Tudom, tabu, nem szabad erről topikot nyitni itt. Bezzeg a bulvárviktor, az folyton sunyin sugallgathatja hogy ki a magyar. Most mondjuk kicsit gerincesebben fogalmazta meg a marketinges csapata és a sátán: https://444.hu/2018/10/04/orban-viktor-definialta-ki-a-magyar
De hogy az előnyeiről is essék szó: annyira jól érzem magam Magyarországon magyarként, hogy pld. el sem tudom magam képzelni lengyelként bárhol, vagy akárcsak lengyelként, a Lengyelek országába(n). Hát nem örvendetes?:-)
A valahova, valaki(k)hez tartozás érzése (a lehet épp ezért vélten) valakiknél miért nem arról a tőről fakad, ahol ők gyökereznek; az(oka)t legfeljebb minősíteni tudnám, aminek viszont semmi értelme.
Magyarnak, németnek, lengyelnek lenni, nem lehet(ne) problémája magyarnak, németnek, lengyelnek, legfeljebb, ha nem az akar(na) lenni, aki. Na ez, nem a magyarok, németek, lengyelek problémája; hanem a senkiké. Még jó, hogy senkit se minősítettem.:-)
Kevéssé ismert, ám fontos dokumentum Dr. Szádeczky Lajos rektori székfoglaló beszéde a kolozsvári Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetem 1910-es tanévnyitó ünnepségén.
Frappáns és korhű összegzése az utolsó békeévek hangulatának és a magyar kultúra szerepének a Kárpát medencében.
Arról beszél, hogy a magyarság milyen eredményesen integrálta a legutolsó időkig a bevándorlókat, hogyan kerültek ki a "legnagyobb magyarok" éppen közülük. Hogy e népek múltjának "mássága" nem akadályozta meg őket hogy szinte kivétel nélkül beolvadjanak a magyar nemzetbe és egyenrangú, hasznos és nélkülözhetetlen tagjai legyenek annak.
Megemlíti hogy a történelemben kevés nemzet engedte meg magának hogy idegeneknek olyan jogokat adjon mint a magyarok a jövevényeknek.
Az aradi vértanúk nevei közül kevesebb mint a fele hangzik magyarosan. Jó részük alig beszélt magarul...Mégis a mindannyian a magyar szabadságért haltak meg.
Elég kinyitni a telefonkönyvet : tele van Német(h)-ekkel, Horvát(h)-okkal, Olláhokkal, Tótokkal, Oroszokkal, Rácokkal, Törökökkel, aztán hozzá lehet adni az -er végű meg -ecky, -ski, -evics, -ova, -bec, meg kitudja milyen végű, tipikusan nem magyar hangzású neveket. Látjuk hogy nevüket megtartva "igazi" magyarrá váltak.
Mégis... A trianonnnal foglalkozók egy része - a "másik oldal" - mindezt figyelmen kívül hagyva csak a magyar politika hibáit hangoztatja Trianon igazolásaként.
A fent említett mű nagyon szépen illusztrálja azt hogy a történelem túlnyomó részében a Kárpát medence népei egmással békességben és megértésben éltek különböző nyelveken beszélve, más-más kultúrával MAGYARKÉNT !!!.
Azt gondolhatnánk, hogy Haynau még rosszabbul járt volna, ha Magyarországon egy pillanatra is őrség nélkül mer mutatkozni, ehhez képest az idősödő főtiszt éppen itt, Szabolcs vármegyében vásárolt magának 700 holdas birtokot, ahol magányosan élt, a háztartást egy elesett bajtársának két lánya vezette – volt is miről pletykálni a környéken. A véreskezű gyilkos még magyarul is megtanult egy kicsit, főleg néhány cifrább káromkodást, a fűszeres magyar konyhát és a jó tokaji borokat különösen szerette.
Az elmagyarosodott generális Jókai Az új földesúr című regényében is feltűnik. Az író az Utóhangban egy mai szemmel igen meglepő történetet is megoszt róla. „Egy este Haynau tábornagy (a nyugalmazott) magyar ruhában, széles szalagú darutollas túri süveggel a fején, a legkizárólagosabb magyar urak társaságában jelent meg”, de ennél is cifrább, hogy ezek után a következő kijelentést tette – persze németül: „Mi, magyarok, nem hagyjuk jogainkat elorozni!”
A Haynauról alkotott képet tovább árnyalhatja az is, hogy még 1849 decemberében tette közhírré: tetemes összeggel, 321 879 forinttal alapítványt hoz létre, amelynek kamataiból az éppen véget ért háború rokkantjai segélyben részesüljenek. És nem ám csak a császári oldalon harcolók, az összeget felerészben kellett a császári királyi haderő és a magyar honvédség veteránjai között szétosztani.Az egykori hősöket oly nagy becsben tartó magyar állam később mindössze öt krajcárban állapította meg a szabadságharc volt katonáinak napi segélyét.
mar 100 éve történt es egyetlen magyar sem halt meg miatta (mielőtt zsidozni jonnek az essyk hogy de 70 eve...)
SAJÁTHIBÁNKés bűnünk volt, - amit persze állandóankimagyarázunk hogy de nem is mi kezdtük el az I VH-t a sógorokkal, de ha igen akkor is semmi közünk hozza, meg különben is csak az 1849-te levero sogorok ellen harcoltunk volna, a koszos szerbek helyett?
es a nagy magyar hős joslatat (lásd Kossuth Kasszandra Lajos) letojta ez ügyben, de utána meg jaj hogy történhetett ilyen dumát nyom 100 évig
Az elvesztett területen mar kisebbségben volt a magyarság
(1799-1849) örmény honvéd altábornagy "Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük."
(1793-1849) német honvéd tábornok "Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot."
Hamarosan feltesszük ezt a kérdést, hogy kik állnak a magyarok oldalán és kik azok akik csak beszélik ezt a nyelvet és a választ nem lehet majd megkerülni.