A jogelméncek szerint a büntetés célja önmagában van. Szerintem meg nem. Hanem abban, hogy a BV-intézmények ne bűnözőakadémiaként működjenek, hanem olyan helyek legyenek, ahol a bűnözőkből minél nagyobb arányban válhat a társadalom számára hasznos ember.
Talán ki kellene a rabokat képezni olyan szakmákra, amelyek piacképesek. Természetesen nem kényszer, Isten őrizz! De aki nem tanul, annak az étrendje kenyérből, vízből és olyan komplex vitamintablettákból áll, amelyekben együtt van az összes élettani szempontból szükséges vitamin, ásványi anyag és rost. Ez az étrend minden szempontból alkalmas az élet és az egészség fenntartására, de nem túl élvezetes.
Aki tanul, majd pedig a megtanult szakmában dolgozik, az kap rendes ételt is, de csak amíg megfelelő szorgalommal tanul ill. dolgozik.
Kitaníthatnánk az elítéltet pl. kosárfonónak, kefekötőnek, ha értelmes, akkor asztalosnak, üvegfúvónak stb. Ezt követően pedig amilyen cuccokat a Távol-Keleten le tudnak gyártani az IKEA számára, olyanokat Sopronkőhidán, Vácott meg a szegedi Csillagban is le lehet gyártani. Van piac, csak megfelelő termék is kell.
És egyből van esélye a bűnözők által megkárosított polgároknak arra, hogy a nekik okozott kár megtérüljön. Egyből nem lehetne olyan könnyen lebeszélni a népeket a feljelentés megtételéről, ugye...
Ja, és ha valakinek már van használható szakmája, annak van esélye is, hogy kikerülve ne a bűnözést válassza. Persze, még így is nagy a kísértés, mert a bűnözés jobban fizet. Na, erre kell kitalálni valami olyan büntetési rendszert, amely keményebben sújtja a visszaesőket, mint a mai.
Olvtársak? Vélemények?
Csót:
b
Volt olyan osztálytársam általánosban, aki 16 évesen gyerekgyilkos lett. Ja. Miközben vérveszteségtől eszméletlenül feküdt a vécében, az anyja meg a baba apja összecsomizták a babát, és aztán a címzetes apa a táskába tett gyereket a kukába tette.
Ehhez képest a leányanya többet ült, mint ő, mert a srác jó magaviseletért minden könnyítést és harmadolást megkapott. A lány viszont nagyon rosszul bírta a börtönt, a lelkiismerete nem hagyta nyugodni, többször is megkísérelte az öngyilkosságot. Sose került vissza a normális kerékvágásba. A pasija, aki előbb hónapokig hitegette esküvővel, aztán mikor az AB-hoz már végképp késő volt,akkor otthagyta, hogy csak a gyilkoláshoz kerüljön elő, az viszont kis zökkenővel visszakerült arra a pályára, amelyre a családja szánta.
Na, ezt a csecsemőgyilkos anyát speciel arra lehetne ma megtanítani, hogy kikeresse a netről a nyílt örökbefogadást elősegítő jótékonysági szervezeteket. Bölcső Alapítvány, pölö. Plusz más egyéb szakmai ismeretek, hogy le tudjon érettségizni, nyelvvizsázni. Azután kitanulhat titkárnőnek, kereskedőnek, tanítónőnek, bárminek.
Hát, ami a fehérgalléros bűnözők dolgát illeti, szerintem az USA mintájára itt is külön kelene választani a képzettséget igazoló diplomát és az adott hivatás űzésére feljogosító engedélyt. Ha valaki ma ügyvédként okiratot hamisít, annak a mellékbüntetése csak pár évi eltiltás. OK. De ha visszaesik, akkor szerintem ennek örökre kellene szólnia. Orvosoknál ugyanígy. Első esetben OK a mai bünti a műhibáért, de ha már a második, akkor örök életére legyen vége az orvosi gyakorlatának.
Ettől még persze lehet a volt jogászból titkár(nő), portás, kiskereskedő, akármi. És a volt orvos is lehet mindez, de eredeti hivatásában ne működjön egyik visszaeső sem, aki foglalkozása körében követte el, amit elkövetett. Plusz semmi olyasmi, amihez erkölcsi bizonyítvány is kellene.
De az ilyenek pl. nem valószínű, hogy egyből gyilkolni akarnának minden tárggyal, ami csak a börtönben a kezükbe akad. Ezeknek teljesen jó a varroda, az asztalosműhely stb.
Tökéletesen relevánsak a szempontjaid, egyetértünk. Erre kell az üzleti terv, és nemcsak a börtönbeli termelésre, de a termékeknek a marketingjére is. Tudod, jótékonysági okokból sokszor olyasmit is megveszünk, amit amúgy ésszerű meggondolás alapján, az ár és az érték mérlegelése után a büdös életben soha nem vennénk meg.
Ez egy jóléti társadalom, ahol rengeteg mindenféle jótékonysági szervezet is komoly, egyre komolyabb sikereket arat az Unicef Magyarországi Szervezetétől kezdve a magyar Lions Klubok szövetségén át a Szájjal és Lábbal Festők nem tudom, milyen szervezetéig. Plusz a Katolikus Karitász, meg a többi is, mind.
A lakásmaffiás ügyvédnek pl. kosárfonást, mert az ügyvédkedéstől alapból eltiltanám.
"A fehérgalléros vagy pláne öltönyös/kosztümös urak/hölgyek bűnözésének aránya lassan eléri, ha meg nem haladja a nem szoláriumba/Hawaiiban barnult 6 osztályos népességét."
Legalábbis a bulvársajtóban. Csakhogy az a szenzációra hajt...
Mit tanítanál a gyermekgyilkos szülőanyának? Hogy a kuka nem gyermekelhelyezésre való? Vagy azon ügyvédeknek, akiket véletlenül elkapnak a lakásmaffiában, VIP-cellákban és egyéb kártételekben való részvételük mián? A fehérgalléros vagy pláne öltönyös/kosztümös urak/hölgyek bűnözésének aránya lassan eléri, ha meg nem haladja a nem szoláriumba/Hawaiiban barnult 6 osztályos népességét.
Nem mindegy, hogy melyik börtönben van a faipari üzem.
Aki kapott egy évet egy gondatlan veszélyeztetésért, és hozzá hasonlókkal van körülvéve, az alapból nem erőszakosabb, mint a kinti civil életben, ahol akár fegyvert is tarthat (pl. mint vadász)
Tudom, hogy Sopronkőhidán is van (vagy legalábbis volt) textilüzem, és valahogy ott is megoldották a biztonság kérdését, de a részleteket nem ismerem. Valószínűleg az is a megoldás része volt, hogy nem mindenki mehetett oda dolgozni. Csakhogy az ott termelt áru értéke jobban elviselte a többlet biztonsági intézkedések költségét, mint a nem igazán high tech rongyszőnyeg.
Megoldani persze minden biztonsági problémát lehet, csak az ára...
Anno megérte kő és bronzszerszámokkal felépíteni a Kheopsz-piramist, ma meg egyes "szakértők" azon nyivákolnak, hogy vídia nélkül nem lehet gránitot megmunkálni. A különbség nem az, hogy a kő közben keményebb lett vagy a Nap erősebben süt.
A különbség az, hogy kézi kitermeléssel a bánya szellőztetéséhez szükséges energia árát sem tudod megtermelni, mert az árat a teljesen gépesített 100 méternél szélesebb frontfejtések termelési költségei határozzák meg.
A kézi szénbányászat ma már egyszerűen nem munka, (Magyarországon legalábbis,) mert nem felel meg a munka definíciójának. Ha ezt csináltatom az elítélttel, az pontosan olyan, mintha egy nagy kőkupacot hordatnék vele A-ból B-be, aztán ha végzett, akkor vissza. Pont annyira értelmetlen és ennek megfelelően megalázó.
És nem vagyok mimóza, nem azért nem tetszik a megalázás, mert sajnálom a szegény rablógyilkosok törékeny lelkivilágát, hanem azért mert a megalázás kontraproduktív: ellehetetleníti a visszailleszkedést. (ami persze enélkül sem 100 %-os)
Ne legyunk mar mimozak... aki kepes a kest masok vereben megmartogatni, az nem fog remego konnyes szemekkel hisztizni, ha csakanyt kell fogni a kezebe. Anno megerte a termeles, most is megeri, nem kell kaviarral tomni a bortonlakokat. Tarhonya + olcso hus + csontleves. Aki nem birja a melot, az pihenhet a 2x2 meteres maganzarkaban is 10 evet. Ha leveri a WC kagylot, akkor addig nem javul meg, mig le nem dolgozza az arat. Nem hotelbe kuldjuk oket joember. :-)
Szerintem ahhoz, hogy valamiből rongyszőnyeg legyen, előbb meg kell válogatni. Fémdetektorral ki lehet szűrni a fémcsatot. Persze, a műanyag csattal is biztos lehet ölni, de akkor már egy eleve éles üvegdarab jobb. Sőt, ha valaki nagyon ölni akar, megteheti puszta kézzel is. Ha ölésre való alkalmasság szempontjából nézel mindent, akkor szerintem nehéz dolgod lesz.
Ehhez képest van rá példa, hogy börtönben faipari üzemet működtettek. Nyilván alaposan meg kell nézni, ki dolgozhat ott. Hogy mi várható az előélete és a börtönbeli viselkedése alapján. Plusz fémdetektor minden be-és kijárathoz. Ablakok helyett üvegtégla, szellőzés a tetőn át. Biztos megvan a módja, hogyan kell megfelelő börtönépületeket tervezni.
A rongyszőnyeg alapanyaga nyilván nem gondosan előválogatott, előkészített textilhulladék, így csak (rövid) idő kérdése, hogy mikor kerül értő kézbe vékony, de eltéphetetlenül erős műanyag zsinór, betonpadlón élesre fenhető fémcsat. Ennyi kapásból eszembe jutott, ha még törném is rajta a fejemet, lenne további ötletem is.
Nem keresem az ilyen sorozatokat a NG-on, de időnként ráfutok: rafinált börtönlakó még nejlonzacskókból is csinálhat tőrt. Nem feltétlen sokkal okosabb nálunk, csak sokkal több ideje van ilyesmivel kísérletezni.
Hogy konditerem van-e a ppp börtönben, azt nem tudom. (nem néztem utána, mert kétszeresen nem érint: lusta vagyok és nem várható a börtönbe vonulásom) Ha van, az persze kockázati forrás. A klasszikus magyar börtönökben vízzel töltött műanyagpalackokat raknak nejlonszatyorba, azokkal súlyzóznak. A kockázat a vasakhoz képest elenyésző, de ezekkel sem 0.
Na ja. Azért a rongyszőnyegek alapanyaga vagy a fonni való vessző talán csak nem konvertálható olyan könnyen fegyverré. Vagy igen?
Szerintem a konditermi cuccokkal is lehet ölni, én például nagyon nem örülnék egy 50 kilós tárcsának a nyakamon, pláne nem az élének, lendületből. Brrr.
A magánüzemeltetésű börtön talán megoldás, de nem hiszem.
A pontos kiírást nem ismerem, de úgy saccolom, a ppp börtönben más az üzlet, nem a rabmunka. Az egész először is egy nagy ingatlanbiznisz, amivel óriási pénznek lehet szerény, (vagy nem is olyan szerény,) de több évtizedre biztos megtérülésű befektetést biztosítani. Magában az üzemeltetésben is inkább az, hogy a rabok nyugton ülnek a hátsó felükön, egyáltalán nem mászkálnak olyan helyeken, ahonnan valami érdekeset elemelhetnek, és akkor az őrzési, felügyeleti költség minimális. Egy termelő munkahelyen ezerféle fegyvernek alkalmas cuccot lehet pártfogásba venni, azán lehet naponta motozást, zárkavizitet tartani, jelentős élőerőkkel, mindhiába. Jó ha eközben az őrtől nem csórnak el valamit.
Üzleti tervet nem is a jelenlegi BV-alkalmaottaktól vártam. De majd megépülnek a magánüzemeltetésű börtönök, úgyhogy az az érzésem, már készülnek ilyen üzleti tervek, csak egyelőre titok. Különben nem érné meg.
Amúgy meg a semmihez képest 1 forint is valami, nem?
1. Jó üzleti tervet csak jó üzlethez lehet csinálni.
2. Aki tud jó üzleti tervet csinálni, az nem smasszernak megy.
3. A raboknak az ázsiai bérekkel versenyezni akkor lenne kihívás, ha szabadulásuk előtt-után ott élnének. Ám a börtönkeresményeknek a valóságban a magyarországi bérekkel összehasonlítva kellene szerénynek, de nem nevetségesnek lenniük. Viszont az összehasonlítási alapul szolgálható magyarországi bérek már maguk is nevetségesek, (vagy siralmasak, nézőpont kérdése;) ami ahhoz képest szerény...
1. feledékenység, ám ezt megkérdőjelezi a szövegek tökéletes azonossága, igy marad a
2. technikai probléma. (konkrétan: elküldéskor fennakadt a szeme, és amikor újra bejelentkeztem, nem láttam a szövegemet a topic tetején, ezért benyomtam mégegyszer)
A lényeg: a fenyegetés sem zárható ki, de a sima vesztegetés így általánosságban valószínűbb. A konkrét ügyet meg majd meglátjuk, a lényeg ugyanaz, nem a testület egészéről szól a hír.
Viszont egy csomó dolgot akár analfabétáknak is meg lehet tanítani. Az IKEÁ-ban árult rongyszőnyegeket, fonott mindenféléket valszeg szintén analfabéták csinálták, csak egy kontinenssel odébb. Na, ha itt gyártanák, legalább vám nélkül lehetne forgalmazni az EU egész területén. Ennyivel máris olcsóbb lenne a bekerülési költség.
Plusz, ha rá van írva, hogy a vétellel jótékony célt szolgálsz, akkor részint a cég is fényezheti magát, részint pedig a vevő is szívesebben érzi magát emberbarátnak a fonott ülőkéje/fotelja/irattartója/tolltartója mellé. Elvégre a szájjal és lábbal festők karácsonyi levlapjaiért is minden évben feladok 2-3000 forintot, pedig a zöme nem valami szép.
Tehát szerintem nem kéne lebecsülni a dolog piaci potenciálját.
Csak mondom, hogy pl. az ERFO-nál értelmi fogyatékosokkal komplett nyomdát üzemeltetnek, plusz seprűkötés és egyebek. Miért kellene akkor ép elméjű embereket a munka és a munkával együttjáró szocializáció lehetőségétől megfosztani, csak mert börtönben vannak? Szvsz csak jó üzleti terv kellene, de ahhoz meg nem egy rahedli szocio -és pszichomókust kellene szerződtetni, akik az aktagyártáson kívül semmire se jók.
Nem vontamkétségbe senkinek a becsületességét, sőt. Könnyen kiderülhet még a bíróságon akár az is, hogy szerencsétlen BV-alkalmazottakat, akik a VIP-bánásmódot lehetővé tették, nemcsak pénzzel, megvesztegetéssel bírták erre rá. Hanem a szervezett bűnözés emberei akár a gyerekük elrablását, feleségük bántalmazását is beígérhették arra az esetre, ha netán nem kapnának szállodai elhelyezést a benti főnökök...
A funkciók tekintetében egyetértünk.
Már csak azt nem értem, minek mondtad el kétszer ugyanazt?
Ha te is úgy gondolod, hogy egy helyre kéne lapátolni a témában felgyülemlő 5leteket, akkor én szívesen hozzájárulok az összevonáshoz. Ha te is, csak kérd fel rá a moderákat. Címet akár ők is adhatnak, csak tudjunk róla, hogy keressük. Csót: b
Mint ahogy az is tény, hogy a börtönbe kerülők jelentős része, (az erőszakos bűncselekményekér ülők gyakorlatilag mind) az alacsony iskolázottságúak, szociálisan problémás hátterűek közül kerülnek ki, és ha így csinálom a statisztikát, a fehérek és cigányok között nincs különbség.
Továbbá az is tény, hogy nem minden cigány bűnöző. Ezért a bőrszínnel ilyen módon nem kellene foglalkozni.
Viszont ha nem korszerű módon termelsz (nem csak a bányában, akárhol) akkor gyakorlatilag nincs kereset! Még az elpocsékolt kalóriák árát sem termeli meg, ergo ez nem munka, nem ad morális tartást, ellenkezőleg. És amikor kijön a fazon a bányádból, akkor azt mondja: tíz évig szívattatok, most én jövök... Ezt nagyon nem szeretném.
Na most azok a cigányok, akik a szabad életben sem akartak dolgozni, hiszen jórészt ebből következően kerülnek börtönbe, majd a börtönben dolgozni fognak?
A bv-nél most van egy szép nagy botrány, érinteni fog egy-két tucat embert, megússza esetleg tízszer annyi. A teljes állományt emiatt elítélni, alkalmasságát vagy becsületességét ezen az alapon megkérdőjelezni nem kellene.
Másik csúsztatás. Azoknak az irományait te nem olvashatod, akik elrontották vagy rosszul működtetik a rendszert. Ellenben a témával foglalkozó elméleti szakemberek, pszichológusok, szociológusok, jogászok véleményét megismerheted, azokra még érdemes is odafigyelni, mert azt csinálják profiként, amiben mi itt amatőrök vagyunk. (ami persze nem azt jelenti, hogy nekik mindenben igazuk van szemben velünk, akiknek sosincs)
Egyébként amikor nem kerül túl sokba, akkor az állam is hallgat rájuk, kivéve persze azt az esetet, ha politikai szempontok súlyosabban esnek a latba.
A büntetésnek ugyanis nem az az egyetlen szerepe, hogy szívjon az elítélt, az a társadalom egészének szól:
- a bűnöst megbünteti,
- a javítható bűnösnek alternatívát kínál,
- az áldozatoknak elégtételt ad,
- a potenciális elkövetőket elrettenti,
- a közvetlenül nem érintettek biztonságérzetét fokozza, igazságérzetét kielégíti...
lehet, hogy még ki is felejtettem valamit. Nekem szabad, de annak, aki hivatásszerűen ezzel foglalkozik, (vagy csak ebből él,) beleértve ebbe a körbe a törvényhozókat is, nem szabadna kifelejtenie semmit.
A bv-nél most van egy szép nagy botrány, érinteni fog egy-két tucat embert, megússza esetleg tízszer annyi. A teljes állományt emiatt elítélni, alkalmasságát vagy becsületességét ezen az alapon megkérdőjelezni nem kellene.
Másik csúsztatás. Azoknak az irományait te nem olvashatod, akik elrontották vagy rosszul működtetik a rendszert. Ellenben a témával foglalkozó elméleti szakemberek, pszichológusok, szociológusok, jogászok véleményét megismerheted, azokra még érdemes is odafigyelni, mert azt csinálják profiként, amiben mi itt amatőrök vagyunk. (ami persze nem azt jelenti, hogy nekik mindenben igazuk van szemben velünk, akiknek sosincs)
Egyébként amikor nem kerül túl sokba, akkor az állam is hallgat rájuk, kivéve persze azt az esetet, ha politikai szempontok súlyosabban esnek a latba.
A büntetésnek ugyanis nem az az egyetlen szerepe, hogy szívjon az elítélt, az a társadalom egészének szól:
- a bűnöst megbünteti,
- a javítható bűnösnek alternatívát kínál,
- az áldozatoknak elégtételt ad,
- a potenciális elkövetőket elrettenti,
- a közvetlenül nem érintettek biztonságérzetét fokozza, igazságérzetét kielégíti...
lehet, hogy még ki is felejtettem valamit. Nekem szabad, de annak, aki hivatásszerűen ezzel foglalkozik, (vagy csak ebből él,) beleértve ebbe a körbe a törvényhozókat is, nem szabadna kifelejtenie semmit.
A mai büntetésvégrehajtási intézetek (legalábbis a kevésbé kemények, mert vannak ugye kategóriák) speciel pont azért működnek kvázi 0 hatásfokkal, mert a börtönbüntetés elsődleges célja a jelenben pontosan az, amit leírtál: valamiféle rehabilitáció. Mármint ez az elmélet.
De lenne felvevopiac, elvegre nalunk iszonyatsok bauxit van vilagviszonylatban. Es a konnyu munkatol nem tanulnak meg, hogy mennyit er a munka maga. Aki a banyaban erosodik meg, az hatha elkezdi tisztelni a masik munkajat. Ez persze nem szuksegszeru, de olcsobb nevelessel szolgal, mint egy direkt oktatas. Mellesleg sok olyan fizikai munka van, amihez nem kell 3-4 ev szakmunkas. Ezt a kefekoto szakma ismereteben mondom. 1-2 honap gyakorlattal kepes beletanulni a fizikai munka reszebe az ember. Szerintem kisse tulmisztifikalod az oktatast szakmunkas szinten. Jobban belegondolva nem is a te hibad, hanem aze a gondolatmenete, hogy sokan nem mernek munkahelyet valtoztatni, es elhinni, hogy nem minden szakmahoz kell papir. A bunozok altalaban nem a legostobabb emberek, ergo boldogulnanak az eletben, ha akarnanak. De nem akarnak. Nem az esszel van baj, hanem a moralis rendszerukkel.