Keresés

Részletes keresés

khatru Creative Commons License 2011.10.11 0 0 879

Inkább Anderson miatt, mert itt mutatkozott meg igazán hogy pénzért képes feladni az elveit. Ő volt az aki a Big Generator után azért vált ki a Yes-ből, mert a zene nem  Yes szellemű, kommersz lett, erre kiadták azt a f*s Uniont, mégpedig úgy, hogy a rajongókat, és zenésztársait becsapva - bár a borítón Howe, Bruford, Wakeman neve volt feltüntetve- stúdiózenészek játszották fel az East-Yes számok hangszeres részeinek 90%-át. Ez Anderson lelkes asszisztálása mellett történt.

Előzmény: Nyugalmas (873)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 878

Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 877

Annyiban igazad van, hogy "csak ennyi az egész", hogy egy valóság van, nem kettő, de a szellem, Isten, az örökké és a végtelen az a mostban is jelen van, s nem anyaghoz kötött.

Felemelni azt, ami lent van, s átvilágítani, áthatni azzal, ami fent van, ezáltal pedig eljutni az egyetlen valósághoz.

Előzmény: Törölt nick (876)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 875

Megláthatod most is, elég szétnézni a világban.

Előzmény: Törölt nick (874)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 873

Érdekes muzsika, és köszi! Nem írtad még le, hogy a Yes mítosz miért is rombolódott le benned a Union tour kapcsán?

Előzmény: khatru (871)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 872

Vagy-vagy helyett is-is... De abban szinte biztos lehetsz, hogy ez nem az igazi otthonunk. Itt minden állandóan változik, tele van szélsőségekkel, örömökkel és szenvedésekkel, vérrel, mocsokkal, gonoszsággal, nyugtalansággal, ez az egész egy készültségi, mégpedig halálkészültségi helyzet, itt semmi sem utal arra, hogy az igazi otthonunk lenne, itt bármikor bárki elveszíthet bármit...

Előzmény: Törölt nick (870)
khatru Creative Commons License 2011.10.11 0 0 871

Ha  már meg lett említve Bhagavad-Gita:

Egy ritkaság, Charles Lloyd pszichedelikus- jazz rock felvétele.

Előzmény: Nyugalmas (861)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 869

Az a baj, hogy nem találom pontosan az esszét, de úgy emlékszem, a weekend szót használja. A dolog lényege pedig az, hogy ez nem az igazi otthonunk, ez csak egy átmeneti hely.

Előzmény: skanderson (868)
skanderson Creative Commons License 2011.10.11 0 0 868

Kedves nyugalmas! Nézz utána légyszíves, hogy hogyan írja Hamvas, mert gyanítom hogy nem pontosan így - erre te is utalsz. Ez így önmagában ellentmondás!

Előzmény: Nyugalmas (867)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 867

Hamvas valahogy úgy írja, hogy ha valaki itt a Földön úgy rendezkedik be, mintha sziesztára, weekend-re jött volna, vagyis ezt tekinti igazi otthonának, az az ember az egészből, az egész életből és létből nem ért semmit.

Meglepőnek nem meglepő a következő weboldal, de sok tekintetben elborzasztó, hogy az emberi gyarlóság és önzés mennyire nagy mértéket öltött mindig, de az utóbbi évtizedekben, amióta van technika és tudomány, azóta különösen. Tehát ebből is érzéklehteő, hogy e Föld mennyire nem az igazi otthonunk:

http://pirospirula.blogspot.com/search/label/Aktualit%C3%A1sok

Nyúzga már linkelt be erről az oldalról egy cikket, de azt hiszem, érdemes a többi cikket is elolvasni.

Előzmény: mahadas (865)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 866

Arjunához visszatérve, a csatatéren Ő is illúzióban volt, ezért is bizonytalanodott el a kötelességét illetően, és igen, ha már valaki eljutott odáig, hogy meghódoljon az Istenség Legfelsőbb Személyisége előtt, onnantól kezdve, az anyagi világ illuzórikus energiái (felköthetik a gatyát, hogy úgy mondjam), még akkor is, ha a világtörténelem legádázabb és legvéresebb csatájáról van szó...

már bocs, de ebben a mondatban nem lelem a koherens gondolatmenetet. Mit is állítasz?

Előzmény: mahadas (865)
mahadas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 865

Istent, csak Isten bhaktája ismerheti meg. Ameddig valaki nem Isten bhaktája, úgy Istent nem ismerheti meg. Előbb Isten bhaktájává kell válni (ahogy Arjuna), ahhoz, hogy Isten felfedje magát az egyéni, feltételekhez kötött lélek számára (ha akarja). Máskülönben az egyéni lélek számára nem marad más, csak az illúzió. Arjunához visszatérve, a csatatéren Ő is illúzióban volt, ezért is bizonytalanodott el a kötelességét illetően, és igen, ha már valaki eljutott odáig, hogy meghódoljon az Istenség Legfelsőbb Személyisége előtt, onnantól kezdve, az anyagi világ illuzórikus energiái (felköthetik a gatyát, hogy úgy mondjam), még akkor is, ha a világtörténelem legádázabb és legvéresebb csatájáról van szó...

Mi itt, ezen a Földön, mindannyian, egy mérhetetlenül gazdag és felfoghatatlanul hatalmas Isten vendégei vagyunk, itt minden az Ő tulajdona, (semmi nem a miénk), és vannak bizonyos játék és - illemszabályok, amiket azért (egy vendégségben) illene betartanunk vele szemben, - amennyiben jó vendégek szeretnénk lenni, persze :) Ő mindent nekünk adott, de használva a lelki intelligenciánkat, tudnunk kell választani, és nem szabad visszaélnünk a vendégszeretetével.

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 864

megtanulhattad volna: az abszolút igazságot a szívedben találod. S hogy honnan tudod, hogy amit megtaláltál, az az abszolút igazság-e? Vesd össze Nyugalmas véleményével, s ha egyezik, akkor az. Ha nem, nem.

A világ ennyire egyszerű. Némelyeknek.

Előzmény: Törölt nick (863)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 863

Aha, minden metaforikus, ami a dogmaidba nem illik bele, minden egyebet pedig szo szerint kell ertelmezni. Ertem.

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 862

Visszakeressem, miket irtam rolunk, husevokrol es miknek minositettel minket?

Előzmény: Nyugalmas (859)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 861

Mint írtam, nem vagyok krisna-hívő, de az a Bhagavad-Gita-féle csata szerintem inkább áttételesen, metaforikusan értelmeződik, azt a harcot magunkban vívjuk saját démonainkkal. De kérdezd meg acsd-ot, Ő ebben igazán szakavatott.

Előzmény: Törölt nick (857)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 860

ennek a magas szintnek a legmagasabbját érték el a saiva tantrikus jógik, akik dughatnak, fogyaszthatnak alkoholt és húst, mert már annyira hihetetlenül magasan vannak.

or so they say

Előzmény: Nyugalmas (853)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 859

Nem a húsevőket gyilkosoztam le, hanem a henteseket. Őket nem véletlen nevezik hentes és mészárosnak.

Előzmény: Törölt nick (856)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 858

Akkor nezzunk egy kis allatmeszarlast, ahol az allatok jo ugyert halnak meg...

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 857

Hamvas dohanyzott, Krisna meg a testverek meggyilkolasara szolitott fel, es meg lehetne sorolni. Nekem ugy tunik, hogy te ragaszkodsz nagyon kulsosegekhez es dogmakhoz, mikozben nem ezen mulik a dolog.

Előzmény: Nyugalmas (855)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 856

Aha, ujabb kibuvo. Tehat ha eszakon elsz vagy nagyon magas szinten van, akkor ehet hust. Ezek utan milyen alapon gyilkosoztal le es minositgettel minden husevot? Honnan tudod, ki milyen szinten van?

Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.11 0 0 855

Kedves acsd!

Igazad van, jól látod ezt a helyzetet. Hamvas is dohányzott, de nála részben ez is rejtőzködés volt az akkori politikai helyzet miatt. Például volt, amikor valamelyik erőműben (talán raktárosként dolgozott, nem emlékszem pontosan) szünetekben fordított szanszkrit nyelvről, és egyszer meglátta egy nagyfejes, s kérdezte a szanszkrit betűkre, hogy mik azok a kriksz-krakszok, erre Hamvas azt felelte, hogy elfolyott a tinta :-) Ennyire nem vállalhatta fel magát akkoriban.

Mi a véleményed a belinkelt V.J., vagy a megvalósulás hangoskönyvről? Ott Hamvas pont ezekről a dolgokról beszél. Kíváncsi vagyok a meglátásaidra.

Előzmény: acsd (854)
acsd Creative Commons License 2011.10.11 0 0 854

Kedves Nyugalmas,
hadd meséljek el egy történetet. Évekkel ezelőtt egy előadáson jártam... és a szünetben összefutottam az előadóval, aki éppen dohányzott. Valószínűleg furcsán nézhettem rá, mert magyarázkodni kezdett: benne oly nagy az energia!... és a dohányzással tartja kordában.
Talán nem szép dolog, de a magyarázatról ez a régi eset jutott eszembe. Ha tudom valamiről, hogy nem helyes, de vérmes ember vagyok, és mégis a nem helyeset teszem, akkor egyszerűen helytelenül cselekszem... még akkor is, ha más dolgokban egyébként kiváló volnék. Számomra ez inkább emberi gyengeségnek tűnik... ami egyébként emberként érthető dolog.
A kis tűz / nagy tűz sztem inkább arról szól, hogy a vizes fa elfojtja a kis tüzet, ám a nagy tűz felemészti, bármennyire is vizes. A nagy tűznek nem árt olyasmi, ami a kicsinek végzetes... de ez nem ad felmentést a hibák alól. Sivát a méreg ékesíti... engem megölne.
:)
acsd

Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.10 0 0 853

Nem, Hamvas nagyon magas szinten volt. Maharishi azt mondja: amíg kicsi a tűz, addig vigyázni kell mivel táplálják, a nagy tűznek pedig már mindegy. Hamvas már a nagy tűzben volt. De úgy látom, sem te, sem én, sem a többiek nem érték el még ezt a Hamvasi szintet, és ezért is kell vigyázni még ilyenkor, hogy a kis tüzet mivel tápláljuk.

Előzmény: Törölt nick (852)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.10 0 0 852

Ezek szerint Hamvas is csak egy etikatlan gyilkos volt. Viszont egyetertek vele:)

Előzmény: Nyugalmas (850)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.10 0 0 851

Írjatok akkor egy disszertációt, szívesen elolvasnám :-)

Előzmény: Törölt nick (847)
Nyugalmas Creative Commons License 2011.10.10 0 0 850

A Kőhegyen című DVD-n azt mondta Dúl Antal, - Hamvas Béla tanítványa és életművének gondozója (Medio kiadó) -, hogy tudta Hamvas, hogy nem jó húst enni, de vérmes ember volt, s azt mondta, hogy túl jó a gyomra a húshoz.

Előzmény: Törölt nick (848)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.10 0 0 849

Az egyik problemad, hogy rendszeresen keptelen vagy megkulonboztetni a kettot...

Előzmény: Nyugalmas (846)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.10 0 0 848

Ugyan mar kerdeztem, es nem valaszoltal, de megegyszer: Hamvas evett hust?

Előzmény: Nyugalmas (843)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.10 0 0 847

A logikai bukfenceibol es bakugrasaibol mar disszertaciot lehetne irni:)

Előzmény: Törölt nick (842)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!