"Vélhetően puccsra készült 2006 őszén Gyurcsány Ferenc. A maga keltette felfordulást kihasználva megpróbálta a partvonalon túlra küldeni MSZP-n belüli ellenfeleit, egyben örökre száműzni a Fideszt a közéletből – mondta lapunknak Völgyesi Miklós, a Civil Jogász Bizottság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott bírája"
Nem biztos, hogy jól értem, hogy te jól érted-e, hogy én hogy értem.
Van így pár nappal az önkormányválasztások előtt egy kis kommunikációs zűr a Pintér körül, a 16%-os adókulcs körül meg még ki tudja, mi körül. Gondolom, jobb, ha egy ilyen gumicsontot rág a nép, mint azokat.
„Bene László országos rendőrfőkapitány hivatalos külföldi útra megy, akit előzőleg úgy tájékoztattak a titkosszolgálatok, nyugodtan elutazhat, rendkívüli esemény nem várható. Szeptember 17-én ismeretlenek eljuttatják az őszödi beszéd hangfelvételét a bizalmi körbe tartozó Such György által vezetett Magyar Rádióhoz, ott a technikusok javítanak a hanganyag minőségén, majd nem sokkal később a motoros futárok hada a már feljavított felvételt kézbesíti az összes fontosabb magyar médiumnak. Négy órakor a rádióban lejátsszák a beszédet, egy órával később Gyurcsány nyilatkozatban büszkén vállalja a botrányos szöveget. Este tüntetők gyülekeznek a Belvárosban, másnap pedig megkezdődik az MTV-székház ostroma. A parlamenti vizsgálóbizottság előtt a napokban tett vallomásokból tudjuk, Bene távollétében Gyurcsány felhatalmazásával Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány veszi át a rendőrség, köztük a készenléti egységek irányítását, s mindvégig tartja a forródrótot a miniszterelnökkel, akkor is, amikor a rendőrség érthetetlen magatartásának következtében eldurvulnak az események, majd akkor is, amikor a rendőrök, az ügyészség és egyes bírák segédletével, brutális megtorló hadjáratba kezdenek” – így foglalta össze a tények láncolatát a Civil Jogász Bizottság elnöke. Arra is emlékeztetett, bár egyelőre nincs közvetlen bizonyíték rá, hogy maga Gyurcsány szivárogtatta ki az őszödi beszédet, de azt tudjuk, hogy az ominózus balatonőszödi MSZP-frakcióülésen hivatalból ketten végeztek hangrögzítést. Az egyik felvétel Gál J. Zoltán, a kormányfő akkori legfőbb bizalmasa és kommunikációs államtitkára páncélszekrényébe került. Könnyű kitalálni, mi lett a sorsa.