Keresés

Részletes keresés

zoldborso Creative Commons License 2008.02.17 0 0 4223
Hááát, nem vagyom abban biztos, hogy ez így megállja a helyét.
Van egy csomó szülő a w-iskolákban, akik szinte semmit nem csinálnak az iskolában, és attól még nincs velük nagy baj. Évente kb. kétszer azért keresztbe raknak egy-egy szalmaszálat, általában konstruktívan viszonyulnak a felmerülő problémákhoz, és rendesen fizetnek.
Nem olyan kis dolog ám az, hogy rendesen fizetnek!
Nagy szüksége van a w-iskoláknak az ilyen szülőkre (is)!
Éppenséggel sokan vannak, de nem elegen --, hogy egy klasszikussá vált mondással írjam le a helyzetet.

A másik meg az, hogy anno én is meg voltam ijedve attól, hogy az iskola a szabadidőmre, munkaerőmre igényt tart. Úgy éreztem, így is túl vagyok terhelve. Nem tudtam elképzelni, hova fér még bele az életembe a w-iskolai munka.
Vagyunk így ezzel egy páran szerintem.
És korántsem puszta kényelmességből, önzésből --, mert a legtöbben, akik így érezzük, valóban agyon vagyunk terhelve...
És mégis belefért a w-iskolai plusz is az életembe-életünkbe.
Nem állítanám, hogy mi vagyunk ott a sztahanovisták, a közösségi munka élmunkásai, de kivesszük a részünket rendesen.
És még jól is tud esni.
Így működnek ezek a dolgok.

Akik belecsöppennek, azok megélik, megtalálják a maguk helyét, maguk feladatát. Többnyire.
Az a fontos, hogy az ember komolyan úgy érezze, hogy ez fontos. Fontos a Waldorf.
Legalább a gyerekének fontos.
Akkor neki is elég fontos lesz ahhoz, hogy megtegye, amit kell.
És egyre fontosabb lesz, amint megéli, hogy ez neki is jó. Neki magának is egyre fontosabb lesz. Én legalábbis így voltam vele.

Teljesen természetes, hogy vannak félelmek az emberekben, és nem fenntartások nélkül, önként és dalolva rohannak, hogy dolgozzanak olyasvalamiért, amihez (egyelőre) semmi közük nincsen. Ez szektás magatartás. Legfeljebb unatkozó kertvárosi úriasszonyok esetében indokolt, akik az életük értelmét lelhetik fel benne. Átlagosan elfoglalt, dolgozó emberek nem így működnek.
Ez normális, és ezért kár lenézni bárkit is.
Előzmény: Monca (4221)
TH3R1 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 4222
Mint írtam kicsit visszaolvastam a topikot és ez alapján tőled nem is vártam használható választ. Először is ne kérd számon, hogy honnan tájékozódom, főleg, hogy semmit nem tusdsz rólam.  Nem a topikból való tájékozódásom lesz a döntő Waldorf honlapját is végigolvastam és máshonnan is érdeklődöm és a sok információt próbálom összerakni, de neked felesleges magyarázkodnom, mert alapból mindenkit hülyének nézel. Valószínű neked nem szükséges dolgoznod, hogy a gyerekednek jobb jövőt biztosít ezért is ironizálod, hogy a túlóra is a gyerektől veszi el az időt. Igen valóban tőle, de amit ezzel keresünk azt rá költjük és ezen kívűl nincs időm egy fizetős iskolába még bejárni jópofizni a szülőkkel és takarítgatni meg szendvicsket készítgetni, inkább a gyerekemmel töltöm a szabadidőmet még ha ez számodra megvetendő is.  Nyugodtan kiforgathatod a szavaimat, mert gondolom most is idézgetni fogsz és belemagyarázól valami mást a mondanivalómba és félremagyarázod kérdéseimet.  Iskoláról tényeket adatokat könnyű összeszedni. Szülők véleménye érdekel és erre való a topik, ha jól sejtem. És igenis fontos, hogy milyen szülők járatják oda gyerekeiket, mert a gyerek viselkedése tükrözi a szülőket.

És képzeld tudom miben tér el a Waldorf a hagyományos sulitól, de kérdésem, mint írtam szülői szemszögből érdekel. Például az se "normális" vagy inkább nem hagyományos, hogy havonta van szülői. Mi az ami többlet munka vagy idő a szülőknek? Lehet, hogy neked ez lényegtelen nevetséges szempont.  Lehet, hogy neked se az idő se a pénz nem számít. Azt is el tudom képzelni, hogy direkt élvezed, hogy zsezseghetsz az iskolában és valamivel lefoglalhatod magad. Ezzel semmi baj nincs, csak fogd már fel végre, hogy másoknak más az életük és ebből adódóan mások a szempontok is. De még ha nem is lenne fogalmam, hogy miben tér el a Waldorf a hagyományostól akkor sem értem lenéző megjegyzésed.

idézem: "Bocs, de ha nem tudod, miben tér el a Waldorf, miért is gondolkodsz abban, hogy oda írasd a gyermeked? "  Talán azért, mert jókat hallottam róla és mert ezek alapján fiamnak testhezálló sulinak gondolom és bocs, de gondolkodom és érdeklődök, mielőtt beíratom. Talán gondolkodni lehet és érdeklődni vagy ez túl ciki?

"most kezdődnek mindenütt az előadások, meghallgatod a kiszemelt suliét, beszélsz szülőkkel (szinte biztos, hogy lesznek ott olyanok, akiknek már jár oda gyerekük).
Bár tulajdonképpen az idézett mondatod alapján mindez lehet, hogy puszta időpazarlás."

Nem tudom miből szűrted le, hogy időpazarlás számomra elmenni egy nyílt napra? Szülőkkel beszélni meg nem feltétlen egy nyílt napon szeretnék, többek között ezért vagyok itt. Persze ez nem zárja ki, hogy ott is beszélgetek szülőkkel. És nyílván azért vagyok itt is, mert érdekel hová fogom járatni a gyerekem és nem utólag szeretnék kapkodni, hogy jaj nem is erre gondoltam. 5 éves a fiam, bőven van még időm olvasgatni és iskolát keresni és más tapasztalatait összegyűjteni, majd ezek és az iskola tanterv meg egyéb infó alapján elmenni a kiszemelt és esélyesnek tűnő iskolákba nyílt napra.

"Sok jó (meg nem jó:)) alternatív iskola van, inkább azokat válaszd."

Nem kértem, hogy eldöntsd mit válasszak, ezt a részét talán bízd rám.

Ha esetleg másnak lenne használható információja szívesen fogadnám.  Csípős megjegyzésekre és semmitmondó válaszokra nem vagyok kíváncsi.

Előzmény: florg (4220)
Monca Creative Commons License 2008.02.17 0 0 4221
Ha csak fizetni akarsz, tenni semmit, akkor ez nem a ti helyetek. A módszerről olvashatsz vekerdy könyveiben, a szülői szempontokon nem tudom mit értesz. Ha konkrétabban kérdezel, talán tudunk segíteni.
Előzmény: TH3R1 (4219)
florg Creative Commons License 2008.02.17 0 0 4220
Alice nem más szemszögből közelít, és nem vet föl valós problémákat, de ezt most nem fejteném ki.

"az iskoláért szószerint semmit nem tudok és nem is akarok tenni"

Sok jó (meg nem jó:)) alternatív iskola van, inkább azokat válaszd.
Ha munkaidőn túl is dolgoznod kell, azt az időt nem a gyerekeidtől veszed el?

Összefoglalom: sokmindenben igen, sokmindenben nem. (Bocs, de ha nem tudod, miben tér el a Waldorf, miért is gondolkodsz abban, hogy oda írasd a gyermeked? )
A szülői szempontokat amúgy megtalálhatod ebben a topikban is (bár topikból tájékozódni, amikor a gyermeked jövőjét latolgatod, hát...), ha visszaolvasol (igen könnyen kiszűrhető, ki Waldorfos szülő, ki nem), valamint most kezdődnek mindenütt az előadások, meghallgatod a kiszemelt suliét, beszélsz szülőkkel (szinte biztos, hogy lesznek ott olyanok, akiknek már jár oda gyerekük).
Bár tulajdonképpen az idézett mondatod alapján mindez lehet, hogy puszta időpazarlás.
Előzmény: TH3R1 (4219)
TH3R1 Creative Commons License 2008.02.17 0 0 4219

Sziasztok!

Nemsokára iskolaválasztás előtt állunk és a Waldorfra gondoltam. Kicsit visszaolvastam a topikot és bevallom nem hoztátok meg a kedvem az iskolához. Én tényleg azért jöttem a tokipba, hogy minden információt megtudjak az iskoláról és ezalatt nem csak a tanulási módszereket értem, hanem a szokásokat szülők összetételét, hogy mely milliőből kerülnek ide a gyerekek, stb. Ha valaki (gondolok Alice-ra) más szemszögből közelíti az iskola ismertetését nem kéne lehordani és kiútálni, mert más számára valós kérdéseket problémákat vethet fel.  Esetemben például nagyonis valós problémát, ugyanis ahhoz, hogy ide járathassuk a gyereket munkaidőn túl is kell dolgoznunk és nem az iskola mellett lakunk, ami időben is megterhelő, ezért az iskoláért szószerint semmit nem tudok és nem is akarok tenni. Nem tudok, mert egyszerűen nem fér bele az időmbe, energiámba és nem akarok, mert azt az időt a gyerekeimtől venném el. Viszont fiam természete miatt mindenképp alternatív iskolában gondolkodunk, mert kissé álmodozó érzékenylelkű gyerek. Szeretném ha valaki összefoglalná, hogy miben is tér el ez az iskola egy hagyományostól. Elsősorban szülői szempontok érdekelnek, mert ez az a rész, amiről keveset tudok utánaolvasni.

later7154 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 4218
Kedves Mindenki,akit érdekel a waldorf-út egy fontos állomása!
A Kispesti Waldorf Iskola 12.osztálya Mrozek Tangóját mutatja be 4 alkalommal,két szereposztásban,igazi színházi körülmények között.Helyszín:Dózsa Műv.Ház XVII.Pesti út 113.Időpontok:február 22.,23.,29.,márc.1.,18h. Jegyek 1000 Ft-os áron kaphatók az iskola portáján,ill a helyszínen.
florg Creative Commons License 2008.02.15 0 0 4217
Szerintem nincs ilyen.
Kérdezd meg esetleg tőlük: Udvarhelyi Híradó
Előzmény: goraq (4216)
goraq Creative Commons License 2008.02.14 0 0 4216
Hol tudnám megnézni az udvarhely Wahldorf honlapját,állitolag van ilyen,csak neten nem találtam rá.
Gyorgyi Creative Commons License 2008.02.11 0 0 4215
Kedves Alice!

Szerintem a Waldorf pedagogianak semmi koze ahhoz, hogy a szulok mennyit segitenek vagy sem. A szuloi segitseg resze minden maganiskolanak. Aki tud, az tobbet segit, aki pedig nem tud, az kevesebbet. De itt szo sincs arrol, hogy aki nem sokat segit, az eloskodik masokon. Nyilvan, hogy az az anya, aki nem dolgozik, hanem otthon van (es esetleg kisebb gyerekei sincsenek), az tobbet tud segiteni, mint aki dolgozik.

" MÉgus meddig maardhat fenn egy ilyen rendszer, ha a többség arra pár (nevezzük szektásnak) szülőkre épít, akik valóban foylamatosan részt akarnak venni a gyerek életében? "

Hidd el, hogy valahogy mukodik. Van olyan szulo, aki minden osztalykirandulason es minden rendezvenyen, stb. ott van, van aki pedig csak 1-2-n egy evben.
Előzmény: AliceCsodaországban (4206)
florg Creative Commons License 2008.02.09 0 0 4214
majd' mindenki (lemaradt egy aposztrof)
Előzmény: florg (4213)
florg Creative Commons License 2008.02.09 0 0 4213
"Szakmai kihívásnak tekintem Alízt" Höhö. :)

"Nem tudom mi alakította ki azt a képet..." Az Alice nevű robot.

"...bizony én eléggé kilógok onnan is..."
Kábé általában a nagy része azoknak az embereknek, akik hozzád hasonlóan vesznek részt a Waldorf életében, ezek szerint szintén "kilóg". Persze, ha majd mindenki kilóg, az is gyanúsan szektás. :))

Amúgy anno az állami oviban csomó dolgot kellett (!) csinálni: simán megkérdezték, ki tud varrni, aztán a kezébe nyomták a függönyöket, hogy lehet beszegni. Nem megkérdezték, hogy kinek van kedve/ideje beszegni... Meg a szülők vitték az üdítőt, süteményt a bulikra (csak mivel nem Waldorf volt, jött a kóla+csipsz is doszt, hadd szokja az a gyerek).
Előzmény: Monca (4212)
Monca Creative Commons License 2008.02.09 0 0 4212

Szakmai kihívásnak tekintem Alízt...úgy látszik még nem tudok kellően konkrétan és egyértelműen fogalmazni, hogy mindenki nagyjából ugyanazt értse.

Alíz, ajánlom figyelmedbe az alábbi mondatomat, amit elvileg már olvasnod kellett:

"megpróbálok más fronton segíteni, pl mivel kocsim van, és szeretek vezetni-átpakolásnál segítek, vagy az ilyen takarítós, feldíszítős dolgokban segítek..) " és süti helyett szendvicset és üdítőt viszek (általában egyféle vegát és egyféle szalámisat, amit megesznek-ennyit a vegetrianizmusról-ennek nálunk annyi az "alapja", hogy általában nincs ÁNTSZ engedélyük húsos kaják készítésére, mert ahhoz komoly infrastruktúra kellene, de meg miért is kellene tízóraira húst enni..), apa barkácsol időnként ezt-azt, a félévi egy takarítás és mosás teljesen normális (van 21 hét per félév és 24 gyerek) , de tavaly pl  kétszer és háromszor takarítottam és a többi, nem fogom sorolgatni, meg bizonygatni, nem érdekes annyira,  az egészből tulajdonképpen csak azt akartam kihozni, hogy

1. lehet választani olyan tevékenységet, amihez van az embernek hajlama, felszerelése, készsége stb, nem kötelező mindenkinek valamilyen kézműves mesterlevéllel rendelkeznie

2. szerintem ez nem extrém sok részvétel (én pl sokkal többre számítottam, mielőtt ide jöttünk, engem is hülyítettek, hogy minden hétvégére van valami, stb stb.) és -figyelj! EZZEL NEM TARTOZOM AZ ÉLŐSKÖDŐK KÖZÉ. Fogod Alíz? Ez egy viszonylag tisztességes részvételnek számít, sokan csinálnak ennél lényegesen kevesebbet, és csak kevesen többet, ennyi az átlagos, vagy normális részvétel, tehát nem kell beledögleni a dologba. Nem tudom mi alakította ki azt a képet, hogy a Waldorf anya-ha nem élősködő- akor szünet nélkül süti a biosütit, mindig köt-horgol-babát varr és cserepet éget! Nem , ősszel a bazárra készülődve vannak ilyen tevékenységek két hónapig, ami alatt több annyi termék készül, mint amit eladnak, tehát valszínű nem az én csálé horgolt angyalkám hiányzik a kirakatból..úgy gondolom, más módon inkább tudom segíteni ezt az eseméynt. Ámen.

Azért nem tartom konstruktívnak a hozzászólásaidat itt, mert a topik célja az lenne, hogy beszélgessünk, vitatkozzunk olyan dolgokról, amikről érdemes, korrekt tájékoztatást adva az esetleges érdeklődőknek. Van számos ilyen téma, pl malena alább. A hozzászólásaidban te rendre kihagyod azokat a szempontokat, amelyek alapján bármilyen értelmes vitát lehetne folytatni, és olyan dolgokat állítasz be tényeknek, amiket itt már számtalanszor számosan cáfoltunk. Ne haragudj, de pusztán azért, hogy a te szemedben ne tartozzak a szektás waldorfosok közé, nem mondhatom a felvetéseidre, hogy igazad van, ha egszer tényleg nem úgy van a valóságban.(Pont azt szerettem volna egyébként megvílágítani az összes hozzászólásommal, hogy bizony én eléggé kilógok onnan is, mégis együtt tudok működni és nem szenvedek tőle egyáltalán, és ez a sima oviban is így van/volt, úgy látszik én nem bírok behódolni egyetlen rendszernek sem feltétel nélkül-biztos mert a saját egyszemélyes szektám fanatikus tagja vagyok)

Ebből következően igen káros a részvételed  a topikban. Mostantól kezdve ki fogok moderáltatni minden olyan hozzászólást tőled, ami hamis információt tartalmaz kijelentő módban. Kérdés, személyes vélemény persze nem tartozik ebbe  körbe.

Törölt nick Creative Commons License 2008.02.09 0 0 4211

sztem alíz hagyjon minket békén, valahogy nekem így lenne logikus :-)))

na, ha végre lehet normálisan beszélgetni, akkor elmondom, hogy persze vannak gondok az aktivitás szintjével, és ennek az oka épp az, amiért alíz sem képes megérteni ezt az egészet szegény.

volt/van szerencsém közelről figyelni a hidegkúti waldorf iskola elmúlt 12 évét, és látom, mennyit küzdenek az őstagok (szülők) az odasodródott, a környék miatt gyakran újgazdag, néha igencsak "nehéz eset" szülőkkel. akik, bár éppenséggel megtehetnék, mert anyuka persze nem dolgozik, de nem érzik át, és nem próbálják ki az önkéntes munka örömét, ezért erőltetniük kell magukat erre a szerepre és persze az úgy nem esik jól. és bár nagy autókkal járnak, de a minimumot fizetik, míg az én családomban a szülők vért izzadva, de megfejelik, mert látják és átérzik, magukénak érzik az iskola gondjait. és ez a kulcsszó. ha a gyerekedért sokmindenre hajlandó vagy, akkor mindezt magadért, magatokért teszed!

aztán ha már bennevagy, érdekes módon élvezed ezt. de ezt átélés, kipróbálás nélkül képtelenség megérteni, olyan, mint vaknak magyarázni a színeket. ezért kár is foglalkozni egy idő után olyanokkal, akik elméletből beszélnek, mert tök fölösleges, a dolog természetéből fakadóan nem érti, nem értheti.

mellesleg tök ugyanilyen az éneklés is. én alapból nehezen engedem magam bele az ilyenekbe, amíg nem szűk családi körben vagyunk. ha teljesen az enyéim között vagyok, ott persze minden belefér (vö. szülés). a cél az lenne, hogy így beleengedje az ember a lelkét, áthangolódjon, maga mögé tegye az aznapi munkahelyi gondjait és arra fókuszáljon, hogy most a gyerekeim ügyeire tudjak figyelni, az eszemmel és a lelkemmel is, hiszen ennél fontosabb nincs. de persze ehhez az kell, hogy igazi közösség alakuljon a szülőkből. csak pont az ilyenek miatt ez nem mindig könnyű. nehéz közösséget érezni valakivel, aki fikázza a közös munkát, keveset fizet, stb. de persze meg kell próbálni, egy szintig.

Előzmény: jad (4210)
jad Creative Commons License 2008.02.09 0 0 4210
naaa, hagyjátok már Alízt. Tényleg nem rosszindulatú, csak csökönyös, ha valamit a fejébe vett azt a Jóisten se igen űzi ki. (mindjárt jön egy modi és letilt, úgyhogy írok valami ONt is)

MÉgus meddig maardhat fenn egy ilyen rendszer, ha a többség arra pár (nevezzük szektásnak) szülőkre épít, akik valóban foylamatosan részt akarnak venni a gyerek életében?

szerintem elég sok "normál", nem szektás" szülő tiltakozna, ha rásütnéd, hogy NEM AKAR részt venni a gyereke életében (vagy nagyon idealista vagyok?)

Egyébként én ismerek elszállt Waldorfost, aki megsemmisiítő magasságból bír tekinteni a kevésbé hardcore-okra, de szerintem ez egyéniségbéli kérdés (régebben ugyanilyen elszántsággal képviselte ugyanis a hagyományosabb, kissé poroszos nevelési nézeteit), ilyennel eszmefüggetlenül lehet találkozni, csak elég kirívó, aztán hajlamosak az emberek az ilyenből általánosságokat levonni.

És valamilyen szinten igaza van Alíznak abban, hogy ha van egy közösség, akármilyen, mindig vannak olyanok, akik többet tesznek a közösbe, mint az átlag, vannak, akik csak "sordódnak az árral", vagy "lógnak", de szerintem ez sem eszemfüggő, az ősközösség óta így van. De nem hülyék az "aktívak" sem, ha nem tetszik valami, szólnak, és nem kényszeríti őket semmi, hogy "aktívan részt vegyenek a gyerekük életében".
florg Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4209
Jáháháhá, a robot beszól. :)))))

"csak éppen maga a waldorf pedagógia nem erre épül"

Hogy ki is mondja ezt? Maga a reformpedagógia hazai apostola, tudósa, valamint a Rudolf Steinert ignoráló Waldorf pedagógia megalapítója, Alice, a csetrobot.
Hihihihihi, éjszaka ne röhögtess már ennyire, nem egyedül lakom.

"MÉgus meddig maardhat fenn egy ilyen rendszer"

1919-óta vegetál, egyre több iskolával. Alattomosan pusztul, úgy tűnik el, hogy egyre több lesz. :)))))

Spiritualitás (azaz: szellemiség, lelkiség, lelki beállítottság) persze, hogy nem ínyedre való, amiben lélek van, az téged frusztrál.
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4208

hogy NEM való vagy te oda...

ejnye, a szektásoknak nem megy az igazmondás, ebből is látszik :-)))

Előzmény: Törölt nick (4207)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4207

na, látod, monca, most végre megtudhattad, hogy való vagy te oda. te kis élősködő :-))))

hála neked, alíz! :-)

na, jóéjt, és ne feledjétek:

"a waldorf tantervvel nagyon is egyetértek, sőt pár más dologgal is, csak éppen a Steiner féle módszerrel nem"

AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4206
MOnca nincsen ezzel semmi baj, csakhogy te is abba a kategóriába tartozol ezek szerint, hogy jajj de jó ez az ovi(iskola) a gyerekemnek, befizetek oszt kicsit segítek. csak éppen maga a waldorf pedagógia nem erre épül, ne haragudj, hogy ezt mondom, de te is abból a pár szülőből élsz ezek szerint, akik vagy örömmel vagy kényszerből mert más nem vállaja, sokkal többet etsznek az iskoláért mint te.

MÉgus meddig maardhat fenn egy ilyen rendszer, ha a többség arra pár (nevezzük szektásnak) szülőkre épít, akik valóban foylamatosan részt akarnak venni a gyerek életében?

Nagyjából ezt ugatom a sértegetések közepette... (no meg a spiritualitást ami nem ínyamre való megvallom)
Előzmény: Monca (4204)
Monca Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4205
nem csak = nemcsak, bocsesz a többiért is (tűűzet), félig már alszom.
Előzmény: Monca (4204)
Monca Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4204

Alice, ha én is megfeleleK (bár ha nem , azt fogom hinni, tényleg csak provokálsz itt):

1. babát én nem varrok mert nem tudok (meg utálok varrni)

évszakasztalt az óvónő csinálja , nem mi

2. havi egy szülőit kibírok, általában az éneklést is, bár ha nagyon szar kedvem van, inkább direkt lekésem, vagy nem énekelek és kész. Ha nem megyek szülőire, akkor van kint egy list , hogy kiket lehet megkérdezni arról, hogy miről volt szó.

3. Márton napra a gyerekek csinálnak az oviban egy lámpást, egy apuka felelős a túzrakásért, egyébként semmi dolgunk vele. Fél óra az egész, és nagyon szép. Mivel idén fújt is, fagyott is, a szokásos ligetes hely helyett az ovi udvarán volt az ünnep, az elég szélvédett. Ha nagyon esett volna, akkor bent ett volna, a tűzet valahogy másképp megoldották volna (mielőtt megkérdezed: nem, nem raktak volna tüzet az oviban).

4. Farasangi jelmezt egy délután megvarrtam, (pedig béna vagyok) fontos, hogy egyszerű legyen. a másik gyereknek is el fogok ennyit molyolni a jelmezével, pedig ő államis. Sőt ez a gyerekem is államiba járt két évig és ott is elmatattam ezzel, mert nem bírom a kölcsönzős cuccokat. (De egyébként volt olyan is farsangon, és nem kellett a gyereknek lvenni!!!) Tavaly szülős farsang volt, 4 darab jelmezt készítettünk, és nagyon jó volt. Ez nem teher, ez élvezet! És minimál idő. Mondjuk kihagyom  a Nők Lapját meg a Lakáskultúrát egszer és már meg is van a jelmez :-))

5. Teremdíszítésen két órát töltöttem (mivel én nem készítek bazárra dolgokat, nem varrok babát, horgolok csillagot, nem is nagyon sütök sütit, megpróbálok más fronton segíteni, pl mivel kocsim van, és szeretek vezetni-átpakolásnál segítek, vagy az ilyen takarítós, feldíszítős dolgokban segítek..) Mire párom is befutott meló után,  már szinte  minden kész volt.

6. Kaját talán ha három kell vinni, abból egyik a gyerek szülinapja. Ennyi még a sima oviban is van. De nincs pl télapó, meg húsvéti csomag, óvónő névnap, karácsonyi ajándék az óvónőknek, satöbbi (nem mintha sajnálnám tőlük, de itt egyszerűen nincs. Szóval ugyanott vagyunk)

7. Félévente egyszer takarítok és egyszer mosok. (Bár most elhoztam pár szőnyeget soron kívül, mert koszosak voltak, mivel mosógépem is van, helyem is száradni, meg szünet is van, tehát ráérős a dolog, akkor meg miért ne mossam ki?!)

Egyéb barkácsolás mindenkinek hajlam, kedev, ideje szerint. Ha nincs jelentkező, akkor szülőin felmerül, hogy na akkor most mi van? Marad leszakadva a WC-deszka?!

Ezek nem problémák. Számomra természetes a részvétel, mert nem csak kötelezettségekkel, hanem jogokkal is jár.. Ezt a másik oviból hiányolom, ott is szívesen ásnék homokozót, ha ettől gyakrabban kivinnék őket..

Olyan jó lenne, ha te meg meghallanád a a véleményeddel ellentétes érveket is!

Előzmény: AliceCsodaországban (4199)
florg Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4203
Mondom, hogy program, nézd meg, most pl. elakadt. Van egy csomó ilyen a neten, a jobbak több, a rosszabbak kevesebb szót tudnak, aztán, amikor értelmezhetetlen valami számukra, megkérdezik, hogy Heee?. Mindegyik egyforma amúgy, ugyanazokat a köröket futják, és bármire ugyanazt a választ adják egy idő után.
Ilyesmi (csak ez jobb): bea
Előzmény: Törölt nick (4201)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4202
Heee????:-OOO

MOst ki is az aki csak úgy sérteget másokat?
Előzmény: Törölt nick (4201)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4201
ezt bízd rám. nem neked fogom megírni, két fröcsögésed között, hogy mit és hogyan teszek az életemben. szorítkozz a szitkozódásra, mások lehülyézésére, és egyéb jópofa este mulatságokra, ami jól megy az esti iddogálásodhoz, de a személyes életemet hagyd ki ebből.
florg Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4200
Tudod, kedves szoftver, ezeket nem egy ember csinálja ám, meg nem is kötelező, hanem azok csinálják, akik ráérnek, és örömmel teszik (bár ez neked nehéz fogalom lehet, hogy "örömmel", de majd behelyettesíted valamivel). Arról nem is beszélve, hoyg már megint programhiba van, mert a felsorolás minimum 20% - a ökörség ebben a formában.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4199
Szelíden kérdezném mint az ibolya, hogy ha te a lányokat ilyen iskolába iratod, akkor mennyi időd lesz mondjuk babákat varrni, évszakasztalokat készíteni, hetente-havonta összegyűlni énekelni közösen, Márton napkor akár fagy akár fúj a szél előkészíteni a sétautat, hogy minden 5 méteren egyen egy világító tök vagy valami más, az évi olimpiai játékokra a gyerekeknek jelmezeket varrni, farsangkor nemcsak a jelmezeket, de az osztályt is feldíszíteni de nem akárhoygan ám - folyamatosan ennivalókat csinálni a közösségnek stb??? Évente segíteni az osztálytermeket kifesteni, megjavítani a kert játékokat, füvet lenyírni, sőt ha úgy hozza a sors, közösen építeni egy újabb tantermet? Vagy te nem így gondolod? Befizeted, aztán jóvan? Akkor mindez azokra marad, akik erre hajlandók...
Előzmény: Törölt nick (4194)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4198

figyelem, alízt hallották, kedves hallgatóink, ő az, aki ezt vallja:

"a waldorf tantervvel nagyon is egyetértek, sőt pár más dologgal is, csak éppen a Steiner féle módszerrel nem"

íme, a waldorf iskolák legelszántabb tanulmányozója :-))

"Te meg florg vagytok számomra a waldorf élő ellenérve, és annak igazolása, hogy ez egy szektai. "

köszönöm, alíz, you made my day, annyira röhögök ezen, hogy felébrednek a gyerekeim :-)))

Előzmény: AliceCsodaországban (4195)
florg Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4197
Hihihihi, höhöhö: :)) Ne csináld már ezt, ez nem lehet komoly, szerintem ilyen ember nincs. :)) Te létezel, vagy egy program vagy, amelyik szavakat rak egymás után? :))))
Előzmény: AliceCsodaországban (4195)
Monca Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4196

Már tényleg nem merek semmit általánosságban leírni, biztosan van sok szar waldorf tanár- is ( a különbség, hogy ezeket legkésőbb pár év alatt kirúgják, főleg ha  szülők is szólnak, az államiban viszont vígan elvannak, valamint be lehet vonni másokat ilyen problémákba, pl kollégákat, aki aztán megnézik mi van, ellentétben az államival, ahol legtöbben kussolnak ilyenkor -tisztelet a kivételnek!!!), meg biztos vannak nagyon más waldorf-intézmények is. De:

Nálunk nincs szemét, nincs verekedés (letiltja az óvónő, ő mer rájuk szólni, sőt!), van fegyelem (pl rohadtul elvárják a pontosságot a rendezvényken, vagy akár csak a sima ovis napon -nekem ez utóbbival még gondom van), tény hogy hülyeségek miatt nem szólnak rájuk úton útfélen (pl -mivel én egy autokrata szülő vagyok-engem is idegesít ha egy gyerek az öltöző padlóján fetreng, én a sajátomra ilyenkor már rászólok, de el tudom fogadni, hogy ez nem mindenkinek olyan kruciális kérdés, és amíg másokat nem zavar kifejezetten vele, addig hagyják. Ha meg engem zavar, akkor simán rászólok, illetve megkérem, hogy ne csinálja, oszt jónagyot. eddig még nem volt ebből sem probléma. Általában is: ha valami gond van, akkor itt bizony szólni kell... talán ez a legnehezbb mindenkinek, senki sehol nem szeret konfrontálódni, de itt másképp, felülről, nem intéződnek el a dolgok..)

A különleges nevelési igényű gyerekeről meg véletlenül konkrétan tudom, hogy nálunk csoportonként max egyet vállalnak (talán a suliban max kettőt de nem biztos), pont azért, hogy ne terhelje a csoportot. Más kérdés, hogy ami máshol problémás, az itt még normál tartománynak számít...

AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4195
Malena te hülye vagy már megbocsáss. És kicsit nézz már magadba könyörgöm, én nem sértegettem a waldorfot, mindig is azt mondtam, hogy ez nem való mindenkinek, és főleg nem való olyanoknak, akik csak annyit látnak, hogy jaj de jó kis laza ovi meg suli ez, itt az én teljesítménytől irtózó lánykám/fiúcskám milyen jól fogja érezni magát! Mert a waldorf ovoda-iskola igenis arra a szemléletre épül, hogy a szülők aktíyvan folyamatosan részt vesznek az oktatásban és az ovi, iskola életében is, ők takarítanak, ők csinálják az évszakasztalokat, ők csinálják a vásárra a babákat, ők csinálják az ünnepeket stb. Namármost ha van egy waldorf osztályban mondjuk 4 olyan szülő aki tökéletesen tisztában van ezzel, viszont van 16 aki ugyan állítja, hogy tudja, de nem veszi komolyan, mert mondjuk erre még ideje se lenne, akkor ez a dolog nemigen működik! Mert a waldorf nem ez.

Ha lenne mondjuk egy olyan általános iskola-gimnázioum kombináció mint a finneknél, amiről vekerdy is írt, hogy 6+3+3, azaza az elemi (alsótagozat) 6 év nyugiban, lassan alaposan haladva az alapismeretekkel, aztán 3 év jobban elmélyülés a szaktárgyakban, aztán 3 év ahol már mindenki a maga által preferált szaktárgyakat veszi alaposabban, a többiből meg csak annyit amennyit muzsáj, és mindezek mellett nagy gondot fordítanának a táncra, a képzőművészetekre, a zenére, és a kézügyességet igényló tárgyakra, akkor nem is gondolkodnék, hoyg hová irassam a gyerekeimet (ha még olyan korban lennének), vagy hogy mire beszéljem rá a lányomat, hogy az unokámnak ez kell és nem más... sőt, azt szeretném, ha a waldorf tanterv általános lenne, a steiner féle csócsamócsa nélkül ÁLTALÁNOSAN BEVEZETVE.

Te meg florg vagytok számomra a waldorf élő ellenérve, és annak igazolása, hogy ez egy szektai.
Előzmény: Törölt nick (4193)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4194

:-)))))))))))))

hát ez volt a legjobb, alíz, köszi.

ezentúl minden hsz-od után ezt fogom ide bemásolni.

igen, az is milyen elrettentő, hogy:

"AKTÍVAN részt kell vennie az iskola(ovoda) életében, szükség van arra, hogy a szabadidejében bábokat készítsen, takarítson, falakat fessen, kemencét építsen, füvet nyírjon stb - tök mindegy, de csináljon valamit rendszeresen az iskolába járó gyerekei mellett amihez ért, amit vállalni tud."

ez tényleg felháborító, szektás, vérlázító! :-))))

Előzmény: AliceCsodaországban (4184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!