Keresés

Részletes keresés

Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.12.19 0 0 181
Nem vitatom: félni jogod van. De bűnözőnek nevezni/tartani valakit csak azért, mert férfi, és ráadásul még éjjel többedmagával szembejön az utcán, na és első és századik blikkre még cigánynak is látszik - sértő.
Előzmény: Gép-ész (178)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.19 0 0 180
A rasszizmus az egyik legaljasabb emberi vonás, ahol megjelenik, ott nem lehet emberi életet élnie senkinek, nemcsak a hátrányosan megkülöböztetetteknek.

De a rasszizmus nem azonos az előítélettel, az előítélet megalapozott, vagy megalapozottnak vélt dolog, a rasszizmus pedig nem az.

Az előítélet egyes emberekkel kapcsolatban meg tud változni, meg tud semmisülni, az előítélet feloldható az egyén szintjén.

Példának mondom a következő mondatot: "Útálok egy népcsoportot, de van közöttük néhány barátom is."

A rasszizmus teljesen más, más az alapja és más a megnyilvánulása is.
Előzmény: Libera nos, Domine! (171)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.12.19 0 0 179
"Az ártatlanság és bűnösség kérdésben egyedül a bíróság illetékes civilizációnkban. Ez ugyanis tisztán jogi kérdés. Tessék jogi úton bizonyítani a megfelelő testület előtt! Amíg érvényes bírósági ítélet van ellenük addig bűnösök, amint érvényes felmentő ítélet lesz, abban a pillanatban újra ártatlanná válnak."

Nanananana!
Helyesebb úgy mondani: a JOGERŐS bírósági ítéletig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.
Előzmény: urál (119)
Gép-ész Creative Commons License 2006.12.19 0 0 178

Épp ezért nem is félek különösebben egy nőtől, vagy akár többtől, ha késő éjjel szembe jön a kihalt utcán. Egyszerű ez. Ha viszont egy csapat cigány jönne szembe, kicsit a torkomban dobogna a szívem. És nehogy azt mondd már, hogy neked nem.

Az meg, hogy szegény, vagy gazdag, főkönyvelő, vagy zsebtolvaj, nincs ráírva az emberre, úgyhogy alkalmatlan ilyen megállapításokra.

Én nem tételezem fel a cigányokról, hogy bűnözők, nagyon jól tudom, hogy ez nem igaz, nyilván köztük is sokkal többen vannak, akik nem azok. Csak aragorn kollega feltett egy kérdést és válaszoltam. És továbbra sem gondolom, hogy a statisztikai adatokból levont következtetés előítélet lenne.

Előzmény: Libera nos, Domine! (175)
b.viridis Creative Commons License 2006.12.19 0 0 177
Legyen 8 millió fehér, annak 10%- a büntetett előéletű.
A cigányok száma legyen 2 millió, 20%- os a büntetett előéletűek aránya.
Tehát rád les potenciális elkövetőként 800 000 fehér és 400 000 cigány.
Minek a nagyobb a valószínűsége, hogy fehér, vagy cigány elkövető botlodjon beléd?
Előzmény: Gép-ész (170)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.12.19 0 0 176
A bíró éppen azért feltételezi róla, hogy megteheti vele ezt az aljasságot (azaz hogy szerény érdekérvényesítő képességű), mert úgy látja, hogy cigány. Ez a rasszizmus.
Előzmény: Törölt nick (173)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.12.19 0 0 175
Ez marhaság. A férfiak kb. tízszer annyi bűncselekményt követnek el, mint a nők, a szegények százezerszer annyi krumplit lopnak, mint a gazdagok, a főkönyvelők több milliárdszor többet sikkasztanak, mint a zsebtolvajok - folytassam?

Az egyes emberrel szemben méltánytalan, ha feltételezed róla, hogy bűnöző. Vagy ha ilyesmit éreztetsz vele.
Aragorn Creative Commons License 2006.12.19 0 0 174

Értsd meg: itt a statisztika releváns, mert gyártmányon belül az autók ugyanolyan paraméterekkel rendelkeznek. Sorozatgyártás, futószalag... érted, ugye?

Az embernek viszont szabad akarata, személyisége van! Mi, magyarok sem vagyunk egyformák, köztünk is vannak tisztességesek és bűnözők, lusták és szorgalmasak, szegények és gazdagok, stb.

Nekem pl. qrva szar érzés volt, amikor a 80-as években tolmácsként voltam Bécsben, és akárhol meghallották, hogy a társammal magyarul beszélünk, úgy néztek ránk, mintha attól félnének, hogy ellopom a poharat az étteremből. Meg amikor elővettem egy csokit, és azonnal rámszóltak, hogy a papírt dobjam a szemetesbe... pedig még ki sem bontottam...

Igenis felháborított az előítélet, még akkor is, ha a bécsieknek rossz tapasztalataik voltak a magyar bevásárlóturistákkal!

Előzmény: evil1023 (167)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.19 0 0 173
A szerény érdekérvényesítésű vádlottal, aki történetesen roma.

Nem azért mert roma, hanem azért mert az érdekérvényesítése nulla.

Nagy ám a különbség !!!!!
Előzmény: Libera nos, Domine! (169)
Gép-ész Creative Commons License 2006.12.19 0 0 172
És amíg ez nem változik (y nem csökken jelentősen), addig ezek az előítéletek nem fognak megszűnni, pontosan azért, mert van alapjuk. Ez sajnos egy kellemetlen helyzet, mert y magas voltának az egyik oka éppen az előítélet a cigányokkal szemben, mert ez rengeteg hátrányt okoz nekik.
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.12.19 0 0 171
"Ha a jogvédő a megvédetteket származása, bőre színe, faja, politikai meggyőződése, vallása....stb. alapján szelektálja, akkor az rasszista jogvédő."

A jogvédő nem embereket véd, hanem jogot. A jognak pedig nincs "bőre színe".
Előzmény: Törölt nick (107)
Gép-ész Creative Commons License 2006.12.19 0 0 170
Annak ehhez semmi köze, hogy a bűnözők száma abszolút értékben mennyi. Ha semmi mást nem tudok róluk, csak annyit, hogy a fehérek x %-a, a cigányok x+y %-a büntetett előéletű, akkor helytálló feltételezés az, hogy a cigány nagyobb eséllyel lopja el a tárcámat, ezen kár lenne vitatkozni.
Előzmény: Aragorn (166)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.12.19 0 0 169
Tudom. Csak azt szeretném mondani, hogy elvileg még az is lehet, hogy a nem jogerősen elítélt romák az elkövetők. Nem erről van szó. Hanem arról, hogy a bíróság gyakorlatilag bizonyítékok nélkül hirdetett ítéletet, a védelem bizonyítékait például figyelembe sem vette, a vád bizonyítéka pedig a sértettek kétes szavahihetőségű tanúvallomása volt. Ez egyszerűen vérlázító. És abbéli szerény véleményemnek adtam hangot, hogy ilyet senki mással szemben nem merne megtenni a bíróság, csakis a csekély érdekérvényesítési képességekkel rendelkező romákkal szemben.
Előzmény: Gép-ész (164)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.19 0 0 168
Ne kend rám mások sarát.

Igazad van, összemostalak mással.
Sorry.
Előzmény: Libera nos, Domine! (165)
evil1023 Creative Commons License 2006.12.19 0 0 167
De nem ismerem a műszaki paramétereket! Egyetlen dolgot tudok csak, hogy 1000-ből 3-4 Corolla romlik el, és ugyanez a szám a zaporozsecnél, mondjuk 100.
Ha pusztán ezen számok alapján a zaporozsecre tippelek, akkor ez is előítélet.
De szerintem sem az.
Előzmény: Aragorn (158)
Aragorn Creative Commons License 2006.12.19 0 0 166

Vigyázz, a statisztika itt könnyen becsap! A cigányok 60%-a is jóval kisebb szám abszolút értékben, mint a fehérbőrűek 10%-a. Tehát ha statisztikai adatból akarsz konkrét helyzetre és személyekre valószínűséget számítani, igen változatos eredményekre juthatsz.

Másrészt viszont: igen! Ez az előítélet! Mert semmivel nem tudod egzaktul alátámasztani, hogy a két ifjú közül az egyik nagyobb valószínűséggel tolvaj. Külső alapján, kétes információkra és - egyedi helyzetekre nem releváns - statisztikára támaszkodsz.

Előzmény: Gép-ész (160)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.12.19 0 0 165
Idehallgass. Én a megfelelő helyen azt is elmondtam, hogy azok a rendőrök, akik - feladatuk teljesítése közben - már ártalmatlanná tett - mert megbilincselt, vagy földön fekvő - embereket bántalmaztak, azok hivatali bűncselekményt - nem túlkapást - követtek el, konkrétan a "bántalmazás hivatalos eljárásban" bűntettét. Ne kend rám mások sarát.
Előzmény: Törölt nick (102)
Gép-ész Creative Commons License 2006.12.19 0 0 164
Szerintem csak ő is hiányolta a történetből azt, hogy mégis, hogy a fenébe jutott el hozzájuk a rendőrség, ha semmi közük az ügyhöz. Azóta persze kiderült, hogy gyakorlatilag az utcán botlottak beléjük és csak az alapján gyanúsították őket, hogy hasonlítottak a sértett leírására.
Előzmény: Libera nos, Domine! (163)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.12.19 0 0 163
"Valamilyen kapcsolatban csak voltak az áldozattal, hiszen ha az egyikük otthon aludt, a másikuk meg 300 km-re volt, akkor nyilván később kerültek valamiért az ügybe."

Szóval azért rablók, mert - szerinted, ill. valószínűleg - "valamilyen kapcsolatban voltak az áldozattal".
Előzmény: Ha (71)
Gép-ész Creative Commons License 2006.12.19 0 0 162
Egyébként az autóval kapcsolatban igazad van, a 20 évest az újhoz hasonlítani valóban nem jó példa, csak az én agyamban már a Toyota vs VW volt :)
Előzmény: Gép-ész (160)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2006.12.19 0 0 161
"Ez, hogy egy népcsoportnak több joga, és kevesebb kötelessége van, mint a másiknak, tulajdonképpen rasszizmus, de ez miellenünk, magyarok ellen irányul."

Feltéve, ha nem "a magyaroknak" van több joguk, mint "egy népcsoportnak". Mert akkor meg "egy népcsoport" ellen irányul. Amelyik meg állítólag nem magyar. :-P
Előzmény: LUCzI FERencz (35)
Gép-ész Creative Commons License 2006.12.19 0 0 160

Szerintem a statisztikák azt támasztják alá, hogy a cigány nagyobb eséllyel lopja el a tárcámat, mert köztük nagyobb a büntetett előéletűek aránya. Akkor ezexerint az nem előítélet, ha valaki emiatt a cigányra szavaz? De akkor mi az előítélet?

Előzmény: Aragorn (158)
b.viridis Creative Commons License 2006.12.19 0 0 159
Objektív adataid vannak róla, még ha nem is első kézből. Feltehetőleg az ismerőseid sem azért óvnának a zaporozsectől, mert az genetikailag szar. :-)
Ha az almákat sem látod, csak valaki más mondja, hogy az egyik rohadt, akkor is tudsz választani. Mint ahogy azon sem kell sokat töprengeni, hogy egy vadiúj avagy egy 20 éves verdánál nagyobb a meghibásodás valószínűsége.
Előzmény: evil1023 (155)
Aragorn Creative Commons License 2006.12.19 0 0 158

Nem, nem ez.

Ha egy eleve igazolhatóan alacsonyabb műszaki színvonalon készült húszéves autóval szemben egy új, korszerűbb típusnak jósolok nagyobb élettartamot, az logikusan alátámasztható feltételezés.

Nézzük ugyanezt emberekkel!

Ha egy fehérbőrű, jólöltözött fiatalember és egy kevésbé elegáns cigányfiú közül kell megjósolnod, hogy vajon melyiktől várható nagyobb valószínűséggel, hogy ellopja a pénztárcádat, azt meg tudod tenni ugyanolyan hatásfokkal, mint az említett autóspélda esetében?

Érted a különbséget, ugye?

A műszaki paraméterek egyazon gyártmány esetében azonosak.

Embernél erről szó sincs.

Előzmény: Gép-ész (150)
Gép-ész Creative Commons License 2006.12.19 0 0 157
Ja, hát persze, a jogsielkobzás az természetes. Az tényleg abszolút jogos a társadalom védelme szempontjából.
Előzmény: Aragorn (154)
b.viridis Creative Commons License 2006.12.19 0 0 156
Igen, csak volt egy időszak, amikor éppen megfordultak a dolgok és akkor biza igen sokan beszopták az előítéletüket. :-)
Előzmény: Gép-ész (152)
evil1023 Creative Commons License 2006.12.19 0 0 155
Nem, mert a rohadt almáról látom hogy rohadt, a példabeli záporjóskáról meg nem tudok semmit. Nem is ismerem a műszaki felépítését, és nem is volt soha ilyen autóm. Csak mások által tapasztalt információim vannak róla.
Előzmény: b.viridis (149)
Aragorn Creative Commons License 2006.12.19 0 0 154

Plusz elkobzom az autóját és a jogsíját, és nem vezethet többet soha.

Ha mégis megteszi, akkor viszont jöjjön a börtön.

Talán kicsit komolyabban vennék a most még ámokfutó autósok is a törvényeket...

Előzmény: Gép-ész (148)
griff_madár Creative Commons License 2006.12.19 0 0 153
népszabász

mint hírforrás
ha ha ha
Előzmény: Libera nos, Domine! (-)
Gép-ész Creative Commons License 2006.12.19 0 0 152
Az a gond, hogy ez így működik is, még ha az adott esetben fordítva is :)
Előzmény: b.viridis (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!