A mechanikai része azért érdekes, mert airsofttal fogják lövöldözni. Valszeg valami zsanérozott fémlapot érdemes betenni, ami gumipogácsákon keresztül nyomogat 2-3 mikrokapcsolót. Kíváncsi leszek a megoldásra.
Remélem nem sértek vele semmilyen szabályt, de olyan szakit keresek, aki össze tudna nekem építeni egy arduino alapú játékkelléket, amit airsoftban használnék.
Sajnos nekem ebben semmi tapasztalatom sincs, csak ötleteim.
Amire szükségem lenne.
Egy olyan kis szerkezet, ami ha áram alá kerül, (9 voltos elemmel menne) egy kóddal be lehet kapcsolni. (4 x 4 es nyomógombos felületetn)
Ezután folyamatosan fény és hangjelzést adna.A frekvencia és a villogás sűrűsége másodlagos. (egy kb 100 x 100 mm es dobozba kell beférnie az egész szerkezetnek.)
Nem kell, hogy nagy hangereje legyen, de szabadban kb 15-30 méterrről meg lehessen hallani.
A dobozka 4 oldalán 1-1 led villogna ( lehetőleg kék, vagy zöld színű.
Az áramkör elején középen, vagy az alsó harmadán kellene egy mikrokapcsolónak (nyomógombnak) lenni, ami a dobozka lehajtható előlapjához ér.
Ennek a szerepe az lenne, hogy a zsanéron szabadon lengő előlap megnyomására, vagy meglövésére megszakítsa az áramkört.
Amikor ez megtörténik, a fény és hang effektnek, előre beállított időre ki kell kapcsolnia, majd az idő leteltével újra automatkusan aktiválódnia.
Kiivéve, ha megfelelő kóddal leállítják a rendszert. A 4 x 4 es billentyűzet egy külön dobozban lenne, kb 35-40 cm távolságra a fő áramkörtől. Szóval ezt külön ki kellene a dobozon kívülre vezetékelni és egy másik dobozba beépíteni.
Ideális az lenne, ha a kapcsoló megnyomására történő időszakos "deaktiválás" időtartama szabályozható lenne. 5-10-15-30 percre.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez kivitelezhető e a rendszerrel, illetve van e köztetek olyan, aki ezt költségek függvényében 2-3 példányban el tudná készíteni?
Előre is köszönöm szépen a segítségeteket és a válaszokat.
Eleve nem Arduino keretrendszerben látnék neki, mert jóval több nehézség van/lesz/lehet vele a második körben. Az elképesztően kicsi felbontás ellenére is egy nagyon fogós feladat a MCU-nak. Ez inkább egy Raspberry Pi feladat, az inkább ideális erre a célra. De még ha vissza is erőltetjük Arduino alá, akkor sem az 1-2 ezer forintos eszközök hoznak majd megváltást, mert azokkal lehetnek minőségi problémák. Alapszabály, hogy lehetőleg ne a legolcsóbb eszközt válasszuk fejlesztéshez. Temu és egyéb cuccok ide vagy oda.
A kérdéssorba most nem mennék bele, hosszú és nehéz, normál körülmények között, személyesen is legalább 40-60 perc. És ja, ugye megvan a vicc a kalapácsütéssel?
Szia! Köszi a becsült összeget, bár bevallom kevesebbre gondoltam. Igaz én csak az alkatrész árat tudtam becsülni. És nyilván tisztában vagyok vele, hogy a program írás, szerelés és tesztelés sem 500 Ft-os óradíjjal megy, főleg egy egyedi darabnál.
Arduino uno, GPS modul, kamera, hőmérő, SD kártya bővítő mind kb 1-2000 Ft-os tétel. Ez kb helyes így?
Milyen nyitott kérdések vannak? Mert igazából csak az ár számít és, hogy a leírtakat teljesen fapados módon egy asztal közepére lerakva megcsinálja.
Minőség : el tudja látni az előírt feladatot. Nem kell redundáns köröket bele építeni, ha max naponta kell újra indítani az még nem gond. IP védelem és tokozás sem kell. Ráfordítható idő : 2025 őszre legyen meg.
Összeg : passz. 10Ft-hoz minél jobban közelítsen :-) viccet félre téve, az a fő kérdés, hogy mennyiből jön ki egy fapados prototípus?
Legalább egy hétig működőképesen...? Ha bárki is komolyan gondolja, működő kóddal, az első kb. 150-250 ezer forint, a második ennek kb. a négy-hatszorosa.
De rengeteg nyitott kérdés van, amelyek a fentieket durván eltolhatják (felfelé is, kis mértékben lefelé is).
Ez a kérdés nagyon hajaz Porcos Orca felvetéséhez.
A legfontosabb kérdés, hogy mekkora összegből lehet gazdálkodni. Ismered azt a tételt, hogy a költségek, a minőség és a ráfordítható idő hármasából csak kettő választható meg szabadon.
Sziasztok! Nem értek az Arduino-hoz, ezért kérdezek itt, és remélem segíteni tudtok. Az alap feladat amit meg kellene oldani: - Fél óránként fényképet készíteni pár cm távolságból egy gyufásdoboz méretű területről (250x100 pixel felbontás már elég, több nem baj csak felesleges). A felvétel idejére a megvilágítást is biztosítani kell.
- Fél óránként a környező levegő hőmérsékletét regisztrálni.
- Ezt a kétféle adatot wifi kapcsolaton keresztül e-mailben elküldeni vagy rosszabb esetben akár 1 hónapnyi adatot is memória kártyára kiírni időbélyeggel. 230 V rendelkezésre áll, de akkumulátoros ellátás kompaktabbá tenné a dolgot.
Másodlagos feladat a fentieken felül: - Egymástól távollévő, vezetékes kapcsolat nélküli (pl 10 emeletes panel minden szintjéről ) 5-15 db. különálló hőmérő értékét is ki kellene olvasni és küldeni fél órás gyakorisággal. Jó lenne ha ezeket az adatokat a "fenti" egység gyűjtené egybe (LORA?) és úgy lennének elküldve és nem külön-külön levélben, vagy legalább a "fenti" memória kártyán egyben tárolódnának.
230 V szintén rendelkezésre áll, de akkumulátoros ellátás itt is jobb lenne.
Szóval a kérdésem, az hogy az alap és a másodlagos külön külön egységeit hogyan és mennyiből lehetne megoldani annyira, hogy demonstráció gyanánt egy íróasztalon elkegyegjenek. Köszi a segítséget!
Azt elfelejtettem leírni, hogy először rákeresek, hogy az általam kigondolt feladatot , vagy ehhez hasonlót megoldott-e már valaki. Az esetek 99%-ban van találat. Megnézem abból mi hasznosítható, mit kell módosítani. (Rengeteg saját erőforrás megspórolható.)
Kb ezen a színvonalon (ha visszakeresed a "kédést")...
Nem véletlen kérdeztem,hogy ez vicc...
Ahhoz,hogy segíteni lehessen,az a minimum,hogy teljes leírást ad arról,hogy mi az elépzelése,meddíg jutott,mi a problémája. Ez azonban feltételez "némi" alapszintű tudást.... Különben a legjobb szándékkal sem lehet segíteni...
Egy kicsit bele kell látni a kérdező lelki világába is. Valamivel szenved, de nem jön össze. Már tiszta ideg, felteszi a kérdését, erre vagy kioktatást kap, vagy egy mellékes szállal kezdenek el foglalkozni a problémája helyett a hozzászólók. Na és akkor itt tudnak nagyon elmenni rossz irányba a dolgok ha a kérdező nem bírja a kritikát és a kudarcot. Én Androidban programozok, az Arduino ahhoz képest zsenge lepke-fing, mármint ami a kudarcot illeti. Míg itt az Arduino-n nagyjából minden állandó, addig az Android esetében max 2 év után már nem fordul be a kód, minden Android verzióval csak újabb és újabb szigorítások és szívások jönnek. Én javaslom minden kezdőnek a ChatGPT-t és a Stack Overflow kombóját, bár ami a ChatGPT-t illeti, arra jellemző a "hülye kérdés - hülye válasz" , de ezt leszámítva mindenre is jó Én sosem foglalkoztam léptető motorokkal, de azt már megfigyeltem itt a fórumon, hogy extra-nagyot lehet velük szívni :D
Konkrétan azt kéne eldönteni, hogy ezt a feladatot akarod megoldani, vagy ennek ürügyén az arduino programozását megtanulni. Az első esetben szerintem a lehető legegyszerűbb megoldást kell megkeresni, mire tettem is javaslatot. A második esetben csatlakozni tudok a többi fórumtárshoz, hogy a szándék és akarás nélkül nem fog menni. Azt ne várd, hogy helyetted bárki is megoldja a feladatot.
Én is kezdőnek számítok ebben a témában, csak 3-4 éve foglalkozok arduinoval, de még most is csak a felszínt kapiskálom. Amikor bele csöppentem a témába, sokszor kaptam válaszul, a GOOGLE a barátod. És milyen igazuk volt. Ha jól teszi fel az ember a kérdéseket, sok millió választ kaphat. Érdemes kezdeni az arduino.cc oldallal. A google fordító segít.
A projektjeimet mindig úgy kezdtem, hogy vettem egy A4-es füzetet, és szövegesen leírtam, hogy mi a célom, mit szeretnék megvalósítani. A feladatot mi tudja végrehajtani, milyen bemenő jelekre, adatokra lesz szükség. Utána leírom, hogy az egyes bemeneti "változóknak" milyen hatásuk lesz a kimenet'ek'-re. Eddig még csak papírt és ceruzát használtam. Ezután kezdem tervezgetni az áramköröket (sosem az első lesz a befutó). Ez rendszerint a be-kimeneti jelillesztő áramkörökből áll, ami "megeteti" az arduinot, és végrehajtja a parancsait. Utána jöhet a programozás. Ha az illesztő működik, a program fut, akkor kezdődnek az izgalmas dolgok. Vagy úgy működik, ahogy elterveztük, vagy nem. Esetleg megtudjuk, hogy az elektromos áramkörök füsttel működnek.
Lényeg, hogy akkor kérdezzünk amikor elakadunk, és ne azt kérdezzük, hogy hogy kell megoldani. Az már bérmunka. És mivel az arduino "hobby" kategória, a többség a szabadidejében végzi ezt a játékot.
Véleményem, hogy érdemes belevágni, de nagy kitartás és türelem kell hozzá, és nem szabad megijedni a kudarcoktól sem.
Kezdjük azzal, hogy egyetlen, az internetes szocializációval foglalkozó könyv szerint sem túl szerencsés felkérdezéssel piszkálni a többieket, mert lehet, hogy ez elég gyorsan nem várt következményekhez vezet.
> Legalább a cimeiket megadod, hogy esélyem legyen megtalálni őket? ;)
Első alapvetés, ez több ponton is szembe fog jönni a reális mindennapokban, ha a fejlesztésre adod a fejed: ha szükséged van egy információra, azt neked kell megtalálnod.
Az aktuális felhozatalt nem ismerem könyvekből, de korábbról:
magyarul pedig talán Ruzsinszki Gábor "Programozható Elektronikák" című könyve elég jó, bár az Arduino ennek csak egy része. Modulárisan megvehető.
Oktatóanyagok magyarul:
a távir-féle leckesor kb. a teljes anyag kétharmadáig egész jó, ebben az alapok 90 százaléka jól le van fedve.
nagyon jó még a Krisztálytiszta Elektronika, ebből is az 1. sorozat, ami Arduino alapokra épül (a második már STM). Ez ráadásul ingyenes.
> Ha egyszer Valaki, Valahol, Valamikor BEZÁRT Valamit, akkor azt most nekem hol kellene nyitva találni?
Ezt hívják értelmező olvasásnak. "Egyszer volt egy ilyen" annyit jelent, hogy nézd meg, milyen volt, és keress hasonlót. Nekem per pillanat csak a Maker's Lab (Kaposvár + Budapest) ugrik be, ők államilag akkreditált képzéseket is csinálnak, az biztos, hogy volt láthogatható műhelyük, hogy most hogy állnak, nem tudom.
> Szerinted párhuzamos megoldás van, az Arduino a fenti IC-ken át kiadja a jelet a LED-eknek, egyben a motorvezérlőnek is a saját IC-in keresztül - de ha pl. a motor nem reagál, akkor a LED hamis értéket fog mutatni? Ebben a felállásban igen, hamis értéket fog mutatni.
És itt egyből eljutottunk a második alapvetésig, nevezetesen ahhoz, hogy egy ehhez hasonló tervezési feladat ott kezdődik, hogy több tucat (sőt, több száz) kérdést kell feltenni, lehetőleg előre. Nyilván nem elvárás, és senki nem is erőlködik azon, hogy ezt te végigcsináld, arra azonban fel kell készülnöd, hogy lesz az "úton" egy olyan pont, amikor pár ilyen fogós kérdés szembe fog jönni. És ez itt erre egy remek példa, mert szabályozástechnikában nagyon nem mindegy, hogy a szabályozókörök mely pontján vizsgáljuk az állapotot és mely pontján (és hogyan) avatkozunk be, ha ez szükséges. Van olyan egyetemi szak, ahol csak ezzel a "piszlicsáré" kérdéssel 3 teljes évig foglalkoznak, sőt, doktori szintű disszertációkat írnak róla. Az, hogy -- legalábbis én -- ennyit kérdezünk, nem valami idegi elferdülés következménye -- jó, nálam részben igen --, hanem ahhoz szükséges, hogy pontosan megértsük a jelenlegi rendszer működését és műszaki paramétereit, továbbá az elvárásaidat, és ennek megfelelően tudjunk egy műszakilag elfogadható, az elvárásaid szerint működő megoldást javasolni. Merthogy csak az elmúlt két hétben legalább fél tucatnyi lehetséges megoldási javaslat jelent itt meg, és a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján (amelyhez épp most jött hozzá a fokozatok beállításának módja) egyelőre egyiket sem lehet kategorikusan elvetni, mint megvalósíthatatlant -- sőt, még legalább egy tucat féle, elvében és a szükséges alkatrészekben is alapjaiban különböző megoldás létezhet.
> Feltételezem, van egy tiltó/emlékező logika benne. Harmadik alapvetés: jó dolog feltételezni, de felesleges. Elektronikában mérünk, programozásban tesztelünk. Mindkettőnek elég adekvát protokollja van.
> Szerintem nincs értelme ezzel foglalkozni, mert nem tudjuk módosítani a kütyüt a LED sorral. Én ilyet sehol nem írtam.
> Annak, aki tudja a "szükséges elemek" nevét, típusát. ;) Van egy rossz hírem: senki nem fogja tudni. Tippjeik esetleg lehetnek, de hogy azok bejönnek-e, az zsákbacica.
> Az IR vevő-adó-illesztő, stb. nyilván más gyártók termékei, de nyilván nem mindegyik IR-es kütyü alkalmas/ajánlott Arduino-hoz, vagy tévedek? Igen, tévedsz. Amit fejlesztői kitben vagy alkatrészként meg lehet venni boltban, azt lehet az Arduinohoz illeszteni.
> A harmadik eltérés pedig az, hogy ez szerintem lényegtelen. Negyedik alapvetés. Én egyszer egy általam bizonyos szempontból nagyra, más szempontból hitványnak tartott embertől azt tanultam, hogy ha egy közlés a fogadó félhez nem az elvárt módon érkezik meg [vagyis nem érti, amit mondok], akkor vagy aki mondja, vagy aki hallja, hülye. De hülye csak én lehetek, mert nem választottam megfelelő módot az információ közlésére. Párszor, pár formában leírtam itt kifejezetten neked, hogy nagyjából merre lehet az előre, amerre érdemes elindulnod, ha nem akarsz fénysebességgel felkenődni egy nem várt falra. Ez itt az utolsó ilyetén próbálkozásom. Az eddigi interakcióidból ugyanis két dolog szürhető le:
azzal, hogy szerinted "lényegtelen", devalválod azt a módszertant, amelyet én jónak/követendőnek gondolok részben fejlesztői-mérnöki megközelítésben, részben edukátori megközelítésben,
azzal, hogy visszakanyarodsz oda, hogy "nekem márpedig ez kell", azt erősíted, hogy legalább egy részét nem értetted meg annak, amit írtam (lásd fent), e tekintetben pedig, legalábbis a számomra legértékesebb "vagyontárgyamat" az időmet herdáljuk.
Legalább 20 éve fórumozom és így láttam már ezt-azt. Évente (legalább) egyszer összejárunk arduinós és más fejlesztők, edukátorok beszélgetni, vagy előadni, vagy valami cél érdekében. Szinte minden ilyen alkalommal felmerül a Dunning-Kruger hatás, és az, hogy a hobbiba újként belépők egy szemmel jól látható aránya érkezik úgy, hogy a tanulási hajlandóság és/vagy elhivatottság és/vagy alázat és/vagy az alapvető skill-csomag nincs meg benne. Persze ez lehet oktató--hallgató inkompatibilitás is, meg ugye egyébként is én, a hülye mondtam, úgyhogy így is kell értékelni.
Akkor nézzük tételesen, hátha kiderül, miért nem értjük egymást.;)
"Van pár könyv, amit innen-onnan össze lehet szedegetni, kivétel nélkül mind angol, de valamivel jobb, mint Alberto cucca. Bár alapvetően más megközelítésből készültek."
Legalább a cimeiket megadod, hogy esélyem legyen megtalálni őket? ;)
"Én azt javasolnám, hogy keress egy maker műhelyt. Mondjuk ilyen volt régen a 1337-es Menedék, de Béla rengeteg okból kifolyólag bezárta. Minden IS volt benne. Ha ez nem játszik, "
Ha egyszer Valaki, Valahol, Valamikor BEZÁRT Valamit, akkor azt most nekem hol kellene nyitva találni? (Már persze, ha lenne bármi fogódzó, név, cím, stb. valamennyire el lehetne indulni, de "a Béla" az nekem egy volt NBI-es focicsapat kapusának pszichoterrorját juttatja az eszembe.)
"Az Arduinótól kifelé a futófény még hagyján, arra van 2-3 működő és pofon egyszerű megoldás (MAX7219/7221 például, vagy 74HC595), de a motor már nem ennyire egyszerű. Alapból tudni kellene, hogy a sebességszabályozást hogy oldották meg."
Nos, itt van szerintem a leghatalmasabb félreértés, méghozzá több téren. Az én logikám szerint a távirányító adja a jelet, a vevőn keresztül eljut "az agy"-ba, ami kiadja a motornak a vezérlőjelet, és ha ez teljesül, akkor a LED-en jelzi a motor sebességfokozat állapotát. Szerinted párhuzamos megoldás van, az Arduino a fenti IC-ken át kiadja a jelet a LED-eknek, egyben a motorvezérlőnek is a saját IC-in keresztül - de ha pl. a motor nem reagál, akkor a LED hamis értéket fog mutatni?
A másik eltérés a sebességszabályozás kérdése. Jelenleg digitálisan működik, a távirányító lenyomásával a motor egy fokozattal feljebb, vagy lejjebb vált. És kész, nem léptet tovább, hiába van tartósan nyomva a távirányító. Tehát nem úgy működik, mint a TVnél, hogy folyamatosan lépteti a csatornákat vagy növeli-csökkenti a hangerőt, ha lenyomva tartjuk. Fel kell engedni, és csak újabb nyomásra reagál a motor. Feltételezem, van egy tiltó/emlékező logika benne.
A harmadik eltérés pedig az, hogy ez szerintem lényegtelen. A legelső válaszodnál eljutottunk odáig, hogy a kütyü valamilyen spéci megoldást tartalmaz, amit csak nagyon profik és csak nagyon drága eszközökkel - minimálisan oszcilloszkópra és más komoly műszerekre tippelek - tudnák kimérni. Szerintem nincs értelme ezzel foglalkozni, mert nem tudjuk módosítani a kütyüt a LED sorral. A sémát tudjuk, és azt is, hogy mi legyen az új séma, és akkor már azt kell megtervezni, hogy az adott Arduino-ból melyik kütyü szerepeljen, milyen kütyükkel együtt és akkor az elektronika lecserélhető.
Itt kanyarodok vissza a katalógus vagy kiegészítők kérdéséhez:
"Kell még: megfelelő infravörös vevő, ahhoz valószínűeg illesztő, a motorhoz megfelelő teljesítmény elektronika, ahhoz illesztő, a ledes fényfűzérhez a szükséges elemek (ez a legegyszerűbb), "
Annak, aki tudja a "szükséges elemek" nevét, típusát. ;)
Az IR vevő-adó-illesztő, stb. nyilván más gyártók termékei, de nyilván nem mindegyik IR-es kütyü alkalmas/ajánlott Arduino-hoz, vagy tévedek?
Én nem "Arduino katalógus"-ra gondoltam, hanem arra, hogy legyen egy lista, hogy pl. az "Arduino kütyefüle" az ultrahang jelek vételére és ezek füttyjelekre konvertálására alkalmas, ajánlott hozzá... (és itt jön egy példa lista, hogy milyen elemek, alkatrészek, vagy általános leírás, hogy pl. "olyan ultrahang vevő, ahol a bemenő ellenállással egy 328 NF-os kondenzátor van párhuzamosan kötve", vagy "a füttyjeleket csak 4 Ohm-os belső ellenállású hangszóróval lehet hallani"
"2-3 vagy hány éve írtam már listát arról, hogy abszolút kezdőként mit érdemes venni (film is van fent több a témában, bár most már másképp csinálnám meg)."
Cimek, linkek, elérhetőségek publikusak, megadod?
"Ha valami nem megy, akkor a fundamentumok ismerete nélkül önállóan rettentő nehéz lesz megoldást találni."
Ezért én nagyon örülnék minden információnak, pl. a fórum leírásába beírni pár alapvető könyv vagy video címét, linkjét és akkor lenne egy alap, aminek alapján lenne közös nevező. Esetleg "a Béla" által bezárt műhelyhez hasonló helyek elérhetőségei?
Remélem érthető, hogy én csak kezdő vagyok ezen a téren, aki szeretne ebben a témában elmélyedni, és ehhez információra van szükség, nem lerugdosásra, hogy "ha nem ezzel a kezedben születtél, akkor inlkább..."
Nincs ez a dolog túlmisztifikálva? Szerintem arduino nélkül egy LM3914-es panellel megoldható (2-3 ezer forint készre szerelve), rákötni a motorra és kész. Feltéve ha DC motor hajtja. Gondolom, nem kell ultra precíz kijelzés.
A LED kijelzés teljesen jó kezdő projekt, ám egy működő autó, vagy mittudoménmi (de jó nagy lehet, ha egy UNO csak úgy elférne bele...) teljes újraépítése az nagyon bátor vállalás.
"A kudarc nem kérdéses, csak az, mennyi időt öl bele az ember"
Szerintem kezdő projektnek is legyűrhető kudarc nèlkül, ha a távirányító jelèt le tudja venni, ès nem akarja telibe újráaèpíteni az egèsz vezèrlèst... A ledes kijelzès nem egy nagy prukció. Ez egy jó kezdő projekt, ha megelègszik az alap ötlettel hogy ledsortal akarja figyelni a fordulatot, vagy nyomatèkot.
Ha az infra semmi mást nem csinál, mint a motor fordulatszámát szabályozza, akkor kétlem, hogy olyan infra forgalom lenne, amivel egy akár Arduino ne tudna megbirkózni. Azt se hiszem, hogy valami egzotikus infra vevő, vagy protokoll lenne benne, mert mi indokolná azt? Persze előfordulhat, de az legalább az elején kiderül és lehet más feladat után nézni.
Az biztos, hogy a teljes akármi nulláról való újraépítésébe bele se fognék, pláne ha az elektronikai alapok is hiányoznak.
A kudarc nem kérdéses, csak az, mennyi időt öl bele az ember.
Aztán megy a hirdető oldalakra, hogy projekt meghiúsulása miatt eladó egy rakás szutyok...