Nekem hatalmas tiszafak vannak a telekhataron. . .kerdeztem a szomszedasszonyt, hogy banja-e ha atnonek az agak (neki semmi nincs ott azon a reszen - mert ha igen, levagom. Biztositott rola, hogy elvezi a latvanyt (meg azt, hogy nem lat at hozzank), igy nohetnek amennyire akarnak. ..
Viszont a masik szomszed. . .fuvesitettem, es egy fel negyzetmeternyi o teruletet nem tudtam kihagyni (Hogy nez ki? Meg azt hiszi, sajnalok annyi termofoldet, fumagot, munkat) - felhivtam oket (nyaralni voltak) de nem tudtam beszelni veluk, csak uzenetet hagyta, es szortam ki termofoldet (ott a kocsikkal eppen ki szoktak irtani a fuvet) es fumagot. Atjott - es aggodott, mi lesz, ha saros lesz. . .hulyesegbol felajanlottam, hogy lekaparom a foldet rola. . .kepzeljetek jo otletnek talalta!!! Megall az eszem. . .
A masik szomszed bambusza meg jon at hozzam. . .mondom, feltem a tavamat, a foliat at tudja lukasztani - szerencsere messze van meg - de a fule botjat sem mozgatja erte.
Nekem meg a szomszédom nyühög, hogy ne ültessek a kerítés közelébe semmit, mert attól fél, hogy át fognak lógni. A meglévő fákat, boktrokat folyton nyírom, mert panaszkodik. Nemrég is szóvá tette, hogy átlóg két tuja. Megnéztem 30-40 cm volt a átlógás, Fogtam, és a kerítés vonalában egyenesbe nyírtam. Ha neki jobban tetszik egy megcsonkolt fát nézni, lelke rajta. Én nem látom azt az oldalt:)) Ráadásul nem is járnak ott, mert ez a házuk mögötti részen, meg az udvaruk végénél van.
A Leylandi nekem nagyon tetszik, de többek szerint kényes, könnyen barnul ha valami nem jó neki, ezért nem merem azt telepíteni.
Sima vagy szerb luc fenyőt ajánlottak még a másik topikban, itt a környéken azokból egyébként is sok óriási darab van, úgyhogy azt hiszem az lesz ültetve 4db. Elvileg az is relatíve gyorsan nő.
Elég Furcsa lehet a nagysága,ha a napozás miatt enni kárt tett.A bőrrákra nem gondolt?
Sajnos a tipikus TV mumus, természetet nem tisztelő, ostoba fajta. Kiszabadul egy évben 3x a lakásból, a tavasz bűvöletében óriási tervekkel kiirt maga körül mindent, majd a következő nyárig nem látjuk. 3éve kezdte, hasonló indokkal -napozás- kivágatott másik 2db hatalmas fenyőt, majd szinte egész nyáron nem voltak a telken. Nemhogy napozni, még füvet nyírni sem. Ezért érdemes ekkora pusztítást csinálni. Soha nem foglalkozom másokkal, de ezt a mai sokkot még nekem is ki kell hevernem...A feleségem majdnem sírva fakadt. Tényleg gyönyörű, hatalmas és egészséges fák voltak. Na mindegy.
Ha örökzöldet szeretnél gyorsan nő a Leylandy ciprus,Spartan boróka pl.Persze öntözés mellett,de elvannak anélkül is.Elég Furcsa lehet a nagysága,ha a napozás miatt enni kárt tett.A bőrrákra nem gondolt?
Ostoba, lumpenproli, nyaralós szomszédom, aki egy évben max. 3x jár ki a telekre, 3db gyönyörű, hatalmas (kb. 30m), egészséges, 40éves óriásfenyőt vágatott ki a minap, mondván, a felesége nem tud tőle napozni. Ráadásul mindezt a Pilisi távjédelmi körzetben, természetvédelmi területen, ahol minden telken nyilvántartott fák vannak, azokat csak indokolt esetben -pl. építkezés-, előzetes engedélyek birtokában lehetne kivágni. Az illetőt ez persze nem foglalkoztatja. És ha már ott jártak a favágók, gondolta kivágatja a maradék 8db gyümölcsfát is, mondván az is útban van. Az ürge telke egészen kicsi, úgyhogy gyakorlatilag egy pusztává változott az irtást követően, összesen 2db aprócska fa maradt.
A kérdésem az, hogy milyen fajtával tudnám pótolni ezt a mérhetetlen rombolást a saját telkem vele szomszédos határán? Azt mondjuk tudom, hogy az én életemben a visszaállításra már nincs esély, mivel ekkora magasság eléréséhez valószínűleg 30-40év szükséges, de legalább indítsuk el a folyamatot.
Tehát az lenne a kérdésem, hogy milyen gyorsan növő fenyőfajtákat tudnátok ajánlani? Esetleg Szerbiai lucfenyő?
Másik kérdésem, hogy ültethető-e még most a tavasszal?
A marhájának volt két nagy juharfája az udvaron. Rügyezéskor, virágzáskor, lombhulláskor mindig tele volt a kertem a hulladékával. Annyiszor eltalálta az autójával a fákat, hogy már alig volt kéreg a törzsükön. Egyre jobban száradtak, végül mindkettőt kivágatta. Mondtam mindig, hogy van Isten!
Mégis, bármilyen lökött, remélem, hogy addig azért él, amíg én itt vagyok. A felesége egy filippino (30 évvel fiatalabb). Ki tudja, mi lesz, ha a zöreg elmegy? Néha idejönnek a nő mittudoménkijei, olyankor mindig az eget nézem, hol vannak a vadlibák...?
A biztosítótól kijöttek felmérni a dolgokat. Állítólag pár nap múlva meglesz a végeredmény. Lehet, hogy inkább olyan kerítést csináltatok a cédrusok helyére, mint a kert végében van. Igy nézett ki azelőtt:
Ide most nem merek képet tenni, mert meg kell keresnem. Közben félek, hogy elszáll, amit eddig csináltam.
Most van mit zokognom. Az elmebeteg részeg szomszédom tüzeskedett a minap. Megigazította a cédrusaimat a kerítés mentén. Hogy átlásson. 8 Emerald, és 4 Ginkgo. Holnap jön a biztosító felmérni a kárt.