Felülvizsgálná az egykori kommunista elit nyugdíjait Wittner Mária, 1956-os halálraítélt, fideszes parlamenti képviselő. "Ha megtörtént a rendszerváltás, nem hagyhatjuk, hogy a hóhérok háromszor annyi jövedelemben részesüljenek, mint az áldozatok" - mondta Wittner a Magyar Nemzetnek. A képviselő Biszku Béla egykori belügyminiszter havi 642 ezer forintos nyugdíját említette, amit szerinte harmadolni kellene, vagy az átlagnyugdíj szintjére csökkenteni.
Szerintem van egy abszolút maximum. márcsak azért is, mert a járuléknak is plafonja van. Ami meg a régi nyugdíjakat illeti, azok közül nem a legmagasabbakat szokták emelni. Kivéve, amikor egy-egy időszakban nyugdíjazottakat nevezik ki szerencsétleneknek, (például rendszerváltás előtti években) és őket patronálják.
A gond a visszaható hatály tilalma - az adott időben hatályos Btk-t kell nézni. Nem tudom, mi volt akkor büntetendő az emberiség elleni bűncselekmények körében (volt-e ilyen fejezet egyáltalán), bár háborús bűncselekményként értelmezhető cselekmények nyilván voltak, hiszen megszállt terület volt Magyarország. Ezek nem évülnek el.
Mindenesetre a közhatalmi pozícióban maradásukat megtilthatták volna - ahogy pl. Csehországban és Lengyelországban történt.
A jogalkalmazói passzivitás a másik fő gond (ennek inkább a kommunisták és leszármazóik közelmúltbeli és jelenbeli bűncselekményeinek körében van relevanciája) - ami persze szerves következménye az elkúrt rendszerváltásnak. Nemcsak az MSZP-SZDSZ(-MDF)-körök mutyizásaival kapcsolatban passzív a jogalkalmazás (persze mutatóban van néhány - az okozott károk viszonylatában jelentéktelen - kirakatügy, ezért fideszesezik az ügyészséget a komcsik), hanem olyan intézmények is megmaradtak, illetve megszilárdultak a kádárkori szokásjogból, illetve erre épülve fejlődtek ki újak, mint az általános kenőpénzrendszer, a védelmi pénzszedés, az uzsora, az ÁFA-csalás.
Érdekes, hogy gyakorlatilag mindenki (!) azzal hűti le pl. azt, hogy a védelmi pénzrendszert hatósági infrastruktúrával gyakorlatilag sétagalopp lenne felderíteni és felszámolni, hogy úgysem lehet semmit tenni. No, ezért tart itt ez az ország.
Honnan lehet tudni, hogy kinek mennyi a nyugdíja - legalábbis a Wittner Mária hogyan szerezte be az adatokat? Egyébként a volt minisztereknek 250-300 ezer körül járhat a nyugdíjuk, hacsak nem kaptak valami extra emelést 1990 óta.
amennyi szennyes beírás a cigányozós topikban volt és van - az az fórum szégyene és mégis élnek a nickek.
tényleg gyomorforgató,hogy napi rendszerességgel csak a cigányok által elkövetett bűncselekményekről lehet olvasni....,szegény védenceid nélkül mennyire ingerszegény lenne ez a fórum..
Legyen. Ha a biszku 640 ezer nyugdíjából meghagynak neki 40 ezret,a maradékból meg szétosztják a 600 ezret olyan nyugdíjasoknak,akik megérdemlik,egy szavam sem lesz.
A cigányos topik beírásai nem gennyesek - tényeket állapiítanak meg. Cáfold meg, ha tudod. Gennyes az lesz, aki a gennyedző fekélyt el próbálja mismásolni.
Így 2010-ben is vannak még dolgok,amit nem szabad még feszegetni. Kulcsszavak : homoszexuálisok zsidók cigányok kommunisták politikai bűnözők kárpótlások korrupció állami vezetők maffiája .... Tetszőlegesen bővíthető. Én eddig ezzel a névvel megúsztam,ami azért nem semmi teljesítmény.
Ha és amennyiben 1990-ben mindezekért felelősségre vontuk volna őket, akkor lezárhattuk volna a múltat, és a jövőnkkel foglalkozhattunk volna.
Sajnos, mivel a "rózsadombi alku" a lehetőségét is elvette a felelősségre vonásnak, a "feléjük nyújtott békejobba" aljasul belemartak.
Ennek a következménye 2006, majd, hogy 2008-ban csődbe vitték az országot , és a "keretlegényeik" mind a mai napig meghiusítanak minden kezdeményezést, ami ennek az országnak, a nemzetnek a javát szolgálhatná.
Ha ennek még most sem vetünk véget, akkor ez az ország hamarosan a térképről is el fog tűnni. Úgy fogunk járni mint a Csalló- közben élő rokonaim, akik ha a szülőföldjükön megszólalnak az anyanyelvükön, megbírságolják őket, egy EU-s tagországban?!
Láttam, az elejétől kezdve. de.10h körül, a kapunk előtt mentek, békésen, egymásba karolva, mert Bp-ről hozták a hírt, hogy a karhatalom és a honvédség átállt a forradalom oldalára. Félóra múlva géppisztoly ropogást hallottam ( az udvaron voltam és légvonalban még 200 m sem volt a rendőrség ) . A kapunk előtt vitték ölben a sebesülteket a kórházba.
du. 2 -kor már puszta kézzel vett rajtuk elégtételt a tömeg, lábuknál felhúzva a "platánfákra". ( azóta még a Tv-ben sem bírtam elviselni a vér látványát )
A 70. években, már felnőtt fejjel megértettem miért is kellett máig ismeretlen körülmények között, fiatalon, értelmetlenül meghalnia több gyermekkori barátomnak. ( az Ő belügyminisztersége idején )
Tudod, meg volt annak az oka, hogy miért nem beszéltünk még szűk családi körben sem 1956-ról. ( a családom, feleségem és a gyermekeim is csak 2006-ban tudták azt meg, hogy miért nevezték el a keresztleányom nagyapjáról azt a teret, ahol a végsőkig megalázott és és meggyalázott tömeg elégtételt vett azokon, akik délelőtt beléjük lőttek )
Nem volt az azért olyan "puha", mint ahogyan próbálod beállítani, ahogyan a mostanit sem lehet "puhának" nevezni. 2006. okt. 23-a Budapesten igencsak "keményre" sikeredett.
A 2006-ban elkövetett bűneikért kell felelősségre vonni őket.