Ez azért ritkább, ha valakinek jó hangja van és nemcsak tinikarrierre törekszik (ami 21 felett elhal), akkor általában kialakít magának valamiféle imidzset és mondanivalót.
Amúgy az USA-ban most már egyre gyakoribb, hogy valaki elsősorban színésznő és csak másodsorban megjelentet 1-2-3 lemezt, de a zenei karrier nem fontos neki, évekig félreteszi, ha úgy tartja kedve.
Ez a trend a Nickelodeon-sztárokkal kezdődött a 2000-es évek közepén.
Bevallom engem nem érdekelnek a szövegek, a legtöbb amúgy is hülyeség. Viszont ha nagyon szar a zene, a klip képi világa vagy a énekesnő hangja, akkor az énekesnő hiába jól néz ki, kukázom.
Nekem a dalszöveg kell. Ha az megszólít, akkor tetszik. Ezért tetszik pl. a Criminal Britneytől vagy Cindy Laupertől a Time after Time (bár azt talán nem is ő írta eredetileg, de nekem tőle tetszik a legjobban). Kivéve a legújabb mániám a The Hu, amit említessz is. Nem tudom miért, de elsőre odalettem a zenéjükért, és a koncert is zseniális volt, nem bántam meg, hogy elmentünk. Biztos valami ősi kipcsákot szólít meg bennem a kéthúros hegedű, meg a torokhangok. :)
De ha már a kinézetnél tartunk, én a könnyű prédára megyek. Balra van a maci. A második az énekes, de az élőben valamiért a Nagyferóra emlékeztet, szóval esélytelen. A balról harmadik élőben helyesebb, a kép jobboldalán meg kiesik a fiú, mert a jóval fiatalabb fiúk nem az esetem. A legfiatalabb fiúm 3 évvel volt fiatalabb. :) Persze csak teoretikusan, mert mind a négyhez túl házas vagyok.
"Because, truth to be told, talent and skill and musicality are three elements that matter little in modern pop music. Even back story (a one-time staple of the business) doesn’t mean a thing."
Így válik trashpoppá napjaink mainstream zenéje...
Két előadó jut mindig erről eszembe, akik nem csak az USA-ban híresek: Ke$ha és Lady Gaga (Gagát egy elfuserált tehetségnek tartom, ezt már többször kifejtettem a fórumon, de persze merev tagadásban vannak, akiknek ez valamiért fáj...)
Kijött Katy Perry új klipje, hát... nem nagyon tud már szánalmasabb lenni. Ahogy többen rámutattak: olyan lett, mint egy kiégett soccer mom, aki a férje pénzéből költ zenére és videókra, hátha egyszer valaki felfigyel rá.
Azt pedig tudjuk, hogy pl. Beyonce szabályosan azt csinálja (az írói panaszkodtak már emiatt nyilvánosan), hogy egy szót megváltoztat a dalszövegben és máris az első helyen szerepel a neve a szerzők listáján, vagy korrektebb esetben legalább kivásárolja őket.
Akiket felsoroltam, a saját szemmeddel láthatod, hogy ezeket az albumokat mind úgymond saját maguk csinálták... úgymond. :)
Akiket az első blokkban felsoroltam a nekem meglévő CD-k alapján (van akitől 3...5 lemez is van) all songs written by..., max egy-két szám kivétel van. És akit kiemeltem, ők a producerei is a lemeznek.
A hangsúly azon volt, hogy amiatt lettek-e sikeresek, amit ők egyedül írtak vagy mindig kellett, aki ezekből valódi slágereket csinált. Márpedig ezen a ponton az összes elvérezne. Írni a hülye is tud egy dalszöveget, az egy fokkal kevésbé hülye meg pötyög valami dallamot zongorán vagy lefog pár akkordot gitáron, abból még nem lesz világsláger.
Britney Spears is írta a dalai ötödét kb, sőt gyakorlatilag a világ összes popelőadóját felsorolhatnád, mert olyan szinte nincs is, aki többlemezes, de egyet sem írt maga még soha. :)