Keresés

Részletes keresés

Lajos04 Creative Commons License 2021.12.18 0 0 26730

Tisztelt ALI- BÁ , ESETLEG MEGKÉRDEZHETEM HOGY ÖNNEK MILYEN SZÖLLÖ FAJTÁI VANNAK ,ÚGY MINT CSEMEGE ÉS BÓR SZÖLLÖ , KÖSZÖNÖM LAJOS 

Ali-bá Creative Commons License 2021.12.15 0 1 26729

Működik azoknál is. A 6-8 rügyes lehajtott vesszőt kihajtás után, mikor látod a fürtöket megválogatod. Én csak kb. 3 hajtást szoktam hagyni egy karon és mindegyiken csak 1 fürtöt.  Így szépek, jóízűek lesznek és nem terhelődik túl a tőke.

Előzmény: T!GER (26728)
T!GER Creative Commons License 2021.12.15 0 0 26728

Köszönöm. Esetleg saját tapasztalata nincs erről a tőke művelésről? Működhet csemegeszőlőnél amelyeknél csak a 3.-4. rügytől hoz érdemes fürtöket?

Előzmény: Ali-bá (26727)
Ali-bá Creative Commons License 2021.12.14 0 1 26727
Előzmény: T!GER (26726)
T!GER Creative Commons License 2021.12.14 0 0 26726

Sziasztok. Alkalmaz valaki közületek Guyot tőkeművelést, esetleg dupla Guyot művelést?

Betudnátok pár fényképben mutatni metszés előtt és metszés után?

szervezkedő Creative Commons License 2021.12.12 0 0 26725

Nálunk a táj, a fenyves csak álmodik a hóról, egy centi sincs.

 

 

 

Előzmény: s189 (26722)
mzdude Creative Commons License 2021.12.12 0 0 26724

Mi is most ültettünk egy 4 db kis szerzeményt. Nem volt fagyott a föld, ellenben masszívan át volt ázva, ami az agyagnál hálás dolog. Tapad, és utána csúszik. Vicces volt. Mindegy, az oltványok felkupacolva, ha nem bírják, akkor így jártunk.

Előzmény: fretty9 (26723)
fretty9 Creative Commons License 2021.12.11 0 0 26723

Szerintem ultesd el.En 2 napja ultettem el 1 kimaradt sajat gyartmanyu szolot.Sajnaltam kidobni,igy elultettem.Ha olyan helyen elsz ahol ho van akkor is el lehet ultetni.Az ultetes helyerol el lehet kaparni a havat.Viszont haladni kell mert keddtol jonnek a kemenyebb fagyok.Ultesd el majd csirkezd fel jol.Szerintem jobb helyen lesz a foldben.

Előzmény: Robz (26717)
s189 Creative Commons License 2021.12.11 0 0 26722

Ez lenne a legjobb!

nálunk 15 cm hó van. Vasmegye

Előzmény: szervezkedő (26721)
szervezkedő Creative Commons License 2021.12.11 0 0 26721

Én ha 10 oltvanyrol lenne szo, lehet nem bűvészkednék a vermeléssel.

Igaz különböző helyen vagyunk, különbözik az időjárás, de nálunk én simán eltelepitenem holnap délelőtt.

Előzmény: s189 (26719)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.11 -17 0 26720

Tényleg, mi régebben vermeltük müa. hordóban, homokkal. Arra azért ügyelni kell, nehogy túl sok víz kerüljön bele.

Előzmény: s189 (26719)
s189 Creative Commons License 2021.12.11 0 0 26719

Ha otthon meg van fagyva a földed, akkor vegyél egy kis zsák virágföldet, és egy müa. vödörben simán "eltudod" /vermelni a  10 db/1 köteg oltványt. Beiszapolod mintha ültetnéd. A lényeg hogy légmentesen lezárja a föld a gyökereket, hogy ne száradjanak ki.

Előzmény: Robz (26717)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.11 -17 0 26718

Elvermeles, de az idöjárás nem a legmegfelelöbb neki (fagyott/cuppogóan sáros föld).

Előzmény: Robz (26717)
Robz Creative Commons License 2021.12.11 0 0 26717

Sziasztok!

 

Ma kaptam meg 10db oltványt, ami még őszi ültetésre volt szánva. Az idő közben elromlott, így le kéne tárolnk tavaszig. 

Mi szerintetek ennek a legbiztosabb módja, hogy a gyökerei is kibírják?

Sancibácsika Creative Commons License 2021.11.30 0 0 26716

Köszönöm, hogy leírtad a taapsztalataidat  Azért ez nem hangzik rosszul, sőt.

Amúgy az olasz rizling is közel áll hozzám ízlésben, de a keleti fekvés miatt úgy gondoltam, hogy kevésbé játszik (plusz akinek a környéken van, az küzd a savakért rendesen - bár tudom, hogy ez is soktényezős, pl. klón stb.)

Előzmény: van_Persil (26715)
van_Persil Creative Commons License 2021.11.26 -17 1 26715

Ugyanakkor szüretelve, mint az olaszrizlinget, egy-másfél cukorfokal magasabb tud lenni (ugyanúgy, ugyanott művelve és terhelve).A savait picit jobban megőrzi és valamivel magasabbak is, de sosem durvák. Lazák a fürtjei, vastagabb a héja az o.r.-énél, ezért jóval kevésbé rothadékony, cserébe nem nagyon botritiszesedik, viszont ügyelni kell arra, hogy virágzás utántól a lisztharmat el ne kapja a bogyókat (zöldmunka!). Sokáig a tőkén tartható, de szerintem nem ad annyi pluszt, meg az őzek is rájárhatnak. Az olaszrizlinghez hasonló, de annál karakteresebb, illatosabb a bora. A Bezericsék csináltak belőle pár éve késői/édes bort. Vétek barrikolással elnyomni a saját ízeit.

Előzmény: Sancibácsika (26714)
Sancibácsika Creative Commons License 2021.11.26 0 0 26714

ha nem túl off, akkor kíváncsi lennék a tapasztalatodra, annak ellenére, hogy nem hordózod. A leírások alapján tetszik a fajta, nyitott vagyok más megoldásra is adott esetben.

Előzmény: van_Persil (26713)
van_Persil Creative Commons License 2021.11.26 -17 0 26713

szoktam, de nem a te vonaladat, így nem tudok segíteni

Előzmény: Sancibácsika (26712)
Sancibácsika Creative Commons License 2021.11.26 0 0 26712

Köszönöm, az említettekre igyekszem rákóstolni majd. Bocs az offért.

 

@van_Persil

A kereső szerint Neked van Pátriád, bort nem szoktál készíteni belőle?

Előzmény: IsKol (26709)
IsKol Creative Commons License 2021.11.25 0 0 26711

Á, dehogy! Túl sok van és beleég a monitorba és épp csak érintettem a klaviatúrát;-)

 

Nem nagyon akartam szét off-olni a szőlős topicot...

Előzmény: van_Persil (26710)
van_Persil Creative Commons License 2021.11.25 -17 1 26710

kifogyott a tinta a monitorodból?

Előzmény: IsKol (26709)
IsKol Creative Commons License 2021.11.25 0 1 26709

Azért a forgalomban lévő tételekből valamit le lehet szűrni

pl.

Eifert - csökkentett terhelés, tartály majd hordó, magas alkohollal

Paulus - szerintem van benne hordó meg maradék cukor szintén 14 körüli alkohol (ők amúgy pezsgőt is készítenek)

Frittman - túlérésben szüretelnek és "vegyes" technológiával (nincs hordó de nem is reduktív)

Szentpéteri - teljesen reduktív de van nekik kései szüretből is száraz illetve édes ami hordót is kapott

Gedeon, Vass és még sokan mások...

 

Én úgy gondolom ez egy jó átmenet a könnyed friss fehérektől a nagy testű fehérek felé. (van beltartalma)

 

Előzmény: Sancibácsika (26708)
Sancibácsika Creative Commons License 2021.11.25 0 0 26708

Köszönöm szépen a választ Neked és Iskolnak is.

A vastagságot természetesen úgy értettem, hogyha a "sok egyéb dolog" adott, akkor ezek a fajták alkalmasak lehetnek-e. De a kommented alapján úgy tűnik, hogy erre határozottabb választ csak jópár év(tized) után kapnék.

Előzmény: van_Persil (26702)
IsKol Creative Commons License 2021.11.24 0 0 26707

Dolgozom rajta ... ;-)

 

csak hát olyan soká lesz megint szüretelhető szőlő.

Előzmény: szervezkedő (26705)
szervezkedő Creative Commons License 2021.11.24 0 0 26706

Illene, kellene forgatni és szerves trágyázni is, a környéken a közvélekedés szerint 3evente.

Én csak tárcsázok, kultivátorozok. Évek óta nagyon már takarni sem takarok, de mentségemre szóljon, törekszem rá.

Előzmény: van_Persil (26698)
szervezkedő Creative Commons License 2021.11.24 0 0 26705

"Ha lenne 10mázsa..."

 

Csak rajtad múlik hogy lesz e?

Autód van!

Teljesen autentikus lelőhelyet ismeresz Kecskemét mellett.

4ezer forint egy dupla tengelyes utánfutó ami elbírja/nap.

... és a többi már csak játék!

:-D))))

 

Előzmény: IsKol (26704)
IsKol Creative Commons License 2021.11.24 0 1 26704

Generosa, a nagy "szerelem" , bár ezt még Ö nem viszonozta ;-)

 

A szülőket ismerheted (ezerjó-piros tramini), egyenes felfelé törő hajtások, mesés szín érésben, nem túl érzékeny betegségekre de nem is rezi. Egyik olvtárs (Kovitom) úgy jellemezte, "Egy kezdő szőlész-borásznak ideális választás, gyors sikerélményt ad"

Illatos fajta de sokkal diszkrétebb és vastagabb a bora mint az Irsianak.

 

A borászok keresik még a "fogást" rajta, a pandémia előtt minden évben rendeztek a Kkmt-en generosa napot ahol termelők/borászok vélemény cseréltek kóstolásokkal egybekötve. Dr. Hajdu Edit - érintettsége lévén - az aki nyomon kíséri a fajtát.

 

Milyen érettségben, milyen terhelés mellett, mely területről, reduktív, oxidatív vagy mindkettő... és ahhogy van_Persil mondta 10-15 év nem olyan hosszú idő, hogy megismerjék illetve kiaknázzák a legjobb tulajdonságait a fajtának.

 

Ha lenne 10 mázsa Generosám, a léelvétel és erjesztés után a felét tartályban míg a másik felét hordóban (ászok) érlelném vagy 6 hónapig ;-)

A leves szőlőcefréből meg pálinkát készítenék mert az sem megvetendő!

Előzmény: Sancibácsika (26701)
zoli1437 Creative Commons License 2021.11.24 0 0 26703

http://gyumolcspedia.hu/patria-szolo

http://gyumolcspedia.hu/generosa-szolo

Egyiket sem ismerem, de talán ez a leírás segít.

Előzmény: Sancibácsika (26701)
van_Persil Creative Commons License 2021.11.24 -17 2 26702

A pátria 2002-ben kapott állami elismerést, a generosa pedig 2004-ben, (v.ö. a cserszegi 1960-ban...) Ne csodáld, ha nincsenek túlságosan elterjedve és/vagy nincsen olyan termelési tapasztalat, ami segítene megválaszolni a kérdésedet. Manapság egy-egy új fajta elterjedése erösen korlátolt az eredetvédelem miatt, jó fekvésü területeken ugyanis nem ültethetsz akármit, csak amit a helyi fajtajegyzék megenged. Ahhoz meg, hogy egy termelö fel tudjon futtatni egy fajtát, csak idöböl legalább 10-15 évet kell rá áldozni nagyfokú jövöbelátó képesség mellett, az anyagi ráfordításról nem is beszélve.

A vastagsághoz nem csak a fajta kell, hanem sok egyéb dolog is.

Előzmény: Sancibácsika (26701)
Sancibácsika Creative Commons License 2021.11.24 0 0 26701

Szaisztok!

A Pátria és a Generóza szőlőfajták után érdeklődnék, van-e közöttetek olyan akinek van tapasztalata az említett fajtákkal, vagy ismeri őket?

Elsősorban az érdekelne, hogy mennyire alkalmasak hordózásra? Vastagabb, testesebb bort össze lehet-e hozni belőlük, külön-külön persze?

Illetve vajon kereskedelmi forgalomban -azt a párat leszámítva- miért nem terjedhettek el?

Üdv: Sanci

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!