Nem tudtam eldönteni, hogy melyik fórumba nyissak topicot, de a polidilibe írtam, mert szerintem a politikát is súrolja, és előbb vagy utóbb úgy is ide kerülne e miatt.
Nos, hogy miről is van s(z)ó?
Egy ideje a gyógyszertárban veszem az "étkezési sót" (gyógyszerészeti tisztaságú nátrium-kloridot), mert már egyszerűen nem lehet kapni az élelmiszerboltokban olyan sót, amibe nem kevernek egy bizonyos csomósodásgátló anyagot, az E536 számú kálium-ferrocianidot (sárgavérlúgsó), ami állítólag teljesen "ártalmatlan", mivel erős kötésben van ez a cián vegyület!!!
Ez azért is érdekes, mert borászatban a vas és a permetezéskor használt réz megkötésére használják (derítés), de szigorú feltételek mellett, mivel ha kicsit is túladagolják (túlderítés), akkor egy igen mérgező anyag, ciánhidrogén keletkezik a borban!!!
Na ennyire nem mérgező!!!
Nos, ha találtok olyan sót, amibe nem keverik ezt az anyagot, na akkor írjatok!!!
Nos ez okból vásároltam eddig a "konyhasót" a gyógyszertárban, egészen mostanáig, mivel a kedves kormány VÉNYKÖTELESSÉ TETTE A GYÓGYSZERÉSZETI TISZTASÁGÚ KONYHASÓT!!!! Meg áll az eszem, hogy egy ilyen kormányrendeletet hozhattak!!!! Vajon miért? Ha valaki tudja írja meg, mert a gyógyszerészek is csak széttárják a kezüket!
Mostantól mérgező a tiszta NaCl, a vegyileg szennyezett közértben kapható pedig egészséges...?!!!?
Te idióta, 20mg/kg nagyságban adagolják a konyhasóhoz. Napi megengedett adagja 25 mg/testsúly kg. Tehát, ha te mint valami embrió 80 dkg-ot nyomsz, akkor éppen egy kiló sót ehetsz meg. Érted? 80 dkg testsúlyra!
Várom azokat a véleményeket, ötleteket hogy mi lehet ennek a politikai döntésnek a mozgató rugója, esetleg orvosi magyarázata! És várom az ötleteket hogy mi módon lehetne hozzájutni tiszta (egyéb vegyületektől, és más sóktól (pl KCl) mentes) konyhasóhoz!
Vagy mostmár marad a dokihoz járás, hogy kiírja vényre, hogy a támogatástól mentes sót meg lehessen venni?