Mivel a rendőrök intézkedés közben közhatalmat gyakorolnak, személyes adataik, így arcképük is, közérdekből nyilvános adatnak számít, foglalt állást szerdai nyilatkozatában a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet. A civilek Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman hétfőn közzétett állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy az intézkedő nem tekinthető közszereplőnek, így hozzájárulása nélkül arcképe nem hozható nyilvánosságra.
Fotózni/filmezni bármit/bárkit szabad (kivéve ahol nem, katonai cuccok, stb). A közzétételhez kell a fotón/filmen lévő felismerhető(!) emberek engedélye. Igen, ha 2000-en vannak rajta és felismerhetők, akkor mind a 2000-é.
:-)))) Különben nem bántani akarom én a jogvédőket... talán tényleg szükség van rájuk, sőt, biztos, hogy szükség van. De ha én jogvédő lennék, ezerszem meggondolnám, hogy milyen ügyben, kikért emelem fel a szavam. Tudom az emberi jogok veleszületett és elidegeníthetetlenek...stb.. de azért mégis. Sokszor nagyon "küldöttnek" tűnnek. Azt meg -elkerülendő a perek- nem írom le, hogy milyen érdekes emberekkel találkoztam már "pályafutásom" során... Elég talán ha csak azt mondom, a legtöbb ilyen szervezet tagjai ügyvédek....aztán vannak nekik társaik, azoknak meg ügyfeleik...
Elárulok valamit, ha akarod elhiszed, ha akarod nem. 2007. márciusa előtt az újkori történelemben soha nem viseltek csapaterőben a rendőrök azonosítót. Az okait már többször leírtam...
De jó! Ez a nyilvános weboldal 4 különböző biztonsági ellenőrzést végzett a linuxos browseremen, míg végre megmutatta a képeket. Gratulálok! Egyes bankok ugyan kevesebből megússzák, de paranoia rulez!
Azért, hogy mikor megy a teszkóba a feleségével és gyerekével, akkor az igazmagor akivel szemben, korábban intézkedett/látta a kurucon/látta a sorfalban ne vegyen tőle elégtételt a vélt sérelmei miatt.
Ezekre a "békés, jószándékú" fiatalemberekre gondolsz ? Szóval ők csak attól félnek, hogy a békés és jogszerű tüntetésük miatt hátrány éri őket ??? Én meg a hófehérek vagyok (te meg a......)
"közeli felvételeket szembesitésnek is megfelelö felvételeket késziteni"
Így helyes. Ezt nem csak a rendőrségnek tilos, hanem a sajtónak is. Konkrétan milyen békés tüntetésen történt ilyen? És kit-mit kell békés tüntetésen szembesíteni kivel-mivel? Mi a békés tüntetés fogalma?
Nem tamáskodni akarok, de például egy előre meghirdetett hídelzárás szerinted békés tüntetés? Vagy másról beszélünk?
Annyira elmegyünk elméleti szintre, hogy nem igazán értem, konkrétan mikor, miért is kéne / kellett volna egy rendőrnekfelfednie az arcát... Most ne menjünk vissza egy évvel, maradjunk2007-nél.
Kép- és hangfelvétel készítése 42. § (1) A Rendőrség a rendőri intézkedéssel összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról kép- és hangfelvételt készíthet. A Rendőrség közterületen, közbiztonsági célból képfelvevőt helyezhet el olyan módon, hogy annak jelenléte az állampolgárok számára nyilvánvalóan észlelhető legyen. A felszerelt képfelvevő elhelyezéséről, működtetéséről tájékoztatni kell a lakosságot. A Rendőrség által készített kép- és hangfelvételek, illetőleg az abban szereplő személyes adatok csak az esemény helyszínén elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt kezdeményezett eljárás során, valamint körözött személy azonosítása céljából használhatók fel. (2) Ha az esemény helyszínén kép- és hangfelvételen rögzített cselekmény miatt büntető- vagy szabálysértési eljárás nem indult, továbbá, ha az abban levő adatok nem képeznek maradandó értéket, a kép- és hangfelvételt legkésőbb az esemény időpontjától számított hat hónap elteltével meg kell semmisíteni.
Korábban írták, hogy az ilyen törvényes tüntetéseken készült felvételeket nem vihetik adatbázisba, és meg kell semmisíteni azokat. Remélem, hogy így is történik.
Tévedsz. CSAK azt a parancsot van joga megtagadni a rendőrnek, aminek végrehajtásával bűncselekményt valósítana meg. A rendőrségi törvény ezernyi előírásának megszegésére igazából adhatna úgy parancsot az elöljáró, hogy a rendőr nem tagadhatja meg a végrehajtását, mert nem bűncslekményre utasítják. Ne keverd a tövény vagy jogszabálysértést a bányelekménnyel !
12. § (1) A rendőr a feladata teljesítése során köteles végrehajtani a szolgálati elöljáró utasításait. Meg kell tagadnia az utasítás végrehajtását, ha azzal bűncselekményt követne el. (2) A rendőr a szolgálati elöljáró jogszabálysértő utasításának teljesítését - az (1) bekezdésben foglalt kivétellel - nem tagadhatja meg, de az utasítás jogszabálysértő jellegére, ha az számára felismerhető, haladéktalanul köteles az elöljáró figyelmét felhívni. Ha az elöljáró az utasítást fenntartja, azt az utasított kérelmére köteles írásba foglalva kiadni. Az írásba foglalás megtagadása vagy elmaradása az utasítást adó közvetlen felettesénél bejelenthető, e jog gyakorlásának azonban az utasítás teljesítésére nincs halasztó hatálya.