Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
A boltban egyformának "Cacanska Lepotica" - nak vettem, de a fene tudja. Ez a problémás kicsit hamarabb érik, zamatosabb, de annak tudtam be, hogy sokkal kevesebb szem van rajta. Természetesen nagyobb szemű is. Amúgy a fák nagyjából egyformák növésre is meg a koronájuk is.
Szerencsés idén nem volt fagy. Igen ez a fa is kb 5-6 éves. Azért nem értem, mert együtt lett ültetve 5 db fa és a másik néggyel semmi gond nincs. Szinte megszakadnak a termés alatt. Még arra gondoltam, hogy korábban évekig egy hatalmas diófa volt a szomszédban aminek a levelei az ültetés helyére hulltak. Ott is rothadtak el. A dió levélről sok jót nem olvastam. Lehet hogy a levelek így leamortizálták a talajt? Ha igen akkor mit lehet tenni ellene?
Nekem is vannak ilyen terméskezdemények, amik lehullanak, nem kevés, de nem ilyen durva a helyzet, mint nálad. Teljesen ugyanígy néznek ki.
Porzó nem hiszem, hogy gond lenne. Nekem önporzó fajta van (Joganta). Akkor a virág egyáltalán megtermékenyülne?
Szerintem hideghatás/fagy. Nem volt virágzáskor fagy, vagy fagyközeli hőmérséklet? Nálam volt, tavaly és idén is. Ezt tartom esélyesnek.
Nálam még fiatal a fa, esetleg ez is közrejátszhat?! (4 éves) Nálad mennyi idős a fa?
Tápanyag hiányt én nem tartom valószínűnek, amiatt azért nem hiszem, hogy 95% lehullana. Én "marhajó" trágyát szoktam neki adni ősszel és tavasszal is, plussz lombtrágya tavasszal.
Köszönöm a segítséget, megpróbálom ősszel. Ez egy kis kertben van, ahol összesen 5 szilva és 8 kajszi fa van. A többivel nincs probléma, de ez minden évben "alulterem". Évente nincs rajta 2 kg szilva, holott mint írtam virágzáskor hófehér a fa. Ősszel megpróbálom ezt a kálium műtrágyát.
Sziasztok! Segítsetek abban, miért van az, hogy évek óta a fa tele van virággal, de kötéskor alig marad meg valami. Lehullik elszárad a "termés" 95%-a. Tavaly kb 20 szem szilva termett, igaz hogy azok hatalmas szemek voltak és nagyon finom volt. Lehet ezzel jövőre kezdeni valamit vagy jöjjön a fűrész? Köszönöm előre is a segítségeteke.
Csonkolni tudod. Sajnos, ha kivülröl látod-már a fa szerkezetét kikezdte. Ez egy hasznos dolog, erdökben, korhadékokat bontó feladata van. sajnos-sebekbe beletelepszik. Ha nem tudod tökéletesen csonkolni-ültess másik fát-pár éve van.
tanácsot szeretnék kérni tőletek (akinek akadt már dolga ezzel a kártevővel)
hasadtlemezű gomba termőtest jelent meg 2 ágon, mikor lepucoltam az elhalt kérget, ez maradt. Menthető e a fa? érdemes hagyni még? vagy egyenesen vágjam is ki?
Arra gondoltam, lekezelem tömény ézzel és hagyom év végéig, lássam terjed e tovább?
Üdv! Körbe ástam a 4. éves Katinka szilvámat, hogy kis trágyát adjak neki. Nem tudom, hogy kicsit mélyre ültettem, vagy időközben került a földbe az oltás helye, de ahogy kibontottam az oltás alatt a nyakban tele volt gyökérrel. Szerintem ezek még az alanyból hajtottak ki. Nem tudom, hogy ezek maradhatnak, vagy mint a szőlőnél el kell távolítani őket és az oltvány aljában lévőket kell meghagyni? Ha mindet levágom, a fa félek, hogy kifordul a földből.