2017 okt.25-29 Lisszabon,
Bocs, hosszú lett
Wizzair esti érkezés 2-es terminálra, busszal átvittek az 1-es terminálra, innen indul a piros metro.
Metro lejáróban automatából 1 db jegyet vettünk, nem bonyolult, de vannak segitő alkalmazottak.
Egy jegy 1,45+0,50 a kártya=1,95 euró
Saldanha állomásig mentünk kb 30 perc az út, metrónak nagyon sok kijárata van, lift is min.2, sajnos mi a legtávolabbi kijáraton jöttünk fel, ahonnan kb 250m-re volt a szállás.
Másnap már „tapasztaltabbak” voltunk, lifttel jöttünk ki a metróból, a hotelhoz „Pátria” legközelebbinél, innen kb 100 m-re volt.
A hotel ár-érték szuper volt, bátran ajánlom, de ha, vki nem akar sokat tömegközlekedni, az a Rossio, vagy Baixa negyedben foglaljon.
Hotel mellett sok étterem van, mi legközelebbiben vacsiztunk első este, Sao Remo a neve 25,50.-et fizettünk /steak,kagylo,bor,viz/
2. nap reggeli után kb 10-kor irány a 28-as villamos. A tegnap vett kártyára napi jegyet töltöttünk (6,15 euro) Saldanharol egy megállót reptér felé mentünk Alameda-ig, ott átszálltunk a zöld metróra, amivel a Martim Moniz-ig mentünk, könnyű megtalálni a villamos megállót, kb. másfél órát álltunk sorba. A napijegy erre is jó.
Elmentünk a végállomásig, nagy élmény, mindenképp ki kell próbálni. Végállomáson mindenkit leszállitottak. Kicsit sétálgattunk a környéken, a Jardim parkban, bazilikát csak kivűlről iszonyu meleg volt 29-30 fok.
Vissza fel ültünk a 28-as villamosra, s leszálltunk a Calhariz Bica-nál. Ugyanis már oda felé megnéztük hol van az az étterem, /már itthon tervezve/, ahol ebédelni szerettünk volna As Zebras do Combro. Vele szemben van a Sinal Verde az is jo, de fél 4-ig van nyitva, aztán este ujra kinyit.
/Egy steak, grill szardinia, fél l bor, 1 ü viz 19,55 euró/ Nagyon rossz a tájékoztatás /mi tapasztalatunk/ sehol nincs ki irva, bemondva a megálló nevei, hiába kértem a vezetőt, hogy szóljon, nem szólt.
Ebéd után, nem messze az étteremtől ahol megy a villamos is a Calcada do Combro-n van az Elevador da Bica, erre is jó volt a napijegy. Ezzel lementünk a Rua de Sao Paulo-ra. Innen a 714-es busszal a Jeromos kolostorig /csak kivülről/ gyönyörű.
Hazafelé a 15-ös vilamosra nagyon sokat várva, végü is busz jött, végállomásig jöttünk Figueira.
Téren kicsit bóklásztunk, aztán a hotel.
3. nap Reggeli után irány metróval a Rossio állomásra 15,50 euró/2 fő kombi jegy ( hév Sintraba -403-as busz Cabo de Roca- 403-as busz Cascaisba- hév Lisszabon ) Sintrában a 434-es busszal 5,50 euro/fő jegy tettünk egy kört állomástól-állomásig. Olyan sokan voltak minden megállóban, ahol látnivaló volt, hogy nem mertünk leszállni. Kivülről láttunk vmi keveset.
Cabo da Rocca-nál is szuper tiszta idő volt, semmi szél, annyi idő elég is volt, amíg jött a következő busz. Óra 10-kor, és 40-kor járnak.
Cascais nekünk nagyon bejött, lábat mostunk az óceánban, páran fürödtek is, de nagyon sokan napoztak a homokos parton. Kicsit sétálgattunk, fagyiztunk. Hévvel vissza Cais do Sodre-ra érkeztünk, vele szemben bementünk a Time out Marketba, nem ettünk csak körbe néztünk, úgy láttuk nem olcso, rengetegen voltak. / de előtte a bejáratnál ittunk egy Ginja likőrt 1 euró/2 cl./
A Cais Sodre állomás mellett van egy tér onnan indulnak buszok, nekünk a 202-es, vagy a 758-as kellett. Végül is a 758-as jött előbb, napijegy erre is ok. A 3. +állónál a Trindade Coelho-nál leszálltunk, innen 150-m re van, szemben a busz megállóval kell bemenni az utcába, az Adega da Barroca /nem könnyű megtalálni gps segit/ nagyon jó étterem idős házaspár csinálja.
Bácsi 70 év körüli szakács-mosogató egyben, neje a felszolgáló kék köpenyben. Szuper vacsink volt 34,50 (ginja, leves, marha steak, bacalhau,sültkrumpli,saláta frissen szeletelve, liter bor,viz) degeszre ettük magunkat, rengeteget adtak, én egy negyed halat ott is hagytam, az üzlet tele volt.
Érdemes kipróbálni nagyon finom a kaja, s egy élmény ahogy a két idős ember dolgozik. Ezt az éttermet is már itthon kinéztük.
Azt hiszem ez a Bairro Alto negyed, rengeteg kajáldával.
4. nap Reggeli után Rossio tér Santa Justa Elevador hosszú sorban állás, napi jegy itt is jó volt, Comercio tér, Rua Augusta, séta Tejo partján Cais Sodre-ig. Innen indulnak hajók/komp/ Cacilhasba. Itt megfeledkeztem jegyzeteimről, s azt hittem jo a napijegyünk erre is, hamar felvilágositottak,hogy nem. Igy nem mentünk át.
Tanakodtunk merre menjünk még? Nézzük meg este a 28-as villamost, már biztos nem kell annyit sorba állni. Tévedtünk... este kb 8 óra lehetett, s egy órát álltunk sorba a Martim Moniz végállomáson.
Ismét élmény volt, talán jobban is mint nappal. Oda felé, és vissza felé is a Baixa Chiado metrónál hatalmas tömeg, rengeteg fiatal, kiülős helyek, zene, hangulatos volt, igaz szombat lévén, le is akartunk szállni, de már késő volt nagyon, s féltünk nem érjük el az utolsó metrót.
5. nap utolsó. Gyors pakolás, reggeli, metró a Cais Sodrera, hévvel irány Estoril 20 percenként mennek a hévek. Na, itt megint benéztem a napijegyem. Próbáltunk bemenni a vágányokhoz, nem engedett a jelző piros volt, nem értettem miért, nálam volt az igazolo szelvényt, amit a gép adott feltöltéskor, még örültem is, hogy eltettem.
Beálltam a pénztárhoz vezető nem kicsi sorba, hogy majd reklamálok. Na, itt derült égből villámcsapás, leesett a tantusz, amikor közölték ide másik kártya-jegy kell. Ott hagytam a pénztárt, tanakodtunk menjünk e, fizessünk e azért az 1-2 óráért, mert több időnk nincs.
Döntöttünk, még se hagyjuk ki ujra sorba álltunk, automatáknál is iszonyu sor. Végül megvettük a két jegyet oda-vissza 9,80 euró volt kettőnknek., A 12,20 kor induloval mentünk 40 perc volt az ut, végig parton, látványos, kicsi óceános lábáztatás fért bele. A 14 órásival jöttünk is vissza.
Igy utólag
Sintra helyett Estoril kellett volna, / nekünk/ legalábbis.
Elég korán kiértünk a reptérre az 1-es terminálra, itt nem kell kijönni az épületből, hanem fel kell menni az emeletre, s ott kimenni a terminál buszhoz.
Oda mentünk a chek in pulthoz, mivel sokan itt azt irták nem lehet online bechek. De szerintem felesleges volt, feladós csomagunk nem volt, nem is csináltak másik besz.kártyát, szalagot tettek kézinkre. Igaz, a besz.kártya más milyen volt, mint odafele, amit itthon kinyomtattam.
Nekünk ennyi fért bele, még legalább 2 napot eltudtam volna képzelni, ha pót lábaim lennének.
Összegezve nagyon jól éreztük magunkat, Alapos felkészülés nélkül nehezebben ment volna a tömegközlekedés.
Ami furcsa volt: nem mosolyognak, boltban nem fogadták köszönésünket, nem tapasztaltunk segitőkészséget főleg a járművezetőktől, lehet elegük van a turistákból, rengetegen voltak, tájékozódási informáciok eléggé hiányosak, busz, villamos megállókban a táblák tetején a megálló neve, amit elég nehéz belülről elolvasni.
Ui: Akik a 28-as vili vonalán élnek, nem igazán örülnek nekünk, gondolom. Meg is értem. Nem is tudom…...ők is sorba állnak pl. a Martim Moniz-nál? Azért az elég dühitő lehet:-(((