Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
A körtefa legtöbbet termő ága áthajolt a szomszédba. Akkor (1950) mindenki tudta, hogy kié a gyümölcs. Mivel a szomszéddal nem voltunk puszipajtások, nagyanyám diplomatikusan oldotta meg a kérdést. Az alsókert felőli kiskapun közelített rá a körtefára, és kötényébe szedte a lehullott hatalmas körtéket (megettük vagy ment a moslékba).
Ha Jóska bácsi (a szomszéd) véletlenül éppen arra járt, akkor foghegyről odaköszönt:
- Jó reggelt!
- Aggyonisten! - felet nagyanyám. És két-három körtét (a legszebbjéből) odanyújtott a szomszédnak. Aki megköszönte.
És az élet ment tovább:-)))
Én minden nyáron megkérem a szomszédot, hogy takarítsa le a cseresznyefám átnyúló ágát. De csontig ám! Ne maradjon múmia! És tréfásan megfenyegetem:
Lombhullató gyümölcsfát milyen távolra kell ültetni a szomszéd kerítésétől? Mi 1 méterre is megközelítjük a kerítést faültetéskor, de a szomszédok egy része is. Némelyik gyümölcsfájuk ágai átlógnak hozzánk (füge, körte), de ezt egyáltalán nem bánjuk... Az átlógó gyümölcs persze a mienk.
A falevelek birtokháboritást követnek el. Mivel a te fáidról vannak, ezért gondoskodnod kell arról, ez a jövőben ne történjen meg. Le is szedheted őket lombhullás előtt :)
De komolyra forditva, velem megtörtént a következő eset: egy utcában két, egymás meletti háznál is csináltunk kertet. Az egyikbe nyirfát is ültettünk, kb. 3-4 méterre a keritéstől, ami betonfal. Mindkét kertbe kisebb-nagyobb rendszerességgel visszajárunk fenntartani. Egyik ősszel nekem rontott (szinte szó szerint) a háziasszony, "hogyan ültethetett a szomszédba lombhullató fát???" Most hozzájuk potyog a levele! A kertbe! .... Azt mondtam neki, a szomszéd saját pénzén vásárolt telkén azt ültet, amit szeretne, megint a saját pénzén... Már leperegnem rólam az ilyenek, lényeg, hogy fizetnek. Ha jól fizetnek, nem érdekel, mit mondanak :)
Én magyar törvényeket néztem, abból "idéztem"... A szlovákot nem ismerem. Amióta láttam, hogy a helyi kertész ÚR, aki egyetemen tanit kert- és tájépitészetet, 40cm-re ültetteti a leylandi ciprust a telek határtól, nos onnan én már feleslegesnek éreztem, hogy bajlódjak bármilyen előirásokkal...
A szomszédaimat én is leszarom, örüljenek, hogy nem kell beszállniuk anyagilag a jó levegőbe, amit én fáim csinálnak!
Akkor is nehéz elképzelni, hogy emiatt bírságot szabjanak ki vagy pereskedjenek. Megkockáztatnám, hogy nem csinálok semmit, a szomszéd is valószínűleg csak próbálkozik. Elég valószínűtlen, hogy perre vinné a dolgot. Nézte volna meg jobban, hová költözik, inkább neki kellene alkalmazkodni.
Ágnes simán lehet annyira önző, hogy nem nyúl a fákhoz, ha igen, az már kóros megfelelési kényszer szerintem.
3 m az nagyon alacsony egy gyümölcsfának is. Egy 3 méteres nyírfa meg egyenesen röhejes, annál jobb kivágni és ültetni a helyére egy bokrot.
Még az is lehet, hogy Szlovákiában más a törvény, nem? Nem ismerem a paragrafusokat, de rémlik valami olyasmi is, hogy gyümölcsfák kivételével minden fa kivágásához engedély kell. Az már más kérdés, hogy ezt nem veszi senki se komolyan.
Sajna a törvény az áthulló lombot se tolerálja. Kis telken ez annyit jelent, hogy semmilyen lombhullatót nem lehetne ültetni. Kellene már változtatni végre a törvényeken, hogy támogatva legyen a fásitás, zöldités, árnyékképzés, hiszen most már a vizcsapból is a klimakatasztrófa folyik.
Szerintem le kellene betonoznia az udvart, akkor könnyebb lenne takarítani.
Fontos a jószomszédi viszony, de ez az óhaj már túl van azon a határon, ameddig érdemes alkalmazkodni. Az már más lenne, ha mondjuk a háza tetejét vagy az ereszt veszélyeztetné egy esetleg rádőlő fa vagy lehulló vastag ág, de az áthulló lomb... Ezt le kell sz@•rni.
majd hozzászokik. A mi egyik szomszédunk is néha pampog az átszállingózó mérgező diófalevél miatt, de én erre a fülem botját se mozgatom. Sose legyen nagyobb baja. Ha netán nem szeret, az baj, mindenkinek nem lehet megfelelni.
Szerintem most, a nyugalmi állapotban a legjobb ezt megtenni. A gyümölcsfánál hasznos is lehet, magasról sokszor nem is lehet leszedni a gyümölcsöt (bár nem tudom, milyenekről van szó).
A nyirfát nem kommentálom, a szomszédnak meg ÜZENEM, HOGY KAPJA BE!!!!
Van egy saccra 7-10m magas nyírfánk, és pár 4-5m-es gyümölcsfánk egy sávban. Az újépítésű szomszéd szólt hogy ki kellene vágni őket, mert hozzájuk is átviszi a hulló leveleket a szél. Tény, hogy közel vannak a kerítéshez, másfél méterre, jogilag igaza van. Kivágni nem szeretném, felajánlottam hogy visszavágnám/vágatnám őket hogy ne legyen ezzel gond.
3m-esre tervezett katonásra egyennyírt tiszafasövényt nevel, az majd megfogja a leveleket... eddig a magasságig vissza lehet vágni fákat? (a nyírt nyilván nem, azt felére és féloldalasra vágatnám).
Érdekes, dédpapa foglalkozása úgy van rajta, hogy "nemes és földbirtokos" :) Mi is viselhetnénk a cimet, de nem akarunk bohóckodni. Utca elején lakik rokonom, ő a csengőn is feltüntette nemesi cimét, neje pedig bárónő :)
Nálunk a legrégebbi fénykép - amiről én tudok - 1935-ből származik, hátlapjára szerencsére ráirták annak idején.
1896-ban született dénagyanyám és 1921-ben született nagyanyám vannak rajta, amint ülnek az udvaron, ami tyúkudvar lehetett akkor, mert elég kopárnak látszik. A mai napig ebben a házban lakunk, ami most hasonló "kameraállásból" igy fest:
Népes családunkban nem mindenki fotózik, amikor esemény van (Ünnepek, szülinapok, sütögetés, kirándulás,..). Biztatom az ifjúságot, hogy milyen romantikus egy régi fotó felbukkanása. Pl. az első képen a kutyám és én 1957-ben, a másikon az apai nagyanyám 1958-ban. Ezek még Pentonával készültek, kézi beállítással:-)))
Amúgy is szívesen búvárkodom a régi dolgokban. Háborúk, történelem, felfedezések,...
Pár éve kibogarásztam az őseimet (családfa), és rácsodálkoztam, hogy egyik ősöm 1810-ben született. No az se tegnap volt:-))) A kép alján az anyukám.