Nekem van egy ilyen kis ledes, mint, amit a jófogásról linkeltél, csak az enyém 100 ledes. Valami 700 forintért rendeltem Kínából házhoz szállítással. Borzasztó gyenge, szinte hasznavehetetlen, inkább felejtsd el. Ugyanott van 15 és 18 wattos 3000-3500 forintért is. Azok jobban hangzanak, de nem túl erősek azok sem.
Van egy sejtésem, hogy a 18 ledesben 18 5630-as lesz. Olyat is próbáltam már, nem túl acélos, de messze jobb mint a kis led. Olyan 5-6 w a tényleges fogyasztása. 20-30X20-30 cm szerintem, amit meg tudsz ezzel világítani, bár én olyan 30 cm magasan használtam. Én azt mondom, hogy nyolc-tíznél kevesebbel meg se próbáld és még az sem lesz tökéletes. De ez máris cirka 30.000 forint és nem sokat ér. Valószínűleg kevés lesz.
Én inkább lebeszélnélek ezekről a lámpákról, főleg ilyen áron. Jobban jársz ha fele vagy harmad ennyiért fehér ledeket keresel. Vagy 120 cm-es fehér fénycsőből kettőt beteszel az jobb lesz.
Ezek tényleg elég gyengék és Kínából 800-1200 forintért rendelhetőek. Nem érik meg.
A Netrinos-t nem ismerem, de az sem tűnik igazán jónak. Főleg nem három ezerért.
Sajnos a Feleségem jóval előrébb járt nálam és lecsapott az összes ablakpárkányra. Így az én chili, paradicsom és egyéb palántáimat nemtudom hol nevelni. Azt találtam ki, hogy egy tetőtéri szobába csinálnék egy 45cm mély 70cm magas és 130 cm hozzú dobozt. A keret fából lenne amit körbetekernék mindenhol celofánnal. Belül az összes oldalt alufóliával is kibélelném. A teteje és előlapja nyitható lenne. két szemközti oldalra pedig szerelnék egy-egy sima usb-s ventillátort a szellőzés miatt. Felülről pedig megvilágítanám. Így végülis lenne a szobában egy mini üvegház aminek a szellőzése megoldott és reményeim szerint az alufólia is visszaverné minden oldalról a fényt így a palánták sem dőlnének meg egy irányba sem.
a régi rendszeremre(2x5x10w power led) szereltem 2 db ventit a melegedés miatt és 12 v tápnak kis power led meghajtót használok,nem lesz gond belőle?Szabadna melegedni a ventinek 60 fokot mértem a venti motorjánál?
Érdekel ez a téma, ezért írok és kérdeznék. Szeretnék készíteni egy kisebb palántázó LED lámpát. Jó néhányat már saját magam megterveztem és legyártottam. Én 5630, 5730-as ledekkel építem a lámpákat. Magam tervezem a paneleket Eagle programmal. Elég megbízható , költség hatékony, mert nem kell őket hűteni megfelelő beállítás mellett.
24V 1A. De lehet 2A-est keresek otthon az 48W-ot tud. KB 200-300 darab ledet szeretnék rá építeni a NYÁK lemezre. A4 (20X30) cm-es panelre akarom megtervezni.
így külön tudnám állítani a fény erejét az azonos színű ledeknek. Természetesen minden színt amit rá építenék egy kapcsolóval lehetne be és ki kapcsolni.
Kérdés hogy ezek közül a színek közül mi az amit a panelre építsek és milyen arányban.
Van Fehér, zöld, kék, jégkék, piros, sárga, UV. Azok, amiket linkeltem. Elég fényerőt lehet e elérni, egy ekkora méretű panellel?
Új vagyok itt a fórumon. Olvasgattam a led szalagos hozzá szólásokat és egy olyan kérdésem lenne hogy ezek a 12v-os ledek mekkora túlfeszültséget bírnak elviselni károsodás nélkül? Napelemről szeretném üzemeltetni de ha süt a nap akkor a feszültség elérheti 14v-ot is.Ez mekkora gond lehet ?
Így 50-100Ft között van 1db 3W-os, full spectrumos izzó.
Néztem, hogy ezeket simán egymás után kötik és végülis kész is.
Egy dolgot nem tudok: 3,2-3,6V között írja a működést, viszont mindenhol 12V-os trafót látok rákötve. Hogy van ez? Illetve akkor mekkora mérettel számoljak rá tápot?
Végül pedig mennyit érdemes ebből összerakni? 1,5m2-t világítanék vele 50cm magasról.
Láttam itt linkekbe 10-50w-os power ledeket is, azok is jópofák viszont a hőtermelése miatt lehet nem lenne jó számomra. Mert ahogy nézem ezek küldik a hőt rendesen.
Ahova a palánták kerülnének: 240cm hosszú, 60cm mély, 48cm magas polc, plexivel beborítva pára és hőtartás végett.
Kiültetésig való nevelés a lényeg, tehát csak vegetációra akarok menni.
Nem költenék rá sokat, de ezek a megbízhatatlan kínai termékeket kerülném - nehéz velük rendesen számolni. Ha van pozitív valós tapasztalata valamivel, akkor azért azt szívesen veszem :)
Mivel a hely hosszúkás, így ennek megfelelő lámpa is kellene hozzá.
Hosszas keresgélések után ezeket találtam:
1. ADVANCED STAR LED STAR SÁV FULL SPECTRUM LED IZZÓ 67W 30 000 Ft. - ebből 2db és így majdnem a teljes felületet lefedem, mivel 115cm-es 1db. Amit hiányolok a megfelelő leírás róla. Mert semmit nem tudni, fényerő vagy bármilyen érték nuku. Teljes ára így: 60e. Teljes fogyasztás 134W.
2. Ikea Vaxer - ilyenem már van amúgy 1db. 10500/db, 31cm-es, 10W-os. Előnye, hogy minden infót megosztanak róla: 100 μmol/m²/s, 4200K, 550 lumen, 25% kék, 35% zöld és 40% piros. Meg a garancia is biztosítva van, Ikea gond nélkül cserél bármit. Ebből viszont 7db kell, az 70e Ft, picit több mint az 1. viszont kevesebbet fogyaszt. A teljes fogyasztás itt 70W.
3. Valamilyen T5/T8-as fénycső. Pl.: Osram FLUORA T8 L 18W/77 G13 fénycső 590mm. Ebből 4db kell. = 12e Ft. 550lumen, fényszín 77, ennyit tudni róla. De kell hozzá armatúra, amit én találtam 10e Ft/db körül van. Így 52e Ft-ra jön ki. Picit olcsóbb mint a led - de elvileg nem tud többet? 4. CLF izzó: ADVANCED STAR PRO STAR GROW 6400K CFL IZZÓ 65W, 5400Ft/db. Nem tudom hány darab kéne hozzá, 2-3? Ez a legolcsóbb beruházás, mert csak foglalat kell hozzá és már mehet is. Viszont 3db-nál 195W fogyasztásunk van, ez mondjuk csak havi 2200Ft-al több pénz mint az ikeás ledes dolog. 3500Lument ad le több hasznos infó nincs.
Új tanulóként üdvözlöm a növény világító fórumozókat.
Sajnos nem értek a mesterséges világítású kertészkedéshez sem:), de szeretném meglepni a barátomat egy palánta nevelő világító rendszerrel. Ehhez szeretnék segítséget kérni olyan fórumozóktól, akik szerint érdemes foglalkozni a kompaktcsöves világítással is...
Szinte minden hsz-t elolvastam. Természetes, hogy sokan preferálják a ledes megoldásokat, de úgy gondolom, hogy az ár/érték/működtetési viszonyok alapján még nem kell eltemetni az egyszerű kfcsöves változatokat sem. Ha egy 300Ft-os 13W-os cső kibír három szezont, már megérte az árát.
Összeállítottam hat kísérleti modellt, melyekben 4-4 db 24W/6300K cfl, valamint 12 db 13W-os, színesre festett cfl van. A színek átkapcsolhatók.
működő megoldást én se tudok adni sajnos :( Nemrég keveredtem ide és csak tesztelek. Akvárium ledesítésben van 1 éves tapasztalatom és az elég jó lett :) Nekem szimpatikusabb, ha 1 táp van ami kicsit túl van méretezve. Talán olcsóbb is mint két kisebb. (kínai áron) 7030as tokozású ledet vettem hidegfehéret ami merev 25cm es lapokon van és bitang jót világít normál hatásfokkal. és vill boltban vettem hozzá alu profilt amire hőpasztával együtt tettem fel. Csak picit drágább mint a sima szalag.
Effektív de. Nem olvasok külföldi fórumokat annyira mint te, de a magyar valósághoz mégiscsak közelebb áll, amit írtam. A Samsung 561, de még 541-es szériája olyan árban van, hogy gyakorlatilag bármi, bármi értelmesebb választás helyette. És vajon olyan márkákat, mit a Cree és a Samsung, mennyire lehet reprezentánsnak tekinteni? Nem lehet! Én nem vontam kétségbe, hogy értesz a dolgokhoz, de amikor valaki belinkel egy aliexpresses linket, akkor mégsem lehet neki ajánlani 20.000 ért ledszalagot. Maradunk abban a kategóriában, ahol a 2835 még mindig 0,2w. Nem azért, mert én így akarom. És nem, a cree 0,5-1w-s 2835-ös ledjeit sem használja szinte senki idehaza. Megkérdeztem fatert, aki Debrecenben, forgalmi viszonyai szerint a második legnagyobb villamossági kereskedőházában eladó évek óta, hogy mit is visznek tőlük? Amelyekről te beszélsz, azt szinte senki. Igen, nem növényvilágításra vásárol onnan a többség, de ezt az árszintet ismerik. Aki aliexpressről választana valamit és azt linkeli be a fórumra, az a magyar árszínvonalból indul ki.
"Ott vannak az adatlapok Cree-től Osram-ig, csak el kellene olvasnod őket, a Samsung csak egy példa volt a sok közül."
Megnéztem ezeket az adatlapokat, pont ezért írtam már az előző hozzászólásomban, hogy a Samsung és néhány elit márka. Nem, sem a Cree, sem a Samsung nem általánosak a ledszalagok között. Lásd fent.
"Egyáltalán az, hogy egy szakmainak gondolt fórumon akár csak szóba kerül a 12V kínai ledszalag mint a beltéri növénytermesztéshez használt világítás vállalható opciója azt mondatja velem, hogy én kérek bocsánatot amiért beleszóltam a mondandódba."
Miért kérnél tőlem? nem én dobtam be a témát, hanem valakinek a felvetésére reflektáltam. Hetek óta ez megy. Nem tudom miért, de a topikban újonnan hozzászólók rendszeresen ledszalagokat akarnak használni. És gondolom érted, de 20.000 forint/ tekercs áron nem ajánlok szalagot, mert egyből elmegy a kedve attól, hogy valaha is foglalkozzon növényvilágítással.
"Külföldi fórumokon ma már csak CoB-ról ... lehet hallani"
Ez mind szép és jó, és nem is vitatom az előnyeiket, de ha valakinek olyan megoldásra van szüksége, amihez egy szalag passzol a legjobban, és nem fénycső, akkor mit ajánlanál helyette, ami vállalható áron van? Vagy ő inkább ne is foglalkozzon ezzel? Ennyire nem lehetünk exkluzívisták, hogy kizárunk mindenkit, akinek nem a legjobb és legdrágább módszer kell. Abban segítünk, amire neki szüksége van. Ha egyszerűbb ledszalagra van szüksége, akkor abban nyújtunk segítséget, hogy ne a legrosszabbat vegye meg.
"...miközben rommá nyúlnak a palánták is"
És akkor mi van, ha nyúlik a palánta. Aki nem üzemszerűen termel, hanem az a cél, hogy neveljen valahogy palántát, még ha egy kicsit csúnyát is, annak jó az olcsóbb megoldás is. Csak abba gondolj bele vagy akár számold ki, hogy 30-40 palánta esetén mikor térül meg egy komolyabb beruházás egy kevésbé olcsóbbal szemben. Igen, kicsit csúnyák lesznek a palánták az utóbbi esetében, de a kérdés továbbra is az, hogy na és akkor mi van? Egy hét alatt rendbe jönnek, cserébe olyan növényeket nevelt, amilyet akart, akár olyan fajtákat is, amelyeket mondjuk piacon nem kap meg. Én is ezt teszem. Nem tökéleteset, hanem különlegeset nevelek. Majd ha árulnak Malakhitovaya Skhatulkát, akkor talán majd felhagyok a palántázással.
"Fingot festünk rózsaszínre 460 és 625nm-el..."
Ez mondjuk nem tudom, hogy jött ide, erről nem is beszéltünk. Viszont, ha tudsz olyan kísérleteket linkelni, amelyek külföldi fórumokon kerültek prezentálásra, nyugodtan tedd meg. Biztos sokan, akik hozzám hasonló helyzetben vannak és nem érnek rá követni azokat a fórumokat, a linkeket örömmel vennék.
A kommented alapján úgy érzem megharagudtál rám, bár nem tudom mikor vagy mivel adtam erre okot, de nem ez volt a szándékom. Nem vontam kétségbe a hozzáértésedet sem és azt sem állítottam, hogy mindenhez jobban értek, de nem mindenki tudja vagy akarja megfizetni a minimum 150 lumen per wattot. És szerintem, ha valakinek az felel meg, akkor használjon csak 100-130 lm/W-os fényforrást. Még ha te ezért büntetést is szabnál ki. Persze ha egész télen át paradicsomot akar szüretelni, akkor igazad van, de más körülmények között nem feltétlenül éri meg a maximalizmus.