Keresés

Részletes keresés

freelance Creative Commons License 2007.12.22 0 0 570
Ebben lehet, hogy igazad van, de a sikert nem ebben mérik.
Előzmény: Törölt nick (568)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.22 0 0 569
Szeretetrol nincs szo. Te se orulnel, ha mondjuk Zalaban kotelezo volna szlovenul tanulni.
Előzmény: freelance (567)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.22 0 0 568
Lehet, hogy macso, de kulturalisan meglehetosen jelentektelen. Meg jelentektelenebb, mint Svajc.
Előzmény: freelance (565)
freelance Creative Commons License 2007.12.22 0 0 567
A finnek felnéznek a svédekre, ők nekik a nagy testvér.
Előzmény: Törölt nick (566)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.22 0 0 566
Sot, a finn hadseregben a sved kisebbsegnek sajat, sved vezenyleti nyelvu alakulataik vannak (kepzeld ezt el az olahoknal pl), a finneknek pedig kotelezo svedul tanulniuk. Mas kerdes, hogy utaljak oket, de a gazdasagi-kulturalis folenyt ertelmesen tudomasul vettek es megprobaljak belole a maguk hasznat kikaparni. Na ez az, emi nekunk magyaroknak sose ment, max a kuruc lazongasig birtunk eljutni.
Előzmény: freelance (559)
freelance Creative Commons License 2007.12.22 0 0 565
Nézz már rá egy térképre légyszi. A norvégek ott kezdődnek, ahol a svédek. A történelemben egyébként tényleg páriák, egyedül a Quisling-kormánynyal tudták magukat bevésni a köztudatba, de ezt megelőzően Dánia egyik szánalmas tartománya voltak. Viszont az olaj és a bálnavadászat tilalma korában az egyik legmacsóbb nemzet Európában.
Előzmény: Törölt nick (561)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.22 0 0 564
2 norveg nyelv van, az egyik egy dan tajszolas. Norvegok a danok kutyai voltak, a svedek a finneket legeltettek, ok es a danok leginkabb onalloak voltak. A leginkabb pariak es elnyomottak ebben a viszonylatban ketsegkivul a finnek, de ok klasszikusan nem sorolodnak a skandinavok koze, utanuk a norvegok. Oket az olaj lenditette fol, es volt olyan idoszak is (19. sz-ban), amikor a danok alltak jobban a svedeknel.
Előzmény: drzyx (560)
freelance Creative Commons License 2007.12.22 0 0 563
Szerintem ők leszarják magasról. A svédek jobbak a fociban és a hokiban, viszont Norvégiában több a pénz. A norvég fiatalok egyébként itt k-európában húzzák a kimondottan jó munkanélküli segélyükből, ha nem is mindenki, ismerek néhány ilyen arcot.
Előzmény: Törölt nick (558)
drzyx Creative Commons License 2007.12.22 0 0 562
az Aland szk, finn be se költözhet, csak a helyiek engedélyével...
Előzmény: freelance (559)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.22 0 0 561
Te tevedsz. Olyantol tudom, aki evekig elt mind Svedorszagban, mind Daniaban.
De akkor iteld meg magad.
Mennyire voltak jelen ezek a nepek az europai tortenelemben, kulturaban? Persze nem a viking duvadkodasra gondolok.
A svedek meg fol tudnak mutatni 1-2 nevet, 1-2 vilagmarkat. A danok mar gyengecskebben allnak. Norvegokrol hirtelen Ibsen, Munch es az A-Ha egyuttes jut eszembe. Hogy valamikor is belezavartak volna a nagy europai jatszmaba? Akkor mar a magyarok inkabb.
Ezenkivul fonn laknak a sarkkoron, mindentol es mindenkitol a leheto legtavolabb. Az mar nem is periferiferia, az mar a periferian is tul van. Dania meg Nemetorszag feje folott.
Előzmény: freelance (554)
drzyx Creative Commons License 2007.12.22 0 0 560
a svédekre mért fújnábak, 1815-től 1905-ig békés perszonálúnióban éltek, de a dánoknak sose bocsátják meg, hogy a norvég csak egy dán tájszólás...
Előzmény: Törölt nick (558)
freelance Creative Commons License 2007.12.22 0 0 559
Pedig Finnországnak van egy autonóm svéd tartománya. De ettől függetlenül a finnek szoktak Svédországban dolgozni és nem fordítva. Szóval ebben a relációban is igaz, amit írtam. 
Előzmény: BigBacon (556)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.22 0 0 558
Norvégiában az volt a benyomásom, hogy inkább a dánokra fújnak, mint a svédekre - összecseng? 
Előzmény: freelance (555)
BigBacon Creative Commons License 2007.12.22 0 0 557
Finn = finn
Előzmény: BigBacon (556)
BigBacon Creative Commons License 2007.12.22 0 0 556
Svédországban dolgozó Finn vendégmunkásról hallottam már, de fordított felállásról még soha.
Előzmény: freelance (555)
freelance Creative Commons License 2007.12.22 0 0 555
A svédeket a dánok és a finnek istenítik.
Előzmény: freelance (554)
freelance Creative Commons License 2007.12.22 0 0 554
Tévedsz. Legfelül a norvégok vannak, akiket a többiek irigyelnek a gazdagságuk miatt (olaj stb.), viszont akikre a norvégok magasról szarnak. 
Előzmény: Törölt nick (553)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.22 0 0 553
"A svédek meg cigányozzák a németeket, de azt nem tudom, hogy vajon a norvégok megvetik-e a svédeket :-))"
Tudtommal a skandinav "hierarchia" ez: "legfolul" a svedek, ok mindenkit leneznek, "alattuk" a danok, ok pedig lenezik a norvegokat, akik ezexerint "legalul" vannak.
Előzmény: BigBacon (489)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.22 0 0 552
Lehet, nem tudom odaig visszakovetni. MIndenesetre egett a pofam, mint a koksz a gorenjes sorokat latva a tv-ben. Valamint nem jutott eszembe a Vaci utcai Adidas-bolt megnyitasa utan kilometereket sorba allni, akarhogy ki voltam ehezve en is egy kis "nyugati" cuccra. Mert rohejesnek, egyszersmint sirni valonak talaltam. Ugy ereztem, egy nemzet alazza meg magat. Ja, es az Arena Plaza megnyitasakor sem tolongtam ott, sot, meg egyaltalan nem is jartam arra, es jo esely van ra, hogy nem is fogok. Ha ezert kijar a fohercegi cim, am legyen.
Előzmény: stewes (527)
asx Creative Commons License 2007.12.21 0 0 550

Hmmmm...

Ami igaz, az igaz.

Előzmény: Lúdas Matyi (544)
Lúdas Matyi Creative Commons License 2007.12.21 0 0 549

A "mindkét irányból az átmenő forgalom tilos" táblák lebontásához mit készítsek?

Semmit.

Ha alumíniumból van, gyorsan, ha vasból, előbb-utóbb magától megoldódik a probléma.

(Magyar megélhetési fémgyűjtők által)

Előzmény: abrakapokusz (546)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.21 0 0 548
Nem tudom, most mi a helyzet, de a konkrét múltbéli esetben a kishatármenti átkelőhelyen (egy őszi vasárnap kb 21 óra tájt) nem lehetett Magyarországra belépni. A Nickelsdorftól odavezető országútról sem volt útvonal a parkolón keresztül a fő határállomáshoz.   
Előzmény: Törölt nick (535)
abrakapokusz Creative Commons License 2007.12.21 0 0 546

Nekem ezzel kapcsolatban egyszerre több minden is az eszembe ötlött:

1./ Valahol megértem és sajnálom a határmenti osztrákokat.

Talán holnaptól náluk is kószálnak majd olyanok, akiket mi is utálunk.

2./ Azért a határmentiek húztak már belőlünk annyi hasznot, hogy

belássák: mindennek ára van.

3./ Nagyon jó lenne, ha a határaink közé szorult szemét az édesebb életet

a továbbiakban nyugatabbra keresné-találná meg. Magunkra hagynának.

-Gondolom ezek a kedves emeberek nem az osztrák határ másik oldalán

horgonyoznak majd le-.

4./ A vasfüggöny lebontásához én gyártottam a gyutacs-aknaszedő védőöltözetet.

A "mindkét irányból az átmenő forgalom tilos" táblák lebontásához mit készítsek?

Törölt nick Creative Commons License 2007.12.21 0 0 545

USA és Európa közt ne legyen egy ingyenes út?

Nekem mindegy, építhet valaki. (a kétszer hatsávos Kalifornia-Hawaii híd ötletének mintájára.) Vagy ne építsen. Viszont ha volt ilyen a közelmúltban, ne szűnjön meg.

Előzmény: Skorpió (530)
Lúdas Matyi Creative Commons License 2007.12.21 0 0 544

Á, sztem erről (kivételesen) nem a Böszme tehet.

Nyilván egyszerű, hogy VELÜNK miért nem ünnepel senki: minden szomszédnak van elcsatolt magyar területe.

Szlovákiától mit csatolt el Ausztria ?

Előzmény: asx (542)
asx Creative Commons License 2007.12.21 0 0 542
Mert a böszme biztos ezt is elkúta!  :))
Előzmény: Lúdas Matyi (540)
asx Creative Commons License 2007.12.21 0 0 541

Ja, így akkor már nem is volt olyan olcsó!

De gondolj bele: az olyan ember aki kopott gumikkal közlekedik, az mi mindenre képes még!  :))

Előzmény: Fine Tune (536)
Lúdas Matyi Creative Commons License 2007.12.21 0 0 540

DE miért a Ficóval ? Miért nem a mi Böszménkkel fűrészelt a bundesKanzler ?

Előzmény: Lúdas Matyi (534)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.21 0 0 538
OFF
ne bántsd, a kedvencem volt Abádszalókról, mint a hős :)
ON
asx Creative Commons License 2007.12.21 0 0 537
Nem tudom. Nagyon régen nem láttam már itt...
Előzmény: Törölt nick (533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!