Keresés

Részletes keresés

Amita13 Creative Commons License 2022.12.06 0 0 694

Köszi a visszajelzést, eddig nekem is hasonló a tapasztalatom, meg más gyümölcs esetében sem szokott ezzel gond lenni (mármint ha vad porozza). Van most a keserűről pár magom, azt elültettem alanynak. 

Előzmény: Nobody1 (693)
Nobody1 Creative Commons License 2022.12.05 0 0 693

Régen egy ismerős adott mandulaszemeket (mind édesmandula volt) és párat elültettem. Egy kis fa maradt meg közülük, az fehér virágú, apró szemű és keserű lett.

Viszont 4 méterre tőle van egy faiskolából vett, már 35 éves tétényi mandulafám ami rózsaszín virágú, szépen terem és szerencsére jóval nagyobb szemű, puhább héjú így könnyen megkülönböztethető a termése. Nem vettem észre ízhibát mióta a keserű mellette virágzik, viszont a keserű idegen virágpora jó hatással van a termésmennyiségre. (Közel s távol nincs más mandulafa a környéken.)

Hogy aztán az elvetett édes magból édes vagy keserű termésű fa nevelkedne, azt nem tudom mert nem próbáltam. Inkább szemzem ha kell...

 

Előzmény: Amita13 (678)
diospyros Creative Commons License 2022.12.02 0 0 692

köszönjük, és

várjuk az infókat, képeket! :)

---

csináltunk naspolya levárt, finom lett!

Előzmény: Mókuscic (691)
Mókuscic Creative Commons License 2022.11.30 0 0 691

Sziasztok! 

 

Csak szeretném megköszönni az eddigieket, hogy ide raktátok ezt a sok infót, jó volt visszaolvasni.

Most rendeltem én is a cornus.com.pl-től: Szafer, Dublany, Wydubieckij. 

Majd megmutatom, ha megjöttek :)

 

 

zsorsz Creative Commons License 2022.11.20 0 0 690

Dió méret, 671-nél látszik milyen egészséges és Budán is permet nélkül ilyen, akkor gondolom rezisztens.

Előzmény: AmazingGecko (689)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.20 0 0 689

A Pilisi parkerdőből? Mekkora a termése? Rezisztensnek/toleránsnak mondod vagy csak szerencsés vidéken laksz, ahol kevésbé pusztít a tűzelhalás?

Előzmény: zsorsz (687)
zsorsz Creative Commons License 2022.11.20 0 0 688

Előzmény: zsorsz (687)
zsorsz Creative Commons License 2022.11.20 0 0 687

Az én naspolyám a p parkerdőből származik, ott vadon terem, permet nélkül elvan, idén szakadt a terméstől és nagyon finom

Előzmény: Körtvélyesi (685)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.20 0 0 686

Köszönöm szépen! Imádom a naspolyát, de mindig kipusztult tűzelhalásban, így egy idő után feladtam. Ezt a fajtát be fogom szerezni.

A tűzelhalás ellen lehet permetezéssel védekezni? Naspolyát mire érdemes oltani? Vadkörte, birs?

Előzmény: Körtvélyesi (684)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.11.20 0 0 685
Előzmény: AmazingGecko (683)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.11.20 0 0 684

Kedves AmazingGecko!

 

Ezt a megnevezés Dlusztus Miklós Mérnök Úrtól (https://falusag.hangfarm.hu/author/dmiklos) származik, aki megfigyelései alapján adta e nevet a kérdéses naspolyafajtának. A galagonya alanyon forgalmazott 10 éves fámon rengeteg termés található, ízében kissé elmarad a Szentesi rózsától. A DMKert-nél forgalmazott, most nem látom a rendelhetők között.

Előzmény: AmazingGecko (683)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.19 0 0 683

Mi az a "Tűzelhalásellenálló DM fajta" naspolya? Mi a pontos fajtaneve és hol lehet kapni?

Előzmény: Körtvélyesi (665)
diospyros Creative Commons License 2022.11.19 0 0 682

köszönöm!

Előzmény: Körtvélyesi (665)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.16 0 0 681

Nálunk van magról kelt keserűmandula, idén termett először, kóstolás után derült ki, szóval tudom, miről beszélsz, borzalmas íze van. (Át is lesz oltva őszibarackra). Semmiképp nem darálnám, elég egy ilyen keserű szem és az egész ehetetlen lesz. A ciánvegyülettől ilyen az íze, szóval emiatt sem kéne enni. Azért ahol vetted, ott reklamálj, ez nem egy fair dolog ilyet eladni.

Előzmény: AmazingGecko (679)
CBNora Creative Commons License 2022.11.15 0 0 680

Én biztos nem raknám sütibe, elronthatja az egészet.

A veteményes topikban már írtam, meg kellene reklamálni. Ilyen nem lenne szabad eladni.

Előzmény: AmazingGecko (679)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.15 0 0 679

Teljesen járatlan vagyok mandulában, eddig csak szeletelt mandulát vásároltam néhányszor tortadíszítésre. 

Ez a spanyol mandula akciós volt 3290 ft/kg áron, amit nem bírtam kihagyni. De a normál ára sem sokkal több, most 3600 körül van. Ha mondjuk ledarálom és sütibe teszem, úgy biztos OK, de mi natúran is esszük és nagyon kellemetlen volt ráharapni néhány iszonyatosan keserű szemre. Gondolom azok mérgezőek is, állítólag ciánvegyület van bennük.

Előzmény: Amita13 (678)
Amita13 Creative Commons License 2022.11.15 0 0 678

Szerintem nem lehet(ne) jellemző. A keserű egyértelműen keserűmandula. Lehet, belekeveredett egy ilyen fa termése (arra nem akarok gondolni, hogy esetleg szándékosan hígították ezzel a drága édes mandulát). Illetve mintha olvastam volna olyat, hogy ahol vegyesen van mindkét típus, átporozhatja a keserű a másikat és ez is okozhat ízhibát. De nekem fura lenne egy ültetvényben a keserűmandula jelenléte...

Előzmény: AmazingGecko (677)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.11.15 0 0 677

Sziasztok!

 

Vettem egy kiló natúr spanyol mandulát és alapvetően nagyon finom, édeskés volt, de a szemek kb. 5%-a borzalmasan, ehetetlenül keserű volt, ezeket a szemeket természetesen kiköptem. A kérdésem az lenne, hogy ez normális jelenség a mandulánál vagy valamilyen hiba?

Nem szoktam mandulát venni, így nincs tapasztalatom vele.

AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.29 0 0 676

Köszönöm!

Előzmény: szucsl57 (675)
szucsl57 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 675

A Starkl katalógusból választottam. Nem olcsó, de egyszeri beruházás és utána lehet saját célra tovább szaporítani. Itt a link.: https://www.starkl.hu/kereses?katalog-hledany-string=egres

 

Előzmény: AmazingGecko (674)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.28 0 0 674

Köszi! Azokat a fajtákat hol vetted?

Előzmény: szucsl57 (673)
szucsl57 Creative Commons License 2022.10.28 0 0 673

Én ezeket soha nem permetezem. Van még Tatjana (fehér) és Captivator (piros), amik azon kívül hogy rezisztensek, alig tüskések. 

 

Előzmény: AmazingGecko (672)
AmazingGecko Creative Commons License 2022.10.28 0 0 672

Sziasztok!

 

Nem tudja valaki, hogy az amerikai lisztharmatra rezisztens egreseket (pl. Invicta, Rokula) kell-e permetezni lisztharmat ellen vagy teljesen rezisztensek és kihagyható a permetezés?

zsorsz Creative Commons License 2022.10.09 0 0 671

Szakad szegény fa, igaz kellett volna visszametszeni, de ki számított ilyen csúcstermésre. valaki visszafordítaná!

 

barkócza Creative Commons License 2022.10.09 0 0 670

Nekem nagy kedvencem a naspolya, többször próbáltam vetni. Az idén csírázott először, ahogy Körtvélyesi írta, átfekvő mag, de csak egyetlen egy. 

Előzmény: Amita13 (666)
Amita13 Creative Commons License 2022.10.07 0 0 669

Köszi a választ mindkettőtöknek. Egy próbát akkor megér, max. nem lesz belőle semmi. 

Előzmény: Körtvélyesi (668)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.10.07 0 0 668

Kedves Amita13!

 

Szabadföldi vetésnél a naspolya magja elfekszik, a második évben kel. Jó néhány magoncom van. A hűtőszekrényes tárolást (sztratifikációt) eddig nem végeztem...

Előzmény: Amita13 (666)
pintjano Creative Commons License 2022.10.06 0 0 667

Többször i ültettem, nem kelt ki egy sem

üdv PJ

Előzmény: Amita13 (666)
Amita13 Creative Commons License 2022.10.06 0 0 666

Ha már naspolya. Van tapasztalat, hogy magról mennyire szaporítható? 

Körtvélyesi Creative Commons License 2022.10.06 0 1 665

Kedves Diospyros! 

 

Igen! Az idei év igen naspolyásnak igérkezik! Különösen sok van a "Tűzelhalásellenálló" DM fajtából (támaszt igényelt), no és főként azokon (Szentesi, több apróbb termésű szerb fajta), melyek galagonya alanyon jobban bírták a forróságot. Házi berkenyét ma is szedtem, úgy vélem még két hétig lesz terméshullás. Az érés kezdete aug. 20. körül kezdődött, ekkor inkább a "molyosabbja" távozott a fa koronájából. A mostaniak darabosabbak és csodálatosan színesek.

Visszakanyarodva a naspolyához, megjegyzem, hogy csak a fán megpuhult terméseket szedjük le, a kemény termések nem mindegyike utóérő és gyakran csak kiszárad,nem töpped meg. A termés alakja, szerkezete fajtánként változik, a kerekebb, laposabb fajták csapadékos időben a magház tájékán penészesekké válhatnak – a Szentesi hosszúkás termésnél ezt a romlást nem tapasztaltam.

Előzmény: diospyros (664)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!