Keresés

Részletes keresés

katzpadre Creative Commons License 2007.05.21 0 0 236
Hol lehet kapni ilyen jó kis szemellenzőt?
Előzmény: kheiron (230)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.21 0 0 235
Hanem hogy működik? Ha nincs pénz akkor lopok csalok, lenyúlok, bűnözök, ha meg van akkor jó fiú vagyok? Ez igen! Gratula!
És ki dönti el mekkora fizetés jár? Mennyi elég? Kétszeres, Háromszoros, négyszeres, tízszeres? Miért nem lepődnék meg ha a korrupció az emelések után is megmaradna?!

A becsületesség szerzett tanult tulajdonság. Nem a jövedelemtől függ. Egyáltalán nem.
De ahogy olvaslak ezt hiába írom neked.
Előzmény: kheiron (233)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.21 0 0 234
Azzal meg hogy bagatelizálod a dolgot nem lehet mit kezdeni. Eredendően az volt a gondom, hogy az orvosok nem tesznek semmit a mostani helyzet megváltoztatása ellen. Nem a hálapénzre gondoltam, hanem az egész eü. rendszerre. Hiányoltam a véleményüket, mert ők vannak igazán kulcspozícióban. Rengeteg múlik rajtuk. Múlhatna, ha nem hallgatnának.
Előzmény: nemhívő (231)
kheiron Creative Commons License 2007.05.21 0 0 233
2. Ezzel szemben a dolog úgy működik, hogy aszerint dönt a főorvos arról, hogy ki kit operál, hogy ki és mennyit fizet. Érthető? Mert lehet, hogy az ő szaktudása, tapasztalatára lenne szükség, de ő mivel kapott a zsebbe, ezért valakinek a szemölcsét szedi le éppen és ezért nem ér rá.

Egy műtétes osztályon általában többen dolgoznak, több tapasztalt, és több kezdő. Aztán hogy a tapasztaltak között milyen finom különbségek vannak, kívülről nézve az esetek nagyobb részében elhanyagolható. Ha gond van, úgyis szólnak egymásnak (te Bélám, ránéznél erre a bélre?).

Az rendben lenne ha adnál egy ezrest a rendőrnek, mert kultúráltan ellenőrzött? Jó lenne? Végig gondolod?

Amikor nekem Várpalotán másfél óra leforgása alatt előkerítették a benzinkúton ellopott irattárcámat, bizony kézzelfoghatóan is hálás voltam, plusz a kapitányság alapítványa is kapott egy kis pénzt.

A rendőri korrupcióval kapcsolatban is azt mondod, hogy ne akarják megfizetni a rendőrt és el van intézve a dolog vagy azt mondod, hogy a rendőrök tegyenek rendet maguk között és egy fillért se fogadjanak el.

A rendőröket normálisan meg kell fizetni, és ha akkor is elfogadnák, akkor meg kirúgni + büntetőügy.
De kevés pénzért még húdenagy erkölcsi magaslatot is elvárni irreális, a világ ugyanis nem így működik.
Előzmény: nemhívő (229)
katzpadre Creative Commons License 2007.05.21 0 0 232
Ki sem veszik, ha nincs kialkudva, hanem jól körbejáratnak amíg fel nem fordulsz.
Előzmény: kheiron (228)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.21 0 0 231
A szakmai hibának mi köze a hálapénzhez? És a főorvost ki a fene ellenőrzi érdemben? Ki kéri számon tőle, hogy tavaly november 23-án miért ez és ez a doki volt beosztva? Ne nézz hülyének! Milyen panasz? Az általam leírtak ellen hogyan lehet panaszt emelni?
Ugyan!
Előzmény: kheiron (230)
kheiron Creative Commons License 2007.05.21 0 0 230
1. Az elvárható az lenne, ha egy kórházi osztályon aszerint osztának el, ki kit lát el, operál, stb, hogy a beteg állapota és a szakmailag indokolt beavatkozáshoz szükséges szakmai, tárgyi feltételek a legoptimálisabban legyenek kihasználva.

Igen, ez az esetek túlnyomó részében így is működik - az osztályvezető ugyanis felelős az osztály jó működéséért, és ha sok a panasz meg a szakmai hiba, akkor kirúgják, mint annak idején Molnár exminisztert Szekszádról.
Előzmény: nemhívő (229)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.21 0 0 229
Miért kell mindent szájba rágni?!

1. Az elvárható az lenne, ha egy kórházi osztályon aszerint osztának el, ki kit lát el, operál, stb, hogy a beteg állapota és a szakmailag indokolt beavatkozáshoz szükséges szakmai, tárgyi feltételek a legoptimálisabban legyenek kihasználva.

2. Ezzel szemben a dolog úgy működik, hogy aszerint dönt a főorvos arról, hogy ki kit operál, hogy ki és mennyit fizet. Érthető? Mert lehet, hogy az ő szaktudása, tapasztalatára lenne szükség, de ő mivel kapott a zsebbe, ezért valakinek a szemölcsét szedi le éppen és ezért nem ér rá. (Tudom, túloztam, de csak hogy érthető legyen..) És a többi orvos is részese a bulinak, szépen sorban. Ezt a rendszert az orvosok működtetik. Nem tegnap óta, és nem tegnap előtt óta. Évtizedek óta. És leszarom, hogy miért, mert az nem változtat azon, hogy így van, ahogy.

Ha az első pontban irtak lenne a normális ügymenet, kinek jutna eszébe hálapénzt adni? Senkinek. Akkor kinek is az érdeke hogy ne az első pontban írtak szerint menjenek a dolgok?

Próbáljam én a rendőrt megkenni ha egyszer szájonvág és elküld a fenébe. Érdekes ebben az esetben a rendőr a korrupt és a disznó (teljes joggal mondjuk) ha elfogadja. Az orvosnál meg jöttök ezzel a nyakatekert szerecsenmosdatós szöveggel. Az rendben lenne ha adnál egy ezrest a rendőrnek, mert kultúráltan ellenőrzött? Jó lenne? Végig gondolod?

Most mit nem lehet ezen megérteni?

Azért az, hogy valaki az utólsó reményt az orvosban látja és bármire képes lenne a szerettéért megtenni, fizetni is akár, az morálisan mégiscsak mást, mint a dokik "elváró" magatartása. Miért válogat a beteg a hozzátartozó? Ha nem lehetne válogatni, eszébe sem jutna. Ezért ocsmány ez az egész és visszatetsző az orvosok viselkedése.

A rendőri korrupcióval kapcsolatban is azt mondod, hogy ne akarják megfizetni a rendőrt és el van intézve a dolog vagy azt mondod, hogy a rendőrök tegyenek rendet maguk között és egy fillért se fogadjanak el. A tisztességtelenség eldöntése szempontjából teljesen azonos a dolog. Az okai lehetnek mások, de a magatartás, a mentalitás azonos.

Előzmény: kheiron (227)
kheiron Creative Commons License 2007.05.21 0 0 228
Valóban, az utólag adott hálapénzt a legtöbb orvos "elvárja". De ha valaki nem adott, akkor attól nem fogják visszatenni belé a kivett daganatot. :-)
Előzmény: nemhívő (226)
kheiron Creative Commons License 2007.05.21 0 0 227
Miért akartál eltérni a "rendes ügymenettől"? Miért nem felelt meg bármelyik szakorvos az osztályon? Miért nem felelt meg, hogy az operáljon, akihez épp kerülsz?

Épp te írtad, hogy a közalkalmazott ne válogassan. Akkor te milyen alapon válogatsz a közalkalmazottak között?
Előzmény: nemhívő (225)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.21 0 0 226
Az egész orvostársadalom a hálapénzre rendezkedett be. Ezt rajtad kívül tudja, érzi, tapasztalja mindenki. Elvárják. Nem utólag hálából adja a beteg, hanem mert a történet valamennyi szereplője tisztában van vele, hogy "illik" adni és el is várják. Érzetetik veled, ha érted mire gondolok, bár kezdesz te is olyan lenni mint a topik gazda.
Nem érti, mert nem akarja.
Előzmény: kheiron (222)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.21 0 0 225
Mire nem válaszoltam?
Előzmény: kheiron (221)
te komolyan veszed magad? Creative Commons License 2007.05.21 0 0 224

Ahogy az sem helyénvaló, hogy a beteg különeljárást kérjen.

Előzmény: te komolyan veszed magad? (223)
te komolyan veszed magad? Creative Commons License 2007.05.21 0 0 223

Előre kérni/adni valóban bűncselekmény.

Előzmény: kheiron (222)
kheiron Creative Commons License 2007.05.21 0 0 222
A hálapénz "definíció szerint" utólag adott, ajándék jellegű dolog.

Az előre elkért tarifa nem hálapénz, és amennyiben egy más úton már finanszírozott ellátás rendes kerékvágásában kérik, szerintem büntetendő.
Előzmény: nemhívő (220)
kheiron Creative Commons License 2007.05.21 0 0 221
Értem én, mint mondasz, csak visszadobtam a labdát, de arra meg már nincs válaszod, ha jól látom.
Előzmény: nemhívő (218)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.21 0 0 220
Teljesen egyetértek veled!
Ha veszed a fáradságot és elolvasod az előzményeket láthatod, hogy én is egyetértek, méltánytalanul alacsonyak a fizetések. És azért, mert a mindenkori kedves hatalom bekalkulálta a hálapénzt az orvosok jövedelmébe. Gondolom ebben egyetértünk.

De attól a hálapénz még tisztességtelen dolog! Ezen a fentiek nem változtatnak. A topiknyitó kekeckedett is velem először, hogy a betegek a felelősök az egészért miért adnak, stb. Van két fél. Orvos és beteg. Melyik van rászorulva a másikra, melyik a kiszolgálatatott? Melyik él vissza a bizalommal? Pusztán erre reagáltam, amikor az orvosokat nevesítem a jelenben elsőszámú felelősnek. Semmit sem tesznek ellene. Így nehéz lesz az állapotokon változtatni. Ma már egy orvos nincs kényszerhelyzetben mint az átkosban. Van piac, van magánrendelés, vannak magán klinikák, van EU, azaz szabad külföldi munkavállalás. Ez is a boldogulás egy-egy lehetősége, ami sokkal tisztességesebb mint a hálapénz.
De nem akarom újra leírni az eddigieket. Ha érdekel elolvasod, megtisztelsz vele.
Előzmény: zsuzsa (216)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.21 0 0 219
Más tisztességtelensége mennyire menti a miénket? Semennyire. Ha más lop nekünk is szabad? Milyen gondolkodás ez?!
Előzmény: twist (215)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.21 0 0 218
Úgy látom eldöntötted, hogy nem akarod megérteni mit mondok. Ez most tudatos nálad? Így nehéz.
Előzmény: kheiron (214)
cordon bleu Creative Commons License 2007.05.20 0 0 217
orbánmisi idején százezreket kaptak kézhez a nemzeti sámánok
zsuzsa Creative Commons License 2007.05.20 0 0 216

nemhivő,  az etika tankönyvekben le van irva, hogy magasabb morálra olyan embertől képes, aki nem nélkülözik.
Pl  egy rendszeresen éhes embertől elég nehéz erkölcsi alapon elvárni, hogy ne szedjen el mások svédasztaláról pár szendvicset.

Már tiz éve nem az egészségügyben dolgozom, de  friss diplomásként , a férjem meg szakvizsgára készülve  leginkább azzal szembesültünk, hogy a hó vége minőségi éhezést jelentett.... ilyenkor marha jól jött, ha az ő betege vagy az én betegem  hálapénzt adott.  Ez fényévekre volt azoktól az összegektől, amit főnökünk K.professzor úr a betegeitől elvárt , de ebből vettem kaját hó végén.

Azóta a férjem külföldre távozott, ahol nem hálapénztől függ az életszinvonala én meg otthagytam az egészségügyet.

Akik maradtak, azok szerintem még nehezebb helyzetben vannak mint előtte. Most továbbképzésre járok és elmondták a kollégák, hogy ettől az évtől NEM jár nekik adójóváirás a véres veritékkel összespórolt továbbképzési dijakból. Tehát a havi százvalahány brutto fizetésükből fizetik ki a kötelező továbbképzések 40-120 ezer ft-os diját. Szerinted hogy spórolják össze ? Nyilván paraszolvenciából meg privát betegekből. Ha nem megy el továbbképzésre, nem hosszabbitják meg a szakmai regisztrációját. Kényszerhelyzetben vannak.

Előzmény: nemhívő (212)
twist Creative Commons License 2007.05.20 0 0 215

//A hálapénzt meg nem menti a valóban méltánytalanul alacsony fizetés. Egyszerűen tisztességtelen//

Tisztességtelen?

Szerintem meg nem annyira, mint a honatyák VIp eü. ellátása a mi adónkból, vagy VIP kségtérítése szintén a mi adónkból!

Pedig a honatyák fizetése nem is olyan kevés, hogy rászorulnának erre!

Ráűadásul orvosnak meg köll dolgozni a hálapénzért is, honatya meg nem dolgozik meg, nemhogy a VIP ellátásokért, hanem a fizujáért sem.

Előzmény: nemhívő (202)
kheiron Creative Commons License 2007.05.20 0 0 214
Garanciát. Ezek szerint minden orvos egyforma tudással rendelkezik. Szerinted.

Szerintem nem. De milyen alapon akartad, hogy pont az osztályvezető operálja meg az akárkidet? Miért nem felelt meg a többi orvos? Miért akartad felborítani a hivatalos menetrendet (a kezdő operálja az egyszerűbb esetet, a tapasztalt a bonyolultabbat)?

akkor megkapja valaki oszt jónapot.

És mi ezzel a baj? A rendőrségen is, ha betörnek hozzád, az kapja meg az ügyet, aki épp következik - nem lehetett, és ma sem lehet kérni, hogy személyesen Doszpot Péter nyomozzon az eltűnt macskád után.

A világon mindenhol jobb fizetést kapnak a bírák mint az orvosok. Erről ennyit.

Tévedsz.

USA: bírók fizetése évi kb. 160000 dollár.
USA: radiológusok fizetése évi kb. 200000 dollár.

Nagy-Britannia: az orvosok többet keresnek, mint a jogászok. Mindkettőre link itt.
te komolyan veszed magad? Creative Commons License 2007.05.20 0 0 213

Te milyen alapon ítéled meg egy orvos szaktudását?

"Azt mondta a Mari néni"?

nemhívő Creative Commons License 2007.05.20 0 0 212

Garanciát. Ezek szerint minden orvos egyforma tudással rendelkezik. Szerinted.

Ha nem olvasod el figyelmesen nem érted meg. Azért nem felel meg a rend, mert a rend az, hogy ha fizetsz, akkor a legnagyobb képzettséggel és tapasztalattal rendelkező foglalkozik a hozzátartozóddal, ha meg nem, akkor megkapja valaki oszt jónapot. Hanem így lenne kinek jutna eszébe hálapénzt adni? Ha most kitalálod te is, hogy a hálapénzt a dokik nem várják el, hanem a csúnya betegek erőszakolják rá akkor magadat minősíted. És bizony a pénzért cserébe az általad hivatkozott, de nem létező rendet felrúgva igenis valaki(k) hátrányára valakit előnybe részesít. Ez bizony így műkszik. Mert miért is kapja? És miért is fogadja el? Hogy hangosabban köszönjön a viziten vagy mert olyan szép snájdig ember? Ugyan!

És még 800 ezer közalkalmazottnak a fizetését is úgy általában alacsonyan tartja az állam. Ez marhára nem érv.

Mondj még egy olyan kiemelten megfizetett  szakmát, mint a bíróké. A világon mindenhol jobb fizetést kapnak a bírák mint az orvosok. Erről ennyit. És ennek is meg van az oka, de ez most nem tartozik ide.

Az utolsó mondatod úgy hülyeség ahogy van.

Előzmény: kheiron (211)
kheiron Creative Commons License 2007.05.20 0 0 211
Mit nem lehet azon megérteni, hogy egy állami intézményben egy közalkalmazott ne tegyen különbséget beteg és beteg, illetve ügyfél és ügyfél között azon az alapon kap-e zsebpénzt vagy sem?

Mit nem lehet megérteni azon, hogy az orvosi szakvizsga garanciát jelent számodra a megfelelő szintű ellátásra? Miért nem felelt meg számotokra az osztályon dolgozó bármelyik szakorvos, akihez épp kerültetek volna? Milyen alapon próbáltátok meg felborítani a normális kerékvágást azzal, hogy ragaszkodtok pont egy orvoshoz?

A tudásnak ára van. És azt ki a faxom fizette ki? A doki vagy a tandíjmentes nagy büdös költségvetés az én adómból?

A költségvetés maximum meghitelezte az orvosnak a tandíját, mert az alacsonyan tartott fizetésekkel simán visszaszedi ezt a pénzt.

A bírók ugye az állam alkalmazottai, mint ahogy a legtöbb orvos is az. Elvégezték az egyetemet, és doktori fokozatuk van. A megszerzendő tudás, és aztán a felelősség is párhuzamba állítható.

Egy kezdő bíró fizetése ma bruttó 304400 forint, amikor én végeztem, akkor kb. bruttó 180 ezer forint volt. Akkoriban az én fizetésem volt bruttó 72000.

Ma kb. bruttó 180 ezer lenne a fizetésem, ha főállású közalkalmazott lennék.

Szóval az állam mondjuk havonta legalább 100000 forintot spórol meg azon, hogy nem adja meg azt a fizetést, amit egyébként más, hasonló képzettségű alkalmazottainak megad.

Én 1999. óta dolgozom, a végzésem óta eltelt 7 és fél év, azaz (7x12)+6=90 hónap.
Ez alatt az állam spórolt rajtam alaphangon számolva 9 millió forintot, és ez minden hónappal csak tovább nő.

Ki is fizeti-fizette az én taníttatásomat, kedves nemhívő? Én magam. Neked egy filléredbe nem került.
Előzmény: nemhívő (210)
nemhívő Creative Commons License 2007.05.20 0 0 210
Te is gyenge képességű vagy?
Mit nem lehet azon megérteni, hogy egy állami intézményben egy közalkalmazott ne tegyen különbséget beteg és beteg, illetve ügyfél és ügyfél között azon az alapon kap-e zsebpénzt vagy sem? Ez azért nem bonyolult kérdés. Vagy hol szocializálódtál egy banánköztársaságban hogy ez neked rendben van? És ami a legszörnyűbb, hogy nem egyedi dologról van szó, hanem egy intézményesült sarcról ami kész helyzet elé állít. Mert nem aszerint osztják el az orvosokat, a műtéteket, hogy a nehezebb, bonyolultabbat a tapasztaltabb, nagyobb tudással rendelkező végzik, hanem aszerint ki fizet és mennyit.
A tudásnak ára van. És azt ki a faxom fizette ki? A doki vagy a tandíjmentes nagy büdös költségvetés az én adómból? Nem magánklinikára mentem, hanem egy közkórházba, ahol kutya kötelessége lenne mindenkinek zsebpénz nélkül a tőle telhető legjobbat nyújtania. Ha nem menjen a francba, építsen magának pár milliárdért egy kórházat és annyit kér az ellátásért amennyit akar!
Ezen mit nem lehet érteni? Teljesen magától értetődő dolgok ezek. Mi okoz nehézséget hogy ennek ellenére hülyeségeket kérdezel és jelentesz ki?
Előzmény: kheiron (209)
kheiron Creative Commons License 2007.05.19 0 0 209

Tehát ha a legfelkészültebb orvost akartad, aki mondjuk egy utolsó görény emberileg, fizetned kellett.

A tudásnak ára van. Ha nem tetszik, menj máshova.

Ha sztárügyvédet akarsz, ő sem fog 5000-ért tanácsot adni neked.

Előzmény: nemhívő (204)
kheiron Creative Commons License 2007.05.19 0 0 208

Ja es konnyu mindig az hippokrateszi eskure hivatkozni. Ezt teszi a kormany is folyamatosan.

A kormány nem is, de a kormánypropagandisták igen.

Amúgy tessék megnézni egy tetszőleges orvosi esküt, akár a hippokratészit, akár a maiakat - nincs bennük, hogy megfelelő fizetés nélkül is kötelesek lennénk gyógyítani. :-)

Az orvosi elsősegély persze kivétel, ott szerintem etikátlanság pénzt kérni.

Előzmény: ad5lib (199)
freesleep Creative Commons License 2007.05.19 0 0 207
állami szférában senki nem keres kezdőként többet.
phd-val (8éve egyetem össz) kezdő egyetemi oktató fizetése is 100 nettó körül van
Előzmény: te elhiszed amit írsz? (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!