Nem hagyom rajta. Az éppen érett gyümölcsöt dézsmálják.
De ha túlérett gyümölcs is lenne rajta, akkor is brutál sok darázs van. Nem szedem másképpen, mint korábbi években, amikor ennek a darázsmennyiségnek a töredéke volt.
Nem felel meg 2 okból is. Péntektől szüretelni járok, nem tudom mikorra érek haza, másodszor pedig még nem érett le a füge. Kérlek olvassátok figyelmesebben mit írok. Érés után vágok le vesszőt. A vegetációs idő végén!! Az évek alatt többször találkoztam azzal, hogy fórumtársnak csak a saját érdeke számít, az enyém nem. Most hirtelen ketten is beálltatok ebbe a sorba. Nem is értem miért írok ide.
Az elmúlt hétvégére sikerült elfogadható szintre csökkentenem a darazsak számát. Konkrétan veszélyes volt a fügefákat és bokrokat nappal megközelíteni, csak sötétedés után volt viszonylag biztonságos, de pár részeg darázs még akkor is ott volt. Valószínűleg nem voltak abban az állapotban, hogy visszarepüljenek a fészekbe napnyugtakor. Csípni ettől függetlenül biztos tudtak volna.
Nem tudom, miért van-volt ekkora darázsinvázió? Soha ilyet nem tapasztaltam. Talán az éghajlatváltozás jön be nekik?
7 db csapdát raktam ki, két naponta ürítettem, minden alkalommal csapdánként akár 150-200 különféle darázs lett kivégezve. A harmadik ürítés után vagyok és érezhető végre az eredmény.
Élnék a lehetőséggel, - ha Neked is megfelelne, vasárnap útba ejtené a vállalkozó fórumtársunk Balatonvilágost, és a nekem szánt Michurinska-10 vesszőt elhozná tőled.
Kérlek küldd el a (nyilvános) email-címemre az elérhetőségedet! Előre is köszönöm!
Pár kép a kertből, a 2022-ben ültetett fügék mindegyikén lesz kóstoló.
Kútfeji lila (2022 február ültetés)
Michurinska-10 (2021 augusztusi ültetés)
Dalmát, a maga másfél(!!!) méteres idei növekedésével. Áganként 1-2-3-at hagytam meg, mert ontaná magából. Majd jövőre, had erősödjön addig. (2021 augusztusi ültetés)
Borigotto Nero, szintén egy szem (2021 augusztusi ültetés)
Zöld óriás, amely a kecskeméti festő, Bozsó János birtokáról származik (2019 áprilisi ültetés)
Brunswick, mely a 8. kerületből származik (2019 áprilisi ültetés)
Ezen kívül lesz még egy fajta, amit csak akkor árulok el, ha megérkezett, mert nem szeretném elkiabálni, remélem minden rendben lesz a szállítás során :) babonás vagyok :)
kép alapján tipp, hogy ez milyen füge lehet? ez a kedvencem a júniusban szaporítani próbált 3 fajta közül, de sajnos nem ez eredt meg. mondjuk pár hete dugványoztam róla egy második kört, az egyiknek van már gyökere, de még csak rügyezik. egy másiknak viszont, amelyik hajt, gyökere nincs egyelőre.
Fügelevél teát én is fogyasztok. Cukorbetegeknek ajánlott, de sok másra is hasznos: https://hillvital.hu/fugelevel-tea Épp ma küldött erről a Fügésember is email-t. Visszatérve a dugvány-ügyre: Szívesen vásárolnék tőled 1-2 vesszőt is, mert én is rendszeresen gyökereztetek. Nem beszélve arról, hogy a postázása is csak egy bubis boríték és némi fólia kérdése, - na meg postaköltség.
Köszi az érdeklődést és neked is diospyros, jelenleg minden gyökeres dugványom elkelt. Nem adom őket drágán, mert nem a meggazdagodás a cél, hanem új növényekbe forgatom a pénzt. Sajnos(vagy nem sajnos) mint írtam is, a kertem véges, még belemegy 4 gyümölcsfa, meg egy hetedik füge, amit külföldről rendelek, szóval előreláthatólag nincs szükségem többre. De majd megbeszéljük tavasszal. Jelenleg próbálkozom az őszi dugványozással, korábban még sosem csináltam ilyet. Ha megerednek, akkor kora tavasszal már lesz gyökeres. Postázni, vagy Packetával (az picit olcsóbb) tudom feladni őket, de kereslek titeket, majd, ha akkor még aktuális lesz. Fajtáimról ha beértek és mindről lesz friss kép, rakok fel képet 1 honap mulva :)
Jelenleg teát készítek, vagyis szárítom a leveleket, kiváncsi vagyok milyen lesz. Van valakinek fügelevél teáról tapasztalata?
'Babits', 'Brown Turkey', 'Ronde de Bordeaux', 'Szentesi Barna', 'Longue d’Août', 'Postavölgyi', 'Black Mision', ’Györöki lapos’, ’Verdino’. Ha nincs számodra megfelelő a választékomból, szívesen megvásárolom a két kiválasztottat.
Amik lesznek jövőre az Brunswick, zöld óriás, dalmát, meg Michurinska-10.
Brunswicket meg dalmátot már dugványozom, a másik 2-t csak tavasszal. Cserébe már nem nagyon kell semmi, fullon a kert, még bemegy 4 növény és teljesen szinültig leszek növényekkel. 10 év mulva igyis össze fognak érni az udvarban :)
Jól gondolod, de csak akkor vágd el, ha elég sok gyökere van már és be vannak kissé barnulva, vörösödve, mert a fehér gyökerek nagyon könnyen sérülnek. A gyökereztető közeggel együtt ültesd általános (semleges kémhatású) virágföldbe. Én ezt egy kevés folyami homokkal kevertem el. Egy hétre félárnyékos helyre tedd!
Ez szuper! Nekem is van egy kísérletem, a gyökerek már szépen látszanak a savanyúságos pohárban, de még nem szántam rá magam a további lépésre. Hogyan válaszottad le, egyszerűen a pohár alatt lemetszetted a vesszőt és elültetted? Milyen földbe stb.?