Igen, a használati utasitás elolvasása csodákat tesz, ma már sokkal többet tudok a gépemről, mint két napja, de persze nő lévén előbb pánikoltam és aztán olvstam! :-D Valahogy elvártam magamtól, hogy mindent egyből tudjak, és megtaláljak.
A makróval még azért vannak gondjaim, de összességében nagyon elégedett vagyok a géppel, megtaláltam a hosszú záridőt és nagyon szép éjszakai képeket tudtam késziteni.
Sziasztok kedves Canon tulajdonosok! Én is közétek tartozom, immáron... öö.... izé... két órája! :-D
Az előző gépem tönkrement (tja, elhasználódott!), és most barátkozom egy Canon A21OO IS-el. Azonban két problémám is van a kicsikével. Az egyik a makro készitésnél. Az előző gépemnél makro állásban az exponáló gombot ha félig nyomva tartottam, az ráélesitett a képre, de ennek a gépnek az esetében a kép hol élesedik, hol életlenedik és nem tudom elkapni azt a pillanatot, mikor exponálnom kell. Lehet rossz a technikám, és nem azt kellene erőltetnem, amit az előző gép esetében megszoktam. Remélem van közöttetek olyan segitőkész lélek, aki ad valami gyakorlati tanácsot, mert attól tartok, én csinálok valamit rosszul. :-P
A másik, hogy nem sikerült rájönnöm, hol állithatom be a 15 mp-es záridőt...
Nemsokára utazok "telelni" addigra jó lenne megtanulnom kezelni a kis drágaságot! :-D
Megoldódott a 8 GB-os SDHC alatti auto boot. LINUX alatt lett megformázva, mert Win alatt nem sikerült semmivel sem, Partition magic 8 sem tudja a 9 talán majd... Ja és a bbot-ot a FAT táblában be kell lőni...
Van egy ingyenes képnézegető, ami Adobe PhotoShop .8bf-eket is kezel, és nézegetheted/módosíthatod vele a Canon crw-RAW-fájlokat. Az a neve, hogy IRFANVIEW. Gondolom, mindenki ismeri. De ha ez nem elég, vna egy másik is, amit szintén majd'mindenki használ, a neve XNVIEW. De ha még ez sem elég, akkor a SERIF PhotoPlus X3.... Sok sikert !
Sziasztok! Végre mű kszik!!! Viszont a magyar nyelvet nem tudom beállítani rajta, nem is lehet, vagy megint én bénázok??? Felajánlja a magyar nyelvet, de rányomva marad angol! (Fun.set.tet nyomkodtam..) Köszi!
Megvan! Sikerült!!! A gyári firmware verzió nem volt kompatibilis a CHDK-val. Ez le is volt írva, csak az én figyelmemet elkerülte. Jöhet a próbálgatás:-))) Üdv: ARTUR
Sziasztok, nekem Canon a590is van, és megelégedéssel használom a CHDK-t.
Leírom, hogyan tettem fel egyszerűen. (Remélem másnak is hasonlóan működik majd...) 1. Kell egy sd kártya író/olvasó. Én 450.-ért vettem a vaterán. 2. Le kell tölteni a CardTricks-144-SFX.exe -t. http://chdk.setepontos.com/index.php?PHPSESSID=01d783d1ff67743b2affe530173a66d0&topic=964.msg8213#msg8213 3. Meg kell nézni a firmware verziót a fényképezőgépen: A gép SD memória-kártyájára írunk (annak gyökér-könyvtárába, azaz a legmagasabb szintű könyvtárba) egy üres "ver.req" nevű fájlt, (Total Commanderben Shift+F4) majd a kártyát a fényképezőgépbe téve, "Playback" (képvisszajátszás) módban bekapcsoljuk, és megnyomjuk a SET + DISP gombokat együtt (előbb a SET, majd azt lenyomva tartva DISP). A gép kijelzőjén megjelenik a verziószám. Vagy Set+2xDisp, vagy Set+3xDisp. Az én gépem Firmware ver. GM1.01B. 4. Letöltöttem a hozzá való a590-101b-0.9.8-778-full.zip fájlt. Amiben az a590 a gép típusa, az 101b pedig a firmware verzió. Itt megtalálható: http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ Nem csomagoltam ki. 5. Kártya vissza a kártyaolvasóba, CardTriks futtatás. a. kitallózod az SD kártyát b. Format as Fat c. Make Bootable (4gb SDHC kártyámat is megcsinálta bootosra!) d. CHDK->Card (itt kitallózni az új firmwaret, ami .zip-ben van.) e. Kicsomagolja a kártyára, és tulajdonképpen kész is. Exit. f. Kártyát ki, írásvédetté tenni, azaz Lock, be a fényképezőgépbe, és Képvisszajátszás módban elindítani. 6. bekapcsoláskor villan egyet a nyomtatás gomb, ami jelzi a hackelt firmware betöltését. 7. Új menüelemek előhívása a nyomtastás gombbal, majd a menu gombbal. A magyar nyelv először kissé zavaros, mert az ékezetes betűket más szimbólumok jelzik, de egy idő után meg lehet szokni. (vagy Angol :-)
Ez is segített: http://www.fotoagora.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=61
Egy másik fórumon találtam rá erre CHDK lehetőségre... próbálkozom, de nem sok sikerrel. Fotó agóra alapján (http://www.fotoagora.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=61) próbálkoztam. SX100 IS gépem van. Firmware verzió 1.0.0.0 Erre megfelelő változatot megpróbáltam letölteni. Na már itt gondban voltam, hogy melyiket is???? 1.00B sx100is-100b-0.9.8-782-full.zip 1.00C sx100is-100c-0.9.8-782-full.zip ezek a full verziók... letöltöttem mind a kettőt, kicsomagoltam, kipróltam mindkettőnek a megadott fájljaival ("PS.fi2" és "Diskboot.bin" ) a gép felismeri a firmware-t, megkérdezi, hogy akarom-e frissíten 1.1.0.0-ra O.K. aztán ennyi...... se kép se hang.... mi a bibi??? Nem jó a firmware verzió??? De akkor melyiket kell letöltenem???
Sok hiba lehet. Firmware verziót ellenőrizted? Ha 1-nél több létezik, akkor a CHDK program fájlcsomag is többféle. A kártya bootolhatóvá tételét is végig kell csinálni, 4 GB-ig nincs gond. Rá kell másolni a fájlokat. Írásvédetten kell berakni a gépbe a kártyát.
Sziasztok! Nagy örömmel olvastam úgy 2 hónapja a CHDK-ról és korholtam magam, hogy miért nem figyeltem oda jobban, mert akkor már vagy 2 éve RAW-ban tudnék fotózni, amit a legjobban hiányoltam az A620-amból. Mindent a leírás szerint csináltam a régi 1 GB-os kártyámra, de csak nem akart működni. Gondoltam, biztosan a kártya hibája(4 éves) és kb. 1 éve már, hogy csak 6-8 sec. alatt menti el a képeket, mert ezt régebben azonnal megtette. Most, amikor egy másik kártyával próbálkoztam kiderült, hogy ugyanez a helyzet, a chdk-val be sem kapcsol...:-((( Szerintetek hol lehet a hiba és mit kéne tennem? Előre is köszi: ARTUR
A FAT16 (boot partíciónak) kell az elsőnek lenni, és 2 eset lehetséges: 1. Vagy mind a kettőnek "Primary"-nak kell lennie 2. vagy a Fat16 "Primary" a másik partíció pedig "Logical"
Ezt neked az XP, stb. nem fogja "megmondani", kvázi hülye hozzá. Használd a "Partition Magic"-et.
És még 1 probléma előfordulhat, ha a szabvány CANON és a CHDK könyvtárneveken és fájlneveken kívül (ahogy és ami a ZIP-ben van) más is van a gyökérben, lehet hogy mindent jól csináltál, mégsem fog működni. Tehát minden egyebet le kell a gyökérből törölni.
Nekem is van egy 8GB kártyám és még nem oldottam meg. 2 particióra kell bontani, az egyiken fog üldögélni a CHDK program és onnan bootol a gép, a másik (az már nem FAT 16) gyűlnek a fájlok. Utána kell olvasni a CHDK-s honlapokon, ott van rá magyarázkodás.
Már jóideje használom a CHDK-t, és eddig mindig megoldottam, hogy automatikusan betöltődik bekapcsoláskor. De most hogy vettem egy 8 GBos SDHC kártyát rá kellett döbbennem, hogy nem műxik. Olvastam, hogy csak FAT16-on megy a móka max 4GB-ig, de nem lehetne valahogyan mégis rábírni a kis aranyost?
A RAW formátomot konvertálni kell ilyen esetben DNG RAW-ba. Erre szolgál a következő free konverter: http://code.google.com/p/dng4ps2/
Az én munkamenetem (A650 IS, 12 Mpixel, DryOS op.rendszer): Kábellel összekötöm a számítógéppel, kép lejátszó állásban bekapcsolom. A felajánlott Canon Camera segédprogrammal átmásolom az összes fájlt (Igaz, nekem sok gyári Canon program fennvan, volt 300D, 10D, 20D gépem). Ezután átteszem oda, ahol rendszerezve (dátum, téma, stb.) tárolom. Ezután elindítom a dng4ps2 programot. Kéri közölni a forrás könyvtárat, majd a cél könyvtárat. Ezután sokáig konvertál. Beleilleszti az exif adatokat is, ami az én gépemen nem szerepel a nyers RAW-ban. Ezt akkor is megteszi, ha a jpg párhuzamos mentést nem választottam. A kész dng RAW mindenütt használható (pl. Lightroom, RAW Therapee (ingyenes nmagyar program, stb.) Az eredeti nyers RAW-okat kitörlöm, nálam 15 MB/db.