Keresés

Részletes keresés

Viduka78 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 589

Amit átküldtél az imént azt fordítottam le. Én is hiányolom a típusonkénti tájékoztatót. 

Előzmény: Hakos72 (588)
Hakos72 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 588

Szia! Milyen tájékoztatót találtál? Csak részben van tapasztalatom, nem mindegyiket ismerem sajnos. Szerintem mindegyik jó általános fűkaszának, de a Hartstahl kicsit erősebb talán, jobban bírja a kicsit zűrösebb terepet. Nehezebb kicsit nyújtani, de utána teljesen jó minden fűfélére is, nekem ez a kedvenc univerzális pengém. Van egy pirosom is, az is jó mindenes, de kicsit sérülékenyebb a HS-nál, viszont könnyebben kalapálható. Van a feleségemnek egy 50cm-es  Vindobona-ja, néha használom csak, az is inkább általános fűkasza, de sérülékenyebb az is a HS-nál, viszont kő-hegyes. A zöldet szeretik mindenhol kezdőknek ajánlani, talán mert kicsit ívesebb, jobban felhajlik a hegye is, könnyen nyújtható az is, de nem próbáltam még. A kakasost csak tapogattam egyszer, jó minőségű erős általános pengének tűnt az is, de nem próbáltam azt sem. Van akinek itt a fórumon van zöldje, hátha ír majd róla. Én is a csehekkel értek egyet, akik azt írják, hogy sok év alatt rengeteg pengét próbáltak-használtak, de a HS-t választották a legjobbnak, azért azt árulják.  Legjobb ár-érték arányúnak meg a szlovén Silver-t tartják. https://www.scytheland.com/gb/1-7-scythe-austrian-fux-hartstahl.html#/26-scythe_condition-without_peening/28-length-60

Sajnos nincs nagyon egyértelmű leírás arról, hogy melyik pontosan mire ajánlott, legalábbis én nem találtam, csak egy-két fajtához elvétve.

Előzmény: Viduka78 (587)
Viduka78 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 587

Üdv lefordítottam a hartstal kaszapenge tájékoztatóját. Hakostól kérdezem a vindobona sense, gardensense, és a "kakasfej" kaszáról van valamilyen infód? A piros fux az alap modell lehet? Köszönöm! 

Viduka78 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 586

Inkább tartok a köveket reklámszatyorba. 

Hakos72 Creative Commons License 2024.01.21 0 0 585

Bika here kaszakő tartó, na ilyennel még nem találkoztam :) 

https://galeriasavaria.hu/termekek/reszletek/egyeb-regiseg/5551390/Bika-here-kaszako-tarto/

pintjano Creative Commons License 2024.01.21 0 0 584

Találtam-azóta vadászom- régi törött kaszaköveket.Pl. "hangya" felirattal" régi gránit is jó. Használom is kettőt. Fa a nyele, ahogy irtad... ha elmálik lesz új. Töröttet forditva fogom be, hegyével. El kell sokáig "szórakozni" vele, de megérte. Az olcsóból van egy rakat, de pihen... semmire sem jó, még konyha késre sem

Előzmény: Hakos72 (582)
Viduka78 Creative Commons License 2024.01.21 0 0 583

A bácsika szegény nagy mágus volt.  Tipikus megoldóember. Csinált az egyik kőre nyelet két fémlemez közé szorította satuszerűen a követ. Majd még jövök képekkel

Hakos72 Creative Commons License 2024.01.21 0 0 582

Az 1. és 3. kő ígéretesnek tűnik, kár, hogy törött az első, így nem használható (olyan Rozsutec szerű). Meg lehet próbálni "benyelezni", bár ahoz is elég rövid, mint a csatolt fotókon. Egy szürke pvc szenyvíz-csövet hőlégfúvóval kilágyítasz egyik végén, és ráhúzod a kőre, majd rajta hagyod kihűlni. De itt már olyan kis fogása lesz, hogy lehet vmi kétkomponensű ragasztőval rá is kell ragasztani utólag. Lehet fábol is barkácsolni befogó szerkezetet (pl villaszerűen ráhúzod és feszítően kötözöd-drótozod vhogy). De próbáld ki őket előszőr, ha nagyon könnyen kopnak és minden szürke lágy-vizes-"takony" lesz ami mindent összeken, lehet nem érdemes velük foglalkozni. Ha bírják, elég kemények, akkor jó köveket szereztél. Nekem nem vol szerencsém a régi kövekkel (vagy dúrvák vagy nagyon puhák voltak), az összes jó kövem a Hobbikertből van. Sok sikert!

Előzmény: Viduka78 (581)
Viduka78 Creative Commons License 2024.01.20 0 1 581

Hagyatékból szerzett kaszakövek. Finomabbak mint a bolti, a két szélső természetes kőnek tűnik, a középsőben nem vagyok biztos. A világos kicsit törött. Továbbá lesz két nyeles kasza holnap hozom el. Egy kacsos, a kacs alacsonyan van mert kis emberé volt. Van két kaszakalapács  és egy szögletes üllő. 

Hakos72 Creative Commons License 2024.01.19 0 0 580

Nem én szerveztem őket, csak némelyiknél segítettem kicsit, vagy meghívtak néha. Nem igazán tudom még, hogy mikor lesz idén hasonló, de ha megtudok vmit, írni fogok. Holládra tervezünk május 11-re kimondottan kaszás (és kicsit gyümölcsész) találkozót, remélem összejön.

Előzmény: Viduka78 (579)
Viduka78 Creative Commons License 2024.01.19 0 0 579

Hakostól kérdezem, láttam már több rendezvényt kiállítás szerveztél. Ezekről mit lehet tudni? Milyen gyakran van? Csak Pesten? Csak hétvégén?  GYakran járok Pesten, egyszer megnéznék egy ilyet valamikor. 

Hakos72 Creative Commons License 2024.01.19 0 0 578
Előzmény: Hakos72 (577)
Hakos72 Creative Commons License 2024.01.19 0 0 577

Teljesen, sokkal jobb, mint bármelyik "gazdaboltos". Beleférnek a nagyobb kövek is simán, és vízben tudnak állni úgy, hogy nem lötybölődik ki könnyen a víz, de elfedi a kő használt részét bőven (ha viseled). A lemezbe nem férnek bele a jobb köveim, nagyon kilógnak.  A felfogatása erős és masszív, a másiknak nyiklik-nyaklik és kicsi. Nagyon nem érdemes rajta spórolni, sokkal jobb és használhatóbb. Viszont nem kell a Fux matricásat venni, pont ugyanazt lehet kapni fele annyiért is Fux felirat nélkül (u.a. a gyártmány) pl fönt a Hobbikert-ben. Az csak 2 eFt míg a Fux kb 3-4 eFt. A hagyományos nyikló-nyakló lemez is kb 1 eFt, a 2 eFt-os használható nem jelentős plusz tétel.

Előzmény: Viduka78 (576)
Viduka78 Creative Commons License 2024.01.19 0 0 576

Fux kaszakő tartó mennyiben más mint a többi hagyományos tartó? 

Hakos72 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 575

Egyik nyélre sem kell súly, ez csak egy játék, amivel lehet pluszban kísérletezgetni, de igazából nincs rá szükség. Picit módosíthat az érzeten, akinek tetszik használja, akinek nem, ne használja. Sajnos minden nyelet picit "orr-nehézzé" tesz a penge, de ez nem különösebben zavaró. Egy db régi nyugat-magyarországi kétfogantyús nyél volt idáig a kezemben, aminél tökéletes volt a súlypont pengével (ettől nagyon könnyűnek is hatott), de azon kicsit túl lent volt így az alsó fogantyú (ezért volt jó a súlypont), és túl messze volt ezért a fölső fogantyútól, és ezért hajlongós-kényelmetlen volt nekem, túlságosan széttárt karral lehetett csak használni. De aki azt szokta meg, annak biztos az a legjobb...

Előzmény: pintjano (574)
pintjano Creative Commons License 2024.01.18 0 0 574

Olyan nyelet kell csinálni, amire nem kell súly... épp elég nehéz a nyél (amit vettem kétkaccsost, nem is szeretem a régit, ami könnyű és erős azt használom) egyébként még nem volt kezemben olyan nyél pengével, amire súlyt kellett volna tenni...

Előzmény: Hakos72 (572)
Hakos72 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 573

Előzmény: Hakos72 (572)
Hakos72 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 572

Olyan súlyt kell tenni a nyél végére, hogyha megfogod a kaszát csak jobb kézzel az alsó "fogantyúnál",  pont úgy álljon a kasza, mintha két kézzel fognád rendesen munka közben. A súlypontját állítod be, mert a penge előre húzza (kivéve az olyan nyeleknél, ahol nagyon lent van az alsó fogantyú, ott jobb a súlypont, csak kényelmetlenebb). Én egy kis kalapácsfejet szoktam rácsavarozni a nyélvégemre, az nekeem pont jó. Nem mindig használom, szerintem nem mindig előnyös. Nehezebb lesz tőle az egész kasza, és ha csak úgy mindenfelé "kaszálgatok" pl gyümölcsös-szőlőköz-házkörül, jobb a minél könnyebb kasza. Viszont nagy összefüggő  területnél, ahol egyenletesen nagy íveket kell húzni (egyenletes "rendet" sokáig), jól jöhet a súly, ad egy plusz lendületet a kaszának (mint egy lendkerék), és könnyít, hogy szinte csak a jobb kéz tarja a nyelet, a bal csak könnyedén vezet (hisz ott nincs már súly). Kísérletezgetni kell, van akinek bejön, van akinek nem... Ez a hagyományos magyar "kacsos" nyeleknél szerintem nem működik, csak az "osztrák" jellegű "fogantyúsoknál". 

Előzmény: Viduka78 (571)
Viduka78 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 571

Kaszanyelek súlyozásáról mi a tapasztalatok? Én egyszer próbáltam, hát jóforman húzta le a bal kezemet. Egyáltalán hogy kell megnézni az egyensúlyt? Mik a szempontok? Kösz. 

Hakos72 Creative Commons License 2024.01.17 0 0 570

Bp. 15. ker. Rétegelt lemez elég merész, a tavaszi nagy harmathoz (még délelőtt is marad belőle) nem biztos, hogy szerencsés. A 4 cm elég vasag lesz, Fux nyél úgy emlékszem 3 cm vastag (kb 3 x 2.5 cm a keresztmetszete). Tudom, hogy a görbe nem rossz, sőtt... , de jó az egyenes nyél is, ha nagyjából u.oda esnek a fogantyúk. De hajrá!

Itt vannak még "prémium" nyélötletek: http://www.sensenwerkstatt-reminder.de/bilder/bilder_worb_1.html

Ha rákattintasz a fotóra, végig lehet léptetni sorban... Ha a "Bilder"-be bemész, ott még rengeteg + fotó van.

Előzmény: Viduka78 (568)
pintjano Creative Commons License 2024.01.17 0 0 569

Lehet van olyan, ami nem ázik szét, nem tudom... Ha van, akkor jó, ha nem csak "játék"

üdv PJ

Előzmény: Viduka78 (568)
Viduka78 Creative Commons License 2024.01.17 0 0 568

Ugye az emberfia azon angyal hogy minél jobban hasonlítson a kaszanyél fux kaszanyélre. Egyik opció ha hajlítjuk a fát, a másik ha íves faból vágjuk ki a nyelet. Itthon van 280* 160 As bükk rétegelt lemez táblám. Mi lenne ha abból lenne kivágva a nyél rész? Ha 20 mm vastag a lap, abból két ugyanolyan vágok, összeragasztom, csavarozom, köldökcsapolom stb megoldással. így kijön a nyél vastagsága. Már csak a fogantyúkat kell rátenni.. Az tény hogy nehezebb lesz így is  mint a fux nyél. Ja, és a hajlított fém nyél lehet vajon sablon? Talán jó lenne az ívelése, csak át kellene rajzolni.. Hakos merre laksz? 

Hakos72 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 567

Egy kis kasza "népszerűsítés", magbörze Pestújhelyen, (és Gyulai Iván előadás):

Viduka78 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 566

Viduka78 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 565

...és sokszor nem is tudok belépni ide.

Viduka78 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 564

Képet hogy tudok ide feltenni? Azt értem hogy alul van olyan opció, de azt írja ki angolul hogy a server megtelt? Vagy valami hasonló. Köszi.

Hakos72 Creative Commons License 2024.01.12 0 0 563

Előtte nem kell kalapálni, pont az a lényege, hogy kalapálás helyett használható. Inkább utána lehet, hogy kellhet egy kicsit finomítani, de nem biztos. Az én Jig-emmel én nem vagyok teljesen elégedett, hegyes élvezetős üllőn én szebb eredményre jutok. De azért használom időnként, de inkább keményebb pengék előnyujtására-megdolgozására, majd utánna sokal könnyebb a finomabb kalapálás. De ez csak az én véleményem, meg lehet az én Jig-em nem az igazi (nem Fux, vmi olcsóbb másolat), de sokan szeretik és használják. 

Előzmény: Viduka78 (562)
Viduka78 Creative Commons License 2024.01.12 0 0 562

Nem fux gyártmány. Szükséges a pengét előtte kalapálni hagyományos üllőn? Vagy elég ezen megdolgozni. 

Hakos72 Creative Commons License 2024.01.11 0 0 561

Melyik gyártmányt rendelted? Sok sikert hozzá! Majd írd le a tapasztalatokat légyszíves.

Előzmény: Viduka78 (560)
Viduka78 Creative Commons License 2024.01.10 0 0 560

Ma hozta meg a posta az új pening jig-et. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!