Működik azoknál is. A 6-8 rügyes lehajtott vesszőt kihajtás után, mikor látod a fürtöket megválogatod. Én csak kb. 3 hajtást szoktam hagyni egy karon és mindegyiken csak 1 fürtöt. Így szépek, jóízűek lesznek és nem terhelődik túl a tőke.
Mi is most ültettünk egy 4 db kis szerzeményt. Nem volt fagyott a föld, ellenben masszívan át volt ázva, ami az agyagnál hálás dolog. Tapad, és utána csúszik. Vicces volt. Mindegy, az oltványok felkupacolva, ha nem bírják, akkor így jártunk.
Szerintem ultesd el.En 2 napja ultettem el 1 kimaradt sajat gyartmanyu szolot.Sajnaltam kidobni,igy elultettem.Ha olyan helyen elsz ahol ho van akkor is el lehet ultetni.Az ultetes helyerol el lehet kaparni a havat.Viszont haladni kell mert keddtol jonnek a kemenyebb fagyok.Ultesd el majd csirkezd fel jol.Szerintem jobb helyen lesz a foldben.
Ha otthon meg van fagyva a földed, akkor vegyél egy kis zsák virágföldet, és egy müa. vödörben simán "eltudod" /vermelni a 10 db/1 köteg oltványt. Beiszapolod mintha ültetnéd. A lényeg hogy légmentesen lezárja a föld a gyökereket, hogy ne száradjanak ki.
Köszönöm, hogy leírtad a taapsztalataidat Azért ez nem hangzik rosszul, sőt.
Amúgy az olasz rizling is közel áll hozzám ízlésben, de a keleti fekvés miatt úgy gondoltam, hogy kevésbé játszik (plusz akinek a környéken van, az küzd a savakért rendesen - bár tudom, hogy ez is soktényezős, pl. klón stb.)
Ugyanakkor szüretelve, mint az olaszrizlinget, egy-másfél cukorfokal magasabb tud lenni (ugyanúgy, ugyanott művelve és terhelve).A savait picit jobban megőrzi és valamivel magasabbak is, de sosem durvák. Lazák a fürtjei, vastagabb a héja az o.r.-énél, ezért jóval kevésbé rothadékony, cserébe nem nagyon botritiszesedik, viszont ügyelni kell arra, hogy virágzás utántól a lisztharmat el ne kapja a bogyókat (zöldmunka!). Sokáig a tőkén tartható, de szerintem nem ad annyi pluszt, meg az őzek is rájárhatnak. Az olaszrizlinghez hasonló, de annál karakteresebb, illatosabb a bora. A Bezericsék csináltak belőle pár éve késői/édes bort. Vétek barrikolással elnyomni a saját ízeit.
ha nem túl off, akkor kíváncsi lennék a tapasztalatodra, annak ellenére, hogy nem hordózod. A leírások alapján tetszik a fajta, nyitott vagyok más megoldásra is adott esetben.
A vastagságot természetesen úgy értettem, hogyha a "sok egyéb dolog" adott, akkor ezek a fajták alkalmasak lehetnek-e. De a kommented alapján úgy tűnik, hogy erre határozottabb választ csak jópár év(tized) után kapnék.
Generosa, a nagy "szerelem" , bár ezt még Ö nem viszonozta ;-)
A szülőket ismerheted (ezerjó-piros tramini), egyenes felfelé törő hajtások, mesés szín érésben, nem túl érzékeny betegségekre de nem is rezi. Egyik olvtárs (Kovitom) úgy jellemezte, "Egy kezdő szőlész-borásznak ideális választás, gyors sikerélményt ad"
Illatos fajta de sokkal diszkrétebb és vastagabb a bora mint az Irsianak.
A borászok keresik még a "fogást" rajta, a pandémia előtt minden évben rendeztek a Kkmt-en generosa napot ahol termelők/borászok vélemény cseréltek kóstolásokkal egybekötve. Dr. Hajdu Edit - érintettsége lévén - az aki nyomon kíséri a fajtát.
Milyen érettségben, milyen terhelés mellett, mely területről, reduktív, oxidatív vagy mindkettő... és ahhogy van_Persil mondta 10-15 év nem olyan hosszú idő, hogy megismerjék illetve kiaknázzák a legjobb tulajdonságait a fajtának.
Ha lenne 10 mázsa Generosám, a léelvétel és erjesztés után a felét tartályban míg a másik felét hordóban (ászok) érlelném vagy 6 hónapig ;-)
A leves szőlőcefréből meg pálinkát készítenék mert az sem megvetendő!
A pátria 2002-ben kapott állami elismerést, a generosa pedig 2004-ben, (v.ö. a cserszegi 1960-ban...) Ne csodáld, ha nincsenek túlságosan elterjedve és/vagy nincsen olyan termelési tapasztalat, ami segítene megválaszolni a kérdésedet. Manapság egy-egy új fajta elterjedése erösen korlátolt az eredetvédelem miatt, jó fekvésü területeken ugyanis nem ültethetsz akármit, csak amit a helyi fajtajegyzék megenged. Ahhoz meg, hogy egy termelö fel tudjon futtatni egy fajtát, csak idöböl legalább 10-15 évet kell rá áldozni nagyfokú jövöbelátó képesség mellett, az anyagi ráfordításról nem is beszélve.
A vastagsághoz nem csak a fajta kell, hanem sok egyéb dolog is.