Horthy alatt jó volt ...legalább is a filmgyártás.
De azért a Hippolit, a Meseautó, A kölcsönkért kastély vagy a m.kir.tv-én éppen most ment Megálmodtalak filmeket nézve elmereng az ember, hol tartana az ország a háború meg a kommunista uralom nélkül.
Portugália szinten, Finnország szinten, Ausztria szinten?
Azért olyan nagyonnagyot nem tévedne ma az a csendőr. De egy-egy tévedést bekalkulálva is ezerszer jobban járna a vidék egy csendőrség jellegű közbiztonságért felelős szervvel.
„hogy amit AZ AMERIKAIAK EPITETTEK AZ SZOCREAL VOLT A kanizsai Maort telep az akkori amerikai suburb epitkezes stil;usaban epult ezek egy vagy ketlakasos csaladi hazak . Ma is erdemes megnezni.”
Parasztverés? Olyanról nem tudok. Ugye, nem a komcsi eszméktől fertőzött napszámost gondolod parasztnak?
Ha valahol elloptak egy tyúkot, a csendőr ment, megkereste a tolvajt, jól seggberúgta, meg adott neki két pofont. Az meg nem ment az ombudsmanhoz, hanem legközelebb jobban meggondolta. Milyen szar világ is volt...
"Bocsánat, nem igaz, amit az amerikaiakról írt. Az első magyar szocreál épületként a gödöllői egyetemi lakótelepet tekinthetjük, építésze Zöldi Emil Kossuth-díjat kapott érte"
Mi nem igaz? En nem irtam ,.hogy amit AZ AMERIKAIAK EPITETTEK AZ SZOCREAL VOLT A kanizsai Maort telep az akkori amerikai suburb epitkezes stil;usaban epult ezek egy vagy ketlakasos csaladi hazak . Ma is erdemes megnezni. Mellesleg amit mi szocrealnak hivunk es sztalinbarokknak az eredetileg a szazadelo aMERIKAI epitkezesi stilusanak atvetele, aztan az usaban ma ezek a leglerobbantabb projectek.
De aki megnezi a new orleansi Charity Hospital fotojat az tipikus sztalinbarokk a mi szemunkben,de a varaoshaza is pont ugyanaz mint a Margit koruti volt Koho es gepiperi miniszterium epulete
Persze, voltak arisztokrata gazemberek és kiváló parasztok, de ettől még (mint a mai helyzet is mutatja), nem elég valakinek sok pénzhez jutni, a neveltetést, családi hagyományokat nem pótolja.
Ez épp úgy nem igaz, mint az sem, hogy a proli általánosságban hitvány ember. A folyamatosság pedig nem attól jó, mert a tánti is gazdag volt, az unokám is az lesz, tehát én tapasztalt és okos vagyok genetikailag és szocializációs alapon. Dehogy. A folyamatosságban a kiszámíthatóság ad erőt. Hogy tudom, az a fa amit ma elültetek, igaz csak az unokámnak, de meghozza a gyümölcsét. Nekem is volt nagypapim, nekem is megvan az, amire szükségem van. Azok, akik mostanában váltak tehetőssé bizonytalanságban élnek. Most akar gazdagok lenni, most akarnak pénzért megvehető boldogságot, mert csak egy életük van, nem tudnak kivárni. És ha már van mit a 70e forintos pezsibe aprítani, akkor jó lenne, ha az unoka se csak iskolatejet igyon. A baj ezzel akkor van, ha ez a gazdagodási vágy a törvények áthágásával történik. És itt most közel sem csak az írott törvényekre gondolok!
Szokás itt a dilin is a médiák ürügyén vitázni a szó helyességén, az eredeti jelentés emlegetve. Nos, szerintem mindenki szeretne arisztokráciát. Ennek eredeti jelentése a legjobbak uralma. Tehát ebben a formában veled értek egyet: vezessenek minket azok, akik a legkiválóbbak. Ám tartok tőle, nem mindenki ezt érti a szón. Pusztán az, hogy valakinek a felmenői sok földi javakkal rendelkeztek, nekem semmiképpen nem elegendő ok arra, hogy leszármazottait született jóságként kezeljem.