Keresés

Részletes keresés

Saughassy Creative Commons License 2017.03.17 0 0 12431

Mondhattal volna alkart, vagy vállakat is. :)

Előzmény: Gyurco78 (12429)
Zotya loves tenisz Creative Commons License 2017.03.17 0 1 12430

Szerintem nem ezt írta. Azt írta, hogy az izomépítéshez több fehérjét kell bevinni, mint egy átlagembernek. Amit a szénhidrátról általánosságban írt, az ül, de a hatásmechanizmust firtató rész elég áltudományosan hangzik, és erről még soha nem olvastam sehol semmit, pedig több tízezer oldalnyi szakirodalman vagyok túl. Azt gondolom, hogy az edzés előtti szénhidrát hatékony lehet időnként - nyilván attól függően, hogy mikor és mit ettél előtte -, de legrosszabb esetben is nem csinál sok mindent. Hogy konkrétan zavarja az izomépítés folyamatát, az elég meredeken hangzik, amikor az izmok szénhidrátot fogyasztanak benyaként. 

Előzmény: Gerilla01 (12426)
Gyurco78 Creative Commons License 2017.03.17 0 1 12429

Pedig olyan vicces a sok kis koxmatyi a pipaszár lábaival :)

Előzmény: ZaphodBeeblebrox (12428)
ZaphodBeeblebrox Creative Commons License 2017.03.17 0 1 12428

Látom elkapott a gépszíj és mindenáron nőni akarsz... Az összképet nézd, ne a körtérfogatodat. Nehogy olyan legyél a végén, mint Popeye:)

Előzmény: ZoltánFab (12427)
ZoltánFab Creative Commons License 2017.03.12 0 0 12427

Az jó ha 5 hónap alatt 5cm-t nőtt a karom, befeszítve 24-29?

Gerilla01 Creative Commons License 2017.03.12 0 0 12426

Mondjuk, ha a kedves hölgynek a fehérje többletbevitel azt takarja, hogy edzés előtt, meg után eszik az ember fehérjét, a többi meg az átlag emberéhez hasonló étrend, akkor nagyon nincs miről beszélni a szakmai kompetenciáját illetően.

Sokan esküsznek az edzés előtti Vitargora, én inkább a tapasztalati példáknak hiszek, mint egy noname elméleti síkon mozgó bloggernek.

Előzmény: Afrikaans8 (12425)
Afrikaans8 Creative Commons License 2017.03.11 -1 0 12425

Mi igaz, mi nem az alábbi írásból?

http://edzesmester.com/blog/hogyan-tartsd-formaban-magad-40-ev-felett/

Akik azt állítják, hogy az edzés előtt gyorsan felszívódó szénhidrátot vigyünk be, azoknak az a gondolat van emögött, hogy

1) a glikogénraktárak ürülnek, ezért szükség van az utánpótlásra,
2) ha elfogy a glikogén, elindulhat a fehérjelebontás, amit így próbálnak megakadályozni.

Mivel a fehérje energiaként való felhasználása nem túl hatékony, a szervezetünk ezt csak extrém körülmények között teszi meg, edzésnél ennek elhanyagolható az élettani következménye. Tehát csak azért, hogy megakadályozzuk a fehérjefelhasználást, nem indokolt az edzés előtti szénhidrátbevitel. De ez önmagában sem jó indok, hiszen a folyamatos edzés eleve olyan helyzetet teremt a szervezetben, amelyben a fehérje inkább az izmok regenerációjára és növekedésére hasznosul. A másik ok, ami miatt nem indokolt a szénhidrátbevitel az pont ebből következik, tudniillik az izomnövekedés és a teljesítmény/állóképesség növekedés hatásmechanizmusa az adaptáció. Az adaptációnak pedig az energiaellátásban is meg kell jelennie. Vagyis fontos, hogy a szervezet a saját energiaellátó rendszerét úgy alakítsa az edzés által keltett stressz hatására, hogy hatékonyabb legyen a energia(/szénhidrát)ellátása. Ha valaki mesterségesen tömi magát az edzés előtt szénhidráttal, az azt az adaptációs mechanizmust hátráltatja, amely révén a szervezet több glikogént tárol az izmokban, hatékonyabban használja fel az ott tárol glikogént, gyorsabban tud a májból glikogént az izmokba szállítani, valamint gyorsabban tudja a zsírraktárakat az energiaellátásba kapcsolni. Persze mindez az edzés intenzitásától is függ, de ez egy másik kérdés, mert az adaptációs mechanizmus alapkérdését, amit itt feszegetünk, nem érinti. Ha a szénhidrát állandóan ott van edzés előtt étkezésként bevíve, akkor a szervezet ezt az állapotot szokja meg. Így az edzés előtt bevitt többletszénhidrát nem javítja a megszokott teljesítményt, hanem a megszokott teljesítmény fenntartásához válik szükségessé.

Visszatérve a fehérjére. Ahogy írtam, a fehérjebevitel sem élettanilag indokolt (bár gondot különösebben nem okoz, és az adaptációba sem szól bele, hiszen a fehérjét a szervezet nem tekinti elsődleges energiaforrásnak). A fehérjebevitel edzéshez kötése a személyi edzői tapasztalatomból ered. Akik izmot szeretnének építeni, azoknak magasabb fehérjebevitelre van szükségük, mint amit egy átlagember elfogyaszt. Ha az edzéshez köti a fehérje bevitelét, akkor azzal biztosítható, hogy VALÓBAN bevigye ezt a többletfehérjét, hiszen így a fehérjebevitelt az edzéshez tartozó egyfajta rituáléként szokja meg. Természetesen, ha valaki pontos étkezési naplót vezet, és az edzéstől függetlenül betartja a magasabb fehérjebevitelt, akkor erre nincs szükség. Akik versenyszerűen csinálják, azoknál sincs ezzel gond. Igaz, ott meg sok “babonás” étkezési szokás alakul ki, amely vajmi keveset számít az eredményesség tekintetében. Tehát én szoktam javasolni a fehérjebevitelt, mert így lesz egy olyan időpont, amikor erre biztosan figyel: az edzések napján az edzés előtti 1-2 óra, és az edzések utáni étkezés, így biztosítható a többletbevitel.

Az extra szénhidrátbevitelnek még itt sincs értelme, hiszen abból amúgy is rengeteget viszünk be. :-)

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

Zotya loves tenisz Creative Commons License 2017.03.11 0 0 12424

A lényeg, hogy a hétvégén is egyél sokat, akkor is ha csalsz, és ha csalós napot tartasz, akkor is érdemes olyan kajákat enni, amiből a tested ki tudja gyűjteni az üzemanyagot. Az én csalós kajáim pl. rántott csirke, kínai csirke mindenféle verziója, sült rizsek, édesburgonya chips, görög joghurt sok gyümölccsel, szóval olyan dolgok, amikben ott vannak a legfontosabb gyúrós tápanyagok, csak megtámogatva némi szemét szénhidráttal meg ízfokozókkal. :)

Előzmény: ZoltánFab (12423)
ZoltánFab Creative Commons License 2017.03.11 0 0 12423

Hát igen, lehetett volna többet is, ez az én hibám. De remélem most már helyes étkezéssel jobban fog menni a dolog.( Kivéve hétvégén nem tartom)

Előzmény: Gyurco78 (12422)
Gyurco78 Creative Commons License 2017.03.08 0 0 12422

Nőttél, nem? Akkor az annyira nem rossz, lehet, hogy jobb kajával többet is lehetett volna, de attól még ez is valami. Azt úgysem fogja senki megmondani neked pontosan, hogy mennyi a potenciál, ami benned van. Szemre zsírosodtál? Ha nem (de ha egy kicsit igen, és nem zavar, akkor is), nyugodtan nyomj több szénhidrátot (főleg edzés után). A tömegnövelő edzés után nem ördögtől való így sem (vagy keverj az edzés utáni fehérjébe 40-50g szőlőcukrot, de lehet, hogy több is belefér neked, csak sajnos az undorító, Vitargó meg jobb, csak nem olcsó). De persze itt variálni a CH-val csak úgy van értelme, ahogy Gerilla is mondja, ha tartod az étrendet.

Előzmény: ZoltánFab (12421)
ZoltánFab Creative Commons License 2017.03.08 0 0 12421

Hát őszintén nem tudom hány kgosan kezdtem mert Koliból visszajöttem 40kg körül voltam. 1 hónap után 42 akkor kezdtem el edzeni. Lehet 42kgs voltam. Vagy kevesebb mert az edzőtermi mérleg 53at mutat a digitális 50et. És akkoriban aaz edzőtermire hagyadkoztam 45kgt mutatott. Szóval ahhoz képest most a terembe 53 vagyok. 

Gerilla01 Creative Commons License 2017.03.08 0 0 12420

5 hónap alatt 5 kg-ot felszedni, full kezdőként, 50 kilósan. Hát mit ne mondjak: elég szar terv!

Ha normálisan ennéd, amit ide múltkor beraktál táblázatot, plusz mellette rendesen edzel, akkor kizárt dolog, hogy kezdőként ne jönne fel maximum 2 hónap alatt 5 kg. Persze nem mind izom, de 50 kilósan ne csak izmot akarj felszedni, mert soha nem lesz olyan formád, amilyet szeretnél.

Előzmény: ZoltánFab (12417)
Zotya loves tenisz Creative Commons License 2017.03.08 0 0 12419

Mindig jön fel valami zsír az izommal, de az aránya sok mindentől függ. 

Zotya loves tenisz Creative Commons License 2017.03.08 0 0 12418

Mind biztos nem, de a nagy része valószínűleg az, elnézve a múltkori képet. Az "after" fotón is szálkás voltál. 

ZoltánFab Creative Commons License 2017.03.08 0 0 12417

Ez olyan 5kg 5 hónap kb az lehet, hogy mind izom nem?

Előzmény: Zotya loves tenisz (12416)
Zotya loves tenisz Creative Commons License 2017.03.08 0 0 12416

Persze, hogy jó. :) Csináljad keményen, repülnek majd a hetek, meglátod, és egyre többen észreveszik majd rajtad, hogy nagyobb vagy, főleg azok, akik ritkábban látnak. 

Előzmény: ZoltánFab (12415)
ZoltánFab Creative Commons License 2017.03.08 0 0 12415

Asszem megvolt a 2 hét 49.00ról 50.00 lettem, ugyanúgy reggel egyedül alsónadrág volt rajtam. Akkor ez jó?

Előzmény: Zotya loves tenisz (12414)
Zotya loves tenisz Creative Commons License 2017.03.07 0 0 12414

Nem, sőt. A testoszteron és természetes növekedési hormon aránya most a legkedvezőbb, 15 és 20 között. Szóval toljad, és meglesz az eredménye. De az, hogy mennyit nősz még, totál lutri. Amit tehetsz, hogy edzel rendesen, eszel rendesen, és alszol rendesen. A magasságod - ellentében az izomtömeg növeléssel - szinte teljes mértékbne a genetikádon múlik. 

Előzmény: ZoltánFab (12413)
ZoltánFab Creative Commons License 2017.03.07 0 0 12413

Amúgy tegyük fel még olyan 183cm-ig növök, akkor nehezen szélesedek?

Gyurco78 Creative Commons License 2017.03.05 0 0 12412

Igen, én is olvastam. Freezer Gym lett belőle, gondolom Molnár Peti vette meg.

Előzmény: Gerilla01 (12411)
Gerilla01 Creative Commons License 2017.03.05 0 0 12411

:)))

Múltkor felhoztad a BB Gymet pozitív példának. Sajnos azóta meg is szűnt. Illetve átalakult... :(

Előzmény: Gyurco78 (12410)
Gyurco78 Creative Commons License 2017.03.05 0 0 12410

Mai edzőtermi LOL: 3 evezőgépen fel vannak pakolva a súlyok, meg egy rúdon is, kérdem, hogy ki van ezeken, erre megszólal egy gyerek: szuperszettezem. Egy 4. gépben ülve, épp a telefonját nyomkodva.

Zotya loves tenisz Creative Commons License 2017.03.04 0 0 12409

Próbáld ki azt, hogy visszatartod, amíg lehet, és tényleg csak akkor mész, amikor már nagyon kell, és teljesen tele van a berendezés. Egyszer olvastam valahol, hogy ha akkor mész, mielőtt a hugyhólyag teljesen megtelne, akkor a tested megtanulja ezt, és sokkal előbb küldi az ingert, nemcsak akkor, amikor a hólyag már tele van. Ha ez se segít, akkor kivizsgálás, normál esetben tovább kellene bírni. Én van, hogy este megiszom 5-7 deci vizet, és 6-7 óra múlva jön csak az inger. 

Előzmény: motoni (12408)
motoni Creative Commons License 2017.03.04 0 0 12408

Tegyük fel, hogy nem ittam eleget, most jobban figyelek, de így sem egyszerű.

Ma este 6-tól tudtam edzeni, előtte Crea Star fél liter vízben, közben fél liter vizet ittam, kondi után Iso 100, 3 deci vízzel.....később még 1-2 pohárral .

Most megyek le negyedszer a tetőtérből a mosdóba az utóbbi másfél órában, és valószínűleg a regenerálódáshoz szükséges pihentető alvás is jópárszor megszakitva emiatt.

Napközben hasonló problémák, konditerem után benzinkúttól benzinkútig autózva ( mosdó miatt ). Meg lehet ezt szokni ?

motoni Creative Commons License 2017.03.04 0 0 12407

Elfogadom az érveidet, mivel ebben a témában annyira vagyok tájékozott, amit másoktól hallok, olvasok.

Lehet, hogy a hajlam is megvan bennem a vesekőre, de valószínűleg oka van annak, hogy 10 évvel ezelőtt és tavalyelőtt is akkor alakult ki, amikor kb. 2 hónapja intenzívebben edzettem, illetve emiatt fogyasztottam kreatint és az előzőekhez képest több proteint. Régebben  csak edzésnapokon edzés után, amikor pedig keményebben kezdtem tömegnövelni, napi 2-3 alkalommal is ,

ha jól emlékszem a 10 évvel ezelőttinél volumass30,  wheybest, creatin monohidrát.

Előzmény: Zotya loves tenisz (12405)
Zotya loves tenisz Creative Commons License 2017.03.04 0 0 12406

A kreatin jó dolog, később nyugodtan használhatja, de most még talán felesleges, Zoli hihetetlen messze van még a természetes izomtömege felső határától. Majd pár év múlva, amikor már 70-75 kiló, és nagyobb súlyokat is meg tud mozgatni, akkor érdemesebb lesz ilyeneken gondolkodnia. 

Zotya loves tenisz Creative Commons License 2017.03.04 0 0 12405

Ez így nem teljesen igaz. A magas húgysav tartalom természetes velejárója a megnövekedett protein bevitelnek, de ettől még nem lesz veseköved. Protein beviteltől veseköved akkor lesz, ha a húgysav a vesékben kikristályosodik, az pedig akkor történik meg, ha valamiért anyagcsere probléma lép fel, és a vesék nem tudják megfelelően elkülölíteni, leadni. Hozzáteszem, van még négy másik típusú vesekő, de ha nincsenek egyéb egészségügyi problémáid, sokat iszol, megfelelően tudsz izzadni, akkor nem kell tartanod ettől. Ha mégis lesz valakinek veseköve, akkor nem a protein bevitel miatt lesz, és akkor is kialakult volna, ha nem használtál volna tejsavót. Szóval nem kell fo*ni, főleg nem 15-16 évesen, az esélye arra, hogy veseköve legyen, kb. 1 a 10,000-hez, és ha kialakulna, akkor sem a protein bevitel miatt alakulna ki, hanem mert hajlama van rá. 

Előzmény: motoni (12403)
motoni Creative Commons License 2017.03.03 0 0 12404

Úgy látom Zotya eléggé vágja, kérdezd őt a kreatinrol.

Előzmény: motoni (12403)
motoni Creative Commons License 2017.03.03 0 0 12403

Olvass róla, szerintem sokat segithet, rengeteg infot találsz.

Vesekő veszélye proteinnel kapcsolatban is fennáll.

Előzmény: ZoltánFab (12402)
ZoltánFab Creative Commons License 2017.03.03 0 0 12402

Én nem szedek kreatint.

Előzmény: motoni (12401)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!