Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3475

Ja, bocsi, most néztem, nem Naturlandos, hanem Naturgold .. a korpa:

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3474

:-)) nekem mindig ilyen, babusgatom is a kenyérsütőgépem, azt gondoltam, hogy ha a virágoknál bejön, hátha használ a gépeknél is :-))

 

A fehérkenyér alapreceptjét turbóztam kicsit - most másodszor - bio tönkölykorpával (Naturlandos, Tescoban vettem, kb. 300 Ft körül van egy 200 gr-os csomag ...kefírbe, sőt salátába is szoktam szórni belőle).

 

Az alaprecept: 310 ml víz + 560 gr liszt (400 fehér+160 teljes kiőrlésű rozsliszt), 2 kis mérőkanál (géphez kapott kanál egyik vége) só, 2 nagy mérőkanál cukor, 3 nagy kanál olaj (vagy vaj), 2 kis mérőkanál porélesztő.

 

A fotón szereplő kenyeret per saccra csináltam először, menetközben adtam hozzá kicsi vizet és még egy kevés lisztet, így másodszorra már eleve több vizet/lisztet használtam és több sót is (a férjem kérésére):

 

kb. 400 ml víz + kb. 600 gr liszt (430 fehér + 170 tk.rozsliszt) + kb. két kismaroknyi tönkölykorpa ... ezt összekeverem egy tálban és úgy öntöm bele az üstbe ...  + 3 kiskanál só + 2 nagykanál cukor + 3 nagykanál olaj + friss élesztőt használtam, egy 50 gr-os kocka negyedét morzsoltam bele (a sóval szemben lévő oldalra), majd az egészre rászórtam kb. egy teáskanálnyi lenmagot.

Alapprogramon sütöttem, a színét "dark"-ra állítottam, a gépem pedig Hausmeister HM1300-as.

 

Nagyon szépen feljött, majd kilökte a tetőt:-)

 

Alapkenyér - instant élesztős változat, kis mélyedések úgy, hogy alul ne jöjjön fel bennük a víz:

 

Előzmény: t.lantos (3473)
t.lantos Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3473

Nekem ilyen szep meg sose sikerult.

Hogy a fenebe jon ossze egy ilyen?

Előzmény: .ETNA. (3472)
.ETNA. Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3472

Legutóbbi kenyérkém (fehér búzaliszt+teljes kiőrlésű rozsliszt + tönkölybúza korpá és lenmag ... az alapkenyértől kicsivel több vizet igényel és egy picivel több lisztet is):

 

 

... szép magas lett:-)

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3471

Szerintem nem ... max. a kenyerek összetevőivel variálhatsz, ill. pl. megállíthatod kelesztés-dagasztás után és megformázhatod táblán, majd kisütheted a sütőben hagyományos módon. Van, aki azért állítja le menetközben, közvetlenül a sütés előtt, hogy kivegye a lapátokat, hogy ne süljön bele a kenyére és ne kelljen vacakolni a kenyér kivételével. A csak dagasztó funkcióval elvileg - ami belefér, s amit bírnak a lapátok - bármit meg tudsz dagasztani.

 

Egyszóval a ki-bekapcsolással és az összetevőkkel tudsz max. variálni .... legalábbis szerintem, bár nem ismerem a legújabb kenyérsütők "képességeit" :-)

Előzmény: Törölt nick (3470)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3470

Olyat egyébként tud valamelyik gép, hogy nem csak előre beletett programjai vannak, hanem én is tudok sajátot csinálni?

.ETNA. Creative Commons License 2015.04.30 0 0 3469

Tényleg tök egyformák, s gondolom mindkettő Kínában készül:-)

 

Korábban írta valaki a fórumon - szerintem nagyon találóan - , hogy ezeknél a gépeknél (kis túlzással), csak a szerencsén múlik, hogy a kínai gyártónál, végül milyen márkanév kerül rá:-)) Pl. az én gépemhez (Hausmeister HM1300) hasonlít a Clatronic, az ETA Siesta, a Hauser (ilyen márkájú van az öcséméknek) stb.

Előzmény: Törölt nick (3467)
Mikebluewater Creative Commons License 2015.04.29 0 0 3468
Szia !
Jómagam is pont tőlük akarok rendelni egy russell hobbst ;) Néz meg lejjebb mit írtam róla ;) Szerintem ebben az árkategóriában senki más nem ad 3 év garit :)) Üdv
Előzmény: nagyancsiiii (3466)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.29 0 0 3467

Ha erről van szó:

 

RUSSELL HOBBS 18036-56/RH CLASSICS kenyérsütő

 

Moulinex klón, konkrétan a Moulinex OW200032:

 

Előzmény: nagyancsiiii (3466)
nagyancsiiii Creative Commons License 2015.04.29 0 0 3466

Sziasztok

Nézegettem az interneten a kenyérsütőket és a media markt oldalán találtam egy egész jót ti mit gondoltok a Russel Hobbs kenyérsütőről? Előre is köszi a segítségeteket. :)

Veszpremi Creative Commons License 2015.04.28 0 0 3465

Ja, bocs, most látom, hogy ugyan mást választottál, de nagyon hasonlít a miénkre :)

Én úgy vagyok vele, hogy ha beadja a kulcsot, akkor kuka. A márkásnak mégiscsak van előnye, ezt a 3. kenyérsütőnk birtokában mondom.

Előzmény: Veszpremi (3464)
Veszpremi Creative Commons License 2015.04.28 0 0 3464

Nekem nagyon bejött, remélem te sem bánod meg!

Előzmény: Mikebluewater (3461)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.28 0 0 3463

Attól függ, miben nyilvánul meg, ha egyszerűen csak túl vizes, akkor kevesebb víz kell. Persze nem lehet akármeddig csökkenteni.

Előzmény: ombia (3462)
ombia Creative Commons License 2015.04.28 0 0 3462

Valamiért sületlen a kenyerem belseje.Pedig betartom az instrukciókat.

Előzmény: Mikebluewater (3461)
Mikebluewater Creative Commons License 2015.04.28 0 0 3461
Szia !
Mondjam azt , hogy majdnem meggyőztél :))
Ez van mikor több időt szánsz egy termék kiválasztására ;)
Szóval voltam egy helyi hivatalos moulinex szervízbe , ahol 7ezret kérnek egy üstre , s 3ezret egy lapátra..
Emiatt is inkább ezt választom :

http://russellhobbs.shop.hu/classics-kenyersuto
Tehát .
2+1 év garancia , ha regisztrálod a kütyüt. 4500 egy üst , 2500egy lapát, ingyenesen postázzák ;) Ha meghibásodik a 3 éven belül , nem javítják , cseregép jön helyette ;) S hab a tortán , van sütemény program , van gluténmentes kenyér program , meg akár szpecialitásként a kuglófnak valót is összedobja neked . Mindez a mediamarktban , 22.600ért a weben . Szép napot ! Üdv ;)
Előzmény: Veszpremi (3459)
t.lantos Creative Commons License 2015.04.21 0 0 3460

A fene tudja, nekunk az eloadje vagy valami hasonlo van, zajos.

 

Előzmény: Veszpremi (3459)
Veszpremi Creative Commons License 2015.04.17 0 0 3459

Ez a 3. kenyérsütőnk, és magasan a legjobb, nagyon szuper. Nem hangos, kifogástanul süti sorban a kenyereket. 12 programja van, mi mindig csak sütünk, de úgy látom, van rajta csak dagasztás is, ez minden gépnél szinte azonos (a userguide-ot most hirtelen nem találom). Én a vaterán vettem használtként, de szerintem aligha használták, tök újnak látszott. Most is van a vaterán, keress rá! Mint tán írta is, a megsült kenyér minden esetben szó nélkül kicsusszan belőle, kifogástalan!

http://haztartasigep.vatera.hu/haztartasi_kisgep/kenyersuto/moulinex_ow110131_home_bread_kenyersuto_2065599125.html

Előzmény: Mikebluewater (3458)
Mikebluewater Creative Commons License 2015.04.17 0 0 3458

Szia !

Pont egy ilyen gépet szeretnék megvenni magamnak , viszont nemigazán találtam részletesebb véleményt sehol.. Mint közel egy éves tulajdonosa egy ilyen moulinexnek , mi a véleményed róla ? Megér 23ezret ? Mennyire csöndes, csak dagasztást tud-e ? Javításra szorult már ? Előre is köszönöm válaszod ! Amúgy ide írhatsz : fellini68@freemail.hu Első kenyérsütőm lenne , javarészt inkább dagasztásra kellene . Pizzatészta , kalács, croissant dagasztására , sütni szerintem a villanysütőben fogom , még a kenyeret is . Üdv Barna

Előzmény: Veszpremi (3175)
.ETNA. Creative Commons License 2015.04.16 0 0 3457

Látod, néha pár száz forintos spórnak is mennyire tud örülni az ember:-) Remélem ez most hosszabb ideig fogja bírni :-)

Előzmény: sickamic (3455)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.16 0 0 3456

Próbálta már valaki ugyanazt a 100% akármilyen nem fehérlisztes kenyeret csinálni búzasikérrel és anélkül? Lesz bármiféle érdemi különbség?

 

 

sickamic Creative Commons License 2015.04.15 0 0 3455

Találtam közelebb 4500-ért. :)

Előzmény: .ETNA. (3454)
.ETNA. Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3454

Jól ki van ez találva, pl. egy elektromos fogkeféhez is közel annyiba kerül a pótfej csomag, mint amennyiért anno a fogkefét+2db fejet vetted, ez igaz a borotvára stb., stb. Sajnos a kenyérsütő is ilyen:-)

Előzmény: sickamic (3453)
sickamic Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3453

Nekem mostanában az vált be, hogy két nagy mérőkanál sikért teszek 50 dkg liszthez.

 

Ma reggel viszont ereszteni kezdett az üstöm,  lehet kapni pótlást 4950-ért. :(

Törölt nick Creative Commons License 2015.04.06 0 0 3452

Sziasztok!

 

Nekem nincs gépem, de a kenyérsütést iskolában tanultam, szeretnék nektek leírni egy burgonyás kenyér receptet, aztán majd meglátjátok, hogy a gép programjaira ezt hogyan tudjátok átültetni.

 

Összes alapanyag szükséglet 1 kg kenyérhez:

 

75 dkg finomliszt (BL55)

1,5 dkg só

3 dkg burgonyapehely (boltban úgy ismeri, hogy burgonyapüré por)

1 dkg élesztő

1dkg kristálycukor

1 kávéskanál ecet

4-4,2 dl liter langyos víz

 

Célszerű többféle lisztet használni, különböző malmok termékeit keverni, mert a lisztnek van egy olyan jó tulajdonsága, hogy a különböző minőségűek feljavítják egymást, pl. vízfelvevő képesség, víz és gázmegtartó képesség, sikér mennyiség és sikér terülékenység, enzim tevékenység szempontjából.

 

Pontokba szedve a kenyér sütés:

 

1. Kovászolás

(egy tévhitet szeretnék eloszlatni, a tejben felfuttatott élesztő az nem kovász)

 

30 dkg liszt

1,6 - 1,7 dl víz

1 dkg élasztő

 

Az élesztőt célszerű a vízben feloldani és úgy adagolni a kovászba.

Tehát ebből a három anyagból dagasztással kissé lágy tésztát készítünk.

Majd a tésztát 6-8 de akár 10-12 órán keresztül érni hagyjuk.

Az érés során ecet és tejsavas erjedési folyamatok mennek végbe, így alakul ki a kenyér savfoka melyen nagyban múlik az eltarthatósága és így alakulnak ki az íz, illat és aroma anyagok, minél hosszabb a kovász érési ideje annál intenzívebb a kenyér íze illata. Természetesen a végtelenségig nem nyújtható az érési idő, mert a kovász berohad, büdös lesz, nem pedig kellemes alkoholos illatú.

 

2. Tészta készítés

 

A kovászból és a maradék összetevőkből közepesen kemény tésztát készítünk.

Érdemes a sót cukrot, ecetet a dagasztó vízben feloldani.

(élesztőt már nem érdemes rakni újra tésztába, hisz a kovászba az élesztőgombák elszaporodtak, extrém esetben viszont szükséges még élesztőt adagolni, ha nagyon hűvös a helyiség, de vigyázva, hogy a sóval soha ne érintkezzen)

 

3 A tészta érés

 

A bedagasztott tésztát 45-60 percig pihentetjük, közben 1-szer, 2-szer átgyúrjuk.

Erre azért van szükség, hogy a sikérváz az érési idő alatt újra rendeződjön.

 

4. Tészta feldolgozás

 

Gömbölyítés:

speciális gömbölyítő mozdulatokkal úgy gömbölyítjük a tésztát, hogy az úgy nevezett slussza (varrat, nem egyenletes sima része) egy oldalra rendeződjön.

A gömbölyített tésztát 5-10 percig pihentetjük, slusszal felfelé a gyúró deszkán, letakarva.

Hosszformázás:

A kenyér formájának végleges kialakítása a gömbölyű tésztából, úgy hogy a gömbölyű tésztát képzeletben harmadoljuk, majd az alsó harmadra a felsőt ráhajtjuk, gondosan kinyomkodva a levegőt, itt ügyelni kell, hogy minél feszesebb tömörebb, de egyenletes felületű nem szakad tésztát kapjuk, aminek az egyik hosszanti oldalán szintén egy slusszt (varratot) kapunk.

 

5. Kelesztés:

 

Minden esetben úgy kell keleszteni a tésztát, hogy sütéskor a fentebb említett slussz legyen a sütő felületen, legyen az gáz tepsi, cserép tál, vagy sütőforma. Célszerű kezdetben a formát választani, mert a kenyér megfelelő formázása igen nagy gyakorlatot igényel, így nem terül el a kenyér azért mert esetlegesen nem sikerül annyira feszesre formázni.

A kelesztésnek mindig meleg, huzatmentes helyiségben kell történnie, hogy a tészta felület kiszáradását, úgynevezett bőrösödését elkerüljük, akár többször le is kenhetjük langyos vízzel, aki gyakran süt használjon rendes mázoló ecsetet, még a legolcsóbb is jobban használható mint egy tollseprű (akár sütemény tojásozására is)

A kelesztési idő változó, 60 -90 perc között is mozoghat. De a tészta tapintásával ellenőrizhető, hogy megfelelően megvan-e már kelve, ilyenkor már könnyebb megnyomni, de még az ujjunk helye kissé visszarúgja magát.

 

6.Sütés:

 

1 kg-os kenyér sülési ideje kb. 40-42 perc 240 fokon.

Sütés előtt a kenyér felületét mindig mossuk meg vízzel (ecsettel) majd éles késsel vágjuk meg többször.

Hogy hányszor kell vágni és milyen mélyen az elsősorban attól függ, hogy mennyire kelt a tészta.

Ha úgy érezzük, hogy már tovább kelesztettük mint kellene, akkor ne sokszor és ne mélyen vágjuk.

 

Sütés végén a még forró kenyeret hideg vízzel újra megmossuk.

 

A kisült kenyér színe nem lesz túl piros, mert a hosszú érési idők miatt a liszt cukor tartalma elbomlik és nehezebben színesedik a kenyerünk, ha pirosabb kenyeret szeretnénk, inkább a hőfokon emeljünk egy kicsit mint a sütési időt nyújtsuk, elkerülve a kenyér kiszárítását.

 

 

Sajnos olyan, hogy kenyér recept amit szóról-szóra be kell tartani olyan nincs, mivel olyan folyamatok játszódnak le az érési, kelés idő során, ami inkább nem tőlünk hanem a liszt, élesztő minőségétől a konyha hőmérsékletétől, de még az aratástól eltelt időtől is függhet, ezért minden egyes sütés végeredménye más és más lesz.

Soha ne vegye el kedvünket egy esetleges kudarc, hisz még azoknak sem sikerül az egyenletes minőséget tartani, akik napi 12 mázsától akár 70 mázsát is megsütnek közel azonos - nagyüzemi - körülmények között, több tíz éves szakmai múlttal. Minél többször sütünk annál gyakorlottabbak leszünk és annál jobban megismerjük azokat a folyamatokat, tésztamegmunkálási praktikákat melyre lehet ráhatásunk.

 

Sok sikert kívánok mindenkinek!

 

 

 

fugebokor Creative Commons License 2015.03.31 0 0 3451

Próbáld ki az én receptem szerint. Ez gépi fehér kenyér: 300 ml langyos víz, 1 nagy a géphez adott kanál olaj. 1 kiskanál ecet. Másfél kiskanál só. 1 kis kanál cukor. 600 gr. liszt. Egy kis lyukat készítesz a liszbe és abba teszel két kiskanál porélesztőt.  a többit megteszi a gép. Remélem sikerül. Üdv.

Előzmény: Tesla.voltam (3417)
.ETNA. Creative Commons License 2015.03.15 0 0 3450

Ó, az még a jobbik eset, hiszen két különböző liszt ..., bár szerencsére velem még nem fordult elő, de itt a fórumon már olvastam, hogy egészen egyszerűen rosszabb (!) volt ugyanaz a liszt (ugyanaz a márka, ugyanott vásárolva) egy későbbi vásárlás során, amely nyilván egy másik őrlésből vagy mifenéből származott.

 

Vagy egy hétig itt filóztunk, hogy mi lehet (élesztő vagy víz stb.) a gond, vajon miért nem sikerül a kenyere, aztán kizárásos alapon, arra a következtetésre jutottunk, hogy a liszt a bűnös .. és bejött, mert miután vett egy másik lisztet, a kenyér ugyanolyan jó lett, mint korábban a másik liszttel :-)

Előzmény: Törölt nick (3449)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.15 0 0 3449

"A lisztek minősége nem állandó"

És ez mennyire igaz... Kétszer megcsináltam ugyanazt 2 napon belül, csak egyszer a nagyi titka teljes kiőrlésű lisztből és egyszer az aldi saját márkásból.

Köze nem volt a kettőnek egymáshoz. Színre, állagra, ízre mindenre teljesen eltérő, rá nem ismernél.

(Nem jó és rosszra lenne kihegyezve, hanem egyszerűen a másra.)

Előzmény: .ETNA. (3447)
.ETNA. Creative Commons License 2015.03.11 0 0 3448

... akarom mondani nem elég jó a géped az 50 dkg (hát persze,hogy nem kg) liszthez :-)) Bocsi :-)

Előzmény: .ETNA. (3447)
.ETNA. Creative Commons License 2015.03.11 0 0 3447

Hát, hallod, minden elismerésem, ami azt illeti van türelmed:-))

 

Én általában keresek egy receptet, amit itt a fórumon ajánlanak (ilyen pl. a kb. 5 éve kapott kalácsreceptem), a netes receptoldalakon vagy valamelyik szakácskönyvemben - az egyikben a sok közül - találok és megcsinálom, ha nem tetszik, sutba vágom és keresek egy másik receptet, de hogy heteken át kísérletezzek, na az kizárt :-))

 

A lisztek minősége nem állandó, a sikértartalomtól függ, hogy melyik liszt mennyi vizet vesz fel, a neten általában 1 kg liszthez írnak kb. 6 dl vizet, de persze ez sem "szentírás", sok mindentől függ, pl. hol tárolod a lisztet (nedves-e kicsit a levegő miatt vagy kiszáradt stb.). Az, ha jól emlékszem, nem számít, hogy durvára van-e őrölve vagy sem, mert ugyanannyi vizet vesz fel, csak lassabban:-)

 

A 'ragacsos' tészta oka (hiába dagasztod nem lesz 'rugalmas") általában a liszt minőségi problémáját jelzi, pl. túl alacsony a sikértartalma. Amikor túl vizes a tészta, akkor általában sületlen, rágós marad a kenyér.

 

Egyrészt szerintem inkább KEVESEBB lisztből készíts kenyeret, ha a géped teljesítménye nem elég jó az 50 kg liszt dagasztásához (inkább, mint hogy valóban kipurcanjon a masina), másrészt, ha dagasztás közben azt látod, hogy ragacsos, folyós a tészta, nem áll össze, hiába kevergeti a gép, akkor nyugodtan szórhatsz még rá egy kevés lisztet ...

 

Remélem, hogy egyszer azért csak összejön ...

Előzmény: Tesla.voltam (3445)
janijani Creative Commons License 2015.03.10 0 0 3446

Nyugodtan emelheted még a vízmennyiséget. Én fél liter vizet teszek 700g liszthez, vagy 450ml vizet és egy tojást és könnyedén keveri a gép. 

Visszább megnézheted milyen kenyereket sütök.

Előzmény: Tesla.voltam (3445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!