Csodájára járnak egy argentin kisvárosban az egyik játszótér hintájának. Az ülőkén nem ül senki, mégis mozog, mintha valaki vagy valami hajtaná. A tudományos magyarázat egyelőre késik.Gyorsan bejárta a bulvármédiát az argentínai hír: maguktól lengenek egy játszótéren a hinták. A csodának, paranormálisnak, de legalábbis különösnek tartott jelenség Fermat városának egyik játszóterén kezdődött körülbelül négy hónappal ezelőtt, a You Tube-on azóta gyűlnek a hátborzongató videók, internetes fórumokon hívők, szkeptikusok, racionális magyarázatokat keresők vitáznak a lehetséges magyarázatokról.
Mint az a mellékelt videófelvételeken is jól látható, egy háromülőkés hintáról van szó, a különleges viselkedést általában a középső ülőke produkálja, miközben a két szélső alig mozdul, de vannak olyan felvételek is amelyeken kettő, vagy mindhárom hinta leng.
A jelenségnek csodájára járnak a helybéliek, ami nem csoda, hiszen a hinta sokszor napokig leng, pedig senki nem ér hozzá egy ujjal sem, sőt, valahányszor leállítják, mindig újra elindul, és olyan ütemben leng mintha valaki hajtaná. A firmatiak szerint az egyik hinta tíz napig egyfolytában mozgott, majd leállt, több más ülés azonban azóta is leng.
A gyerekek és szüleik meg vannak győződve arról, hogy szellemek garázdálkodnak a játszótéren, és a rendőrséghez fordultak segítségért, jelentette az esettel kapcsolatban a The Sun. "Az egyik gyerek elnevezte Blair Witch játszótérnek. Mindenki biztos benne, hogy kísértetek járnak a játszótéren" - magyarázta Mariad a Silva Agustina, egy helyi tanárnő.
A látványon a rendőrök is igencsak meghökkentek és fizikusokat hívtak segítségül, akik szintén nem győznek csodálkozni a jelenségen. Azt már kizárták, hogy mágneses mező, elektromosság vagy csak egyszerűen szélcsatorna hintáztatná meg az embereket a hintával, de hogy mi mozgatja, rejtély.
A legegyszerűbb magyarázatnak az erős szelet tartják többen is, a videókon ugynais jól látható és hallható, hogy igen szeles környékről van szó. Mások ezzel ellenkezve viszont arra mutatnak rá, hogy akkor miért csak az egyik hinta leng, illetve hogy miért leng ki mindtkét irányba közel egyforma amplitúdóval.
"A szél nem okozhatja, ez számomra egyértelmű, neked miért nem?"
Azért egyértelmű számodra, mert valószinűleg kevés időt töltesz a föld természetének megismerésével, ahol élsz.
A szél képes épületeket földig rombolni, hidakat "hintáztatni" majd kettészakítani, erős fákat törzsből kettétörni, és ezek után azt hiszed nem képes egy gyerekhintát meglengetni? Úgy gondolod ha fúj a szél, az a hintára nem hat egyedül ezen a bolygón?:) Ehhez nem kell elvégezni egyetlen iskolát sem, elegendő ha a földön élsz egy ideje. Te melyik bolygóról jöttél ide?
na tessék, Prof. a 4-esben is megemliti Kármánt. Egyébként van olyan video is, ahol a szélső hinta leng úgy, hogy a középsőt "hekkelték" meg: a szélét kicsit felhúták. Gyanúm, hogy a tervezők szándékosan csinálták ilyenre a hintát.:))
Nem akarok elszomorítani senkit szellemügyileg, de vannak itt más dolgok is:
A Kármán féle örvénysor csak Re~90 körüli Reynolds-szám felett jelenik meg. Viszonylag nagy Reynolds-szám tartományban (hengeres testek esetén 47<Re<107 között) örvények válnak le folyamatosan a test mindkét oldalán a test mögött örvénysort alkotva.
Amikor egy örvény leválik, aszimmetrikus áramlás alakul ki a test körül, ami ennélfogva megváltoztatja a nyomáseloszlást is. Ez más szóval azt jelenti, hogy a leváló örvények periodikus oldalirányú erőket keltenek, melyek rezgésbe hozzák a testet. Ha az örvényleválások frekvenciája megegyezik a test vagy a szerkezet szabadlengéseinek frekvenciájával, rezonancia alakul ki.
Ha a rezgések frekvenciája megegyezik az áramlásba helyezett test sajátfrekvenciájával (ez a rezonancia esete), akkor a test rezgéseinek kitérése igen nagyra nőhet..
"Szerintem semmi különös. Közismert tény, hogy a fehérzaj minden frekvenciájú komponenst tartalmaz, így ha fehérzajjal gerjesztesz egy keskeny sávú sávszűrőt, egy rezonáló tagot, akkor annak rezonanciafrekvenciáján kapsz egy szinuszos jelet, bármekkora is legyen ez a rezonanciafrekvencia.
A felvételeken jól látszik, hogy a hinta előbb torziós lengésekbe kezd. Valószínű, hogy a középsőnél nagy pontossággal azonos a torziós rezonancia frekvencia a lengés rezonancia frekvenciájával. A szél pedig stochastikus, fehérzaj szerű gerjesztést ad.
Azon meg mi a meglepetés, hogy éppen úgy leng, mintha hintáznának rajta? Hiszen az inga lengésideje csak a gravitációs gyorsulástól és a lánc hosszától függ. Ez ugyanakkora, ha ülnek a hintában, meg akkor is, ha nem.
Vizsgálgatni unalmas, csodálkozni szórakoztató - egyesek szerint legalábbis.
Az ügy triviális, hiszen hallhatóan és láthatóan szél van. A hinták valamennyire mind mozognak, csak az egyik lengésbe (rezonanciába) jön. Ennek némileg más az alakja, a súlya, a lánchossza, mint a többinek, ezért viselkedik másként. Lehet, hogy egy tízdekás súlytól teljesen elhangolódna, és megállna. Aki már látta a Tacoma-híd katasztrófáját (filmen persze, mert már több mint 50 éve történt,) az nem keres itt szellemeket.
Azt hogy nem vagy szkeptikus, nagyon jó hallani!:)))
Tudod, egy index topikról éppen azért jöttem le, mert tele volt szkeptikusokkal.
Abban igazad van, amit az utolsó mondatodban írtál. Nem idézem, mert lusta vagyok...:)))
A helyszínen dolgozó kutatók dolga lenne az általad említett "szél hipotézis" letesztelése-ez mindenképpen fontos lenne ahhoz hogy te kizárd a szelet, mint magyarázatot a jelenség okára. Remélem jól értelmezlek!:)Ugye?
Én viszont tesztek nélkül is kizárnám a szél csínytevését a hinta esetében.
Addig, amíg a legkézenfekvőbb dolgot nem zárjuk ki egy egyszerű teszttel, addig semmi okom feltételezni, hogy paranormális tevékenység áll a háttérben. Mondom ezt annak ellenére, hogy nem vagyok szkeptikus. De lássuk be, a felvételen is látszik, hogy nem légáramlat, hanem erős szél van.
Véleményem szerint éppen azért nem akarják az ottaniak egy egyszerű vizsgálattal kizárni a szél működtető erejét, mert akkor kioderülni, nincs semmiféle csoda. Az pedig a városnak nem jó, mert míg csodaszámba megy, addig a kíváncsiskodók a csodájára járnak a környékből, ami a város számára jó bevételi forrás. Inkább meghagyják az embereket abbéli hitükben, hogy nincs magyarázat az esetre, pontosabban azt hitetik el az emberekkel, amit hinni szeretnének.
Mint írtam korábban, azt az egyetlen csillárcímkét mi mozgatta? Kb 60 centire voltak egymástól és csak egyetlen egy mozgott. Írtam, hogy valószínűleg a helyiség berendezése, a tárgyak elhelyezkedése miatt olyan mikroáramlás történt, ami éppen ott haladt el a címkénél, miközben a többi meg sem mozdult. Ugyanígy a Golf áramlat is egy élesen elhatárolható területen mozog. Akkor annyi erővel miért csak ott mozog úgy? A tenger fenékviszonyai, a hőmérséklet változása nyomán úgy alakult ki. A hinta esetén is lehet ilyen magyarázat. Persze itt azért másabb a helyzet, mert azt sem tudjuk, hogy a szél mindig ugyanabból az irányból fúj-e. Vagy mindig csak szeles időben mozog a hinta? Minden esetre érdekes és pofon egyszerűen ki lehetne zárni a szél közreműködését, de míg ezt nem teszik meg, én hajlok efelé a magyarázat felé. Hoyg miért csak pont a középső, arra meg már megadtam a magyarázatot azzal, hogy a környező tereptárgyak, fák, épületek miatt ha egy bizonyos irányból fúj a szél, akkor előfordulhat, hogy egy vékony sávban lényegesen erősebben fúj a szél, mint máshol. Egyébként a leírásban pedig az is szerepel, hogy nem mindiga középső hinta mozog. van amikor mindhárom, és van amikor csak az egyik szélső.
Én továbbra is a szelet tartom a felelősnek a hinta mozgásáért, míg egy egyszerűmódon ki nem zárják. De érdekes módon meg sem próbálkoznak ezzel. Vajon miért? Erre a kérdésre tőled is várnám a választ. :)
A felvételen hallható, hogy elég erős szél fúj. Véleményem szerint akkora szél elegendő ahhoz, hogy mozgásba hozzon egy hintát, főleg, ha egy mikrocirkuláció is társul hozzá. Lehet, hogy ott azon a ponton sokkal erősebben fúj a szél. A kis címke is nagyon intenzíven mozgott, szélhatást mégsem lehetett érezni. Viszont a hinta kint van a szabadban, ahol a szél iránya változhat, amitől a mikrocirkuláció leállhat.
Mindenképpen kísérletezni kellene vele, csak gyanítom, ezt nem fogja senki megtenni, mert esetleg rájönnek, hogy egyszerű fizikai oka van a hinta mozgásának, nem pedig természetfeletti. Pedig éppen azért kellene kísérleteket végezni, hogy egyértelműen tisztázható legyen az eset. Természetesen, ha szélcsendben is ugyanígy himbálózak a hinta, az már több mint gyanús.
Viszont én nem tudom, hogy a légáramlat mozgatná a hintát is. A címke kisebb, könnyebb, csak egy papírfecni, a hinta pedig súlyosabb és nagyobb. Egy ilyen méretű tárgyat a légáramlat nem bír megmozdítani, ahhoz már szélre volna szükség. Bár... nem tudom...bizonytalan vagyok...:)
A hintát szerintem valamilyen más erő hajtja. De természetesen a magyarázatot most nem szkeptikus oldalról kell megtalálnunk. Én szerintem a paranormális tevékenységnél kellene maradnunk, mert úgy érzem valahol ezen a tájékon van a válasz.
Csalásról sem beszélhetünk. A felvételek pedig eredetinek tűnnek!
Én a szél csínytevését kizárom, hogy miért, azt elolvashatod korábbról a topikon.
Hm, érdekes. Nem hallottam még erről a játszótérről. De ahogy megmnéztem a kis videófilmet, eszembe juttatott valamit. Egy boltban dolgozok, ahol csillárokat is árulunk. A csillárokra spárgára kötött árcímkét szoktunk tenni, hogy jól látszódjon az ára. Volt egy csillár, ami elég ronda lehetett, mert hónapokig ott lógott azon a helyen, nem akarta megvanni senki. Mindegy, nem is ez a lényeg. hanem az, hogy scak ennek az egy csillárnak nagyon sokszor mozgott ez a rákötözött függőcímkéje. Maga a csillár mozdulatlanul állt, csak az árcímke táncolt a madzagon. Az érdekesség az volt, hogy hónapokon keresztül, de a közvetlenül mellette lévő csillárok címkéje meg telejsen mozdulatlanul állt. Elméletileg légáramlás nem mozgathatta, mivel minden ablaktól, ajtótűál távol esett, így a huzat kizárva. Nomeg akkor sem adott volna magyarázatot arra, hogy a mellette lévők miért nem mozogtak. A mellette lévő csillárok időről időre elkeltek, újak kerültek mellé, de azok címkéje mindig mozdulatlan volt. Volt, amikor én is odamentem, kézzel megállítottam, de pár órával később azt láttam, hogy ismét a megszokott módon himbálózott a címke.
Végül nem jutottunk eredményre, hogy mi mozgatta, el is adtuk. Viszont érdekes, hogy a helyére került másik csillár címkéje nem mozgott.
Számomra elfogadott dolgok a paranormális tevékenységek, ezért kézenfekvő lett volna arra gondolnom, hogy itt is ez állt a háttérben. De én inkább más magyarázatot tartok elfogadhatónak, ami lehet, hogy a hinta esetében is megálná a helyét, ámbár bonyolítja a helyzetet, hogy ez kint van a szabadban.
Szóval én arra gondoltam, hogy a címként a légáramlás mozgatja. Hoygan? Úgy, hogy a hideg-meleg levegő fajsújkülönbsége miatt egy lezárt épületebn belül is van némi mozgás. Namármost, ez a légmozgás, ami adódhat abból, hogy besüt anap és egyes helyeken fölmelegszik a levegő, az elindul fölfelé, légmozgást idéz elő. A felszállt meleg levegő helyére hidegebb áramlik és emiatt ideális esetben egy folyamatos légáramlás keletkezhet. De akkor miért csak egy címke mozgott? Talán azért, mert a bolt helyiségében a berendezéesek, áruk elhelyezkedése miatt egy olyan speciális légáramlás jöhetett létre, ami szűk helyre korlátozódik. Gondoljunk csak a Golf áramlásra. Az is a hataélmas óceán nagyon kicsi területére korlátozódik, ráadásul az áramlás iránya, útvonala mindig azonos. És éppen ez magyarázhatja azt is, hogy amikor a csillárt eladtuk és másik került a helyére, annak miért nem mozgott a címkéje. Az újnak valószínűleg vegy feljebb, vagy lejjebb volt a címkéje, amibe a gyenge légáramlat nem tudott belekapaszkodni és nem tudta mozgásba hozni.
Kettes hintákat kell építeni, akkor jól mexívatnák a szellemeket.
Ahelyett hogy ott tátják a szájukat, már illett volna lecserélni a "vitorlás" ülőkéket egyenesre vagy körbevenni paravánnal, hogy kizárják a szél hatását.
Fogalmam sincs mi lehet a magyarázat de pl. nálunk néhány éve olyanokat tapasztaltak, hogy autók maguktól elindultak felfelé! a lejtőn. Vagy ott van ha jól emlékszem Dél - Amerikában valahol egy sivatagban, hogy tárgyak, ha jól emlészem kövek maguktól mozgnak.