A tér megújulásának lépései. Tervek, elképzelések, és azok megvalósulása. Ha marad a nemzeti kormány, akkor jó esély mutatkozik, hogy a tervek nemcsak tervek maradnak, hanem lesz is belőle valami.
Azok mind közeli adók, a műhold meg messze van, de felettünk. A Conrad-féle DCF jeladónak valóban a hatótávolsága külső peremén vagyunk, itt már számítanak a domborzati viszonyok. Nekem volt olyan hasonló órám, ami a szobában már nem vette a jelet, csak az erkélyen.
De tényleg nem fontos, másképpen is lehet vezérelni, nem csak a DCF létezik, sőt.
Egyébként az semmi, hogy kikapcsolták, de természetesen azonnal megindult az egymásra mutogatás, és a BKK természetesen azzal kezdi, hogy jogi lépéseket fontolgat (pusztán csak azért, mert írtak róla, félreértés ne essék, nem az eszközről van szó).
Egyébként a csináló cég a FB-oldalán megírta, hogy két óramodul van benne, egy önálló futású óra és egy műholdas vevő.
Ismerem, de speciel pont ezt itt nem javasoltam volna én sem, a Moszkva tér egy katlan, kifejezetten rosszak lehetnek ott a vételi viszonyok (nyilván antennamegoldással lehetne rajta segíteni, de nem biztos, hogy megéri). Ma egy ilyen eszközt sokkal magától értetődőbb közvetlenül netről (akár kábel, akár GSM) vezérelni, különös tekintettel arra, hogy eredetileg hőmérséklet, dátum, sőt valójában bármilyen szöveges infó kijelzésére is felkészítették. Sőt, még olyasmiről is szó volt, ahogy olvastam, hogy wifit ad a közvetlen környékre. Ezekből semmi nem valósult meg, persze, és a háromféle adat helyett át kellett állítaniunk csak időkijelzésre (egyébként ezt sem értem, miért, de állítólag ez volt a BKK kérése; azt még megértem, hogy egyik oldalról ne állandóan fixen dátumot mutasson, nincs is értelme egy ilyen órára a dátumot kitenni, de hogy a hőmérséklettel mi bajuk volt, azt tényleg nem értem).
A szentendrei hévnél is a sokmilliós csilivili videós menetrend tévéje télen elfagy, nyáron meg nem látni a napsütéstől, a régi primitíc lapozgatós mechaniküs izé meg évekig működött télen nyáron, és napsütésben is jól látszott.
Estleg helyet kéne cserénie az új oszlopórának a múzeumban lévó régivel, ott kellemes a hőmérséklet hely is van, és milliókat vonzana a "világ legszarabb oszlopórája".
Minek egy órát külön vezérelgetni, 2-3 ezer forintért kapni a boltban radio vezerelt órát, de esetleg kölcsön adhatom a régi mobilomat is aminek a telefontársaság állítja be a pontos idejét. Addig mindenesetre napi 8 órás váltásban odaállítanám az óra megrendelőjét, tervezőjét és kivitelezőjét, kapnának egy nagyobb faliórát, és azt a kezükben tartva jelezhetnék a pontos időt - egyébként mintha az oszlopóra nagyjából rendesen járna, csk épp 6-7 órával előbbre van mint az idő - nem lehet ezt pár perc alatt visszatekerni?
Nem nagyon értem, miért kellene a vezérlőt fűtött helyre tenni, sok méterekre onnan. Nem atomreaktor ez, csak egy sima kis kütyü pofon egyszerű funkciókkal. A cég reakciói szerint mintha az sem jutott volna eszükbe, hogy valahonnan stabil időalapot adjanak neki (GSM, bár ha a házban lenne, akkor kétségtelenül lehet közvetlenül ottani netről is). Ha elég okosak lennének, akkor a hőmérsékletet is veszik helyben mérve és a netről is, és túl nagy eltérés esetén a rendszer jelez.
Azért megfelelő ipari alkatrészekkel és megfelelően hőszigetelő dobozzal a mai technológiai szinten ezt meg lehet oldani fűtött hely nélkül is. Ennek ellenére, pluszban természetesen illene kiépíteni egy összeköttetést azzal a bizonyos épületen belüli hellyel, hogy innen monitorozni és befolyásolni lehessen a működését, ne kelljen az oszlopra mászni ilyesmiért, de ez csak plusz. Ráadásul még ezen belül is minimum lenne, hogy két egységet építenek (a hardverköltsége nem valami magas egy ilyennek), és ha bármit fizikailag igazítani, javítani kell, akkor a régi fenn kihúz, az új, tesztelt egység fenn bedug, és utána dolgoznak rajta, ahol akarnak.