Üdv ! Igen, oszlopnak és a garázsfalra 10x10 -es faanyagot gondoltam ,a többi helyre a 5x15 -ös padlót félbevágva kb 7x5 -ös faanyag menne 1,2 m -ként és erre jönne a 6 mm -es panelhálló ,de ez még inkább agyalás ,és akár a stafli tetejére bádog is kerülhet(ráhajlítva) és arra a panelhálló ,mert akkor a közvetlen nedvesség és UV védett lenne a stafli "gerenda" !:-)
Gondolom a pergola fenti elemei min. 8x8, vagy 10x10 es fa stáflik lesznek. Ha ilyet használsz kellően itasd be fa védő szerrel és utána kend le lazúrral, akkor tartósabb. Csak akkor leszel majd bajba amikor 8, 10 év múlva újra le kellene kezelni.
De erre szerintem Te is gondoltál. Tény és való hogy szebb a kinézete a fának, mint a vasnak. 8, 10 év múlva úgysem látod.
Ha utána elrohad, ki lehet cserélni. Pár sör, meg haverok, egy jó munka összehozza a csapatot. De ez még odébb lesz. Addíg remélem sok kivi lecsúszik. Van aki páleszt is csinál belőle.
Üdv ! Az már megvan , és persze a fa oszlop fém talphoz lesz rögzítve ,és nem is az a kényes rész ,hanem maga a lugas rész ahol a növény be fogja mindenhol hállozni a maga nedvesség tartalmával ! Még nem döntöttem ,ha kész lesz lefényképezem , a garázs és a kert közé szeretném a lugas rendszert beépíteni, funkcióija is lesz ,mert a garázsom nyáron a nagy falfelülettel nagyon meleg ,és ha majd be lesz nőve a lugas ,akkor alá állva a kocsit is védené !:-)
Ha fa oszlopot használsz akkor vegyél hozzá oszloptartó horganyzott lábakat. Úgy nem éri a talaj pára. Barkácsáruházakban van ilyen.
Vagy ha van kedved önteni kis betontuskókat akkor van olyan oszlopláb is, aminek 20-40mm-es tüskéje van csak lefelé és az megy a betonba majd. A lényeg, hogy földbe fa ne kerüljön. Mindkettőt használom, elég esztétikus és többszörös az élettartam.
Üdv! Hát a lugas alatt kocsibeálló van, tér kővel, és onnan is jött a helyszín kiválasztása hogy nyáron ha nem állok be nappal a garázsba akkor árnyékot is adjon, sőt a garázs oldala sem lesz olyan meleg ezeken a banánérlelő nyári hőségek idején!
Biztosan jó lesz. Azért is írtam, hogy ahány ház.....
A fára viszont azért, mert tényleg nem egy-két évre fogsz tervezni. 3,4 év csak az hogy teremjen. Nyári időszakban amikor tele van levélzettel, meg a termés is nő, akkor nagy a súly.
Az öntözésre : először 1-2 év elég neki hogy a tő körül öntözöd. Utána már ki kell terjeszteni hogy kb. jó 1-1,5 mért átmérőjű körbe öntözöd. szerintem 1 növény gyökere fejlettség/talaj 2-2,5 méter átmérőjű kör. én naponta amikor meg van 20 L. minimum megy. (4 hayward, 1 tomuri)
Valahol azt olvastam, hogy olyan sűrű lombozata van (persze a kifejlett) hogy alatta a fű sem igen van. A facebookon a Harcz Endre kis filmjében a kivi ( igaz azt mondta hogy az idén nem metszette meg) alatt tök sötét van, ergo árnyékoló.
Olvass vissza. többünknek, -így nekem is , a szára, tavasszal megrepedt és elszáradt. de szerencsére mindegyik kihajtott a föld feletti részből. de ez + 3 év termés kiesés.
Üdv! Igen a panelhállot a tetejére raknám, de akkor elgondolkodtató a fém váz és arra a hállot! A fűggőleges részt úgy képzeltem, hogy csak 4 csupasz fa rész fut fel a sré rész elejéig, onnan lesz csak hagyva futni a kivit panelhállon! :-) Erre több mint 20 m2-re lesz, kicsit döntött lugas kialakítással! A töveknek 2x 2m(4 tő)lesz szélesen előkészítve és 4 zsinóron felfutattva sré részig! Remélem érthető meg pontos, mert telefonról írtam! :-)
Most néztem a skiccedet. A panel hálót a tetejére teszed? Akkor ok. De én a fán elgondolkodnék.....
A tőtávot 2 m alá ne menj., mert fent nagyon sűrű lesz ha összeérnek. a Tomurinál kicsit lehet rövidebb, de Haywardnál biztosan kell/ajánlott.
A gyökerei sekélyen nőnek, így gyommentesítés, ( kapálás) csak sarabolás lehet ha a földet tisztán akarod tartani.
A savanyú kémhatású földet időnként tőzeg rászórása/sekély bele sarabolása, fenyőtüske. stb. Egy tényleg öreg kertész szakmában dolgozó ismerősöm mondta, hogy a kávé zacc is sokat segít.
Szerinted neki mi a kaja? A tőzeg a föld savanyítása miatt kell.
De mint írtam ez az én véleményem.
A fa oszlop. stb. olvass vissza. egy társunknak kirohadt pont amikor levélzet volt rajt. macerás. Én, mivel ez nem egy nyári növény, vagy 1 éves, hanem sokadik éves korára teljesedik ki, ezért vasból csináltam. na azért nem örökös mint a nyomor, de talán addíg eltart. Azért csinálják T, vagy pergola szerűre, mert az előző éven nőtt vesszőkön terem. ezek a vesszők sok sok estben méter hosszúak.és ebből nőnek a termők. az előző évi vessző 5-6 rügye kuka. nem termő. ha egy függőleges falat csinálsz belekap a szél és mint egy vitorla fog lenni. dől.
Ha komolyan akarod ültetni, akkor szerintem a 4 tőre minimum 2 zsák jó tőzeget számolj, + legalább 1. db. 50.L marhatrágyát. Az ültetési gödörnek nem kell túl mély elég az 50 cm de viszont legalább 80-100 cm széles. Mert a kivi gyökerei nem lefelé mennek, hanem sekélyen nőnek oldalra.
Az ültetést minimum 2,5 m tőtáv legyen az első, és utolsónál kívül is min. 1,5 m legyen a kordon tartó oszlop. A kordon egy T forma. ami földtől 2 m magas. A teteje a T-nek legalább 1 m. széles, Közte dróthuzalok, az 1 m. széles középen, 2 szélén, a másik 2 db. meg elosztod. jobb ha 2 mm drótot használsz. mert amikor megnő 3-4-5 év múlva akkor már komoly teher megy rá. Az oszlopok ne fából legyenek mer ha nem tudod őket kezelni 5-8 év és kirohad, amikor már jól teremnek. akkor pedig gáz, körülményes cserélni.
kora tavasszal jobb megcsinálni a kordont, és utána április vége, május elején elültetni a csemetét. Így nem kell vigyázni a munka közben, nehogy kitipord őket.
Ha elültetted akkor mellé leversz egy kis cöveket, és ahhoz meg a középső fenti dróthoz függőlegesen kötsz egy madzagot.
ehhez kell rögzíteni lazán amikor elkezd nőni. Ne karót!!! mert ez tekereg és ha rá nő akkor ronda a szár, nem egyenes hanem girbe gurba. ha felér a dróthoz 1 évben akkor fent rögzíted és elvághatod a madzagot.
nyáron öntözni, öntözni, öntözni. de álljon vízben. a sok jó is megárt.
Üdv ! Tavasszal szeretnék ültetni 1pozó és 3 termő kivit "(Tavasszal lesz esedekes.Hayward es Tomuri."),az lenne a kérdésem milyen előkészületeket tegyek az ültetés helyén !? :-)
Nálam a te fajtád talán jövőre virágzi. Idén az Isai terem. 2 tövön van néhány szem. 2-t már megettem. Puhák voltak. Egyik finom, másik savanyú. Az éretlen és az érett között színbeli, és más különbséget se látok, sorra tapogattam mindet mire kiderült melyik ehető. Hogy állapítom meg mit kell levenni, ha már néhány kilónyi terem? Végigtapogatom?