Keresés

Részletes keresés

WaArdulph Creative Commons License 2019.02.19 0 0 2778

Alibá!

Köszönöm szépen, így fogok eljárni.

Üdv:

WaArdulph

Előzmény: Ali-bá (2773)
Ali-bá Creative Commons License 2019.02.18 0 0 2777

Csinálj egy kis rekeszt benne közel a hűtőcsövekhez (belül a hátuljánál) ott jobban hűt. Próbaként tedd oda a hőmérőt, tegyél alá-elé-fölé-mellé valami szigetelőt (ha más nincs lisztes zacskókat) és úgy mérd ki, hogy ott hány fok van.

Jobb híjján a 10°C is megfelel, a kútban sincs soha hidegebb. (Ott 12-15°C szokott lenni.)

Zöldoltást akkor is csinálhatsz, ha az oltó vesszőid kihajtanának, tönkre mennének a zöldbe-fás oltás idejére.

Előzmény: pintjano (2776)
pintjano Creative Commons License 2019.02.18 0 0 2776

Akárhogy mértem.régi hűtő- 10 fok volt benne... igy nem egyszerű a zöldre-fás idejére megőrizni a szőlő oltóvesszőt. A többit ásott kutban a viz közelében tárolom (-tam), de most az uj helyen közel van a viz felszine (az  előző helyen, legalább 10 méterre volt a viz a kutban), nem tudom sikerül-e??? Lehet vissza kell térnem a zöldoltásra... üdv PJ

Előzmény: robágsz (2775)
robágsz Creative Commons License 2019.02.18 0 0 2775

Ezek a mostani hűtők nem elég hidegek. Nálam a minimum 8 fok, de inkább több. Régi hűtőt használj, az újakban nekem mindig megindultak májusra. Nálam most a pince 2-3 fokos, kb. az lehet most a vízóra aknád hőmérséklete is. Később én egy régi hűtő fagyasztójába rakom, ahol egy "kínai" termosztát modullal nem engedem 0 fok alá.

Előzmény: laca5 (2774)
laca5 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 2774

Sziasztok!

Alma vesszővel nekem bevált a krumpliba dugott vesszők, vízóra aknában tárolva. Szőlővel is működik? Vagy a szőlő vessző máshogy van kitalálva? Próbálta már valaki?

Attól félek, a hűtőm nem elég hideg.

Előzmény: Ali-bá (2773)
Ali-bá Creative Commons License 2019.02.17 0 1 2773

Nem késtél el. Neves csemegeszőlősünk így csinálja:  

szölőszem 2018.01.21             6738

Az én módszerem a következő: Feldarabolom 3 rügyesekre, az ízköz felénél. Így könnyen kezelhető, és befér a hűtőbe. A 3 rügyest felhasználhatod dugványnak is, és készíthetsz belőle oltócsapot is.

Lefertőtleníted penészgomba ellen. A szer Chorus, vagy Teldor legyen. Egyéb szer nem nagyon jó, mert sem a peronosz ellen, sem a lisztharmat ellen nem kell védened (felesleges), mert csak a penészesedés ellen kell megvédened a vesszőt.

Beáztatod egy éjszakára a fent említett gombaölő szerbe, így kicsit megszívja magát a vessző. Ezután pár óráig hagyod megszikkadni, majd dupla műanyag zacskóba légmentesen lezárod.

A hűtőben tárolásnál 0- +5 C° a legmegfelelőbb. +5C° fölött már beindulhatnak káros folyamatok, amik kedvezőtlenül befolyásolhatja az oltási eredményt.

Előzmény: WaArdulph (2772)
WaArdulph Creative Commons License 2019.02.17 0 0 2772

Sziasztok!

Zöldbe-fás oltáshoz a csapok megszedéséhez már későn van? Hány szemes csapokat érdemes vágni ha még nem csúsztam le róla?

Üdv:

WaArdulph

suske76 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 2771
Jókat kérdezel. :-)
Gondolkoztam sokat a válaszon, de nagyon nehéz ügy.
Ha hónapokig kell vadalni mire kihajt nemes akkor semmit nem ér az egész mert a zöldbe fás is korábban megindul.
(Ha nagyon összetorlódik a munka tavasszal még abban az esetben célszerű, de az lenne a legfontosabb, hogy minél gyorsabban fejlődjön az új tőke)
Átlagban mennyi idő volt mire elkezdtek hajtani?
Hány százaléka sikerült a szemzéseidnek?
Esetleg azt lehetne még a legjobb megoldás ha a harmadik - negyedik rügy helyére menne a chip, az alóla kitörő vadak közül a legalsót meghagyni és ha nem indul be a chip, akkor zöldbe fás oltással beoltani, a többi feljebb előtörő vadat visszacsípni vagy kitörni.
Mindenesetre a fontossabb oltásokat( melyik nem az?) inkább zöldbe fással végezném.
Az alvószemzést is meg lehetne próbálni, ha van kedved kísérletezni.
Volt egy sikertelen próbálkozásom, egy ugyan összejött kb. ötből de nem hajtott ki következő évben. Érdemes lenne megpróbálni újra mostmár több rutinnal.
Előzmény: Laszlo Lakatos (2770)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2019.02.14 0 0 2770

Joni jott meg a csipszemzesekbol,volt ameik termett is.Ugyhogy megerte csinalni.A baj a sok vadalas volt,mert teljesen lekopaszitottam a tokeket.Meghogy sokaig vadaltam volt ameik harom honapra indult meg de akkor robbanasszeruen megnott ugyhogy kibirtak a telet a vesszok.Lehet hogy ugy volna jobb ahogy te mondod hogy a legfelso rugyet cserelni ki csipszemzessel,mert mindenkeppen csinalnam zoldbe fasan ha nem jonekk meg.De azt nem tudom hogy mennyi idore csipjem vissza a lentebb kihajto hajtasokat. Harom hetre?Vagy csak majd ha kihajt?Ha nem csipem vissza akkor ki sem fog hajtani?

Előzmény: suske76 (2769)
suske76 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 2769
Igen, mindenképpen az alany rügye helyére kerüljön a nemes rügy, én a legfelső rügynek tenném a nemest, a lentebbi kihajtó vadat meg visszacsípném egy - két levélre.
Itt írta az elmúlt években valaki, hogy nagyon korán kell elvégzni a szemzést, szerintem már időszerű.
Most csak zöldbe fás oltást fogok csinálni az sokkal biztosabb, de ha rájönnénk a módjára a chipnek akkor érdemes lenne azt is mert gyorsabban fejlődne a nemes.
Előzmény: Laszlo Lakatos (2767)
Maci_P Creative Commons License 2019.02.14 0 2 2768

Az olvasmányaim alapján a szőlőnél a szemzés az augusztusi/őszi inkább. Vegetáció elején a leghatékonyabb az oltás, ami leginkább a zöldbe-fás, esetleg a zöldbe-zöld oltás. Én pár ezer után a májusi zöldbe-fása esküszöm, ami lehet ékoltásos, héj alá oltásos, vagy egyszerű ferde metszlapos párosítás. Próbálkozz inkább ilyenekkel, sok-sok embernél beváltak már.

Előzmény: Laszlo Lakatos (2767)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2019.02.13 0 0 2767

Legtobb hejre ket szemet tettem ,de inkabb azok sikerultk ameikek a rugy hejere tettem,mert egyet tettem a rugy hejere egyet meg mashejre .Meg meg azok jottek meg jobban ameikeket korabban csinaltam mikor megindult a konnyezese.Annyit vadaltam hogy az nem igaz,de nehezen akartak megindulni,pedig a szemek eltek volt ameik harom honapra ra indultak meg.Most ket harom szemre metszetem vissza oket ,a sarszem meg a kovetkezo rugy,de ha az elso rugy tul kozel volt az elagazashoz,hogy nem tudnam behejezni a csipszemzest akkor hagytam a harmadik rugyet is.Ugy akarnam megprobalni hogy az utolso elotti szemet kicserelnem csipszemzessel es az utolsu rugyet hagynam kihajtani es ha sikerulne az oltas akkor vagnam visszafokozatosan.Ha meg nem sikerulne az oltas majd kesobb lehetne zoldbe fasan.Hatha nem jonnenek ugy ki rajta a vadak .Mi a velemenyetek szivesen vennem ha elmagyaraznatok hogy hujeseg vagy nem amit szeretnek kiprobalni.

Előzmény: suske76 (2766)
suske76 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 2766
Hány rügyet tettél be tőkéként?
Én tavaly előtt csináltam néhány chip szemzést, de nekem sem jöttek össze.
Kézben oltás, ami között volt chip szemzés is abból sikerült pár.
Előzmény: Laszlo Lakatos (2765)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2019.02.12 0 0 2765

A tavaj tavasszal csinaltam csipszemzessel szolooltasokat.Nem nagyon sikerultek,meg harom honapra ra is eltek a rugyek de nem akartak kihajtani, de nem tudom hogy miert.En szorgalmasan vadaltam.A vad teljesen levolt kopaszitva oltas elott semmi szivohajtas nem volt meghagyva .Ameik kihajtott az olyan hirtelen megnott hogy majdnem tort le.Mit csinaltam rosszul?Kellet volna haggyak nehany hajtast a tetejen vagy az aljan ?lattam olyan videokat ahol a vadat nehany nappal az oltas elott vagjak vissza,en az oltaskor vagtam vissza.Minek kell napokkal az oltas elott visszavagni az alanyt?Es hany nappal?Nem kellet volna vadaljam ?Ugy nyomta a vadat hogy alig gyoztem vadalni.Elmagyaraznatok ezeket a dolgokat nekem?

whiskey98 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 2764
Igen a szárazság miatt egy kicsit aggódtam, demár megoldódott.
Előzmény: pintjano (2763)
pintjano Creative Commons License 2019.02.12 0 0 2763

Az Otelló nem szereti a szárazságot, de ha nálad "szépen muzsikál", akkor akár jó lehet alanynak. Többeknél bevált alanynak, én már mellőzöm. üdv PJ

Előzmény: whiskey98 (2759)
whiskey98 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 2762
Köszi! Eddig nem találkoztam ezzel az oldallal, pedig azt hittem már hogy az összeset átbújtam.
Így a 30db kadarka meg is lesz oldva , kövidinka- kéknyelű oltványt meg úgyis magamnak kell csinálni ahhoz meg elég lesz a saját alany
gyurka kertész Creative Commons License 2019.02.11 0 0 2761
Előzmény: gyurka kertész (2760)
gyurka kertész Creative Commons License 2019.02.11 0 0 2760

helló én őket tudom javasolni én is rendeltem már tőllük és nagyon jó !!! üdv:

Előzmény: whiskey98 (2759)
whiskey98 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 2759

Gyökeres alanyt lehet valahonnan szerezni?

A következők miatt kérdezem, a tavasszal szeretnék telepíteni szőlőt azonban úgy nézki néhány fajtából nem tudok oltványt, csak sima vesszőt szerezni.  Ezekből a fajtákból összesen 60 db ot szeretnék, zöldbe fás oltással gondoltam oltani, van is 30db egyéves gyökeres alanyom, ezeket a leendő helyükön gondoltam oltani, az idén. Ha jól tudom első éves alanyba (dugványba) nem érdemes oltani,  ezért gondoltam arra hogy esetleg gyökeres otellót tudok szerezni, és a maradék 30at abba oltanám.

Csak tudom hogy az nemigazán a legjobb alany , a talaj csernozjom és nyáron gyakori az aszály, nemtudom hogy szerepelne alanyként az otelló, egyébként kövidinka, kadarka, kéknyelű lenne ráoltva.

Vélemény?

laca5 Creative Commons License 2019.02.10 0 0 2758

Köszönöm a tanácsokat!

Előzmény: robágsz (2757)
robágsz Creative Commons License 2019.02.10 0 0 2757

Természetesen sikerülhet, meglepően nagy arányban. Én tavaly nem is oltottam csak 1 db-nemest az alanytőkékbe. Persze követelmény, hogy erős legyen az alanytőke. És az is fontos, hogy ne késlekedj, nekem több ilyen júniusi oltásom sem tudott rendesen beérni, télen elfagytak a oltószemből kihajtott vesszők. Most azt figyelem, hogy az oltószem mellékrügyei kihajtanak-e. Viszont a májusiakon szépen sikerültek, az első oltásomon 3 darab méteresnél jóval hosszabb egészséges vessző maradt.

Viszont azt még hozzá tartozik, hogy én csak azt a 3 vesszőt hagytam rajta amikbe került oltás. Lehet úgy is, hogy hagysz az alanyból is, de akkor figyelni kell, mert az sokkal erőteljesebben fog fejlődni mint oltott rész. Folyamatosan csonkolni kell, ahogyan azt Ali-bá is írta. Még ha nem is vágod le teljesen.

Előzmény: laca5 (2756)
laca5 Creative Commons License 2019.02.10 0 0 2756

Köszönöm!

Ha jól értem, akkor fontos, hogy minél kevesebb legyen a konkurencia.

Kérdeznék még valamit. Ha nem annyira fontos a nagy fejlődés az első időszakban, akkor elméletileg lehetséges, hogy az alany lepucolása nélkül is sikerülhet az oltás?

Azért is kérdezem, mert nem nagyon értem, hogy az olyan többszörös ráoltások, amilyenből már többet is láttam képen (2 v. akár 3 fajta szőlő ráoltva egy harmadikra), hogyan jönnek létre. Egy menetben lehettek ráoltva? 

Masrészt meg jó lenne tudni mit lehet és mit nem.

Előzmény: Ali-bá (2755)
Ali-bá Creative Commons License 2019.02.09 -1 0 2755

Ha azt akarod, hogy nagyot fejlődjön az oltásod, akkor a többit fokozatosan visszavágod. Míg a beoltott nem hajt ki, addig csak csípd vissza a meglévő egy vagy néhány meghagyott hajtást, de ha már kilevelesedett, jobb ha mindet visszavágod. 

Előzmény: laca5 (2754)
laca5 Creative Commons License 2019.02.09 0 0 2754

Sziasztok!

Zöldbe-fás oltásnál mennyire követelmény (egyáltalán követelmény??), hogy az alany vesszői és hajtásai, amikre nem szeretnénk oltani, el legyenek távolítva mind? 

Valami rémlik, hogy akkor az összes kakaó abba a hajtásba megy, amit oltani szeretnénk, de nem vagyok benne biztos, hogy jól emlékszem-e.

woodruff Creative Commons License 2019.02.08 0 0 2753

MARC-ZanathyG.pdf

woodruff

Előzmény: woodruff (2752)
woodruff Creative Commons License 2019.02.03 0 0 2752

SzNagyL_052011.pdf

woodruff

Maci_P Creative Commons License 2019.01.30 0 0 2751

Darazsak Solarist nem bántják. A mustfok-sav soha nem egyszerű, leírtam, mennyi mindentől függ, így nem tudok neked korrekt választ adni, csak azt tudom ami nálam van. Ez a két fajta már a technológiai érettség előtt is legalább 19MM-et tud nálam, ami ugye 12 alkoholpotenciál, ekkor a sava jó, de ízében érződik az éretlenség. Ha lesz elég mennyiségeb, valószínű, hogy ilyen állapotban fogok egy kisebb adagot leszedni, kierjeszteni, amit majd a teljes szüret anyagához hozzáteszek savpótlás gyanánt. Karmakod csak csemege fajta, a Néró kettős hasznosítású. Még nem terem nálam, így nem tudok segíteni, de a csemegék nem szoktak ilyen magas savat produkálni, inkább valami félremérés lehet ez az adat. Csemegék sokszor olyan hússzerkezettel rendelkeznek, hogy a lékiadásuk alacsony, nehezen sajtolható.

Előzmény: ötöskezelő (2750)
ötöskezelő Creative Commons License 2019.01.30 0 0 2750

Köszönöm szépen a gyors válaszod! Még annyit kérdeznék, hogy a Solarist bántják-e a darazsak? Bevallom, laikusként arra gondoltam, hogy a Solarist  együtt szüretelném a Néróval. A Solaris magasabb mustfokot produkálna, a Nérót így lehetne megfelelő savval szüretelni....Egyébként milyen mustfokhoz tartozik megfelelő sav a Nérónál? Csak Mustfokolóm van...-  kis tételben kertészkedem saját részre. A Karmakodról olvastam, hogy egyrészt egyszerre érik a Néróval, másrészt a 21-22-es cukorfok mellett meglepő módon 8-9-es savai vannak. Ilyen társításhoz ( Néró - Karmakod) mit szólnál, mi a véleményed?

Előzmény: Maci_P (2748)
Maci_P Creative Commons License 2019.01.29 0 0 2749

Ja, bocs, nem fejeztem be. Sajnos nem tudok rezisztens, savasabb kék fajtát, amit a Néróval együtt lehet szedni.

A Messiás nem rezisztens, lett  végre pár oltványom belőle, majd meglátjuk, mit tud.

Előzmény: ötöskezelő (2747)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!