Keresés

Részletes keresés

bendó Creative Commons License 2010.05.26 0 0 124
Sajnos nem. A két nagyobb fának a kétharmada elfagyott. A szalmatakarás alatti résznél hajt. Talán ezen a képen jobban látszik.
Előzmény: wieder (123)
wieder Creative Commons License 2010.05.26 0 0 123
Semmi fagyásnyom, amennyiben jól látom.
Előzmény: bendó (122)
bendó Creative Commons License 2010.05.26 0 0 122
Képek.
bendó Creative Commons License 2010.05.26 0 0 121
Sziasztok! Pár éve foglalkozom én is mediterrán növényekkel és az olajfával kapcsolatos tapasztalataimat, szeretném elmondani. Sikerült beszereznem egy közepes méretű növényt, amit dézsába nevelgettem. Valahol azt olvastam, hogy a terméshez legalább két növény kell, így beszereztem még két nagyobb, már termő olajfát. Az első telet a teleltetőbe, világos, fagymentes helyen vészelték át. Tavaly tavasszal kiültettem őket, nagyon szépen fejlődtek, termést is hoztak. Szeptemberbe már nem locsoltam és korán csapadékvédelmet kapott, hogy az új hajtások is beérjenek. Télen a tövét szalmával takartam. Sajnos ez a tél kegyetlen volt! Pár kép a múltról és a jelenről.
házicseléd Creative Commons License 2010.05.25 0 0 120

Szervusztok!

Nekem van egy kb. 3 éves (nálam ennyi ideje van) olajfám. Kérdésem,hogy lehet-e metszeni, mert egy kicsit formátlan? Még nem virágzott soha, két tő van ültetve a cserépbe, eredetileg is így vettem. Mikorra várható,hogy virágozni fog:

leac Creative Commons License 2010.05.19 0 0 119
Egy őszi szerzemény csak a telet nem élte túl.
wieder Creative Commons License 2010.05.19 0 0 118
Ez hogy tetszik, BonsaiImi honlapján található. Szerintem így időskorában fantasztikusan néz ki a festői görcsös törzsével.eltudnám képzelni a kertemben
leac Creative Commons License 2010.05.18 0 0 117
Az én olajfám most így néz ki.
delon77 Creative Commons License 2010.05.15 0 0 116

Szia molgergo!

Olvastam amit irtál a szegedi kertészetről??

Szerintem nekem itthon 2 m magas fám van a fajtája Olea Europea Bonsai (szerintem még ha furán is hangzik) de még nem láttam virágozni.

Nem emlékszel arra a fára a kertészetből, hogy ott virágzott- e ez a fajta?

Amúgy ha tehetném én is az általad kinézett olajfát választanám.

Csak székesfehérváron lakom amúgy az ár nagyon jó.

Előzmény: molgergo (113)
Abrash Creative Commons License 2010.05.12 0 0 115
de ha az az esüstfa, akkor beégtem :)
szomszéd meg murugya, nem merem megkérdezni, ritka barátságtalan manusz
Előzmény: Abrash (114)
Abrash Creative Commons License 2010.05.10 0 0 114
sziasztok, most kezdem végigolvasni :)

szomszédomnál kibirta a telet, kb egy éves fája van kiültetve, bő 3m magas most.
és 3x volt ugye -17 errefelé napokig
Előzmény: gáborke (2)
molgergo Creative Commons License 2010.05.04 0 0 113
Néhány hasznos link:
http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/smartsection/item.php?itemid=372

http://www.bertolli.com/ungherese/olive_ung.asp?country=&lang=

http://www.csillagvarivirag.hu/index.php?cPath=44_62

ez utóbbiak behoznak bármilyen fajtát és méretet. Náluk Szeged mellett a kertészetben van egy csomó, virágzik és termést is hoz, ők is megerősítettek abban, hogy egyes fajták áttelelnek szépen, de az őszi-téli nedves talajtól halnak meg..
Én ezzel fogom kezdeni: Olea europea 'Leccino'
molgergo Creative Commons License 2010.05.04 0 0 112
Sziasztok, átolvastam a topic-ot, és kerestem más 'irodalmat' is a témában. Azt kutatom, hogy az elmúlt X ezer évben, a rómaiaktól kezdve :) SIKERÜLT-e valakinek valamilyen speciális alfajú olajfát kertben TARTÓSAN életben tartania, és méginkább termést beérlelnie! Udine mellett lakó olasz ismerősök simán termesztenek jó minőségű és nagy mennyiségű olivát, pedig az a rész nem sokkal melegebb, mint mondjuk Szeged. Azt is mondták, ami itt is elhangzott, hogy több száz ehető termést hozó alfaja van, ezek között van, ami bírja a nagyon hideget is. Arra gondoltam, hogy szerzek néhány hidegtűrő, igénytelenebb palántát, állítólag az Isztriai félszigeten szerezhető hidegtűrő, igénytelen, ősi fajta. Inkább a túl nedves és nem megfelelő talaj itthon a szűk keresztmetszet. Hátha lesz házi olajbogyóm! Ezért kell több fa, és a Balatonfelvidéken kiültetem őket. Az is igaz, amit itt már írtak, hogy a bolti zöld és a barna olajbogyó között csak annyi a különbség, hogy a barna az érettebb. Ha már zöldig eljutok, meg leszek elégedve!
_fatu_ Creative Commons License 2007.11.21 0 0 111
hali
megmértem a hőmérsékletet: 17fok. :( egy kulccsal sikerült kinyitnom az ablakot, és csinálni 13-14-et. reggelre viszont valaki bezárta... ezek szerint nem ellopták, hanem azért szerete le valaki a kilincset, hogy ne lehessen kinyitni. basszus végigcsörgetem a házat, kiváncsi vagyok melyik ez a kretén. :S
_fatu_ Creative Commons License 2007.11.20 0 0 110
Remélem igazad lesz, és kihajt... de inkább ne legyen teljes levélveszés. :)
Előzmény: krampuszka1 (105)
_fatu_ Creative Commons License 2007.11.20 0 0 109
Szia!

Leginkább azért aggódok, mert messze még a tavasz, és ha már most potyog a levele, mi lesz vele később. :(
Mások is a hőmérsékletet mondták, remélem, hogy tényleg csak ennyi a baj; majd ma megmérem mennyi is pontosan. Sajnos ablakot sem tudok nyitni, mert valami tukkó lelopta a kilincset. De majd kitalálok valamit, mert nem lesz ez így jó.
Előzmény: kerkyra (108)
kerkyra Creative Commons License 2007.11.20 0 0 108
Szia!Tavaly az én nagyomnak is lehullott a levele de nem egyszerre hanem fokozatosan.Az idén szépen kihajtott.A kicsik a tied testvérei már benn vannak és nem hullanak.Igaz az enyém hideg télikert.Az olajfának alacsony hőmérséklet kell télen.De utána néztem 2-3 éves korukban teljesen lehullanak és uj leveleket hoznak mint a citrusok.Végül is már a kicsik is kb. kétévesek.Szerintem se aggódj de az a 18 fok tényleg melegecske.Hát sajnos többet én sem tudok.Szia!
Előzmény: _fatu_ (104)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 107

Én is kiültettem egyet.

És tavaly télre felszedtem. Bár ne tettem volna :(

Elhullott benn az összes levele, és augusztusig sem hajtott ki.

Kuka :(

Előzmény: Hawk T (106)
Hawk T Creative Commons License 2007.11.19 0 0 106
Nekem is lehullott tavaly az összes levele. Meg is rémültem, mikor megláttam: egy db levele sem volt. Tavasszal kihajtott, most is kint van, és semmi baja...
Előzmény: krampuszka1 (105)
krampuszka1 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 105

Van, hogy tavaszra teljes a levélvesztés.

De azért nem kell megijedni, attól még kihajthat tavasszal.

Bár ez inkább a sötét helyen teleltetésnél szokott előfordulni. Mármint a teljes

levélhullás.

Előzmény: _fatu_ (102)
_fatu_ Creative Commons License 2007.11.19 0 0 104
na, erre odafigyelek. igyekszem annyit annyit öntözni, hogy ne legyen száraz a föld, de lehet, hogy besokalltam. :(
mennyire vészes ez a helyzet? nagyon utolsó pillanatban kaptam észbe?
Előzmény: endru (103)
endru Creative Commons License 2007.11.19 0 0 103
Sokat öntözöd!!
Előzmény: _fatu_ (102)
_fatu_ Creative Commons License 2007.11.19 0 0 102
hali,
látom jó ideje én voltam az utolsó hozzászáló, remélem azért valaki olvassa, amit írok:
bevittem a két olajfát a lépcsőházba, északra néz, nagy ablakokkal, de nincs elég hideg, úgy 16-18 fok körül lehet. remélem csak emiatt, de mindkét fa elkezdte hullatni a leveleit. eddig egy szemeteslapátnyit szedtem össze, az egyiken erősen látszik a kopaszodás. a szára nem tűnik elhaltnak, mégis potyognak a levelek.
mit csináljak, hogy megálljon a levélhullás? mi lesz velük, ha lepotyog az összes? nem szeretném, hogy tönkremenjenek. :(
_fatu_ Creative Commons License 2007.05.16 0 0 101
Én is lepiszkáltam, de még figyelni kell, mert maradhat kicsi is, megbújva valahol, és újra elterjedhet. Ezt írták is, meg a hétvégén én is találtam, pedig annó jól megnéztem, hogy maradt-e. Majd még figyelem!
Megnéztem a hajtásokat is, már 2-3cm hosszan fás a száruk. A jövő héten le is vágok egy nagyobbat. Remélem legyökerezik! Aztán megy mellé néhány leander hajtás is, azok is nagyon beindultak. :)
Előzmény: kerkyra (100)
kerkyra Creative Commons License 2007.05.16 0 0 100
Igen!Én is találkoztam velük most hogy mondtad.nagyon nehéz észrevenni,más mint a többi.Beleolvad a fa szárának a színébe.Sokkal domborúbb.Le kell piszkálni,róla most még nem nehéz ha kicsi a fa.
Előzmény: _fatu_ (99)
_fatu_ Creative Commons License 2007.05.15 0 0 99
ezt nézd meg, másmiatt kerestem atkás képeket, és na, ilyeneket találtam az olajfán! katt: kagylóspajzstetű
Előzmény: kerkyra (97)
_fatu_ Creative Commons License 2007.05.15 0 0 98
szia, ez gyors volt!
Igen, nagyon szépek, majd csinálok fényképet, aztán megmutatom! Az egyik kicsit görbén nőtt, azt három irányból meghuzattam, most egyenesedik. :)
Akkor gyökereztetést lassan megpróbálom, aztán meglátjuk, mi lesz. Azt ajánlották itt annó, hogy lehetőleg friss hajtást próbáljak, azzal nagyobb az esély.
Előzmény: kerkyra (97)
kerkyra Creative Commons License 2007.05.15 0 0 97
SZia! Örülök hogy szépek a fácskák.Én nyár végén amikor haza jövünk a nyaralásból akkor a hozott hajtásokat /kb.10-15cm -esek/bedugom a földbe.Erre egy ásványvizes flakont használok amit ketté vágok .Mint egy pohár nagyságú.A hajtások tetején hagyok pár levelet.Majd egy kicsit szélesebb flakont ráboritok a pára miatt.Ezek a hajtások félfásak szoktak lenni.Következő évben már gyökeresek.Ja a nyár vége alatt az augusztus közepét értem.De most is megpróbálhatod szerintem sikerül.Ezt nekem senki nem mondta hogy igy kell .Én csak magamtól csinálom.Most még lehet hogy hamarabb gyökeresedik.Csak ne a napra tedd.Nyugodtan próbáld meg.
Előzmény: _fatu_ (96)
_fatu_ Creative Commons License 2007.05.15 0 0 96
kerkyra, szépen nőnek a fák! :) hoznak oldalt is hajtásokat, viszont ami nagyon lent nőtt, azt nem akarom megtartani. hogyan szoktad te az ágakat gyökereztetni? és mekkorákat? és mikor? :) ezek a hajtások még csak olyan 5 centi körül vannak.
_fatu_ Creative Commons License 2007.04.05 0 0 95
utánanéztem, az lesz az, pajzstetü. szerintem nem válogatósak, mennek mindenre, amit találnak. (lehet, hogy az eredeti helyén nincs ilyen, de itt megtalálják) ha nincs, akkor jó, én is leszedtem őket, ahogy felfedeztem! :) egyébként a szárán voltak inkább, vagy a levelek tövénél, plusz a főerük mellett egy-két kisebb.
tavaly levéltetvek találták meg az egyik olyan egynyári növényemet, amit nem lehet levelenként törölgetni. permezezgettem valami pumpás izével, nikotinos vízzel... valamit ért, de nem sokat. aztán az enyhe tél miatt szépen átteletkek, úgyhogy ki kellett vágnom az egész földet.
Előzmény: kerkyra (94)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!