Sok topik van itt,de a haszonállatokkal kapcsolatosan nem nagyon találni semmit.
Itt lehet beszélgetni sertésről,nyúlról,juhról,stb,de szerintem díszállatokról is,akik nem csak saját örömükre tartják őket,hanem eladási célból is.
Én is közéjük tartozom,mert a nyúlon,fürjön kívül vannak díszállatok is.
Tehát,ha valaki a szarvasmarhával kapcsolatosan szeretne segítséget kérni,vagy adni,itt megteheti.
Igen,az óriásuk csontosabb nyúlak,nincsennek olyan masszívak,a fejlődési és növekedési erélyük is kisebb.Nem hiába tenyésztik telepeken is a buszkátit,újzélandi fehéret és kaliforniait.Még a hibrideket is elsősorban ezekből tenyésztik ki. Az óriás igen nagyra nő,de sok idő,nehezebben érik,kisebb az alomlétszám és rosszabbul nevel.A nagy átlagra ez jellemző,de az bizt.hogy sokkal masszívabb a normál méretű,ezért is szeretem jobban,nem beszélve arról,hogy 1 anya férőhelyére 2 normálméretűt tehetek. Nekem is 5 kg volt a bakom,amit nem rég vágtam le.Az anyákat nem mérem,mert az un.nagyüzemi módszerrel pároztatok.1 évig hagyom őket tenyésztésbe,utána selejtezem.ez alatt 10-11 x fial,nevel kb 70-90 nyúlat.
Hát a méretükre én is kíváncsi leszek. Egyenlőre nagyon szépen fejlődnek és nőnek. Az oroszlánfejüeknek a bundája is vastagabb, de ennek ellenére is a leg nagyobbak és tapintásra a leg zömökebbek, húsosabbak. Most 46 naposak, majd meglátom, hogyan fejlődnek, valamelyik nap lemérem őket és akkor lesz viszonyítási alap. Az anya sem olyan kicsi 4kg körül van és magyar vadassal lett befedeztetve, azt hiszem, mert vemhesen kaptam.
Kb. 1x1 m-es helyen vannak,ami magasabb 2 m-nél.Együtt vannak a díszmadarakkal.Így jól megférnek mivel ők párban vannak és így is tartható csak a copfos.Együtt esznek a madarakkal,amit nekik adok,de ők külön kapnak vegyesdarát,amiből a papagáj,pinty is csipeget.Mikor kapnak lágy és zöldeleséget,a fürjek is eszik,természetesen. Ugyan a keresztezett nyúlaknak milyen lesz a tömegük,melyikre fognak hasonlítani?
Szép a Kaliforniai copfos fürjed, nekem is tetszenek. Mekkora volierben tartod, mivel eteted? Nekem nagyon tetszik még a szirti fogoly, amit szeretnék majd tartani.
Akkor pár képet én is rakok fel a kis nyulaimról. Érdekes, tudtam, hogy az anyában van oroszlánfejű beütés és két fiókán rendesen vissza ütött. Szerintem ilyen senkinek nem lesz, oroszlánfejű vadas óriás nyúl!! :-DDD Újabb ketrec gyártása már folyamatban. Valamint fajtatisztán német világos nagy ezüst nyulakat akarok tenyészteni, amik remélem a hónap végére itt lesznek nálam.
Csak öt,meg pár őszi,amiből hagyni szeretnék jövőre,de akkor sem hagyok 5 párnál többet.Ezek elsősorban saját részre vannak,eladni ritkán szoktam,mert elég telített vele a "piac". A háttérben is 1 fióka van.
Berakatom őket. Aztán, hogy mi lesz velük utána még nem tudom, mert félő, hogy fejni nem tudom majd őket. Munkámból adódóan nem vagyok fixen reggel és este ugyanabban az időpontban otthon. De el sem szivesen adnám őket... Mert nagyon bírom a kis eszetlen pofájukat. tök szelídek. :)
Még van két kis holstein fríz üszőm is. Ők egy tehéntelepről valók, ott selejt üszőborjak voltak. (fejlődésben igencsak visszamaradt, hasmenéses, csontsovány kis jószágok) Potom pénzért hoztam el őket kb 1,5 hónapja. De már szépen alakulnak. :) Nem fosnak (bár ennek egykori maradványát még gyökérkefével sem tudtam nyomtalanul levakarni róluk), szépen híznak. Ők azok. Istállóban vannak, mert a két nagy tuti megcsapkodta volna őket... pedig nem vagyok híve a kötve tartásnak, de nem volt jobb ötletem.
Vas megyében (Celldömölk mellett) lakom. Nekem is az az álmom, hogy külterületen vegyek tanyát, nagy legelőkkel, földekkel stb... :) de ez azt hiszem még várat magára. Főleg itt az ország nyugati felében (nem tudom másfelé mi a helyzet) az osztrákok, olaszok felnyomják a földárakat. Tartós bérleteket kötnek, megbízható haverjaik megveszik nekik a földeket, aztán alig várják a 2011-et, hogy lecsaphassanak rá... Na ezekkel hol vagyunk mi versenyképesek? :(
Itt egy régi parasztházat "örököltem", amihez tartozott istálló. De az üszők és a lovak jelenleg az egyik lakatlan szomszéd ház kertjében vannak. Az a nyári szállásuk. Istállóba majd -időjárástól függően- télre hozom csak be őket. Sajnos legelőjük nincs...
Csak a hátsó része van hűtőből,az eleje és oldala az nem. Egyébként tényleg jó abból csinálni. Majd erről a kékről csinálok ma képet és felteszem,mert szerintem ez sem drága megoldás.
Merre laksz? Ha nem vagyok indiszkrét. Szívesen tartanék én is hasonló jószágokat, de nincs hozzá elég helyem lehetőségem. Sajnos. Vennem kell egy tanyát, az álmom.