Az anyagi lét egy dolog - a lelki élet - szerintem egy önálló "szféra". Vajon ki, hogyan "éli meg" Önmagát ? Hogy viseli el a lélek fájdalmát, az érzelmek befolyásoló erejét .... és mindezt - úgy gondolják - biokémiai reakciók hozzák létre ?
Abból indult ki a "színkavalkád", hogy azt állítottam, hogy még a szín is befolyásolja az érzelmedet. Nem az értelmedet, mert azzal csak egyszerűen megállapítod, hogy milyen színt látsz. A kiváltott érzelem az után keletkezik és egészen más úton jár, mint az "egyszerű" értelem !
"amikor Jézus halálával megteremtette a Hitet és feltételéül szabta az üdvözülésnek (egy másik világban eljövendő létezésnek) ugyanakkor az emberre bízta - hogyan él, mit cselekszik, mit gondol. A Hozzá fűző egyetlen kapocs a Lelked és az érzelmeid."
Jézus halála előtt Isten döntötte el, hogy az emberek hogyan éljenek, mit cselekedjenek?
Isten szerintem már réges-régen nem szól bele a mindennapjainkba. Szabad akaratot kapott az ember, aszerint folyik az élete - nomeg az anyag által meghatározott működési törvényszerűségek szerint. Isten, amikor Jézus halálával megteremtette a Hitet és feltételéül szabta az üdvözülésnek (egy másik világban eljövendő létezésnek) ugyanakkor az emberre bízta - hogyan él, mit cselekszik, mit gondol. A Hozzá fűző egyetlen kapocs a Lelked és az érzelmeid.
Ha egyetértünk - valamennyiünk agya (és szerintem Lelke) teremt természetesen egy alaphangulatot. Ha erre olyan érzelem rakódik (valami miatt), amely nem azonos az aznapi alaphangulatoddal, akkor egyszerűen megváltoztathatja azt. Pl. rossz kedved van - találkozol valakivel és mond egy jó viccet - lehet, hogy elfújja a rossz "alapot" és máris egy másik lelkiállapotba kerülsz. De (szerintem) nem azért, mert az agyi ingerületátvivő anyaga más ingerületet hozott létre az előzőhöz képest. (Mivel, hogyan ?)
És a többi színnel (kék, sárga, fekete, fehér, ....stb) mi a helyzet ?
Sőt - tovább lépve - ugyanaz a szín más környezetben (környező színek) más érzelmet eredményez. Ha egy festményt megnézel, először egy belső hangulatod keletkezik - pl. nyomasztó ....vagy éppen derűs, "feldob" az összhatás (függetlenül a kép témájától), vagy éppen "lehangol".
Azzal, hogy a mindennapok történései más-más napi lelkiállapotot eredményeznek. Egy változó "alapra" ráépülő érzelem természetesen akár napszakonként is változhat - ettől még értelemtől különböző dologról: érzelemről van szó.
A zenét azért találom jó példának, mert mindenkire hat, világnézettől függetlenül. Az, hogy másféle érzelmet vált ki az egyik emberben, mint a másikban - én ezt nem találom különösnek - mindannyiunk lelke különböző. Vagy ha úgy tetszik mindannyiunk érzelmi beállítottsága különböző.
A "Nem tudom" - kimondása nagy önismeretet, elfogulatlanságot és bizonyos értelmi színvonalat követel meg. Nálunk sokkal többet tudó tudósok ki merik mondani ezt - ugyanakkor sokan - egy materialista "meggyőződés" talaján képtelenek elfogadni a "Nem tudom" igazságát sok dologra vonatkozóan.
Ha Te ezt találtad, (és miért kételkedjem benne - feltételezem, hogy Te is az Újszövetségben kerested, hiszen én arra hivatkoztam) akkor ellentmondás van Jézus, keresztfán, az egyik latornak mondottal ! (Az is ellenőrizhető). A médiában elhangzottak szerint 2 milliárd "vallja magát" kereszténynek. ha ennek a számnak a fele nem igaz, mert nem igaz hívők, csupán félnek Istentől (vagy a megsemmisüléstől) - akkor is 1 milliárd igaz hívőnek lennie kell és akkor még nem beszéltünk a többi nagy vallás valóban igaz hívőiről.
Isten, Teremtő, Jahve, Jehova - számomra azonosak - nem tulajdonítok jelentőséget a megnevezésnek.
"a zene például mindenkiben (aki szereti) é r z e l m e k e t vált ki. Menj el egy misére és hallgasd meg az orgonát. Akármennyire materialista vagy, az Belőled is valamit "kihoz" - amit nem is lehet igazán megfogalmazni. Szerintem az embernek háromféle "működése" van, egy tudatos értelmi, egy tudatalatti értelmi és egy Lelki. Ezek hatnak egymásra, de nem helyettesítik egymást."
nehéz erre egzakt választ adni, én valszeg nem is tudok. ugyanaz a zene másként hat rám attól függően, hogy pl. aznap milyen élmények értek. de ez nem bizonyít semmit semelyik irányba.
Az utolsó bekezdésed érzékelteti, hogy nem "zsigerből" tagadsz valamit, hanem átgondoltan - sőt feltételesen igazat adsz az univerzumban "létezhető" több dimenziónak, amelyeket megfelelő "antennáink" nem lévén - nem érzékelünk. Ugyaníg el lehet képzelni, hogy a Lélek is létezik és a test felbomlása után az nem bomlik fel (lévén nem evilági matéria), hanem "átlép" egy másik dimenzióba (lehet, hogy mi hívők ezt nevezzük, ösztönösen "Túlvilágnak".
Egyébként nem csak Anyag létezik, hanem Antianyag is ,"ahol" nem tudjuk, hogy mi zajlik.
Én - ha megnézed, a címben is KÉRDÉSKÉNT kezelem a kérdést. Ha a színekre ilyen "egzakt" választ tudsz adni, mit szólsz a többi érzelemhez - a zene például mindenkiben (aki szereti) é r z e l m e k e t vált ki. Menj el egy misére és hallgasd meg az orgonát. Akármennyire materialista vagy, az Belőled is valamit "kihoz" - amit nem is lehet igazán megfogalmazni. Szerintem az embernek háromféle "működése" van, egy tudatos értelmi, egy tudatalatti értelmi és egy Lelki. Ezek hatnak egymásra, de nem helyettesítik egymást.
Nem. Akkor nem olvastad az Újszövetségből azt a részt, amikor Jézus az egyik oldalán szintén keresztrefeszítettnek - aki védte Jézust a másik megjegyzésével szemben. (Lukács 23, 43: "Bizony mondom neked: ma velem leszel a paradicsomban". Nem a megsemmisülést adta tudtára Jézus. Mint ahogy az utolsó ítélet után sem a megsemmisülést ígéri azoknak, akik hisznek benne. Amivel szembenézel az az a pillanat, amikor a sejtszinten rendezett tested evilági működése leáll. Semmi továbbiról nem TUDHATSZ - sem Te, sem a hívők. Az, hogy a test felbomlik és az azt alkotó anyagok átalakulnak - ennyit tudhatsz, ha materialista vagy. De ez CSAK AZ ANYAG törvényszerűsége.
Bizonyított tény, hogy még a színek is érzelmi reakciót váltanak ki az emberből. Miért vélem a zöldet megnyugtatónak, a kéket "hidegnek", a sárgát sportosnak, stb
a zöld nyugtat, hiszen őseink még a réteken, erdőkben rohangáltak, a zöld volt a domináns környezeti szín. pirost akkor láttak, amikor felszakadt a bőr, folyt a vér, vagy esetleg a nemi szerveken, így ez a szín fokozott érzelmi állapotot idézhet elő.
nagyon-nagyon bonyolult az értelmünknek felfogni azt a bonyolultságot, amit a testünk működése jelent, de az nem jelenti azt, hogy ki kéne találnunk magyarázatokat. azt is ki kell tudni mondani, hogy "Nem tudjuk".
Hogy lélek van-e azt nem tudhatod - csupán, mert feltehetően túlzottan racionális ember vagy - egyszerűen kijelented, hogy nincs és kész - miközben számtalan érzelmi reakciónk "kiált" a MIÉRT ? megválaszolásáért. Az érzelgősség és az érzelem két különálló fogalom, nem keverhető össze a kettő. Az ösztönök - pontosan az emberben - az állatvilághoz képest gyakorlatilag elcsökevényesedtek. (Ez egyébként hátrányunk az állatvilággal szemben.) Egy emberi "ösztönlény" jelentése tulajdonképpen az, hogy az illető nem képes valódi érzelmekre, ettől még lehet "agyilag" fejlett, értelmes ember. De az emberi teljesség szempontjából "hiányos" egyed. Részemről nem hiszem, hogy az ember érzelmi életét kizárólag agyi értelmi funkciók teszik olyanná, amilyen.