Igen, csak nem lesz 10-12 jelentkező. Úgy gondolom, ebben a kis országban nincs olyan sok, ennyire komoly szinten a gombák iránt érdeklődő ember, aki hajlandó e cél érdekében lemondani egy éven át szabad hétvégéi egy részéről, és mellette ki is tud fizetni 170000 Ft-ot. Aztán még egy visszatartó erő, hogy a tanfolyam helyére jónéhányszor el is kell utazni, ami viszonylag távolabbról magával a tanfolyami díjjal is vetekszik. Ez így együtt akár a 300000 Ft-ot meghaladja. Ezért az a kevés ember, aki mégis szeretne elvégezni egy szakellenőri tanfolyamot, mind arra vár, hátha egyszer lakóhelyéhez közelebb is lesz rá lehetősége. Persze minél több helyre van meghirdetve a tanfolyam, annál többfelé oszlik el az a kevés jelentkező is, aminek eredményeként szinte sehová sem lesz meg a minimális létszám. Ez így egy ördögi kör.
Például a most tervezett, Miskolcon induló tanfolyam még pár hete úgy volt, hogy indulni fog, most viszont már oda sincs elég jelentkező. A szervező cég honlapján viszont ma is az volt olvasható, hogy Miskolcon 2015. november 21-én elindul a tanfolyam. Ha valaki esetleg még most talál rá, és jelentkezne, az is azt látja, már lekésett, pedig még lehetne jelentkezni, mert nem fog elindulni most szombaton a tanfolyam ...
Szóval két választás van: vagy bevállalja a komoly érdeklődő a távolabbi tanfolyamot (ahová így lesz elegendő létszám), vagy lemond a tanfolyam elvégzéséről.
Tudom, akik szakellenőri tanfolyamot végeznek többségében nem munkahelyválasztás miatt jelentkeznek, ám akik a CSAPI tevékenységi körébe tartozó csarnokok, piacok, üzletközpontok, illetve városi önkormányzatok által üzemeltetett helyeken gombaszakellenőri tevékenységet végeznek, azok minden évben egy gombafelismerési versenyen indulhatnak. A gomba neve mellé az árusíthatóságát is fel kell tüntetni. Idén szálaskalapú nyálkásgomba, kajsza lisztgomba, foltos fülőke, gyűrűs ráncosgomba, sárga galóca, pihés laskagomba volt a nehezebbje, a pókhálósgombánál elég volt a nemzetséget írni. Az első három helyezett pénzdíjban részesül, a győztes százezer Ft-ot kap. Szerencsés esetben tehát a tanfolyam költségének egy részét visszakaphatja. Mondjuk 1999-ben is ennyit kapott, ami sokszorosát érte a mostaninak. Maga a rendezvény egy jó felmérő, ám nem kötelező, sajnos. A jövőben jó lenne viszont, ha minden regisztrált szakellenőrnek és nemcsak a piacokon dolgozóknak is legalább ötévente egyszer indulni kellene ilyen felismerési versenyen és akik egy meghatározott szintet nem érnek el, azokat továbbképzésre köteleznék és felfüggesztenék tevékenységüket.
Az Erdei Gombász Tanoda Bt. gombaszakellenőri tanfolyamot indít Tatabányán. A tanfolyam indulásának tervezett időpontja: 2015. november vége. A tanfolyam időtartama összesen 228 óra. (A további részletek és a letölthető jelentkezési lap a weboldalon található.) http://www.napora.hu/elemek/gomba_szakellenor.html
Én már akár most jelentkeznék, a pénz is megvan rá. Csak sajnos utazgatni nem tudok emiatt... :( Csinálnál egy igényfelmérőt? Nem baj ha már csak jövőre lesz (mondjuk ősszel, mert akkor itt is temérdek gomba van a gyakorlati órákhoz és vizsgához).
Egyszer már Debrecenben is lehetne valami komolyabb tanfolyam, már rég el szeretném végezni... :) Mondjuk engem a legkomolyabb gombavizsgálói/gombaismereti tanfolyam érdekelne... :)
10-12 résztvevő esetén megoldható lenne, akár Debrecenben is.
Egyszer már Debrecenben is lehetne valami komolyabb tanfolyam, már rég el szeretném végezni... :) Mondjuk engem a legkomolyabb gombavizsgálói/gombaismereti tanfolyam érdekelne... :)
2014. ALAPFOKÚ GOMBAISMERETI TANFOLYAM-ra ráerősítő, tudásbővítő, de kezdők részére is jó lehetőség az április 8-án szerdán induló gombakurzus Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola 1028 Budapest, Községház u. 8-10. Érd: taltoskonyvek@t-online.hu
Március 16-án 20.05-kor kaptam egy érdeklődő levelet, de a feladónál email címet nem kaptam, ezért kérnék egy olyan levelet, amelyre tudok válaszolni. Köszönöm.
Gombásztársak figyelem! Folytatódik aBARÁTAINK A GOMBÁK - GOMBÁSZBÉRLETtanfolyam, mely április 19-től kezdődik és október végéig tart. Tanterem helyett a természetben, hétvégi terepgyakorlatok keretében sajátítható el a középfokú gombafelismerői és az élőhelyismereti tananyag, mely tárgyakból a tanfolyam végén fakultatív vizsga tehető. Kirándulások: Budai-hg, Börzsöny-hg, Karancs-Medves-hg, Vértes-hg, Mátra-hg, Pilis-hg. Akik tanfolyam segítségével, de termi foglalkozások kényelmetlen székei helyett a természetben szeretnék elsajátítani a gombák fel- és megismerésének titkait, azoknak kérésre részletes programot küldök. Érdeklődés: heyderia kukac citromail.hu
Felsőfokú gombaismereti tanfolyam indul Budapesten.
A Magyar Mikológiai Társaság az ELTE Biológiai Intézet támogatásával 2014 szeptember és 2015 december között három féléves, hétvégi felsőfokú gombaismereti tanfolyamot szervez Budapesten, kizárólag végzett gombaszakellenőrök részére. A tanfolyamra a részletes program kidolgozása és a tandíj megállapítása után, kb. egy hónap múlva lehet jelentkezni. A jelentkezés módjáról hamarosan újabb hirdetést teszünk fel a Társaság honlapjára. Addig is kérjük az érdeklődőket, hogy előzetesen jelezzék szándékukat Dr. Jakucs Erzsébetnek e-mailben.