idén tényleg nem merek biztosat mondani. Nekem jelen állapot szerint csak egy újlaki kirándulás jöhet szóba, ami nem H (autójel). Egyébként itthon pihengetek párommal.
Pont tegnap mailoztam a horvát házigazdánkkal megkérdezvén, hogy náluk mi a helyzet és mehetünk e aug. 15-én. Azt a választ kaptam, hogy most is vannak vendégei de kevesebb, mint az eddigi években. Évek óta teltházzal üzemel. Tavaly augusztus végén már csak idén aug. 15. és 29. között tudta beírni nekünk a kedvenc szobánkat. Most írta, hogy ha akarunk korábban is mehetünk. Viszont nekem már ez az időpont van betervezve. Ezért szeretnék aug. 14-én Jajcében megszállni. (évek óta megszokott helyünkön) Vezetek egy táblázatot egy ideje az aktív esetekről naprakészen. Értelemszerűen a Hazai, Horvát, Bosnyák oszlop azért van benne, mert konkrétan ezeket az országokat érintem. A többiek azért, mert még ezekből az országokból szoktak nyaralók lenni Blacéban, ahol megszállunk. Ha a táblázatban jelentős romlást látok, akkor könnyen lehet, hogy elmarad az idei nyaralás.
Ez engem még kétségek között hagy. "Javasolták, hogy Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia állampolgárai számára az EU-ba való utazás korlátozásait július 1-jén szüntessék meg,"
Szóval ha megfogadják, akkor jöhetünk mehetünk, mert az utazás korlátait megszüntetik. De megérkezéskor még két hét karanténba benyomhatnak simán, hiszen azzal az utazás mint olyan nincs korlátozva, csak a megérkezés. Mi van azokkal, akik tranzit utasként haladnának át Bosznián? Képlékeny ez még nagyon. Így le sem foglaltam a jajcei szállásomat aug 14-re. Megvárom a július elejei fejleményeket. Idegesítő ez a bizonytalanság, de megértem a helyzetet és kénytelen kelletlen jobb híján elfogadom.
Hát, úgy terveztem, hogy itt aludnék, felmennék a Maglicra, addig a család meg a ház környékén ellenne, kissebb túrákkal. Mondjuk szerintem is csak jövőre fog ez megvalósulni, szabihiány miatt is. Addig még lesz időm végiggondolni. Nem biztos, hogy nem foglak keresni😃
Hát fel tudsz menni... helyenként kátyús, helyenként keskeny, mint írtam fizetni kell a NP belépésért (sorompó) a helyi buszok, terepjárók mennek mint az ökör a csalamádéban :))) De miért akarsz pont odáig felmenni? Onnan mennél fel a Maglicra? Vagy csak ott megaludni? Ha kell szállás (nagyon klassz, kis meseház, közel ehhez a túraútvonalhoz) akkor írj nekem privátban, tudok nagyon jót! Ja, meg most még nem lehet bejönni külföldieknek BiH-be, csak a szomszédos országokból... külföldieknek nyomós indokkal és útlevéllel, 48 óránál nem régebbi teszttel... (konzuli szolgálat oldalán van naprakész infó, elvileg Juni 15re várjuk a határnyitást és remélem akkor már könnyebb feltételekkel lehet bejönni) szóval ha kell szállás, írj :) Sutjeska NP vagy Trebinje, itt nekem van :))) és tudok itt is sok-sok csodát, túrát stb
Maglic-cal kapcsolatban vagyis a hozzá felvezető útról néhány szót... A kunyhót nem tudom melyik lehet az, a túraút közben több ilyen van, van egy annál a fennsíknál, ahol megállnak a terepjárókkal és a kisbuszokkal, mert eddig lehet felmenni... aztán van egy kunyhó a Trnovacko jezero-nál is, ott az Piva NP őrei laknak (lovakkal járnak fel) Mint írtam ahol parkolnak addig fel lehet menni autóval, ha nem sajnálod... és ha nem túl alacsony építésű a verda. Kb. fél úton lépsz be a NP területére, ott fizetni kell (konvertibilis márkával) Onnan gyalog... Mi csak a tónál voltunk, meg azért még egy kicsit feljebb :)) de a Maglic kimaradt, túl sok volt a fotózni való, meg dönteni is kellett, hogy melyik legyen :) Ha a tóhoz mennél, akkor a kunyhóban, a parton, az őröknek kell fizetni, itt euróval elkérik az iratokat is, ugye ez már Montenegró...itt van sör, üdítő, kávé is... :)
A https://surfroam.com/account oldalon belépve látod, hogy mikor jár le az 1 év. Azt hiszem ezt az accountot már SIM rendeléskor létre kellett hozzad.
https://surfroam.com/pages/sim-dashboard - ide belépve pedig láthatod az aktuális egyenlegedet. (Azonosítók hozzá az előző weblapon) Jó hír viszont, hogy a SIM-et 1 (2,3,4...) év után újra feltöltve a korábbi évről megmaradt összeg nem nullázódik, hanem az aktuális feltöltéssel megnövelve továbbra is felhasználható.
Az "Autoput WC 5" cím a páneurópai V/C közlekedési folyosóra utal (Budapest-Sarajevo-Ploce) Igazán ütős a szöveget értve lehetne, de anélkül is kivehető a mondanivaló.
Svilaj híd: A bosnyák határátkelő építési szerződését múlt héten írták alá. Határidő 300 nap!!!
Bár volt korábban hír róla, hogy ideiglenesen a horvát oldalon történne a bosnyák határellenőrzés is, de az utóbbi hónapokban semmi nem történ ez ügyben, úgyhogy úgy néz ki, a híd nem lesz használható idén, hiába fejezik be (már tavaly is befejezhették volna, de nyilvánvalóan nem sietnek vele).
Azt hiszem, hogy most nekünk is mindegy, idén úgysem lehet menni semerre. Nyilván ezért sem siettetik a bosnyákok sem, úgysem lenne kihasználva idén.
Járt valaki a Maglic alatt található, Prijevor névre hallgató kunyhóknál? A kérdésem az volna, hogy milyen az oda felvezető út, mennyire könnyen járható sima személyautóval?