pènzt àltalàban nem adnak vissza hanem egy bonust amit levàsàrolhatsz, az àru 100%-os èrtèkèben.
Neked ugyan màr majdnem letelik a hèt, de a garancia viszont mindig èrvènyes, mukodtetniuk kell vagy kicserèlni.
Tegnap vettem egy Iphone-t. TIM prepaid kártyával. Útlevelet kértek és már hoztam is el.
Aktiváltam az Iphone-t, de a kártya nem működik benne. A 119-et fel tudom hívni, de ezek nem beszélnek angolul (pedig még a magyar szolgáltatók ügyfélszolgálatán is van angol nyelvű menü) - én meg egy kukkot nem értek olaszul. A netes oldalukon találtam a következőt: https://www.tim.it/servizitim/mac/redirezionaservizi.do?id_Servizio=38634 Elvileg egy SMS-t kellene küldenem a 49001-re TIM password tartalommal. De a telefon nem küldi el az SMS-t. Már próbáltam róla sms-t küldeni de semmi. Próbáltam rá SMS-t küldeni de nem érkezett meg. Mi az amit nem mondtak el nekem? Miért nem tudom működésre birni a SIM kártyát?
Ez így van. Szerintem Magyar honlapról nem is lehet munkát találni külföldre,de lassan belföldre sem. Sokan nyelvtudás nélkül azt hiszik mennek valamire, ha igen akkor az a ritka kivétel. Sajnos sokan felülnek a csalóknak. Ha már ide beírtam megkérdezem van valaki Merano környékéről itt?