Keresés

Részletes keresés

Ricardo 007 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231258

Damasztvászonban VÍZBEN lábosban megoldva. EHHH

Előzmény: Ricardo 007 (231257)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231257

Rezsón alkohollal együtt melegítsd. mivel egyszer már oldott volt összeállt a tömeg és emiatt hosszadalmas at oldódás 

Egyébként alkohol nélkül csak magát a lakkot melegítve damasztvászonban szoktam csinálni , hibahely javító sellakrudat akár színeset is.

Csak akkor alkoholospácport oldva kell előtte hozzáadagolni és várni , hogy kocsonyássá váljon, majd jöhet a rezső .

Előzmény: Fricu1 (231252)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231256

Zahnhobel: m.ejtve ( írtam ) cangyalu , a felület érdesítésére szálak feltépésre való, hogy a forró melegenyves farostok szálfonódással ragaszkodjanak egymáshoz, így nagyobb a szakítószilárdsága mint magának az alapanyagnak.

Csak el lett felejtve az iparban , mert egyszerűbb az anyagpazarlás és a gépi munka...

Most is van olyan 220 éves haboskőrissel vastagfúrnérozott=3mm haftom ami javítatlan eredeti állapotú és még csak meg sem szűcsösödött helyenként a furnér !

Igaz spéci melegenyvel ragasztották, amit még a gombák sem kezdtek ki.

Faipari ragasztók kohéziós és adhéziós kötései, anyagiismeret-szakismereti kötet ek.

Zinke: m.ejtve  cinkelés-f.f.fogazás vagy egyéb fogazás

Előzmény: 72pt (231241)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231255

Jópofa , én kicsit túlgondoltam a sajátomat, 1 db.100-as U vasból vezetőnek és régi kézi oszlopos trapézmenetes emelőből kreáltam, picinyt több melóval de a cél ugyan az lett.

Habár a neten nemrég láttam  nagyméretű szürkeöntvény satut gyorskioldóval 450mm befogással, mondjuk amit csináltam annak is ennyi a befogója.

Lehet, hogy előbb venném meg mint készíteném újra.

Előzmény: Fricu1 (231247)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.09 0 0 231254

Hát idő az van, Karácsonyra akarom, hogy elkészüljön az óra.

Lehet veszek, ha létezik kis kiszerelésben.

Egy hét alatt még sárga tónusa sem lett...

Előzmény: rferi (231253)
rferi Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231253

Jó lesz az, csak türelem kell hozzá.
Ha összeállt, akkor annak hetek kellenek az oldódáshoz, és minél gyakrabban kéne lögybölni.

Igazából egy laboros motoros keverő lenne ideális a leggyorsabb oldáshoz.

Előzmény: Fricu1 (231252)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231252

Más:

Pár éve felújítottam egy kis dobozkát a nejnek (az édesanyjától maradt rá), ami politúrozva volt.

Akkor vettem sellakot. Olyan kis lemezes sárgás izék voltak, denszesszel kellett feloldani.

A maradékot eltettem egy konzerves üvegbe és lezártam.

Sajna elpárolgott belőle a szesz, olyan gumicukor állagú lett mára - nem folyik, de nem is kőkemény.

Most felöntöttem denszasszel két napja, fel is vágtam, daraboltam kicsit - de nem akaródzik neki feloldani.

Ok, veszek újat - csak nem értem. A munkadarabon az ezerévest is oldja a szesz, de ezt nemigen akaródzik neki.

Lehet, hogy bedöglött? Tud a sellak ilyet?

Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231251

Ilyen a vasalat alulról és felül ennyi látszik - hosszú kivágás:

Előzmény: Fricu1 (231250)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231250

Ok, ezt ismerem.

De akkor mire való, mire jó az állítható pozíciójú padvas-hely?

Ha megnézed a fotókat, akkor a négy sarkán volt egy-egy kb. 10 centis kivágás. Egy sorban a lyukakkal. Alul pedig az öntöttvas csúszka-kar-padvas fogadó egység, amivel a tartományon belül eltolható a padvas pozíciója és ott rögzíthető.

Annak csak akkor van szerintem értelme, ha hosszirányból meg lehet tolni egy satuval.

Egy kézi gyaluláshoz még csak elég lehet egy-egy padvas elől-hátul - ott csak ütközőként szolgálnak, de ha már vésni, fűrészelni, fúrni akarja, akkor annyi fogás nem elég.

De nekem nem szakmám, csak agyalok.

Én mindenesetre tettem a végére egy satut, a rövidebb oldalra. Ha annak a mozgó darabjába teszek egy kiálló részt (kvázi egy padvasat), akkor neki tudom tolni majd vagy egy fix, vagy a mobil padvasnak a munkadarabot.

Mindenesetre azért tettem fel a képeket, hogy hátha látott már valaki hasonlót, és engem is felokosít...

Előzmény: Paco155 (231248)
BJaca Creative Commons License 2024.11.08 -2 1 231249

Tisztában vagyok vele. És az utóbbi hozzászólásaiból eltűnt a lenézés, és segítő szándékkal írt. A sok ónémet eredetű szakszót még meg kell szoknunk, de ha megkérded, elmondja, mi az, és ő még a régi dolgokra esküszik, bár ez érthető is, hisz a régi dolgokat állítja helyre korhű technikákkal. 

Előzmény: tfe_tng (231246)
Paco155 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231248

"Ugyanakkor a padvasok helye mutatja, hogy használták, ki van szopósodva némelyik.

Örök rejtély marad hogy használták?"

Ezt az eszközt úgy hívják: padhorgony.

Előzmény: Fricu1 (231244)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 1 231247

Találtam pár hobbi-asztalos oldalt, ahol jópofa satukat építettek kollégák.

Az egyik ilyet megvalósítottam:

Kellett hozzá egy pár leselejtezett (de nem rozsdás tolórúddal rendelkező!) autós lengéscsillapító, lehetőleg az első, tehát a gólyaláb.

Ezen több a leszedni való, de stabilabb, erősebb.

Meg kell "hámozni", és megvágni vagy megfúrni a végét, hogy az olajat le lehessen ereszteni.

Akit érdekel, részletes videókat talál róla a youtube-on, én nem ragozom.

Kell még egy menetes szál hozzá, de én inkább azt is az autó-iparból kölcsönöztem. Főként a laposabb trapéz-menetes orsó okán. Egy kiszuperált kocsi-emelő volt a donor.

Külön haszon, hogy azokban talpcsapágy is van gyárilag, sokkal simább lesz a meghúzás, mint egy alátétes megoldásnál. (Egy tanács: némelyik műanyag anyával van szerelve - az kerülendő)

Íme a képek:

tfe_tng Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231246

Az megvan, hogy ugyanattól az usertől jött az összes találat ? :)

Előzmény: BJaca (231242)
tfe_tng Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231245

Ezen én is vakaróztam egy darabig, de megtaláltam:

https://en.wikipedia.org/wiki/CAN_bus

Szóval CAN busszal össze van pacsmákolva a fa, utána OBD-n lehet követni a kötés erősségét, diagnosztikai hardverrel :)

Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231244

No, akkor a harmadik stáció:

Munkapad - satu nélkül? Rossz vicc.

A mozgatható padvas - mechanikát (fotóztam) nemigen lehet az anyag rögzítésére használni. Az a kar, ami az asztal alatt van, nem képes nyomatékot adni. Szerintem az csak terheletlen állapotban, méret beállításra való.

Viszont az eredeti munkalapon nem találtam semmi nyomát satunak. Márpedig négynek is kellett (volna) lennie, a négy sarkon - de semmi nyoma. Nincs eltérő színű felület, nincsenek csavar vagy ragasztó nyomok, abszolúte semmi. Ez azért volt gáz, mert így elképzelésem sincs, hogy oldották meg egy fadarab befogását?

Ugyanakkor a padvasok helye mutatja, hogy használták, ki van szopósodva némelyik.

Örök rejtély marad hogy használták?

Szóval, magad Uram, ha szolgád nincs!

Segít(het) gugli elvtárs...

Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 1 231243

Maradjunk annyiban, hogy a kis kínai leszarja ezt a pontossági elképzelést.

EBBEN az árcsoportban egészen biztosan.

Én ugyan nem mértem meg őket, de ha a te változatod lenne, akkor jelölve lennének. Mint a kocsiknál a szelep-állító alátétek. De nincsenek...

Mi értelme lenne?

Ez nem egy atomreaktor.

Egy kézi felsőmaróba fogod be, kizárt, hogy egy munkamenetben ki tudd marni, tehát 6-8-szor fogsz vele anyagot - az annyi pálya.

Az elkészült fogak - a te fogalmaid szerint - BIZTOSAN szarok. Egy komoly, megmunkáló-központban elérhető pontossághoz képest.

Ahogy a rovat címe is mutatja: hobbi-asztalosoknak készül - az ára is ezt mutatja.

Meg sem fordult a fejemben, hogy ipari minőséget érhetek el. Nem is volt cél.

A sík felületek ragasztásánál tuti, hogy erősebb lesz.

Különös tekintettel arra, hogy az egyengető gyalum heveny motor-elhalálozás okán nem elérhető, vagyis képtelen vagyok a 2 m-es akác fosznit síkra gyalulni olyan pontossággal, ami kellene.

És ezért is írtam, hogy PU ragasztót használtam, hogy a valóban létező hibákat kiegyenlítse.

Elvileg igazad van, lenne, de ez itt a való világ...

Előzmény: Paco155 (231234)
BJaca Creative Commons License 2024.11.08 -2 0 231242

Gyakorlatilag fel van érdesítve a felület, így növelve a ragasztási felületet.

https://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9104263&aq_ext=1&aq_text=canolni

72pt Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231241

Mit jelent pontosan a canolás? Rákerestem de nem találtam semmit értelmezhetőt.

Előzmény: Ricardo 007 (231239)
Paco155 Creative Commons License 2024.11.08 -1 1 231240

Ezek a marókések arra készültek, hogy késsel felfelé, maróasztalban legyenek használva. Semmi életveszélyes nincs bennük a szakszerű használat esetén.  A többi meg a magánvéleményed, az meg mindenkinek van. :P 

Előzmény: Ricardo 007 (231239)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231239

Ezek a marókések amellett , hogy életveszélyesek ellentámasz nélkül, abszolút feleslegesek.

Fölösleges anyagpazarlás 

Nem tartósabb kötés mint a canolás

A majd 150 éves gyalupadom kantjánban sem volt semmilyen idegyen vagy egyéb csap, és mégis tartós a száraz fából canolt táblásítás .

Hossztoldásnál van némi ráció 3 rétegű szendvics esetén , de szélességi toldásnál teljesen felesleges.

Hacsak nem ragasztó nélkül akar lerakni valami  padozatot burkolatot vagy egyebet bárki spanolt rögzítéssel.

Furcsa, hogy az iparosodás elött már ismert volt az ilyen jellegű összekötés , de mégsem alkalmazták.....kivétel az egysoros nút-féder.

Paco155 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231238

Hogy könnyebben érthető legyen.  

A csúcspontok egalizálásához a fogárok szélességét elég befolyásolni, mert a köszörülés kúpszöge az meglehetősen pontos. Ezt vagy méretre készített (egy méret de szintén osztályos) hézagoló gyűrűkkel, vagy fix méretű gyűrűkkel +hézagoló lemezkékkel egyszerűen meg lehet oldani.  Fricu késén az első változat látható, az én képeimen a második.    Jól látható, hogy van ahol egy lemezke sincs, van ahol 3 is van.  És egy nagy adag lemezke a végére ha újraköszörülés miatt finomhangolni kellene.  

Előzmény: Paco155 (231236)
halaloszto Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231237

Értem!!

Előzmény: Paco155 (231236)
Paco155 Creative Commons License 2024.11.08 0 1 231236

Ez így van, de a méretosztályos doboznak az a "felirata", hogy "2 hézagolós doboz", meg "3 hézagolós doboz", vagy "0 hézagolós doboz"*, és amikor a sorozatot utána összedobálják akkor az adott dobozból kivett kés mellé annyi, vagy olyan méretű hézagoló megy, hogy az összegük az elméleti csúcstávolságot adja ki.  

Olyat nem illene gyártani, hogy csak  mínusz 03-as késekből összesoroznak egy fejet távtartó nélkül, meg  -02-esekből egy másikat, mert a fejeknek nem csak magukkal kell összetolhatónak lennie, hanem elvileg bármelyik másikkal is.  De mint említettem a kínai kések esetbében van rá esély, hogy ha elég olcsó akkor az egyik oka amiért olcsó, hogy nincs ilyen mérés és párosítás. 

*természetesen nem ezek, de így szemléletes most számunkra.

Előzmény: halaloszto (231235)
halaloszto Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231235

"Rendes gyártók a kést megmérik, és olyan távtartót tesznek mellé, hogy az az előző késtől megfelelő csúcstávolságra legyen"

Ez komoly? ITs fejemmel simán azt hittem, hogy a mérés után méretosztályokba teszik, és egy termékbe egy dobozból veszik a késeket és kész.

Előzmény: Paco155 (231234)
Paco155 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231234

Na még egyszer, aztán elengedem. 

A kések a gyártásból adódóan nem egyformák. Tizedmilliméter különbségek vannak köztük szélességben, mert a köszörülési technológiának van ennyi hibahatára.   

Ahhoz, hogy a fésűk egymásba tudjanak csúszni viszont legalább egy ponton (a kések egyik csúcsában) azonos távolságok kellenek. Ezt nem bonyolult megérteni miért kell így lennie.

Innentől két lehetőség van. 

- Rendes gyártók a kést megmérik, és olyan távtartót tesznek mellé, hogy az az előző késtől megfelelő csúcstávolságra legyen (pontosabban általában hézagoló lemezkéket tesznek közéjük, mert akkor nem kell 3-5 féle távtartóval dolgozni). 

- Vagy az is előfordulhat, hogy a kínaiak ezt egyszerűen leszarják. 

Első esetben a késeid és a távtartóid párban vannak. Nem szórhatod össze csak úgy ahogy akarod, illetve megteheted de akkor a fogak nem fognak tökéletesen illeszkedni, hézagok lesznek meg szorulások. Magyarul szar lesz. 

A második esetben valóban mindegy, mert bármit csinálsz szar lesz az illeszkedés. 

Előzmény: Fricu1 (231233)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231233

A legfelső vágólapra kell ügyelni, mert az nem szimetrikus, mint a többi, hanem vízszintesre köszörült a felső éle.

A többit lehet csereberélni, de annak fix a helye.

Előzmény: Paco155 (231231)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.08 0 0 231232

Azok a távtartók kis esztergált perselyek, csődarabok.

Látszik a képen.

Előzmény: Paco155 (231231)
Paco155 Creative Commons License 2024.11.07 0 0 231231

A vége nem érdekes, a csúcsok távolsága a lényeg, az van beállítva egyenlőre a hézagolókkal. 

Előzmény: Fricu1 (231230)
Fricu1 Creative Commons License 2024.11.07 0 0 231230

Nem, és igen.

Ha kivesz az ember egy vágólapot, akkor már rövid a menet, hogy újra össze lehessen fogatni.

Ezért egy alkalmas alátéttel pótoltam ki, hogy a teljes pakett mérete ne változzon.

Előzmény: Paco155 (231229)
Paco155 Creative Commons License 2024.11.07 0 0 231229

Arra gondolom figyeltél, hogy a fogak közé ugyanannyi és ugyanaz a hézagoló lapocska menjen be, mint amennyi eredetileg ott volt, igaz? 

Előzmény: Fricu1 (231228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!