Felfuttatást nem próbáltam. A kelesztő program időzítéseitől függ, hogy milyen lesz az eredmény. Ha túlkel, akkor nagyra puffad, sütés után pedig leül a teteje, olyan gombaforma lesz a metszet. Nekem akkor lett ilyen, amikor soknak bizonyult az élesztő. Aztán sikerült belőni a mennyiséget.
Ha azonnal indítasz, akkor kevés a jelentősége, hova teszed az élesztőt. Az viszont fontos, hogy a folyadékkal kezdjük az üstbe pakolást. Különben nem keverednek el megfelelően az anyagok.
A géphez adott receptek sohasem megfuttatott élesztővel, hanem porélesztővel íródtak. És azért szokás a liszt tetejére tenni, mert így működhet az időzítés. Az élesztő csak akkor érintkezik a vízzel - és kezd dolgozni -, amikor a gép keverni kezd. Tehát mondjuk este összerakod, és megfelelő beállítással amikor ébredsz, akkor sül ki a kenyérke.
Itt megjegyzem, hogy mivel nekem a költségminimalizálás a legfontosabb szempontom, nem porélesztőt használok, hanem frisset. A 70 dkg lisztes receptem 5/6 dkg élesztővel működik jól. De az élesztő állaga elég változó, amikor frisset bontok, általában jól elmorzsálható, de később már nem, ilyenkor eldörzsölgetem a liszttel. Megesik, hogy a fagyasztóból kell elővenni elmentett darabot, olyankor a vízbe teszem, és hagyok annyi időt, hogy felolvadjon benne. Ilyenkor persze, nyújtott időzítés nem lehetséges.
Akinek van kenyérsütő gépe azt kérdezem : Több recept először a folyó anyagokat aztán a szilárdakat tetejére az élesztőt teteti. Hát józan paraszti ésszel mért nem lehet a megfuttatott élesztőt rakni az elején csak szebben elkeveredne nem ??
Mi a járvány vadabb időszakában szoktunk rá az otthoni sütésre, hogy ne kelljen gyakran vásárolni menni. Így elég volt kéthetenként vásárolni. Szárított élesztőt használok.
Gépünk nincs, én inkább zsömlét szoktam sütni. Kettőnknek fél kiló lisztből több napra elég, azt kézzel is pillanatok alatt összegyúrom. A 40 fokra állított villany sütőben hamar megkel. Így se kell vele sokat foglalkozni, annyi, hogy otthon kell lenni hozzá.
Általában teljes kiőrlésű lisztből készül tökmaggal vagy napraforgó maggal, de időnként van fehér lisztből olivás vagy sütőtökös is. Egyszer apró piros paprikakockákkal is készült, az is finom volt.
Szerintem az otthoni kenyérsütésnek a lényege: tudom, mik az összetevők. /számunkra a leglényegesebb volt a kül. adalékanyagok elkerülése. / - A gép receptkönyve számos receptúrát tartalmaz, a sorrend pontos betartásával nagyon szép, ropogós kenyeret kapunk. Ahány recept, annyiféle ízvilág. Többféle lisztet használunk, ez már egyéni ízlés kérdése. ....S ami nem elhanyagolható:nem kell hajnal 6 -ra a pékhez menni. Régen volt ennek valami varázsa, de 80 felé már annyira nem tetszik.... De időre programozva, reggel 6-ra kenyérillat árasztja el a lakást.
Mi rendszeresen használjuk, mind mazsolás kalács mind kenyér sütésére már évek óta. Vannak szünetek amikor megkívánunk egy igazi kovászos kenyeret, többnyire ilyenkor Lipótit veszünk. A sütőhöz képest nagyon kevés energiát használ, egy kenyér kb. 0,8kWh ami a nem támogatott áron is nagyon kevés. Én szeretem a gépben sült kenyeret. Mivel nem teszem el mert frissen szeretem, inkább a legkisebb kenyeret sütöm és többször. Programozható így mind reggelre, mind a melóból hazaérkezésre lehet időzíteni. Meg kell szokni az ízét az adalékanyagos bolti kenyerek után, de ez nagyon ízlés dolga.
Igaz, a sütés másként hat az üstben. És még egy szempont: ha valaki fényes, ropogós héjat szeretne, olyan a gépben nem lesz. Ahhoz az szükséges, hogy a sütés megfelelő fázisában a kenyér meg legyen mosdatva.
Más oldalról viszont egyetlen kenyérke megsütéséhez szerintem messze a legkevesebb az energiaigénye. És csak annyit kell vele foglalkozni, hogy az ember beleméri a hozzávalókat.
Kenyérsütőt kevesen használnak ki. Aztán csak a helyet foglalja.
Nekünk is volt és van is.
Az első fél-egy év után csak és kizárólag dagasztásra használjuk.
Kiszerettünk a benne sülő kenyerekből.
Soha nem lett olyan, ami miatt azt válasszuk a kemencében (van kinti, de ritkán használom) vagy a sütőben megsütött kenyér.
Zsemle-kifli-kalács és mindenféle kelt tésztás sütemény tésztája viszont abba lesz összeállítva.
Néha még az első kelesztés is.
Jobban (de azért nem teljesen úgy,mintha kézzel lenne) gyúr, mint a dagasztókaros robotgép.
A sikér szálakat azért jobban megkíméli.
De egy igazán szép bélzetű kenyeret csak kézzel lehet kidagasztani.
A sütése meg nagyon nem olyan, mint a sütős.
Nem is lehet, mert ugye sütőbe a tészta rögtön a forró térbe kerül, és ott máshogy sül rá a kérge, és sül át a vekni.
Egy, a kenyérsütő edénye alá-mellé szerelt fűtőszál ami nem egyből adja azt a hőt, ráadásul ott van még maga az edény, amiben csak felfelé van hely tágulásra, az teljesen más.
Én múltkor egy kollégámnak javasoltam, hogy kérjen kölcsön pár hétre... megfogadta. Aztán visszaadta és nem vett magának.
Többnyire a lapát tengelyénél kezdtek szivárogni. Valami filléres pótalkatrész valószínűleg megoldotta volna. Csak az ilyesmi manapság nem szokás. :-(
A legutóbbi csere viszont azért következett, mert nem indult be a sütés.
Még az elsőnél számítgattam, hogy az akkori liszt-, kenyér- és egyéb árak mellett kb. két év volt az árának a nullára írása a megtakarítással. Annyit mindegyik működött. Volt, amelyik többet is. Én már több, mint húsz éve saját sütésű kenyeret eszem. Annyi hátránya van, hogy a ravasz adalékok nélkül nem őrzi meg sokáig a minőségét. Ezt úgy igyekszem megoldani, hogy a megsütött kb. 1,3 kg-os vekni felét lefagyasztom, akkor veszem elő, ha az első fele elfogyott. Én egy bevált recepttel sütök, azt is még az elsőhöz kísérleteztem ki, mindegyik megsütötte vele. Néha urizálunk egy kis kaláccsal.
Nekünk Panasonic van. 550 W, 1 lapátos, 1kg-os kenyeret sütünk hetente 2 x. 30 dk liszttől- 60 dk lisztig lehet bele tenni. Adalékbefogadása 15 dk-pl. mazsola. Természetesen digitális időzítője van /13óra/ Lekvárfőzésre is lehet-ne használni, de 70-dk-val nem vacakolok. Barnaságban-ropogósságban 3 fokozata van. A lényeg:szeretjük, jó, a recepteket többször változtatjuk, mindegyik sikerül.
- Jó minőségű üst amibe nem ragad bele a kenyér és nem kopik meg ( Nekem még sosem volt elmosva az üst mert kicsúszik belőle a kenyér és nem marad rajta semmi
- Tudjon csak dagasztani is
- Magadagoló, hogy ne kelljen mellette állni amikor a magot bele kell szórni
- Glutén mentes program sem árt ha a családban van érzékeny
- Hosszú garancia idő
- Ropogós kenyér héj
A lekvárfőzés érdekes tudás, sok gépben van, én még sosem használtam.
A villamos teljesítmény majdnem mindegy a két keverőlapát akkor jó, ha egyszerre sokat sütsz, 1kg-ig bőven jó az 1 lapátosak is azok nem hagynak túl nagy sebet a kenyér aljában. A gyári receptkönyv is fontos abban a géphez kikísérletezett receptek vannak amik működnek. Kimérem, beteszem és jó a végeredmény.
Az enyém 10 percig megtartja a programot, de csak fehér kenyeret sütök vele. Ebből csak bundást készítek és prézlit. Rendes tk. kenyér sütés alkalmával én a gépet csak dagasztásra és kelesztésre használom. Én sütőben szeretek sütni.
Én már az ötödiket nyűvöm. A kenyér minőségében nem találtam nagy különbségeket. Azt szoktam figyelni, hogy legalább néhány perces áramszünetet át tudjon hidalni.
Kenyérsütő gép.... már sok mindent megnéztem róla de esetleg valakinek van még jó tanácsa? Úgy gondolom két keverőlapátos és 800 watt teljesítményű legyen majd.
Az ötletet a Farm c. műsorból vettem, de ott hőkezelik a fokhagymát, amit én nem akarok. Készítenek fokhagyma port is, de az szerintem a szárítás során sok értékes anyagot veszíthet.
Ellenálló, de a tűzelhalás megérintheti, és a calciumhiány is fenyegeti/ barnafoltosság/. 30 éve nem nyúltam a bokorhoz, csak a termésből szedek, a többi a madaraké.
Én keményen szedem és leszedve szottyosodik. Sajnos a családban csak Holland óriás van, ami ízben nyomába sem ér a Szentesi rózsának. (Kb. egy mázsát szedtem és még maradt a fán, mert rám sötétedett.)
A naspolya is "beérett". Megcsípte a dér, a hajnali fagy. A szottyos terméseket leszedtem, hááát, jó szutykos lett a kezem....... Rásegítő ízesítéssel / fahéj, citrom, szegfűszeg, alma stb/ lekvár lesz belőle. Tavaly sajtot is csináltam, de nem nagyon tetszett, ez most elmarad.
A Jászságban hagyományos népi étel a tejleves, anyám más vidékről származott, nálunk soha nem volt ilyen. Úgy tudom, az egyszerűen sózott, vizezett tejbe főtt tészta. Ez a kapros, krumplis nem is lehet rossz.
Tényleg... Mikor gyerekkoromban voltam kint keresztanyámmal, akkor láttuk, ahogy mások tejlevest esznek. Nem kóstoltam, nem volt bizalomgerjesztő, és gyerekkoromban egyébként is kerültem a fehér színű főtt ételeket.
Egyszer 3 hétig voltam Krakkóban nyelvtanfolyamon teljes ellátással. Lehetett vegetáriánus menüt is kérni, ezért fizettem így be. Még soha ilyen jó közétkeztetésben nem volt részem, a három hét alatt csak egy valami volt, ami nem ízlett (már nem emlékszem, mi), egyébként minden nagyon finom volt, mindig mindent az utolsó falatig megettem. Finom tejfölös levesek, tele zöldséggel, nem csak valami egyenízű lé itt-ott zöldségdarabkákkal, amilyet itthon legtöbbször kaptam (nem is szoktam soha ebédet kérni, ha olyan helyen vagyok, ahogy választható). Változatos húsmentes ételek, pont az én ízlésem szerinti volt minden.