Valaki tudna nekem javasolni egy könnyen kezelhető, ingyenes programot amivel kép sorozatokat, kis filmmé lehet varázsolni? Próbáltam már a "gimp" és "imagetoavi" programokat de egyikkel sem ment valami jól.
Nagy felbontású képekről van szó, több száz képes sorozatokkal. Bármilyen nemű segítséget előre is köszönök!
egy időjárásálló ház készítése, amiben ellakhat a vékonykliens és a 4 db gép, bírja a telet, nyarat, párát, esőt, fagyot, bogarak ellen is véd, és tisztítható.
Én a következőre gondoltam: egy alumínium lábas, kivágva 4 helyen, abba UV szűrők ragasztva. A vékonykliens 15-20W -ot kajál, a gépek elhanyagolhatóak, mert óránként csak 1 kép készülne. Tehát kell egy ki-be kapcsoló elektronika is a canonokhoz. meg persze tömített fedés, rögzítés, nyárra hűtés, stb.
Aztán még izgalmas lenne a jelenlegi medves-fennsik.hu kamerának (mobotix m10) egy forgató mechanizmus készítése, vagy vásárlása.
Van valakinek ilyen tapasztalata ? Ha van kedvetek, ötleteljünk együtt rajta, illetve szívesen veszek minden segítséget, akár kétkezi munkát is.
Nem használ, hacsak csendben magának meg nem csinálta, közzé nem téve, egy szót se szólva róla senkinek - na az elküldeni se fogja. Nincs a kész chdk változatok között, de még fejlesztői topikja sincs (van egy topikja a chdk wiki-n, hogy a felhasználók mit álmodnának bele legszívesebben, de ott sincs fejlesztésre utaló jel). A 400D-nek van egy 400plus néven a CHDK-t elhagyó ilyen jellegű programja, a 450D-nek olyanja sincs.
Igen, közvetlenül azelőtt, hogy hozzáfogtam megírni a programot, körülnéztem, vannak ilyenek, pl. Final Cut Próval demonstrálva, annak ellenére csináltam meg, mert a megszokott VirtualDub + hirtelen fényváltozásokat kiegyenlítő szűrős munkamenetbe nekem kép->kép átalakító kellett, részfeladatnak tartottam. Az a videoeditoros példa is kulcskockákra épített, ahogy én is akartam, így megcsináltam az alap kezelői felületet, projektek kezelését és programlogikát, aztán ha túl gyakran használnám, akkor a fényképeken animálnám a felhasználó által széthúzgált kulcskocka kereteket és köztes számolt kereteket majd, esetleg beleteszek spline görbés zoompályát is a mostani egyenes mellé, stb.
sztem ezeket egy vidovago progival es gui felulettel egyszerubb megoldani, raadasul tobb lehetoseged is van (pl a mozgas sebessegenek valtoztatasa es hasonlok). az uj vagoprogik mar tudnak timelapse sorozatbol filmet csinalni es azt szerkesztgetni.
Aha, egyelőre nem csináltam meg a vizuális segítségeket a keretek rajzolgatásával egyebekkel, nomeg a kimenetre sem raktam még saját kivágós újramintavételezéses átméretezős rutint, az elvet akartam ellenőrizni a már kész anyagon, így első menetben egy egyszerű programot csináltam, amiben projekteket lehet létrehozni, a forrás könyvtár egyes képkockáit kulcskockáknak kinevezve, azokon a kivágandó rész pozícióját és szélességét megadva, amikre aztán a program perspektivikusan egyenletes zoomot és egyenletes svenket számol, a kiszámolt adatokból pedig egyelőre batchet generál, amiben a kivágásokkal egybekötött újramintavételezett egyenátméretezésre paraméterezett irfanview hívások vannak. Aztán ha a későbbiekben is használgatom, akkor majd én írom ki a képfájlokat, az átmeneteket ugyanúgy kell akkor is számolni majd.
udv a topikon ;) most nezegetem az elmult hetek irasait,. mindjart megnezem az oldalad is. en is most keszulok venni egy sx220-at, figyeltem, szepen halad a chdk portolasa.
Aztán ki is próbáltam, azon a hétvégén elmentem hajnalban Miskolc környékére, és a hátam mögött felkelő Nap végigfénylett az Avas ablakain. Teljes felbontású képeket készítettem, így a kivágást a videófelbontásig csökkentve "zoomolhattam", a kivágás helyét változtatgatva kameramozgást utánozhattam egy erre készült programommal. Felraktam ezt a videót is az azon a linken lévő weblapra.
azt tudom h a chdk támogatja az intervalométert. írtam is másik topikba /talán canon.../ h ezt a gépet támogatja e a chdk, sajna nem jött válasz. ezért próbáltam másképp elérni azt amit akarok, /úgy h olyan gépet veszek ami alapból tudja/.
A CHDK a kiskanyonok alapban meglévő (benne van a firmware-ben) de marketing okból letiltott RAW képességét adja vissza (a 2002-es S40-esemben nem tiltották még le...). A RAW-nak nincs minősége, az az, ami. Adathalmaz. Közkedvelt programok nem tudják megnyitni, hiszen hivatalosan nincs is ezeknek a gépeknek RAW-ja, de ezeket a RAW-kat a CHDK DNG-ben is elkészítheti, vagy később is lehet DNG-vé konvertálni.
Most találtam erre a topikra... Én is készítgetek néha-néha ilyen felvételeket. Először, 2003-ban egy kis Canon S40-est vezéreltem laptopról, 2005. után egy Panasonic FZ20-ast egy FZ topikos, több példányban elkészült intervalométerrel. Nemrégen vettem egy kis Canon SX220-ast, persze a CHDK rákerült, hogy indíthassak intervalométer scriptet, hamarosan kipróbálom. A videókat én VirtualDubbal készítettem, ingyenes, célnak megfelel. A VirtualDubra rátettem egy deflicker filtert, hogy egyenletes legyen a kész videó.
regebben az olympus gepek legtobbjen volt infra port amin at lehetett taviranyitoval exponalni. kimertem milyen jelsorozatot hasznal az ehhez es epitettem egy olyan kis pic-es idozitot ami ezt belotte infran (termeszetesen beallithato idokozonkent).
Canon Powershot SX120 IS gépet be lehet állítani olyan sorozatra, amiben én állítom be az expok közti tetszés szerint /pl. 2 bagy 20sec/ eltelt időt? tl videózáshoz szeretnék venni egy kompakt gépet. ha valakinek van a fent említett gépe, kérem ítja meg. előre is köszi.
most talaltam egy elkepesztoen jo oldalt. szenzacios felvetelek vannak rajta. erdekessege, hogy fotozas kozben a kamerat is mozgatja. vannak adatok is a fotozasrol. es ami jo hir azoknak, akik nem tudnak chdk-t hasznalni, egy open source intervalometer es kameramozgato berendezes. egyedul csak az elekrtonikaert kell fizetni 55usd-t, de akkor magadnak kell forrrasztani, szerelni, de megrendelheted egeszben is.
nalam ugy megy, hogy play uzemmodban kapcsolom be a gepet, majd a menuben a firmware update-t kivalasztod, ott felajanl egy nagyobb verzioju fw-t. azt betoltod (ez tulajdonkeppen a chdk). ezutan nalam (a460) a print gomb megnyomasakor aktivalja a chdk-t. ujabb megnyomasra visszavalt a hagyomanyos menure.