Nem biztos hogy értem hogy jön ide a közgyűrű sor. Oké lehet vele makrozni, de az eredeti kérdés arra vonatkozott hogy NX obit lehet-e E bajonettre adaptálni. Ha úgy gondolod hogy ez segít neki akkor várom hogyan :-) A közgyűrű eltolja a használható élességi tartományt, jobb a közelpont, de elvész a végtelen meg a távol is. Következésképp nem lesz úgy használható mint ami az eredeti technikai adottságai. Következésképp nem lehet büntetlenül játszani a váz és az obi távolságának variálásával.
Sziasztok! Hátha valaki találkozott a jelenséggel, ritkán, havonta talán egyszer produkálja a gépem azt, hogy egyszerűen nem reagál az expo gombra, lefagy teljesen. Kikapcsolás megoldja (A7r3, és talán csak manuális /Loxiával/ produkálja). Köszönöm az ötleteket!
Oké, de hogyan? Mikor kiválasztanám a menüben ezt az opciót, azt írja ki, hogy "ezzel az objektívvel nem lehetséges". Végig próbáltam minden objektívemmel: fe 35 1.4, fe 35 2.8, fe 55 1.8, fe 85 1.8.
Némi optikai alapismeretek nem ártanának néha... Van az un. bázistávolság ami az objektiv és az érzékelő/film közötti távolság, ott ad éles képet az objektiv. Mint gyerekkorodban amikor nagyitólencsével gyujtottad meg a papirt (remélhetőleg), egy adott távolságban pontszerű a nap képe a papiron. Na most képzeld el az NX obidat a Sony vázon úgy hogy még egy adapter is van közte, vagy próbáld ki hogy távolabb tartod a váztól, minden lesz csak éles nem. Nem változtatgathatod meg a váz és az objektiv távolságát büntetlenül. Ezért adaptálható szinte minden más tükrös fényképezőgép objektivje a MILC-ekre és pont ezért nem működik ugyanez fordítva. A tükörház távolságát pótolja az adapter, sőt kell is az éles képhez. A MILC vázaknak hasonló a bázistávja, igy köztük se nagyon működik a cserebere.
Miután mindkettő tükörnélküli rövid bázistávú rendszer ezért technikailag szinte lehetetlen. Plusz vezérelni kellene a rekeszt az élességet is. Az NX rendszer APS-C, az A7 meg fullframe, nem is rajzolna teljes képet az obi. Igazából tényleg nem látok egy olyan érvet se hogy ez egyébként miért lenne jó...
Az A850/900 kétszerannyi volt újonnan, én a váltáskor 200.000-ért hónapokig hirdettem. Meg persze van egy lélektani határ, amikor a régi vázat inkább megtartom minthogy fillérekért eladjam.
Kevesebb is van belőle jóval mint a 7-esből, hobbi célra használt meg pláne.
Mihez képest olcsó az A7? Az elsők közt vettem meg 400-450.000 között valahol, kibővített garival. Most a feléért kapni majd újat de eltelt 4 év. Más gépek pár év alatt eltűnnek de a 7-es meg mindig kelendő ahogy az A6000 is. Én abba szerettem bele hogy az egy faék egyszerűségű váz amire felrakhattam az összes régi manuális Minolta obimat 16-200mm között és a gép mérete nagyjából egyezett a Minolta XDs váz méretével. Most itt van mellette az A7III, másfélszerakkora és vigyázni kell hogy a képstabi miatt ne kapjon ütést a váz... A II-ben ott a képstabi már, nem sokkal a sima 7-es után jött ki. A II-esre még rá lehetett frissíteni a XAVCS kodeket a simára már nem jött ki update.
A Minolta AF - Sony E adapterekhez már egyszer láttam egy összefoglaló táblázatot, hogy melyik mit tud, de most nem találom. Hol lehet elolvasni, hogy mit tudnak ezek az adapterek?
Tulajdonképpen az adaptálásnál a fókusz nem is lenne gond, de bármely kapható adapter állítani tudja a rekeszt is?
A másik kérdésem az lenne, hogy a bajonett erősségén kívül mi a különbség még a A7 I és II között? Valamiért a használt A7 I-eket nagyon olcsón adják el.
Az nem lehet, hogy teszt videókon 70-200 IS verzió volt, elvileg annak működnie kell, de a nem IS-sel nem nagyon.
Vagy esetleg A7 II-vel tesztelték az is máshogy viselkedik az adapterezett lencsékkel, a tesztek alapján ezt a lencsét egyedül a viltrox adapter viszi A7 I-en.
De szerintem AF-C egyáltalán nem lesz ezen a vázon, próbáld AF-S módban, ott talán működni fog.
Kezdő Sony-s vagyok, eddig Canon felszerelésem volt.
Vásároltam egy Sony A7-est (sima Mk I-t), és a meglévő felszerelésemből a 70-200 f/4 L-t szeretném rajta használni MC-11 konverterrel. Fel is raktam a gépre, de gyakorlatilag az autófókusszal eddig nem jártam sikerrel. A következő problémába ütköztem: Az autofókusz teljesen üzemképtelen. Végigfut a teljes tartományon az élességállítás, több alkalommal is, egész gyorsan, de nem talál fókuszt. Próbáltam vele már körülbelül mindent - különböző témákat fotózni jó fényviszonyok között - 1-1 alkalom volt, amikor talált fókuszt, de az esetek 99%-ban nem.
Kifogytam az ötletekből most már, ezért fordulok hozzátok. Mi a véleményetek, mi lehetne erre a problémára megoldás? Nagyon jó a váz focus peaking-je, tehát manuálisan is gyorsan, és egyszerűen helyrerakható a fókusz, de azért jobban örülnék, ha működésre lehetne bírni. Bennem felmerült, hogy valami nincs jól beállítva a gépen, vagy az adapterrel lehet valami gond. Az MC-11-n a legfrissebb firmware van (tegnapi), az A7-esen meg az, amivel vásároltam 2 hete.
Az világos nekem, hogy csak CDAF-el működik az idegen lencse rajta, PDAF-el nem, de az ugyanilyen (Mk I-es) vázzal készült tesztvideókon ilyen gond nem volt vele, csupán lassú volt, de beállt. A lencsének biztos, hogy nincs baja, mert tökéletesen működik a Canon vázaimon, és a váznak sem lehet baja szerintem, mert a saját natív obijával rendesen megy.
Arra kérlek titeket, hogy a válasz ne az legyen, hogy vegyél Sony 70-200-t helyette, vagy vegyél másik vázat, mert még egyelőre a Canon felszereléssel is számolok hosszabb távon, és úgy tervezem, hogy egyelőre egy ideig egymás mellett éljenek, és csak a későbbiekben fogok teljesen átállni a Sony-ra, ha kitapasztaltam már biztosra, hogy mit tud.