Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ezt már 10 év alatt sokszor megcáfoltam. Nemes, de még nem termő oltványról lehet oltani, teremni fog hamar, hisz a virágzásért felelős gének be vannak kapcsolva, átoltás után is.
Amiről nem szabad oltani, a magról kelt növények, vagy a kétes eredetű sokáig nem termő növényekről.
(kivétel persze nemesítés esetén, ilyenkor a kérdéses magoncot pl. FD-re oltják, hogy hamar termőre forduljon)
Meg nem termo citrom oltvanyrol szedett vesszo felhasznalhato oltasokhoz, hogy az majd rovid idon belul teremjen is? Vagy nem termo oltvanyrol szedett vesszo csak sokara vagy egyaltalan nem fordul termore?
Röviden, saját Sweetie tapasztalatom szerint, virágzás előtt és gyümölcsök mogyorónyi méretéig csínján tápozni és csínján locsolni. Ez tavaly bevált és idén is ezt csinálom, magyarázkodás nélkül.
Egy ötletem van, de egyáltalán nem biztos, hogy beletrafálok.
Nagyon szép sötétzöldek a levelek. Azt jelenti, hogy nem szenved nitrogénhiányban, és semmi, a klorofil-képződést segítő mikrotápanyag-hiányban... sőt.. sok van belőle.
Ez a növény valószínű, hogy inkább zöldtömegre gyúr, vagy csak arra képes...
Próbálj neki egy kis foszfor, kálium, bór segítséget adni.
Egyébként már többféle növénynél megfigyeltem, hogy amelyik túl jól érzi magát, az kevesebb termést hoz. Valószínű mindegyikbe bele van kódolva, hogy amint nem stimmel valami, próbáljon meg inkább szaporodni, hisz ez a természetes túlélése egy fajnak...
Köszi, muskátliknál is le kell szedni a virágkezdeményeket, hogy erősödjön a dugvány, azt már 20 éve csinálom, de citrom ügyben még kezdő vagyok. Le is szedtem a kis citromot, meg még a bimbók egynegyedét is leszedtem a hajtásnövekedés érdekében.
Szeretnék kérdezni valamit.Öt éve nevelgetem ezt a "mandarinszerűséget", anélkül, hogy tudnám, hogy mi? Nagy túlélő. Kibírja a huzatot, a kiszáradást, a tápszerezés hiányát,és a nem megfelelő földbe ültetést is. Évente háromszor tele van isteni illatú virágokkal, és sok-sok kis mandarinnal,ám a termése ehetetlen. Könnyen lejön a héja, gusztusos gerezdek, de pokolian savanyú, szóval ehetetlen.
Minden évben ez a helyzet, az ezévi zöld kiscitromok áttelelés alatt kényszerérésbe fordulnak; majd tavasszal újra zöldülnek és nővekedni kezdenek! A téli sárgulás mértéke (meg a puhulás) nagyban függ a teleltetés körülményeitől-hőmérséklettől.
Minden ősszel-télen az "öreg" citromokat szoktam a fogyasztához szedegetni. Persze kevés termés esetén a zöldeket is be lehet áldozni a biocitrom vonalon! (A narancs esetén télen is tud a gyümölcs növekedni és második év közben szedhető. :)
Tavaly nyáron egy kertészetben vettem életem első termő citromfáját. 20 centisen.Az első tél úgy telt, hogy huzatot kapott a lépcsőházban, és fele levelét lehullatta, mire észrevettem, és áttettemolyan helyre, ahol nincs huzat, így a többi levele már megmaradt. Kínjában hozott egy termést is , gondolom,vagy hálából, hogy megmentettem a további huzattól.
Ez az első termése, és az egész család várta, hogy mikor ehetünk belőle, csakhogy a kis citrom nem nő. Már hónapok óta két centis és zöld.Szerintem azért, mert a növény most az energiáit az új levelek kihajtására fordítja.Ebből a termésből most még nem lesz citrom. Jól gondolom? Egyébként azt szeretném kérdezni, hogy mennyi idő kell egy "normális" citrom megéréséhez?Mert további bimbók is jelentek meg rajta.
Nagyon köszönöm a felsorolásodat, tényleg nincs számomra lényeges közöttük. Majd mindegyik van.
Sajna a bedöglött Mapo eléggé speciális és még a Tátrai kerttől lett véve. Arra nagyon jó volt, hogy óriási volt rendelhető választék és az ár is nagyon vevő barát volt. De sajna, a Tátrai kert-nek már vége. Ilyen volt régebben a számomra másik nagyon tetszetős beszerzési forrás, a NövényShop.hu is, aminek citrus téren már nagyon régen vége lett.
Kicsit sok lett a "volt", de ez már csak ilyen, mert mindez már csak volt, jó volt.
Hát, így nehéz. Gondolom, nem véletlenül csak ott van fenn, és nem véletlenül nincs telefonszáma kiírva.
Ezeket hozta most (ezek a kisebb méretűek, van nagyobb is persze drágábban):
Fóliakonténeres, magastörzsű citrusok eladók. Elérhető fajták: Washington navel narancs, Navelina narancs, Moro vérnarancs, Sanguinello vérnarancs, Bergamott, Clementin, Tardivo mandarin, C. maxima cédrát, kaffirlime, Lunario citrom, Meyer citrom, néhány Sorrento citrom, pár darab piros citrom C.pigmentata, néhány mexikói lime. 7000Ft/db. Egy csomagban 2db postázható.
De mondom, érdemes lenne felvenned vele a kapcsolatot, és megkérdezni, mit tud beszerezni. Csak van valaki az ismerőseid közt, aki használja az FB-t.
Nálam elég jól átvészelték a telet, de persze nem mind, soknál volt több-kevesebb levélvesztés. Virágzás van, de jobban örülnék hajtásoknak. Remélem, azok is jönnek hamarosan. A kumkvat kivétel, ami kiszáradt. Máig nem értem, de ez van.
Megúsztam az öntözéskihagyást, márciusi fagyokat citrusvesztés nélkül. Már őjra virágzásra készülnek, az elfagyottak helyett. Talán még lesz valami termés is.
A citrusfa kiírta, hogy majd. A Tátrai kb 2 éve nem nyúlt az oldalához, se árak, se más. Az egzotikusdisznövények évek óta ugyanabból a készletből árul, indult kb 3-4 oldalnyi citrusból, most alig egy oldalnyinál tart.