Ha én találtam, (bár semmi szükségem ilyen eszközre), te is fogsz, de nem itt kell kérdezned, hanem a megfelelö helyen (borászati eszközöket árusító webshopokban), de a házifeladatodat nem fogom helyetted elvégezni.
Azt én honnét tudjam? Én borászati szivattyút használok a borászatban, eszembe nem jutna autósboltban kutakodni..
100-150 l átfejtéséhez amúgy meg elég egy kellően hosszú fejtőslag, egy kellően hosszú mogyorópálca, egy 100 l-es lapos műanyag kád, 2 10 l-es műanyag vödör, meg egy legalább 1 l-es műanyag merő, ha nem vagy hajlandó tisztességes borászati eszközökbe invesztálni.
Szóval 7 mg/l !!!! az aktív SO2 aminek védeni kellene a bort
Olaszrizling - 2022
sz.SO2: 35 mg/l
Redukton: 3 mg/l
A kék szőlőből készült borok a tannin és az antociánok miatt nagyobb redukáló képességgel bírnak a bor savas közegében és a tesztelés során ezt is szabad SO2-nek méri.
A fehér boroknál csak akkor jelentkezik jelentős különbség amennyiben a borász használt aszkorbinsavat - erős redukáló hatás azaz véd az oxidációtól - íz-, illat-összetevők megőrzésére.
Derítem a rozét és az idén kipróbálom a Gélbenton-t.
A próbák szerint 10 g/hl elég a fehérjék ellen. (igaz van mellette Drifine is 4 gr/hl)
A 20 g/hl kicsit elvesz a színből meg az ízből (most pont ezeket kóstolgatom)
Más:
Sylvestris küldött - számomra - új sz/ö kén mérési módszer leírását (Rippel metódus) ami gyakorlatilag megegyezik a Bakonyi-féle teszt reagenseivel de mérik a reduktonokat illetve a hozzáadott aszkorbinsavat melyek "befolyásolják" az általunk végzett méréseket.
Rendeltem Glyoxált és az elkövetkező pár hétben kipróbálom.
Olaszrizlinget szedtél szombaton és kedden préselted másodszor? Miért nem szombaton préselted másodszor? De még inkább, mi a rossebbnek szedted le 17°-osan? Mi volt vele a célod? nem a minöségre törekedsz, az biztos...
Ezen kívül miért jó az neked, ha héjon erjed a fehérbord? Már megbocsáss, de tudod te, hogy milyen ótvar sz.r löre lesz így belöle? Bár, ha neked az kell, hát rajta, de annak a borászathoz semmi köze. ha hibás volt az alapanyagod, akkor pláne értelmetlen dolog sokáig héjon tartani, söt, még nyálkázni vagy deríteni is kellett volna fajélesztövel beoltás elött. Ha meg szép egészséges volt, akkor pláne teljességgel értelmetlen dolog szeptember elején leszedni az olaszrizlinget.
Amúgy Balatongyörökön meszes a talaj, nem véletlen hívták régen Meszesgyöröknek, nem pedig Balatongyöröknek, a filoxéravész után a helyi gazdák áteveztek a túlpartra és megalapították Balatonmáriát, hogy ott termesszenek a homokos talajon szölöt...
Balatongyörökön az erdő alatt a kő, homok talajban van kb 200 tő Olaszrizling szőlőm. Pár éve már nem hozom el a szőlőt mert Kanizsa mellett nincs szőlőm ,,,nem keverem az ittenivel , nem tudom normálisan elforralni. Tavaly tápsó ,, élesztő megindult majd leállt, decemberre fort el , miután kapott sav pótlást.
Idén múlt szombaton le lett szedve 17cukorfokosan a sav biztos nem égett ki belőle. Kedden a második préselésnél mutatóban pár muslinca , a présben lefolyóján semmi hab .Otthon ilyenkor nem láttam a bor bogaraktól mikor ráktam a présbe másodszor meg habzott rendesen a prés.
Ha nagy bogyózóval darálunk, akkor a fogadó garatba öntés után, a 25-30mazsa sőlő tetejére szórom és már a bogyózóba így kerül.
Kisebben a bogyózóból kijövő daráléhoz adagolom folyamatosan, de a tetejére mindig hagyok belőle (vagy ha úgy sikerül és elfogy, akkor a tetejére pluszban aszkorbinsavat szórok.)
Addig, amíg forr, szén-dioxid-pára van a a forrásban lévö must fölött. Ezért kell minden nap nézni, hogy leállt-e. Amint megszünt az intenzív pezsgés, és megkóstolva száraz, mehet rá a kén.
Ehhez nagyon jól lehet mérni a tartályban lévö folyadék mennyiségét: megméred az edény tetejétöl a folyadék felszínéig a távolságot, ezt kivonod a teljes magasságból, a különbséget elosztod a teljes magassággal, megszorzod a tartály teljes térfogatának hektoliterben kifejezett értékével (a tizetesvesszö utáni rész is kell, ha pl. 320 l-es a tartályod). Ezt a számot megszorzod 10-zel, így pontosan megkapod, hány gramm borkén kell bele hektoliterenkénti 1 deka mennyiségnél.
minek rakod rá az úszófedelet erjedeskor? minden nap nézni kell, amint leáll, azonnal kénezni, aztán mehet rá a tető. (pár napig úgy, ahogy írod, par centire eltartva.
az egycsapos tartály valóban nem jó erjesztéshez, mert nehéz kiszedni belőle a söprüt.
Az a golyós kotyogó amolyan biztonsági szelep, nem valódi kotyogó, ha ezt akarod, akkor szedd ki, rakj be helyette műanyag (szilikon) dugót kotyogóval.