Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Értem.Akkor megsúgom,hogy nekem is van némi tapasztalatom a vizekkel.A Tescós vizet még a hisztis sterilizátorok is jónak mérik. A többi locsolni jó (még a vasalóba se önteném..).
kb.ket eve nem tudom pontosan, irogattam ide mikor fiam megkapta a tavcsövet.azota mar a fotozasnal tart.nem unta meg azota sem.ugy nez ki megerte megvenni a tavcsövet.segitsegre lenne szüksegünk megint.a fotozast egy google pixel 4a val csinalja.van egy olyan dolog hogy kepeket amiket csinal a telefonon kristaly tisztan latjuk,2-3 megabajt közti nagysagban.de viszont amint lementjük a szamito gepre,par szaz kilobajtos kepeket kapunk rossz minösegben.nem minden keppel csinalja de a legtöbbel igen.miert van ez???masik kerdesem miert mas meretö minden fenykep ha a maximalis beallitason van a telefon fenykepezöje?1-3 mega közöttiek a kepek.miert nem nagyjabol ugyanakkorak?bocs engem nem erdekelnek telefonok,digitalis dolgok nem vagyok szakertö.mellekelek ket kepet amit szamitogepre mentettünk a telefonrol.egyik szep jo meretü kep,masik kicsi meretü rossz minösegü.ugyanazzal a a mar emlitett telefonnal keszült.telefonon minden kep tiszta es jo minösegü.miert van ez?elöre isköszönöm a segitseget.
Az NGC 3718-at, ezt a különleges formájú, csavarodó galaxist még soha nem próbáltam korábban megörökíteni, számomra is új téma, pedig az általam is sokszor bebarangolt Nagy Medve csillagvárosainak egyike. Kis szerencsém is volt: elment a közvilágítás, így fényszennyezetlen égen készült a fotó. Amin ráadásul több galaxist érdemes azonosítani. Meg is tettem a cikkben, ahol a kép nagyfelbontású változata is megtalálható: https://fenyeslorand.hu/ngc3718/
Hello, keresek ügyes kezű, Canon szűrő cserében jártas szakit aki ki tudná cserélni a 450D-mben a szűrőt a Baader-féle szűrőre és nem bolti horror áron dolgozik.
Ha van okostelefonod akkor javaslom ezeket a planetárium programokat, amelyik tetszik. Csak odafordítod amit látsz és megmondja mi az ott az égen, vagy épp kereséshez is. Meg még egy csomó mindenre jó. A teljesség igénye nélkül.
A csillagokat villódzó, sziporkázó fénypontokként látjuk szabad szemmel. A nagy távolság miatt tűnnek pontszerűnek, még a legnagyobb földi távcsövekben is. A csillagok fényének ezt a szabálytalan pislákolását – a szcintilláció jelenségét – a földilégkör áramlásai hozzák létre (gyakran, első ránézésre egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy az égen bolygót látunk-e vagy csillagot; az amatőrcsillagászok egy jó módszere ennek megállapítására az, hogy ha egy csillag nem szcintillál, akkor feltehetően nem is csillag, hanem bolygó).
-Wikipedia
Minél magasabb van egy csillag - tehát minél közelebb a zenithez - annál vékonyabb légrétegen szűrődik át a fénye, ezért annál kevésbé is pislákol.
Köszi a választ!A vibráló fénye minek tudható be,és miért van az hogy már szinte szürkület előtt,jóformán még világosban már látható?Bocs,a laikus kérdésekért.