Egy étteremben nagyon finom burgonyás muffint ettem. Ez volt a hús körete. Valami isteni volt! A pincér csak annyit árult el, hogy tejszinnel készítik. Nagyon kellemes fűszeres íze volt. Valaki tud ilyen receptet? Előre is köszi.
hát muszáj volt összekeverni a lisztet meg a nedves trutyit! de mivel a szódabb úgy emeli a tésztát, hogy odabent buborékokat fejleszt, aztán azok köré "rákeményedik" a lisztváz, nekem viszont már elbuborékosodott a sav hatására még a sütés előtt, így nem maradt ereje újabb buborékok fejlesztésére. ha már van buborék, mielőtt sütnél, az rég rossz (ezért kell mindig lisztbe keverni, h minél később keveredjen a folyadékkal). szóval todományosan ennyi :-)
Az lenne a kérdésem, hogy a mazsolás-túrós receptből (30 dkg liszt, 25 dkg túró, 20 dkg cukor, stb) hány muffin lesz? A héten ezt szeretném sütni.. Előre is köszi a segítséget!
Hát igen, a muffint is el lehet rontani :)) Csak nehezebb, mint a többi süteményt :)) de mindenki járt már így és legalább sok nem vész kárba egy elrontott muffinnal. Bezzeg más süteménynél...
Én is most először rontottam muffint, mármint látványra, nem ízre. Stahl-féle meggyes-mákos, de szokás szt kevésbé vajasan és édesen. Lusta voltam több edényt elővenni, és csak szépen rászórtam a habos tojásos-vajas cuccra a meggyet, némi levestül, aztán a közepére a lisztet, szódabb-t, sütőport, mákot, és csak akkor vettem észre, hogy a sütőpor meg szódabb jó része bizony a savas meggylébe került, amikor már habzott az egész :-) szódaízűt meg nem akartam - lapos is lett, mint annak a rendje.
a múltkor nekem is ilyet csinált, több sütőport raktam bele, mint szoktam, felfújódott és néztem, hogy jajdeszép, kinyitottam a sütőt, megnézni, hogy jó-e már a tészta, erre homorú lett gyorsan az összes muffin. meg picit több cukor is került bele. szóval óvatosan az adalékokkal.
Esetleg túl nedves/híg lett, túl sok sütőporral? Hiába fújta fel a sütőpor, ha nem volt váz ami megtartsa. Esetleg túl sokáig kevergette jó háziasszony módra :)
Kolléganőm a hétvégén a joghurtos-meggyeset sütötte meg, amit innen nyomtattam ki neki. Azt mondja nem sikerült, feljött aztán összeesett és nem sűlt meg. Szerintetek mi lehetett az oka? Mire kell jobban odafigyelni?
Mellesleg én már ezt sütöttem, nagyon szép és finom lett, ezért mertem neki ajánlani.
Tegnap ilyet sütöttem: egy bögre negyedelt (száraz) datolya, 1 alma apróra vágva ment az édes alaptésztába. Nagyon finom lett, a datolyának egész más lesz az állaga, olyan kicsit krémes, lágy, ha apróra vágva kerül a sütibe, csokinak is gondolhatnánk. ribizli
a sós alapreceptbe belekevertem egy tömlő majorannás kenőmájast. Fincsi volt, így utólag viszont kiderült, hogy lehet erőteljesebben fűszerezni, adott esetben tehettem volna bele még + majorannát.
Viszont a teteje hűlés közben belapult, ezért nincs is fénykép.
Ebben a reciben mi az a 180? Ml vagy gramm? 1747 alatt találtam. És csak pehelyből jó? Vagy sima kölessel, hajdinával is megy? Köszi, Z.
"
Nos, Én reformoslájtos vonalon próbálkozom mostanság, szerencsére eredményesen:). Ez egy bevált recept immáron:
2 pohár gabonapehely-keveréket (köles, rizs, hajdina) megfőzök 2 dl vízzel, 2 dl tejjel. Hagyom kihűlni.
Ez lesz a "lisztrész", így megy bele sütőpor (feljön tőle!!), kakaópor, dió, csokidarabok, vagy ami tetszik:)
!!4 tojás sárgáját kikevertem 180 szőlőcukorral (fanatikusok készíthetik édesítővel), ment bele fél pohár joghurt, kevés margarin olvasztva. A tojások fehérjét habbá vertem.
Utoljára a habot kevertem a kulimászhoz, nagyon óvatosan, majd kb 22 percet sült 200 fokon."
Sziasztok, megcsináltam innen a fórumról a mazsolás-túrós receptet. Nagyon finom lett, köszi érte, aki feltette! Pici módosítással: tettem bele citromhéjat és citromlevet, és feleztem a cukrot. Megpróbálok képet is feltenni róla, bár nem érvényesült igazán a színe. Hiába, meg kéne tanulnom végre kezelni a gépet...
A konyha-trükkökben biztosan, karácsony környékén mindig felmerül a téma. Egyébként kevert tészta, lehet tojáshabbal lazítani, és sok gyümölcs bele - ilyen bonyolult. :) ribizli
Sztem csak a vak nem látja, hogy már évek óta ez megy: az ár marad, a méret csökken, de én is csak a gyümölcsjoghurtokon vettem észre, és mivel abból nem sok fogy itthon (kivéve a Spar biocitrom!), legalább nem érzem, hogy én is az áldozatok között vagyok :-) A sajátmárkás natúr joghurtok, kefirek, tejfölök ugyanúgy 175/450 grammosak - egyelőre.
Sőt, a kis d....ne már nem is 175, hanem csak 150. Vagy csak a gyümölcsjoghurtjaik? A Profi sajátmárkás nagy tejfölje (talán SOLE gymány) még mindig 450 g. :-)