Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2020.05.13 0 0 28019

ez nem tetves?

Normálisan nem csöpög így...

Előzmény: rokkant42 (28017)
vargapityu Creative Commons License 2020.05.13 0 0 28018

@gáborke:

Koszonom, igy mar nyugodtabb vagyok :) Oltvanyon 2 hajtas megindult, igy mar csak varni kell. :)

@csoer:

Igen, tudom, hogy ez az alapszabaly, csak nem akartam "elpocsekolni" a metszes utani maradekot, igy beoltottam aposek magrol kelt citromfajat.

Amugy igen, sajat oltvanyomrol szedtem a vesszot, amit 1 eve oltottam, termo, kb 20 eves farol (fajta ismeretlen :))

Koszonom a valaszokat!

Előzmény: gáborke (28015)
rokkant42 Creative Commons License 2020.05.13 0 0 28017

sziasztok csináltam még néhány fotót ! Csöpög a citromfám levele és virágja a lap ragacsos alatta .

Én úgy érzem ez azt jelenti hogy jól érzi magát a fa.

Ti ,hogy gondoljátok?

Köszi a válaszokat.

csoer Creative Commons License 2020.05.13 0 0 28016

Szia gáborke

A lényeg, amit leírtál:

"Amiről nem szabad oltani, a magról kelt növények, vagy a kétes eredetű sokáig nem termő növényekről."

A kérdésben ez is benne van:

"Meg nem termo citrom oltvanyrol szedett vesszo felhasznalhato oltasokhoz, hogy az majd rovid idon belul teremjen is?"

Vagyis, nem tudni, hogy nem magról kelt, vagy nem kétes eredetű, sokáig nem termő növényről van-e szó.

Előzmény: gáborke (28015)
gáborke Creative Commons License 2020.05.13 0 0 28015

Ezt már 10 év alatt sokszor megcáfoltam. Nemes, de még nem termő oltványról lehet oltani, teremni fog hamar, hisz a virágzásért felelős gének be vannak kapcsolva, átoltás után is.

Amiről nem szabad oltani, a magról kelt növények, vagy a kétes eredetű sokáig nem termő növényekről.

(kivétel persze nemesítés esetén, ilyenkor a kérdéses magoncot pl. FD-re oltják, hogy hamar termőre forduljon)

Előzmény: vargapityu (28013)
csoer Creative Commons License 2020.05.12 0 0 28014

Az alap szabály, hogy termő növényről vegyünk oltóanyagot.

A nem termő vagy még olyan fiatal, hogy nem termett, vagy magról nőtt oltatlan növény, így kétséges az eredmény. Én nem oltanék.

Előzmény: vargapityu (28013)
vargapityu Creative Commons License 2020.05.12 0 0 28013

Sziasztok!

Meg nem termo citrom oltvanyrol szedett vesszo felhasznalhato oltasokhoz, hogy az majd rovid idon belul teremjen is? Vagy nem termo oltvanyrol szedett vesszo csak sokara vagy egyaltalan nem fordul termore?

rokkant42 Creative Commons License 2020.05.12 0 0 28012

Köszönöm szépen!

Előzmény: csoer (28010)
rokkant42 Creative Commons License 2020.05.12 0 0 28011

Köszönöm szépen megfogadom a tanácsokat.

Előzmény: csoer (28010)
csoer Creative Commons License 2020.05.11 0 0 28010

Röviden, saját Sweetie tapasztalatom szerint, virágzás előtt és gyümölcsök mogyorónyi méretéig csínján tápozni és csínján locsolni. Ez tavaly bevált és idén is ezt csinálom, magyarázkodás nélkül.

Előzmény: rokkant42 (28006)
Amita13 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 28009

Valószínű mindegyikbe bele van kódolva, hogy amint nem stimmel valami, próbáljon meg inkább szaporodni, hisz ez a természetes túlélése egy fajnak...

Ez nemhogy valószínű, hanem pont így van. :) 

Előzmény: beetee (28007)
rokkant42 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 28008

Köszönöm szépen.

Előzmény: beetee (28007)
beetee Creative Commons License 2020.05.11 0 0 28007

Egy ötletem van, de egyáltalán nem biztos, hogy beletrafálok.

Nagyon szép sötétzöldek a levelek. Azt jelenti, hogy nem szenved nitrogénhiányban, és semmi, a klorofil-képződést segítő mikrotápanyag-hiányban... sőt.. sok van belőle.

Ez a növény valószínű, hogy inkább zöldtömegre gyúr, vagy csak arra képes...

Próbálj neki egy kis foszfor, kálium, bór segítséget adni.

Egyébként már többféle növénynél megfigyeltem, hogy amelyik túl jól érzi magát, az kevesebb termést hoz. Valószínű mindegyikbe bele van kódolva, hogy amint nem stimmel valami, próbáljon meg inkább szaporodni, hisz ez a természetes túlélése egy fajnak...

Előzmény: rokkant42 (28006)
rokkant42 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 28006

rokkant42 Creative Commons License 2020.05.11 0 0 28005

sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni citromfa ügyben.

Pár éve még az első képen is jól látszik milyen gyönyörű citromjaim voltak.

Aztán sajnos mikor elkezd virágozni a citromfám és jönnének a kis citromok valami oknál fogva lepotyognak.

Évek óta így megy ,de nem tudom mi az oka.

Lefotóztam bőven van rajta virág ,de  a kis citrom lassan elkezd lehullni.

Mrs. von Bernau Creative Commons License 2020.05.08 0 0 28004

Köszi, muskátliknál is le kell szedni a virágkezdeményeket, hogy erősödjön a dugvány, azt már 20 éve csinálom, de citrom ügyben még kezdő vagyok. Le is szedtem a kis citromot, meg még a bimbók egynegyedét is leszedtem a hajtásnövekedés érdekében.

Szeretnék kérdezni valamit.Öt éve nevelgetem ezt a "mandarinszerűséget", anélkül, hogy tudnám, hogy mi? Nagy túlélő. Kibírja a huzatot, a kiszáradást, a tápszerezés hiányát,és a nem megfelelő földbe ültetést is. Évente háromszor tele van isteni illatú virágokkal, és sok-sok kis mandarinnal,ám a termése ehetetlen. Könnyen lejön a héja, gusztusos gerezdek, de pokolian savanyú, szóval ehetetlen.

Valaki meg tudja mondani, mi ez?

JHutter Creative Commons License 2020.05.08 0 0 28003

Bocsi: növekednek... 

Előzmény: JHutter (28002)
JHutter Creative Commons License 2020.05.08 0 0 28002

Minden évben ez a helyzet, az ezévi zöld kiscitromok áttelelés alatt kényszerérésbe fordulnak; majd tavasszal újra zöldülnek és nővekedni kezdenek! A téli sárgulás mértéke (meg a puhulás) nagyban függ a teleltetés körülményeitől-hőmérséklettől.

Minden ősszel-télen az "öreg" citromokat szoktam a fogyasztához szedegetni. Persze kevés termés esetén a zöldeket is be lehet áldozni a biocitrom vonalon! (A narancs esetén télen is tud a gyümölcs növekedni és második év közben szedhető. :)

Előzmény: tibs007 (28001)
tibs007 Creative Commons License 2020.05.08 0 0 28001

A tavalyi termés elkezdett visszazöldülni.

Nőni is fog még és újra besárgul?

Olyan már előfordult nálam hogy kicsirázott a mag a citromban mire levettem de ilyennel még nem találkoztam.

csoer Creative Commons License 2020.05.08 0 0 28000

Mint minden évben, a februári virágzásból fejlődnek a Sweetie gyümölcsök.

Tavaly 3, melyből az egyik több mint 40dkg-os volt, pazar ízzel.

Érdekes, hogy előfordul májusi másodvirágzás is, de abból nem fejlődnek gyümölcsök.

Mai helyzet az egyik Sweetie-nél:

bombaba Creative Commons License 2020.05.08 0 0 27999

Általában a citromfa tavaszi virágzásából kb karácsony körül lesz érett, ehető citrom.

Ha többször virágzik (ez az általános), különböző időtartam alatt fejlődnek ki a citromok.

(Volt olyan citrusom, amin másfél évig fejlődött a termés.)

Előzmény: Mrs. von Bernau (27997)
BAttila1964 Creative Commons License 2020.05.07 0 0 27998

Én leszedném, hadd növekedjen a fa... ;)

Előzmény: Mrs. von Bernau (27997)
Mrs. von Bernau Creative Commons License 2020.05.07 0 0 27997

Sziasztok!

Tavaly nyáron egy kertészetben vettem életem első termő citromfáját. 20 centisen.Az első tél úgy telt, hogy huzatot kapott a lépcsőházban, és fele levelét lehullatta, mire észrevettem, és áttettemolyan helyre, ahol nincs huzat, így a többi levele már megmaradt. Kínjában hozott egy termést is , gondolom,vagy  hálából, hogy megmentettem a további huzattól.

Ez az első termése, és az egész család várta, hogy mikor ehetünk belőle, csakhogy a  kis citrom nem nő. Már hónapok óta két centis és zöld.Szerintem azért, mert a növény most az energiáit az új levelek kihajtására fordítja.Ebből a termésből most még nem lesz citrom. Jól gondolom? Egyébként azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő kell egy "normális" citrom megéréséhez?Mert további bimbók is jelentek meg rajta.

csoer Creative Commons License 2020.05.07 0 0 27996

Egy kis Sweetie virágdömping. Szerencsére a kisebbik Oroblanko is gyönyörűen virágzik.

csoer Creative Commons License 2020.05.06 0 0 27995

Nagyon köszönöm a felsorolásodat, tényleg nincs számomra lényeges közöttük. Majd mindegyik van.

Sajna a bedöglött Mapo eléggé speciális és még a Tátrai kerttől lett véve. Arra nagyon jó volt, hogy óriási volt rendelhető választék és az ár is nagyon vevő barát volt. De sajna, a Tátrai kert-nek már vége. Ilyen volt régebben a számomra másik nagyon tetszetős beszerzési forrás, a NövényShop.hu is, aminek citrus téren már nagyon régen vége lett.

Kicsit sok lett a "volt", de ez már csak ilyen, mert mindez már csak volt, jó volt.

Előzmény: Amita13 (27994)
Amita13 Creative Commons License 2020.05.06 0 0 27994

Hát, így nehéz. Gondolom, nem véletlenül csak ott van fenn, és nem véletlenül nincs telefonszáma kiírva. 

Ezeket hozta most (ezek a kisebb méretűek, van nagyobb is persze drágábban):

Fóliakonténeres, magastörzsű citrusok eladók. Elérhető fajták: Washington navel narancs, Navelina narancs, Moro vérnarancs, Sanguinello vérnarancs, Bergamott, Clementin, Tardivo mandarin, C. maxima cédrát, kaffirlime, Lunario citrom, Meyer citrom, néhány Sorrento citrom, pár darab piros citrom C.pigmentata, néhány mexikói lime. 7000Ft/db. Egy csomagban 2db postázható.

De mondom, érdemes lenne felvenned vele a kapcsolatot, és megkérdezni, mit tud beszerezni. Csak van valaki az ismerőseid közt, aki használja az FB-t. 

Előzmény: csoer (27990)
Amita13 Creative Commons License 2020.05.06 0 0 27993

Szerencsés vagy! :) 

Nálam elég jól átvészelték a telet, de persze nem mind, soknál volt több-kevesebb levélvesztés. Virágzás van, de jobban örülnék hajtásoknak. Remélem, azok is jönnek hamarosan. A kumkvat kivétel, ami kiszáradt. Máig nem értem, de ez van. 

Előzmény: bombaba (27992)
bombaba Creative Commons License 2020.05.05 0 0 27992

Megúsztam az öntözéskihagyást, márciusi fagyokat citrusvesztés nélkül. Már őjra virágzásra készülnek, az elfagyottak helyett. Talán még lesz valami termés is. 

Előzmény: Amita13 (27989)
bombaba Creative Commons License 2020.05.05 0 0 27991

Úgy tűnik, idén meghal a citrusforgalmazás.

A citrusfa kiírta, hogy majd. A Tátrai kb 2 éve nem nyúlt az oldalához, se árak, se más. Az egzotikusdisznövények  évek óta ugyanabból a készletből árul, indult kb 3-4 oldalnyi citrusból, most alig egy oldalnyinál tart. 

Ennyit ismerek itthon.

csoer Creative Commons License 2020.05.05 0 0 27990

Így csak megerősítesz, hogy idén uborkaszezon van a citrusok terén.

A Bodó Tamás kínálatot meg megtekinteni sem tudom, nem használok Facebookot.

De gondolom nem nagy a kínálat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!