Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Végigolvastam ezt a vízről szóló többmenetes ömlengést.... Emberek....húúú de kurva nagy e tekintetben a setétség.... "Az ioncserélt is megfelelő lehet. Idővel képes ionizálódni, de ennek itt nincs akkora jelentősége." Ionizálódni...persze...majd a Paksi atomerőmű primer vízkörében ESETLEG .... Anyám borogass !! Nem az a baj, ha valaki nem ért valamihez,....aza baj, ha hülye révén még terjeszti is...
Egy retkes tükörnél vagy egy összetapicskolt lencsénél esetleg egy zsíros okulárnál azon agyalni hogy desztillált vagy ioncserélt vízzel kell-e tisztítani, az idiótaság netovábbja.
A koszt kell eltávolítani, ÚGY, HOGY AZ OPTIKAI FELÜLET NE SÉRÜLJÖN... Nem a használt víztől fog sérülni, még a legkeményebbtől sem. !! A végső foltmentességet pedig a legegyszerűbben némi alkohol használatával lehet biztosítani...
A csapvíz és társai például vízkövesek lehetnek és nyomot hagyhatnak. Aki biztosra szeretne menni, desztillált vizet használ optikájának öblítésére. Döntés kérdése. Ha 5.000 Ft volna litere, az indokolná, hogy ennyit beszéljünk itt róla. :D
Az ioncserélt is megfelelő lehet. Idővel képes ionizálódni, de ennek itt nincs akkora jelentősége.
Főleg,ha ilyen szutykos akkor nem a víz a veszélyes,hanem a szutyok.A desztvízzel is ugyan úgy fel lehet karcolni a porszemcsékkel,mita csap vízzel.Először szépen, türelmesen,némi konyhai mosogatószeres (speciel nem Ultrával!) lancsos fürdőben hagyni kell ,hogy tegye a dolgát az oldózer:lazítsa fel a rátapadt szutyit. Azután folyóvízzel (csapvíz) leöblíteni.Lehet,hogy azt többször meg kell ismételni,de a lényeg:amíg szemmel láthatóan koszos,semmiképpen nem szabad semmivel dörzsölni a foncsorozott részt! Ha már letisztult,akkor lehet szintén folyóvíz alatt, pl. vattával cirógatni óvatosan.Szépen ki fog fényesedni (ha van egy kis szerencséd és a szutyokban nem volt olyan anyag,ami felmarta volna a védőréteget). A legvégén aztán mosogathatod desztvízzel is,de felesleges. A Jahr vagy bármilyen csepp mentes mosogatószer után leöblítve,élére állítva szárítva,nem lesz rajta semmi homály. Türelem és egy kis ügyesség,hogy el ne törd a művelet közben! :-)
Én réges-régen vegyészként (laboráns) dolgoztam kutatóintézetben. A deszt-vizet mi magunk készítettük. Volt egy Simax 2x desztillálónk, napi kb. 50l deszt-víz mellett 10l 2x deszt. kapacitással. A 2x deszt-et még egy ioncserélőn vezettük át a megfelelő vezetőképesség (képtelenség) eléréséhez, az igazán érzékeny vizsgálatokhoz.
Ioncserés és "ioncserés" technológiák között nagy a különbség, de vezetőképesség mérő nélkül is meg lehet állapítani, hogy egy ioncserélt víz megfelelő-e. A vegyészek óraüveg tesztet végeztek akkoriban. A lényeg, hogy pár csepp vizet üveglapon (akár mikroszkóp tárgylemez) óvatosan gázégő (öngyújtó) felett melegítve teljesen elpárologtatunk és megnézzük, hogy hagy-e foltot. A végeredményt már ti is kikövetkeztethetitek, akár mikroszkóppal is.
Időnként megesik az a hihetetlen jelenség, hogy az OMW kutakon bele-belefutok desztillált vízbe. (Kimondottan desztilláltba - én is ezt keresem. Ilyenkor van, hogy előre gondolkodok és vásárolok pár palackkal.) Gondoltam megosztom az információt, ha már ez volt a kérdés.
Értem.Akkor megsúgom,hogy nekem is van némi tapasztalatom a vizekkel.A Tescós vizet még a hisztis sterilizátorok is jónak mérik. A többi locsolni jó (még a vasalóba se önteném..).
kb.ket eve nem tudom pontosan, irogattam ide mikor fiam megkapta a tavcsövet.azota mar a fotozasnal tart.nem unta meg azota sem.ugy nez ki megerte megvenni a tavcsövet.segitsegre lenne szüksegünk megint.a fotozast egy google pixel 4a val csinalja.van egy olyan dolog hogy kepeket amiket csinal a telefonon kristaly tisztan latjuk,2-3 megabajt közti nagysagban.de viszont amint lementjük a szamito gepre,par szaz kilobajtos kepeket kapunk rossz minösegben.nem minden keppel csinalja de a legtöbbel igen.miert van ez???masik kerdesem miert mas meretö minden fenykep ha a maximalis beallitason van a telefon fenykepezöje?1-3 mega közöttiek a kepek.miert nem nagyjabol ugyanakkorak?bocs engem nem erdekelnek telefonok,digitalis dolgok nem vagyok szakertö.mellekelek ket kepet amit szamitogepre mentettünk a telefonrol.egyik szep jo meretü kep,masik kicsi meretü rossz minösegü.ugyanazzal a a mar emlitett telefonnal keszült.telefonon minden kep tiszta es jo minösegü.miert van ez?elöre isköszönöm a segitseget.
Az NGC 3718-at, ezt a különleges formájú, csavarodó galaxist még soha nem próbáltam korábban megörökíteni, számomra is új téma, pedig az általam is sokszor bebarangolt Nagy Medve csillagvárosainak egyike. Kis szerencsém is volt: elment a közvilágítás, így fényszennyezetlen égen készült a fotó. Amin ráadásul több galaxist érdemes azonosítani. Meg is tettem a cikkben, ahol a kép nagyfelbontású változata is megtalálható: https://fenyeslorand.hu/ngc3718/
Hello, keresek ügyes kezű, Canon szűrő cserében jártas szakit aki ki tudná cserélni a 450D-mben a szűrőt a Baader-féle szűrőre és nem bolti horror áron dolgozik.
Ha van okostelefonod akkor javaslom ezeket a planetárium programokat, amelyik tetszik. Csak odafordítod amit látsz és megmondja mi az ott az égen, vagy épp kereséshez is. Meg még egy csomó mindenre jó. A teljesség igénye nélkül.