Keresés

Részletes keresés

Hy Creative Commons License 2009.01.01 0 0 30
A Szíriuszon is fúj a szél!
Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.01 0 0 29
"A szél nem okozhatja, ez számomra egyértelmű, neked miért nem?"

Azért egyértelmű számodra, mert valószinűleg kevés időt töltesz a föld természetének megismerésével, ahol élsz.

A szél képes épületeket földig rombolni, hidakat "hintáztatni" majd kettészakítani, erős fákat törzsből kettétörni, és ezek után azt hiszed nem képes egy gyerekhintát meglengetni? Úgy gondolod ha fúj a szél, az a hintára nem hat egyedül ezen a bolygón?:) Ehhez nem kell elvégezni egyetlen iskolát sem, elegendő ha a földön élsz egy ideje. Te melyik bolygóról jöttél ide?
Előzmény: Jessica Fan (27)
Hy Creative Commons License 2008.12.29 0 0 28

Mi a fene benne az egyértelmű?

Miért nem okozhatja a szél?

A képeken jól látszik, igen szabad térségen vannak a hinták, és nem mondható szélcsendesnek sem a hely!

Előzmény: Jessica Fan (27)
Jessica Fan Creative Commons License 2008.12.26 0 0 27
A szél nem okozhatja, ez számomra egyértelmű, neked miért nem?
Előzmény: Hy (26)
Hy Creative Commons License 2008.11.10 0 0 26
Yutúbon jól látszik, hogy a szél okozza a palintázást.
Előzmény: Jessica Fan (-)
Zottjoghurt Creative Commons License 2008.02.09 0 0 25

na tessék, Prof. a 4-esben is megemliti Kármánt. Egyébként van olyan video is, ahol a szélső hinta leng úgy, hogy a középsőt "hekkelték" meg: a szélét kicsit felhúták. Gyanúm, hogy a tervezők szándékosan csinálták ilyenre a hintát.:))

Előzmény: hoppa_hoppa (22)
Zottjoghurt Creative Commons License 2008.02.09 0 0 24

Nem akarok elszomorítani senkit szellemügyileg, de vannak itt más dolgok is:

A Kármán féle örvénysor csak Re~90 körüli Reynolds-szám felett jelenik meg.
Viszonylag nagy Reynolds-szám tartományban (hengeres testek esetén 47<Re<107 között) örvények válnak le folyamatosan a test mindkét oldalán a test mögött örvénysort alkotva.

Amikor egy örvény leválik, aszimmetrikus áramlás alakul ki a test körül, ami ennélfogva megváltoztatja a nyomáseloszlást is. Ez más szóval azt jelenti, hogy a leváló örvények periodikus oldalirányú erőket keltenek, melyek rezgésbe hozzák a testet. Ha az örvényleválások frekvenciája megegyezik a test vagy a szerkezet szabadlengéseinek frekvenciájával, rezonancia alakul ki.

Ha a rezgések frekvenciája megegyezik az áramlásba helyezett test sajátfrekvenciájával (ez a rezonancia esete), akkor a test rezgéseinek kitérése igen nagyra nőhet..

Kármán-féle örvénysor

landsmann Creative Commons License 2008.02.09 0 0 23
Na, akkor a rejtély megoldva a legegyszerűbb magyarázattal. Jöhet egy újabb eset. :)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2008.02.09 0 0 22

a korábbi topik

locsemege válasz | megnéz | könyvjelző  2007.10.26 15:29:23 

"Szerintem semmi különös. Közismert tény, hogy a fehérzaj minden frekvenciájú komponenst tartalmaz, így ha fehérzajjal gerjesztesz egy keskeny sávú sávszűrőt, egy rezonáló tagot, akkor annak rezonanciafrekvenciáján kapsz egy szinuszos jelet, bármekkora is legyen ez a rezonanciafrekvencia.

A felvételeken jól látszik, hogy a hinta előbb torziós lengésekbe kezd. Valószínű, hogy a középsőnél nagy pontossággal azonos a torziós rezonancia frekvencia a lengés rezonancia frekvenciájával. A szél pedig stochastikus, fehérzaj szerű gerjesztést ad.

Azon meg mi a meglepetés, hogy éppen úgy leng, mintha hintáznának rajta? Hiszen az inga lengésideje csak a gravitációs gyorsulástól és a lánc hosszától függ. Ez ugyanakkora, ha ülnek a hintában, meg akkor is, ha nem.

Semmi csoda nincs ebben, csak működik a fizika."

Zottjoghurt Creative Commons License 2008.02.08 0 0 21

http://www.youtube.com/watch?v=l54W2gM-gYM

Különben csípem a szellemes dolgokat..:)

Előzmény: Jessica Fan (20)
Jessica Fan Creative Commons License 2008.02.06 0 0 20

Nem te voltál, félreértettél!:))))

Nem a gabonakörös topikról beszélek.:DDD

Előzmény: paul2 (19)
paul2 Creative Commons License 2008.02.05 0 0 19

"Tudod, egy index topikról éppen azért jöttem le, mert tele volt szkeptikusokkal."

Elüldöztelek a topicodról?

Hidd el, nem volt szándékos, és nem teszem többet.

Előzmény: Jessica Fan (16)
landsmann Creative Commons License 2008.02.05 0 0 18
Igen, jól értelmezted. :)
Előzmény: Jessica Fan (16)
paul2 Creative Commons License 2008.02.05 0 0 17

Vizsgálgatni unalmas, csodálkozni szórakoztató - egyesek szerint legalábbis.

Az ügy triviális, hiszen hallhatóan és láthatóan szél van. A hinták valamennyire mind mozognak, csak az egyik lengésbe (rezonanciába) jön. Ennek némileg más az alakja, a súlya, a lánchossza, mint a többinek, ezért viselkedik másként. Lehet, hogy egy tízdekás súlytól teljesen elhangolódna, és megállna. Aki már látta a Tacoma-híd katasztrófáját (filmen persze, mert már több mint 50 éve történt,) az nem keres itt szellemeket.

Előzmény: landsmann (15)
Jessica Fan Creative Commons License 2008.02.05 0 0 16

Azt hogy nem vagy szkeptikus, nagyon jó hallani!:)))

Tudod, egy index topikról éppen azért jöttem le, mert tele volt szkeptikusokkal.

Abban igazad van, amit az utolsó mondatodban írtál. Nem idézem, mert lusta vagyok...:)))

A helyszínen dolgozó kutatók dolga lenne az általad említett "szél hipotézis" letesztelése-ez mindenképpen fontos lenne ahhoz hogy te kizárd a szelet, mint magyarázatot a jelenség okára. Remélem jól értelmezlek!:)Ugye?

Én viszont tesztek nélkül is kizárnám a szél csínytevését a hinta esetében.

Előzmény: landsmann (15)
landsmann Creative Commons License 2008.02.05 0 0 15

Addig, amíg a legkézenfekvőbb dolgot nem zárjuk ki egy egyszerű teszttel, addig semmi okom feltételezni, hogy paranormális tevékenység áll a háttérben. Mondom ezt annak ellenére, hogy nem vagyok szkeptikus. De lássuk be, a felvételen is látszik, hogy nem légáramlat, hanem erős szél van.

Véleményem szerint éppen azért nem akarják az ottaniak egy egyszerű vizsgálattal kizárni a szél működtető erejét, mert akkor kioderülni, nincs semmiféle csoda. Az pedig a városnak nem jó, mert míg csodaszámba megy, addig a kíváncsiskodók a csodájára járnak a környékből, ami a város számára jó bevételi forrás. Inkább meghagyják az embereket abbéli hitükben, hogy nincs magyarázat az esetre, pontosabban azt hitetik el az emberekkel, amit hinni szeretnének.

Előzmény: Jessica Fan (13)
23 negedi Creative Commons License 2008.02.05 0 0 14

Azért reélhetőleg előbb - utóbb szerintem meg lesz a válasz.

Más: Van itt egy topic: Furcsa jelenség..., ide is befért volna a téma.

Előzmény: Jessica Fan (13)
Jessica Fan Creative Commons License 2008.02.05 0 0 13

Folytathatjuk a vitát évekig...Én nem a szelet teszem felelőssé a hinták mozgásáért.

Már leírtam hogy miért...

Előzmény: landsmann (12)
landsmann Creative Commons License 2008.02.04 0 0 12

Mint írtam korábban, azt az egyetlen csillárcímkét mi mozgatta? Kb 60 centire voltak egymástól és csak egyetlen egy mozgott. Írtam, hogy valószínűleg a helyiség berendezése, a tárgyak elhelyezkedése miatt olyan mikroáramlás történt, ami éppen ott haladt el a címkénél, miközben a többi meg sem mozdult. Ugyanígy a Golf áramlat is egy élesen elhatárolható területen mozog. Akkor annyi erővel miért csak ott mozog úgy? A tenger fenékviszonyai, a hőmérséklet változása nyomán úgy alakult ki. A hinta esetén is lehet ilyen magyarázat. Persze itt azért másabb a helyzet, mert azt sem tudjuk, hogy a szél mindig ugyanabból az irányból fúj-e. Vagy mindig csak szeles időben mozog a hinta? Minden esetre érdekes és pofon egyszerűen ki lehetne zárni a szél közreműködését, de míg ezt nem teszik meg, én hajlok efelé a magyarázat felé. Hoyg miért csak pont a középső, arra meg már megadtam a magyarázatot azzal, hogy a környező tereptárgyak, fák, épületek miatt ha egy bizonyos irányból fúj a szél, akkor előfordulhat, hogy egy vékony sávban lényegesen erősebben fúj a szél, mint máshol. Egyébként a leírásban pedig az is szerepel, hogy nem mindiga  középső hinta mozog. van amikor mindhárom, és van amikor csak az egyik szélső.

Én továbbra is a szelet tartom a felelősnek a hinta mozgásáért, míg egy egyszerűmódon ki nem zárják. De érdekes módon meg sem próbálkoznak ezzel. Vajon miért? Erre a kérdésre tőled is várnám a választ. :)

Előzmény: Jessica Fan (11)
Jessica Fan Creative Commons License 2008.02.04 0 0 11

Figyelj. Ha a szél fújja a hintát akkor a többi hintát miért nem fújja???

Na, erre a fogós kérdésre válaszolj nekem!

A szél nem fújhatja csak azt az egyet...

Előzmény: landsmann (9)
eloS Creative Commons License 2008.02.03 0 0 10
Gyakorlatilag egy paraván elég lenne ahhoz, hogy kiderüljön...
Előzmény: landsmann (9)
landsmann Creative Commons License 2008.02.03 0 0 9

A felvételen hallható, hogy elég erős szél fúj. Véleményem szerint akkora szél elegendő ahhoz, hogy mozgásba hozzon egy hintát, főleg, ha egy mikrocirkuláció is társul hozzá. Lehet, hogy ott azon a ponton sokkal erősebben fúj a szél. A kis címke is nagyon intenzíven mozgott, szélhatást mégsem lehetett érezni. Viszont a hinta kint van a szabadban, ahol a szél iránya változhat, amitől a mikrocirkuláció leállhat.

Mindenképpen kísérletezni kellene vele, csak gyanítom, ezt nem fogja senki megtenni, mert esetleg rájönnek, hogy egyszerű fizikai oka van a hinta mozgásának, nem pedig természetfeletti. Pedig éppen azért kellene kísérleteket végezni, hogy egyértelműen tisztázható legyen az eset. Természetesen, ha szélcsendben is ugyanígy himbálózak a hinta, az már több mint gyanús.

Előzmény: Jessica Fan (7)
eloS Creative Commons License 2008.02.03 0 0 8
Én mindig mondtam, hogy furcsa dolgok történnek Dél-Amerikában...
Jessica Fan Creative Commons License 2008.02.03 0 0 7

Érdekes a történeted!

Viszont én nem tudom, hogy a légáramlat mozgatná a hintát is. A címke kisebb, könnyebb, csak egy papírfecni, a hinta pedig súlyosabb és nagyobb. Egy ilyen méretű tárgyat a légáramlat nem bír megmozdítani, ahhoz már szélre volna szükség. Bár... nem tudom...bizonytalan vagyok...:)

A hintát szerintem valamilyen más erő hajtja. De természetesen a magyarázatot most nem szkeptikus oldalról kell megtalálnunk. Én szerintem a paranormális tevékenységnél kellene maradnunk, mert úgy érzem valahol ezen a tájékon van a válasz.

Csalásról sem beszélhetünk. A felvételek pedig eredetinek tűnnek!

Én a szél csínytevését kizárom, hogy miért, azt elolvashatod korábbról a topikon.

Előzmény: landsmann (6)
landsmann Creative Commons License 2008.02.03 0 0 6

Hm, érdekes. Nem hallottam még erről a játszótérről. De ahogy megmnéztem a kis videófilmet, eszembe juttatott valamit. Egy boltban dolgozok, ahol csillárokat is árulunk. A csillárokra spárgára kötött árcímkét szoktunk tenni, hogy jól látszódjon az ára. Volt egy csillár, ami elég ronda lehetett, mert hónapokig ott lógott azon a helyen, nem akarta megvanni senki. Mindegy, nem is ez a lényeg. hanem az, hogy scak ennek az egy csillárnak nagyon sokszor mozgott ez a rákötözött függőcímkéje. Maga a csillár mozdulatlanul állt, csak az árcímke táncolt a madzagon. Az érdekesség az volt, hogy hónapokon keresztül, de a közvetlenül mellette lévő csillárok címkéje meg telejsen mozdulatlanul állt. Elméletileg légáramlás nem mozgathatta, mivel minden ablaktól, ajtótűál távol esett, így a huzat kizárva. Nomeg akkor sem adott volna magyarázatot arra, hogy a mellette lévők miért nem mozogtak. A mellette lévő csillárok időről időre elkeltek, újak kerültek mellé, de azok címkéje mindig mozdulatlan volt. Volt, amikor én is odamentem, kézzel megállítottam, de pár órával később azt láttam, hogy ismét a megszokott módon himbálózott a címke.

Végül nem jutottunk eredményre, hogy mi mozgatta, el is adtuk. Viszont érdekes, hogy a helyére került másik csillár címkéje nem mozgott.

Számomra elfogadott dolgok a paranormális tevékenységek, ezért kézenfekvő lett volna arra gondolnom, hogy itt is ez állt a háttérben. De én inkább más magyarázatot tartok elfogadhatónak, ami lehet, hogy a hinta esetében is megálná a helyét, ámbár bonyolítja a helyzetet, hogy ez kint van a szabadban.

Szóval én arra gondoltam, hogy a címként a légáramlás mozgatja. Hoygan? Úgy, hogy a hideg-meleg levegő fajsújkülönbsége miatt egy lezárt épületebn belül is van némi mozgás. Namármost, ez a légmozgás, ami adódhat abból, hogy besüt anap és egyes helyeken fölmelegszik a levegő, az elindul fölfelé, légmozgást idéz elő. A felszállt meleg levegő helyére hidegebb áramlik és emiatt ideális esetben egy folyamatos légáramlás keletkezhet. De akkor miért csak egy címke mozgott? Talán azért, mert a bolt helyiségében a berendezéesek, áruk elhelyezkedése miatt egy olyan speciális légáramlás jöhetett létre, ami szűk helyre korlátozódik. Gondoljunk csak a Golf áramlásra. Az is a hataélmas óceán nagyon kicsi területére korlátozódik, ráadásul az áramlás iránya, útvonala mindig azonos. És éppen ez magyarázhatja azt is, hogy amikor a csillárt eladtuk és másik került a helyére, annak miért nem mozgott a címkéje. Az újnak valószínűleg vegy feljebb, vagy lejjebb volt a címkéje, amibe a gyenge légáramlat nem tudott belekapaszkodni és nem tudta mozgásba hozni.

23 negedi Creative Commons License 2008.02.02 0 0 5
Zottjoghurt Creative Commons License 2008.02.02 0 0 4

Kettes hintákat kell építeni, akkor jól mexívatnák a szellemeket.

Ahelyett hogy ott tátják a szájukat, már illett volna lecserélni a "vitorlás" ülőkéket egyenesre vagy körbevenni paravánnal, hogy kizárják a szél hatását.

Egyébként meg borzongjunk tovább.:)

Előzmény: Jessica Fan (3)
Jessica Fan Creative Commons License 2008.02.02 0 0 3

A szél hajtja, mi???:-DDD

Bocs, de ez a magyarázat nem elfogadható!

Ha a szél hajtja a hintát akkor a többit miért nem hajtja???Másik kettőt miért nem fújja??

Meg, nem hallottad hogy a középső hinta 10 napig egyfolytában lengett???

A többi meg sem mozdult addig.

Te szerinted az az egy hinta tetszik csak a szélnek!Érdekes feltevés...:-DDD

Előzmény: Törölt nick (1)
Jessica Fan Creative Commons License 2008.02.02 0 0 2

Igen, ilyenről már én is olvastam...

Elég furcsa!

Főleg az, amikor az autók felfelé elindulnak maguktól a lejtőn.

DE ez a hintás is, vérfagyasztó...

Előzmény: 23 negedi (0)
23 negedi Creative Commons License 2008.02.02 0 0 0
Fogalmam sincs mi lehet a magyarázat de pl. nálunk néhány éve olyanokat tapasztaltak, hogy autók maguktól elindultak felfelé! a lejtőn. Vagy ott van ha jól emlékszem Dél - Amerikában valahol egy sivatagban, hogy tárgyak, ha jól emlészem kövek maguktól mozgnak. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!