szia! néha benézek, hátha van valami mozgás, de mióta új vezetés van, meghalt még a fórum is. :) habár ahogy felhívták a figyelmem, legalább van új honlap. azért ha magyar óriást akarsz tartani, találsz még jót, persze ne Gödöllőn keress. :) azért a régi elnök, nem annyira új fajtát tenyészt. :) hol lehet olvasni azt a nyilt levelet, kíváncsi lennék rá.
Örülök, hogy válaszoltál,ez jelzi, hogy valaki azért néha be néz "ide is".
Én nem állítottam ,hogy az előző vezetőnek bármi köze lenne a felsoroltakhoz!
Felsorolást írtam miszerint "érdekes" dolgokat lehet olvasni velük kapcsolatban.
Pl: Akik létrehozták azt hiszem a Gödöllői egyetemen a Magyar óriás génmegőrző központot (nem biztos hogy ez a pontos neve ) ezek a személyek érintettek a nyúlunk a munkáért, Relax rabbid programokban, ahol szinté a magyar óriásnyúl a főszereplő.
Az előző vezető pedig tisztázatlan körülmények között vállt meg a posztjától.
Olvasd el az új vezető nyílt levelét a fórumon.
Természetesen ezek csak az én véleményemet tükrözik.
Nem akarok és nem is tisztem ítélkezni.Főleg nem akarok senkit megbántani, csupán leírtam,hogy néhány furcsaságot lehet találni az interneten. Ettől függetlenül tisztelem a régi vezető munkáját, erőfeszítését amit tesz egy új fajta létrehozásáért.
"nyúlunk a munkáért,relax rabbid" ezt nem teljesen értem, hogy függ ez össze az előző vezetővel. tényleg sok mindent lehet olvasni, sőt ha elmész pár tenyésztőhöz, még látni is lehet 1-2 furcsa dolgot. az is biztos, hogy van olyan aki kever bele német óriást, de nem hinném, hogy az előző vezetőre ezt lehetne mondani.
Szívem szerint én is szeretnék Magyar óriásnyulat tartani, azonban az internetet böngészve olyan érdekes dolgokat,adatokat ,neveket találtam, ami elbizonytalanít.
Aki veszi a fáradtságot, hogy utána olvasson furcsa összefüggéseket talál.
Pl: a Magyar óriásnyúl tenyésztők szövetsége előző vezetője, nyúlunk a munkáért,relax rabbid,dél-zselic hajnala,stb,stb,stb. Még folytathatnám, de minek.
Szóval az a vélemény alakult ki bennem, hogy itt már megint egyes emberek vagy csoportok a saját érdekük szerint cselekszenek és nem a Magyar óriásnyúl érdekében.
Aki Magyar óriásnyulat szeretne vásárolni, egyáltalán nem biztos, hogy azt kap.
Kis tulzással: Ami nem felel meg Német óriásnak, arra azt mondjuk hogy Magyar óriás.( ez is az interneten megjelenő vélemény).
Lehet, hogy kicsit homályosan fogalmaztam, de nem akarom hogy valaki vagy valakik a "jó hírnév" megsértésével vádoljanak.
A fentiek természetesen csupán az én véleményemet tükrözik a dologról.
Szívesen olvasom a véleményeket, hozzászólásokat a témáról, bár ahogy látom erre lehet hogy hónapokat kell várni.
Sajna tavalyi kérdésemre se kaptam választ, hátha idén. Továbbra is magyar óriás kellene lehetőleg vadas színben, Várpalotán lakunk. Pl. Pestre szoktunk járni. Tenyésztésre kellene.
Eladó 2 bak és egy anya magyar óriásnyúl vadas színben Óbarokon. Az egyik bak másfél éves és 8 kg, a másik 1 éves és 7 kg. Az anya szintén másfél éves. Ár megegyezés szerint.
Sziasztok! Két vadas nőstény és egy vadas bak Magyar óriásnyulat szeretnék vásárolni továbbtartás céljából Vas megye környékén, vagy a Monori börzén való átvétellel.
Belinkelem a fészes mappát, amibe a nyúlház készítésének a képeit rakom fel. Remélem, meg tudjátok nézni. Sajnos, amikor terveztem, még közepes testű nyúlban gondolkoztam, ezért 60×80-95×60 cm-es 1-1 ketrec mérete. De már kitaláltam, hogy hogyan tudom szükség esetén könnyedén megnagyobbítani. :-)
A terven nincs rajta, de 3 oldalról és hátulról zárt lesz, tetőt is fog kapni, mert nincs még rá lehetőségem, hogy zárt térbe helyezzem el. Azaz, kültéri lesz.
Az az őrült gondolatom támadt, hogy tartani szeretnék házinyulat. Csak 1-2 anyára gondoltam és elsősorban a családot szeretném nyuszi hússal ellátni. Már lekezdtem a 4 ketreces nyúlház készítését.
Elsőre a Castor Rex-et néztem ki, de hamar rájöttem, hogy nem kezdőnek való. Ráadásul egy selymes bundás, simogatós állatot még annyira se tudnék megölni, mint egy sima nyulat. (Bár ez még a jövő zenéje és tartok is tőle, hogy nem lesz könnyű, de majd lesz valahogy.)
Ezek után a pannon fehéret néztem ki, de lebeszéltek róla, hogy nagyon kényes, igényes ezért szintén nem kezdőnek való. :-/
A vadas nyulat ajánlották. Így jutottam el ehhez a fajhoz. Rögtön beleszerettem a magyarságába, a tulajdonságaiba és a vadas színébe! (gyerek koromban a szüleimnek voltak nyulai 80 db, volt köztük 1 ilyen, ő volt az én és apám kedvenc nyula is.) Sajnos apám már nem él akitől tanácsot kérhetnék, a "nyulász" emlékeim meg igen fakóak. Próbálok a Neten minél több ismeretet összeszedni a témába, de biztos lesznek még kérdéseim! :-)
Ezért szeretnék tőletek tanácsot kérni, szerintetek jó választás lenne ez a faj?