Keresés

Részletes keresés

Tamáss Creative Commons License 2015.01.09 0 0 1689

Sziasztok!

Szeretnék venni a gyereknek a Yamaha P-35-öz 88 billentyűs dig. zongorájához hangmodult. A kérdésem az lenne, hogy bármelyik típus tudja kezelni a 88 billentyűt, vagy csak a szintetizátort ismeri fel minegyik? A 88 billentyűshöz spéci típus kell? Erről nem találtam semmit!

Esetleg van-e eladó valakinek itt?

Köszi a választ!

Tamás

djuice Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1688

Tom, értem persze amit akarsz ezzel mondani és igazad is van, hogy egy profi program 1000 lehetőséget biztosít, de más programoknál én úgy vettem észre, hogy a telepítés után rendesen feláll a rendszer, max az ilyen stand alone zeneszoftoknál, mint mondjuk egy Pianoteq kell megadni a drivereket és a routingot még hasonlóan. Ez rendben is van, mert hasonlóan felkínálódnak a program indításával, majd utána meg is jegyzi a setupot. A win7 már azért is támogatja jobban az ilyesmiket, mert bedugsz egy csatlakozót és automatikusan felismeri és aktiválja a megfelelő dolgokat vagy jelez hogy történt valami. Szóval úgymond a jel "megtalálja" ki és beutat a rendszer segítségével is.

Namost az én egyéni elméletem szerint, ha a rendszer nem érzékel külső interface eszközöket, akkor a Cubasenek is illene azok közül pl. egy jelszint felismerésből megmondani magának és beállítani, hogy mikrofon vagy vonal jel masírozik-e neki, vagy figyelné melyik csatornán van aktivitás és ami passzív akkor nem arra állna rá.

Rendben, elismerem hogy én is hunyó voltam, mert jobban át kellett volna nézni a setupját elsőre, hisz az ASIO konfigurációs ablaknál nekem eszembe nem jutott a forrásválasztást keresni, vagyis hogy azt kéne piszkálni, ha már a program induláskor közli velem a lehetőségeket az ő módján, de mindig tanul az ember, különösen hogy a Cubase sosem volt számomra könnyen emészthető és logikus program, pont ezért 2x megnézi az ember mi hogy van, mint másnál és ezért mumus is volt sokáig nekem ez a szoftver. Most is csak azért bíbelődöm vele, mert a rossz bpm-ben felvett arpeggioim rendbetételére keresek valami automatizálható megoldást és az ilyen egyszerű kis midi programok, mint pl. a Sekaiju azért jóval korlátozottabb funkcionalitásban egy Cubasenél, meg azért csak jobb ha a fejlettebb szoftot böködi ismerkedésnek is az ember szerintem, plusz hogy új verzió, reménykedem is hogy emberközelibbé is vált kicsit az idők során a kezelése. Végül is a midi platformot én mindig a szintik sequencerében intéztem azok lehetőségeivel, így a pc-s midi megfejtésben elég járatlan vagyok úgy érzem, max amit MidiOx-el meg ilyesmivel kell végezni, az a kiforrottabb. Az meg nem rutin hogy hébe hóba 1-1 vst hangszert kipróbál az ember ilyen DAW-okban.

Nem is gondolkodom benne nagyon, hogy a pc-s midizésbe belefolynék a Cubasezel innentől, csak legalább alapvető dolgokat jó volna megőrizni, feleleveníteni ebből az ismerkedésből. Anno az SX verzióval persze komolyan akartunk foglalkozni még haverokkal, de ugye a géppel való összehangolás megint egy külön történet a rezdülésmentes használathoz, s a program 1000 lehetősége még csak ez után jöhet.  Azóta jó 10-12 év távlatából most azt látom, hogy sok minden amit akkor összegereblyéztünk nagy nehezen, az idő martalékaként el is felejtődött szépen. Audio vágásra meg megint megvannak a jól bevált és jobban ismert programok, amik eddig sem kívánták nálam a Cubase feltétlen használatát. Röviden tömören dióhéjban ennyi.

Illetve hogy jobban értsd, most sem akarok drága hangkártyákra költeni profi környezetben használva a programot, hisz meglátásom szerint a windows belső általános Microsoft GS wavetable synth eszköze arra elegendő hogy egy behúzott midit szerkesszen vele hallhatóvá téve az ember, úgyhogy nagy gépfaló multitrack VST munkáim biztos nem lesznek vele. :) Eleve utálom ha számítógéphez kell ülni, pláne zenélni, nekem arra a vas hangszerek kézreállóbbak...

Na mindegy nem ragozom, kíváncsiságból feltettem az A4All-t is most javaslatodra, meg ki akarom próbálni a VST Host-ot ezek után hogy melyikkel nem akadna jobban egy ilyen laptopos rendszeren. Végül is a Cubase most ezt mondja rá, hogy a saját cuccát javasolja integrált audio esetén. Ellenben most nézem hogy a GS wavtable synth ugyanúgy nem szól most kifelé rajta, csak ha azt mondom neki a project ablakban az output routingnál, ha not connected. Na ez buli! :)))

Előzmény: MidiTom (1687)
MidiTom Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1687

djuice, ez nem ilyen egyszerű.

A felhasználónak kell eldönteni, hogy melyik protokoll szerint akarja elérni a rendelkezésre álló hang I/O eszközöket, ezt ne már a program döntse el. Amikor kiválasztod a device setupban a driver típust, akkor utána annak megfelelő választéklista jön fel, amit az adott driver lehetővé tesz. A profi hangkártyák gyártói valamennyien készítettek ugyebár rendes ASIO drivert a kártyájukhoz, az alaplapi hangchipek pedig kimaradtak ebből, ami nem is okozott sok bajt, mert többnyire elég kutyaütő minőséget produkálnak. Ráadásul ahány gyártó, annyi alap driver volt hozzájuk, ezért csak kompromisszumok árán lehetett olyan egységesen használható ASIO drivert fabrikálni, amelyik a PC-s hangeszközök nagy részét megfelelően lekezeli. Ez az ASIO4ALL, ami elég sok evolúción ment át, olyannyira, hogy a Behringer például ebből csináltatta a saját eszközei számára az ASIO drivert. A Steinberg "Generic Low Latency ASIO" drivere is ilyen patkolt megoldás, ami arra jó, hogy akkor is tudjunk elfogadható latencyvel dolgozni, ha az embernek nincs a gépén egy normális  hangkártya. Volt ugye (meg talán még most is létezik a Cubase-ben) még a választható DirectX driver, de az még nagyobb görcs volt. Régebben még nehézkesebb volt a megfelelő driver kiválasztása és beparaméterezése, ez mostanára már sokat tisztult és egyszerűsödött.
Az összes ASIO-t használó DAW-ban hasonló módszerrel kell beállítani a hangeszközt, legfeljebb másként néz ki a GUI, vagy másik menüpontban találod a paramétereket. 

Előzmény: djuice (1686)
djuice Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1686

Úgy értem, nem ma kezdték fejleszteni ezt a nagy nívójú programot és a felhasználónak kell "összecsavaroznia" ahelyett hogy inteligensen magától megcsinálná amit kell, de még hogy el is rejtse a kezdő orra elől, engem ez zavar. Szerintem senki nem azzal kezdi hogy megtanulja az utolsó vesszőig a teljes angol user manualt,  hanem régebbi tapasztalataira hagyatkozva elindul és ha megakad akkor keres segítséget, de hát mindenki másképp csinálja. Steinbergék is. :)

Előzmény: MidiTom (1685)
MidiTom Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1685

De hiszen akkor felismerte! Különben nem lett volna lehetőséged ezeket a beállításokat elvégezni :)
Nekem ezzel a generic kütymüttyel nem voltak jó tapasztalataim, bár szerencsére ritkán kellett szenvednem vele.

Előzmény: djuice (1684)
djuice Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1684

Igen a gen. ASIO drv. van benne. Ez nem jobb mint a kókányolt A4All?

Eredményről annyit tudok beszámolni (hátha másnak is hasznos lehet vhol vmikor), hogy tűvé tettem a manualt és a fórumokat, végül ehhez a beállításablakhoz jutottam, ahol be lehetett állítani végre. (De hogy ezt ma egy Cubase hogy nem ismeri fel???)

Az vitt be az erdőbe, hogy az elindításkor a Cubase felkínál projekteket és ott feldob egy beállítóablakot is rögtön, mely az alábbi egyszerűsített változata, hogy hova legyenek a ki és bemenetek routolva, döntsem el manuálisan én. És ott nem jelenik meg minden csak a biztos szívás. :)

Azért köszi a segítséget!

Előzmény: MidiTom (1683)
MidiTom Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1683

No, alaplapi hangkártyához csakcsak az ASIO4ALL-t kéne megpróbálni.

Nem tudom, hogy abban az AI7-ben mi van, belerakták-e a generic ASIO drivert vagy nem, de ha benne van, akkor sem biztos, hogy látja az alaplapi eszközt, vagy nem.

Előzmény: djuice (1682)
djuice Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1682

Igen így van. A kép felső fele mutatja, hogy az alatta levő win7 által felismert hangeszközökből a Cubase nem látja az integrált audio rendszer line in-jét. És nem tudom miért?

Előzmény: MidiTom (1681)
MidiTom Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1681

djuice, ezt nem értem. Vagy nem olvastam végig mindent, vagy elkerülte a figyelmemet, de én itt csak valami alaplapi hangkártyát látok a mellékelt képen.

Előzmény: djuice (1680)
djuice Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1680

AI7LE

Saját ASIO drivere van! Minek tenném fel az A4All-t?

Előzmény: MidiTom (1679)
MidiTom Creative Commons License 2015.01.04 0 0 1679

Melyik Cubase ez? Az újabbakban van egy Generic ASIO, a régiekben pedig volt MME, közben DirectX.
Amúgy legegyszerűbb feltolni egy ASIO4ALL-t.

Előzmény: djuice (1678)
djuice Creative Commons License 2015.01.03 0 0 1678

Még 1 kérdés:

Cubaseben nincs bejövő audio jel. Ezeket engedi kiválasztani (1) ezek helyett (2).

djuice Creative Commons License 2015.01.03 0 0 1677

Ha fix tempóban 1 midi sávon lettek rögzítve véletlenül különböző tempójú midi arpeggiok egymás után, ezekre van valami auto beat felismerés hogy tempó jeleket tegyen eléjük magától pl. egy Cubase vagy más szoft?

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.02 0 0 1676

sajnos a késleltetése hallható, marad a ASIO+VSTi

Előzmény: Törölt nick (1675)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.02 0 0 1675

számomra újdonság, egy alternatív rendszer eszköz szoftver szintetizátor:

http://coolsoft.altervista.org/en/virtualmidisynth#briefintro

Előzmény: MidiTom (1667)
Biga Cubensis Creative Commons License 2014.12.20 0 0 1674

Van akinek esetleg van itt Nova vagy Supernova rackje?

Egy Korg KARMÁ-m van még mellette, az lenne a master.

Az a gondom, hogy ha a KARMA adja az órajelet, az nem elég a Novának, csak akkor indulnak el az arpeggiók, ha MIDI Start jelet kap.

Tehát működik a KARMA szekvenszeréből, csak az eléggé macerás, hogy ha mondjuk csak kísérletezek, próbálgatok, át kell másolnom oda a programot/kombit, és szekvenszert indítani.

Nincs erre valamilyen PC nélküli megoldás, amivel adnék órajelet mindkét szintinek/MIDI Start üzenetet?

V43-1219 Creative Commons License 2014.12.19 0 0 1673

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (1672)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.19 0 0 1672

innen letölthető a driver + az editor is:

http://www.roland.com/support/article/?q=downloads&p=SH-201

a többi általam összeguberáltat átküldtem mail-ben

Előzmény: V43-1219 (1671)
V43-1219 Creative Commons License 2014.12.19 0 0 1671

Sziasztok.

Szert tettem egy Roland SH-201-es szintire.

De sajnos a tápkábelen kivűl semmit nem kaptam mellé.

Azóta találtam letölthető hangokat hozzá,de nem tudom milyen szoftvert adtak a vas mellé eredetileg.

Vagy honnan tudnám letölteni,mert a Roland oldalán nem találtam semmi?!

Összekötni már össze tudtam a laptopommal,sőt a szintin keresztül tudom hallgatni a zenéket.

Win7_64 az op rendszerem.

A segitséget előre is köszönöm.

djuice Creative Commons License 2014.11.30 0 0 1670

Köszönöm!

Előzmény: MidiTom (1667)
djuice Creative Commons License 2014.11.30 0 0 1669

Mindenképp a kottát érdemes pedig megtanulnia, mert ha nem azt szokja meg nem az fog rögzülni neki és később ha egy tanárhoz keveredik vagy egy zenésszel kell majd magát megértetni valaha, ott fog értetlenül állni!

Előzmény: FixFix (1668)
FixFix Creative Commons License 2014.11.29 0 0 1668

Soundbank SF2: igen, erre gondoltam.

Igen csak játszani szeretnénk, csak gondoltam  a Cakewalk azért kellne, hogy mutassa piano roll-t, ahonnan kitudja puskázni  a kölök, hogy melyik billentyűt kell leütni, mert a kotta még magas neki mint tyúknak az abc...:)

Előzmény: Törölt nick (1666)
MidiTom Creative Commons License 2014.11.28 0 0 1667

djuice, erről nem itt beszélgettünk, hanem a Bitzenede egyik postjának a hozzászólásaiban:

Egy meggymag meg még egy meggymag

Avagy a zenei PC konfigurálás aktuális kérdései   Tavaly ismét egyre többen kerestek meg bennünket stúdió PC konfigurálási igényeikkel, holott pár éve azt gondoltuk, hogy ez a vonulat lecsengőben van. Úgy hittük, mindenki áttért Macre, vagy tán átköltöztette a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

_kolléga_ fogalmazott pontosan, mert a cucc nem tűnt el, csak a hozzáférhetősége változott meg.
Az tény, hogy volt egy olyan időszak, amikor W7-en Cubase-ben és több más programban se jött elő választható MIDI output eszközként a GS Synth, de aztán egyszer csak orvosolták valahogy ezt, mert mostanában nem fordul elő. Enyhítő körülményként hozom fel mentségemre, hogy szerencsére igen ritkán használom a W7-ben a beépített szintit :)
A többi dolog, amit ott leírtam, helytálló.

Előzmény: djuice (1663)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.28 0 0 1666

Ha van hozzá win 7 driver, akkor bizonyára menni fog.

Saját soundbank alatt az Audigy szintetizátorára töltött  SF2-re gondolsz ugye?

Ha csak játszani akartok (nem rögzíteni), a Cakewalk sem kell.

Előzmény: FixFix (1665)
FixFix Creative Commons License 2014.11.28 0 0 1665

Sziasztok!

Köszönöm tippeket! Nem úszom meg ez kölök kitartó...

Szerintetek ezzel a "Sound Blaster Audigy 2" tipusú kártyával lehet majd késleltetés nélkül  használni a midi billentyűzetet usb-midi kábellal mondjuk Cake walk-kal programmal, saját soundbankokból? 

Igérem többet nem zaklaltlak Titeket:)

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.26 0 0 1664

Van persze, ezt használja rendszer midi fájlok lejátszására.

Csak Win 7 alatt nem lehet elérni semmiféle kezelőpultját.

De mint eszköz minden MIDI kimenetet kezelő programból elérhető:

Előzmény: djuice (1663)
djuice Creative Commons License 2014.11.26 0 0 1663

"Ha késett a leütéstől a hang, akkor szerintem a Microsoft GS Wavetable Synth volt használva a kx synth helyett."

Most akkor mégis van w7 alatt midi? Tom azt írta itt egyszer, hogy az az alap GM hangkészlet fájl a directX része volt XP esetén és ezt a w7-ből már kiírtották mindenféle midi támogatással együtt. (?) Jó lenne ezt tisztán látni nekem is.

Előzmény: Törölt nick (1662)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.25 0 0 1662

Szia!

Én megpróbálnám a kxdrivert, úgy emlékszem nálam is Win 7 alól ment anno:

http://www.radicspeter.hu/vegso/2012/10/06/midi-vsti-gyorstalpalo/

Ha késett a leütéstől a hang, akkor szerintem a Microsoft GS Wavetable Synth volt használva a kx synth helyett.

Az USB-MIDI kábel elvileg nem visz be plusz késleltetést, de ezt a MIDI-OX programmal meg tudod nézni.

Másik megoldás az ASIO4ALL (aminek egyébként nincs köze a MIDI-hez) az alaplapi hangkártyával, plusz valami vst szoftver a hangképzésre.

(esetleg egy 10eFt-s ASIO driveres hangkártya - pld. Behringer UCA-202 és kész)

Előzmény: FixFix (1659)
djuice Creative Commons License 2014.11.25 0 0 1661

Ja, egyébként ha valóban zongorázás a cél, ahhoz elengedhetetlen egy jó hangszer, de ha csak a hangszínek világában szeretne gondmentesen a srác kalandozni, lehet hofy egyszerűbb karácsonyra meglepni vmi kis 30-40 lepedős Yamaha tanuló keyboarddal!

djuice Creative Commons License 2014.11.25 0 0 1660

A 1644-es hozzászólásomnál lévő egyszerű programtól egyszerűbb nincs. Annyi a nagy hibája hogy tényleg 5 éves gyereknek való mert csak a qwerty billentyűn lehet nyaggatni, vagy pl ha vki vonaton laptoppal kínlódna stb.

Az alaplapok integrált hangchipje kb áll azon a szinten mint egy régi soundblaster ha nem tévedek.

Azt én is MidiTom mestertől tudom hogy w7-ben alapból nincs midi támogatás! Kell egy asio4all nevű driver. Lehet soundfont bankokat használni, letölteni, ezt kezelő szoftverek hadával (google tucatszám fogja köpni) mint pl. a Vienna stb... lásd kvraudio.com Vagy vannak letölthető ingyen programok is más szisztémával, mint a Sampketank3 free, de ide nem árt egy jobb hangkarcsi már, amit használtan is könnyű venni vateráról stb.

A téma egyébként kimeríthetetlen és ha egy komolyabb szoftvert kezd már most nyaggatni esetleg a gyerek (Cubase stb), később behozhatatlan előnyre fog szert tenni a kortársaival szemben, de azért egy zenetanár sem árt ehhez mert a pocsojába ugrás az mindenkinek megy... ;)

Előzmény: FixFix (1659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!