Itt jókat lehet beszélgetni arról, hogy mit evett,ivott, főzőt Audioland.
Jöhetnek receptek, helyek ahol jól főznek, italok melyeket másoknak is szivesen ajánlunk, vagy csak egyszerűen eldicsekedni azzal ha valami jót ettünk, megosztani polgártársainkkal kulináris örömeinket.
A kislányom is lehetett volna, de Ő most az ángilusoknál fözöcskél...:( Ha időssebb leszel, még megérheted, hogy az asszony is apának, később papának, levégül vén szarosnak szólít!:) (legutóbbiról kérdezd meg Spacit!)
Épp egy félnótás topictársunk lemezjátszóját(?) csöszötölöm, - valami nagy barbár túrhatta előttem :( -, mikor bekiabál valaki a konyha felől: apa ebéd! Mit tehettem, kimentem...
egy kis vadmalac apróhúst, csontos darabkákat. Főztem belőle egy egyszerű pörköltet. Babér, boróka, kömény, bors, paprika, sűrített paradicsom. Mikor már majdnem kész volt kapott fél maréknyi előáztatott vargányát, kevés Egri bikavért. Nokival, savanyú paprikával egész ehetőre sikeredett.
Ez volt tegnap. Ma csak egy kis itthon készült pizza.
Ja én meg hagymát megpiritottam, hust kiklopfoltam, és hirtelen megsütöttem a hagymán, majd egy deci wizzel felöntöttem, hegyes zöldpaprikát és paradicsomot rászeltem, majd némi fokhagymáwal izesitettem. Födö alatt jol megpároltam, kétféle pirosarannyal megxinesitettem, 60 dkg gombát ráxeltem, mig párolodott tejfelt behabartam kewéske liszttel, majd hozzáadagoltam, egyet rottyant és kéxen is lett a sertés bakonyi paprikás.
Mellé köretnek zubogo wizben galuskát föztem, kiporcioztam két xelet husiwal jo sok mártással kitálaltam, friss tejfelt és petrezselymet wágwa dixitettem. Tokaji szomorodniwal öblitettem. Jo étwágyat.
Lassan blogot indíthatnék, mert többnyire csak én írok ide érdemit. :-)
Kivettem a fagyasztóból .... ezt csak Spaci kedvéért írtam így, mivel pénteken tettem be. :-)
Rám mosolygott egy szép hatvan dekás tokhal (lehetne kecsege is) a C.rában, úgyhogy beleszerettem és elhoztam. Ez az ideális nagyság, felette (kiló, másfél kiló) már sanszos a zsírosodás.
Lefagyasztottam (másfél napot nem áll el a sima hűtőben), szombat este kiraktam a normál hűtőtérbe, reggelre pont kiengedett. Forrásban levő sós vízben egy percig lóbáltam, majd hideg vizes zuhany. Így szépen le lehetett húzni a bőrét. A gerinchúrt nem húztam ki, csak elvágtam a feje mögött.
Egy nagy sűrített paradicsom konzervet bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval, fél citrom levével összekevertem és rákentem a halra. Így állt fél órát.
Egy fél édes köményt, két szál újhagymát, három gerezd fokhagymát és egy vérnarancsot (az eredeti recept citrommal van, de az ment bele már elég) felvágtam, betömködtem a hasába, raktam köré még édes köményt, rácsavartam egy fél narancsot, egy deci bort (lusta voltam fehéret bontani, úgyhogy valami chilei asztal alatti), negyven perce ment be (némi vajjal a hátán) az előre melegített sütőbe.
Amíg sült, elkészült a köret. Egy csomag spárga (sajnos mirelit, mivel ilyenkor nincs szezon) előfőzve, vajon, kevés borssal megpárolva, besamel mártás (citromlével dúsítva!) rálöttyintve, kis kupac rizs mellé.
Utána némi villányi veres, mivel a fehéret nem kultiválom. :-)
Én beszereztem egy olyan gépet, mely hasonlít a fagyigépre. Csak ez melegen tartja a forraltbort a beállított hőfokra és folyamatosan keveri. Ugyanolyan csapja van szűrővel, mint a sörcsapnak :)
Ha hűtésre állítom, max jégkém formában fogyasztjuk :)
A hétvégén forraltbort főztem. Nagyjából szokásos forraltbor, annyi trükkel, hogy nem sima, hanem nádcukor kerül bele és egy kis méz. A fűszereket, cukrokat, déligyümölcsöket nem a borral forralom, hanem egy kis vízzel. Teszek bele borsot is (szegfőborsot és feketeborsot is!), amitől jó pikáns ize lesz.
Ha főt jópár percig, akkor leszűröm és ekkor kerül a fűszeres lébe aszaltszilva és a bor, amivel már nem forralom, hanem csak 80-85 fokig melegítem, hogy erősen forogjon a keverék a lábasban.