Nem gondoltam volna, hogy a rozsa magrol jol kel. Azt hittem hulyeseg. Nagyon kivancsi leszek a viragokra. Bezzeg a peoniak nem kelnek, pedig a gyerekek azt is vetettek.
Érdekes volt olvasni a soraid, már fejben fogalmaztam is a választ, amikor az utolsó bekezdéshez értem. Mert ott meg is adtad a választ a kérdésre. Kivéve a kitaposott rózsánál-ahol jól gondolod-, valószínűleg az alanyról hajt újra.
Szerintetek az hogy lehet, hogy valami rozsa csak ugy kino a foldbol? Eddig azon a helyen komposztalo volt, tavasszal bontottam el es ultettem be a helyet. Es no ott egy rozsa. Honnan? Hogyan?
Masik helyrol meg kivettem es atultettem az egyik rozsamat, ami jol sikerult, szepen hajt, bimbos. Gyonyorubb, mint tavaly. Visszont a regi helyen is no egy rozsa! En ezt egyaltalan nem ertem, honnan lett ennyi rozsam?!
Sot tavaly osszel ultettem egy szabadgyokerut, ami a kutya azonnal tovig ragott, aztan a maradekat a ferjem veletlenul szettaposta. Semmi nyoma nem maradt, es megis kihajtott. Ennek orulok, de szerintem ez a vad alany lesz, nem a nemes. Nagyon kivancsian varom milyen viragok lesznek.
A tavaly kaptam rozsa magokat ajandekba, azt odaadtam a gyerekeknek, hogy dobaljak el, azt gondolvan ugyse erdemes ezzel foglalkozni, letezik, hogy ezek kihajthattak?
Szerintem az idén kicsit később virágoznak, de úgy látom, hogy kárpótlásul viszont rengeteg virág lesz. Nálam azért már elég sok van kipattanás határán. Az Indira szerintem már holnap nyílni fog, s aztán jönnek a többiek... Az Éden is nyílás határán és dugig kövér bimbókkal.
Vagy a helpmefind.com oldalon végezz szűrést a folytonvirágzókra (sajnos két szempont szerint csak fizetősen lehet szűrni, így a futókat a listából kell kikeresgélni).
Ősszel a választék is nagyobb és a szabad gyökeres rózsa olcsóbb is...
Na a clematite.ro is olyan mint sok ezer román webshop, egy darab kedves hölgy magánvállalkozása egymaga alkalmazott nélkül, most nincs csak pár darab rózsája többféle összesen vagy 20 darab de ha kell átutalom neki előlegbe a pénzt és megpróbálja beszerezni és elküldi nekem.
Igazából, nem fontos még a szín sem. Lehet sárga, fehér, vörös. Csak futó legyen minél hosszabb virágzási idővel, és ne legyen fagyérzékeny, hogy bírja ha télen -15 -20 fok van tartósan.
Az angol rózsák szépek, de nem vagyok benne biztos hogy az ami valóban angol az a ami vidékünkön kibírja a telet.
Jártam, laktam, éltem Angliában. Anglia déli részein ha télen egy-két éjjel a hőmérséklet eléri -3 fokot az már nagyon hidegnek számít.
Nem tudom mi a pontos neve ott azoknak a sokszirmú tüskétlen "rózsabokroknak" amik már február elejétől novemberig virágoznak.
Én örülnék egy május-szeptemberi virágzásnak. Bokrosom van ami májustól szeptemberig virágzik.
Na de felhívom a clematite-ot lássam mit mondanak.
Nem tudom pontosan, milyen rózsát szeretnél, de az Eden Rose-t vagy a Giardina nyugodt szívvel ajánlom. Nézd át a kínálatot. Érdemes. Történelmi vagy akár angol ( Austin) rózsáik is vannak.
A pharmarosa és a strakl is forgalmaz romániában is, a probléma hogy a starkl romániai partnere, nem emberhez méltóan komunikál az ügyfelekkel illetve mindkét cég GLS futárral szállít amivel az a gond, hogy pl a starkl-nal feltüntetett 19 lejes szállítás csak oda érvényes ahol ennek a futárcégnek van munkapontja ami tőlem 100 km.
Szóval ha a GLS romániában kihozza a legközelebbi munkapontjára kifizetem a 19 lejt (kb. 1300 Ft) és utazok érte 100 km.-t vagy fizetem pluszban a km-enként 1,5 lejt (100 Ft km-ként) szóval egyben a 11.300 Ft.
A pharmarosa is szállít szintén GLS-el ők viszont legalább tisztában vannak ezzel a problémával.
Maradnak a helyi kertészetek ahol az a gond, hogy sokszor még azt sem tudjuk milyen színű a rózsa, mert nincs cimkézve, jobb esetben van rajta a egy cimke egy fotóval név nélkül.
Fontos lenne tudni hol is van az a környék. Faiskolákban esetleg van bővebb választék, de ritka. Az ültetés fő időszaka az ősz, akkor jobban elérhetőek főleg a szabadgyökerűek, de konténeresen egész évben vásárolhatsz. New Dawn-t akár a hipermarketekben is kifoghatsz. Sok rózsát mi is itt a fórumon külföldről szerzünk be.
De a korábban említett szőregi áfész oldalán is érdemes körülnézned. Bár igaz, csak ősszel szállítanak.
Sajnálattal kell tudatni Önökkel, hogy 2017. tavaszi szezonjában szabad gyökerű és gyökér csomagolt rózsatöveket, magas törzsű rózsákat, gyümölcsfákat, bogyós gyümölcsűeket és szőlő oltványokat nem tudunk szállítani, mert készleteink elfogytak.
2017. őszi szezonjától teljes választékkal állunk az Önök rendelkezésére.