Már nem is érdekel, hogy mi legyen a romákkal. Csak arra lennék kíváncsi, hogy miként lehetne meggyőzni rasszista előítéletekkel élő honfitársainkat, akikből számosan vannak jobb és baloldalon is, hogy butaságot beszélnek?
Attól hogy ez előző hszednek ellentmondtam, vagy mondjuk inkább így: árnyalni akartam, az nem jelenti azt, hogy ne értenék veled egyet a szadi felelősségéről a nálunk kialakult áldatlan állapotokért. Ami ellen elég tehetetlenek vagyunk, mert a média terrorjukkal szemben idáig nem találtuk meg a hatásos ellenszert. Mert az, hogy tehetetlenül visszagyülölködünk, az nem megoldás. Ami ráadásul az ő malmukra hajtja a vízet. Csak nem tudom miért tartják ezt jónak. Hogy helyből megakadályozzák a normális párbeszéd kialakulását, és a higgadt közös elemzés lehetőségét. Ami kiindulása lehetne a helyzet normalizálásának. De ha nem, nem. Ami kialakul ennek nyomán, az ő felelősségük lesz. Még ha majd ránk is próbálják kenni. Ami kizárólag a maguk megnyugtatására lesz elég. Mert amúgy senkit sem fog érdekelni.
Visszatérve a cigánykérdésre, kimondtad a megoldás egyedüli vezérgondolatát:
Én egyelőre megelégednék avval is, ha lakóhelyük törvényeit sikerülne betartattatni velük, mégha csupán a cigánytelepen kívüli kapcsolatukban is.
Igen, ez az alap. A cigánytelepen kívüli kapcsolataikban a lakóhelyük törvényeit be kell tartaniuk. Pont úgy, mint mindenkinek.
Ejnye mán! Nem ezt vártam tőled. Abban reménykedtem, majd azt mondod: információhiány, családból hozott téveszmék, és a differenciált gondolkodás hiányából fakadó előítéletesség jellemzi e főemlősöket. És még jogvédőik sincsenk, kik felvilágosítanák őket, hogy rasszizmusuk a realitásérzék teljes hiányát mutatja, és ez egy súlyos értelmezési, világlátási problémát tükröz.
Valószínűleg ez megoldás a problémára. Példa is van rá. Zoológusok beszámolói szerint a polgárháború sujtotta afrikai területeken az inség miatt ették a majmokat. E szokás igen érdekes reakciót indukált a majmokban: szegregálták a homo sapienst. Egyszerűen kerülték társaságát. Vagyis rasszisták lettek a főemlősök. Pedig ha te vagy én járnánk arra, biztos nem ennénk meg a majmokat. És mégis! ÍKerülik az embert. Ezt nevezik előitéletes gondolkodásnak. Ilyen hülyék a legközelebbi rokonaink. Ezért valószínű, hogy az általánosítás genetikailag kódolt, nincs mit tenni.
Bár azokon a területeken, ahol nem eszik a majmokat ennek az előitéletes viselkedésnek nyoma sincs.
Ha valaki feltalálna egy csodaszert, amitől minden előítélet és sztereotípiák megszűnnének, akkor mi lenne? Minden szép és jó lenne? A cigányok (egy-két kivételtől eltekintve) egycsapásra hasznos tagjai lennének a társadalomnak? Ez a probléma csak?
Szerintem a rasszizmus tipusainak puszta léte az, mi garancia arra, hogy 100%-ban rasszista a magyar nép. Hisz ha elfogadjuk a "kulturális rassszizmus" fogalmát, akkor mindenki rasszista.:-)
az előítélet megszünésére jó példa Auzstria, ahol már nem nézik ki a magyarokat. Vátozott a trend... és ma már vásárolni is járnak ki honfitársaink, nem csak lopni.
A cigókkal is megtörténne ez a "csoda"... mer az ember gyorsan általánosít pozitív irányban is.
Először tisztázni kellen, miről is beszélünk? Mit értesz Te rasszizmus alatt?
Szerintem nincs igazi, tömeges rasszizmus ma Magyarországon, vannak viszont tömegesen sztereotípiák és előítéletek.
"Sztereotípia: Egy embercsoport bizonyos jellemvonásainak általánosítását sztereotipizálásnak nevezzük. A sztereotipizálás annyit jelent, hogy a csoportba tartozó bármely egyénnek hasonló jellemvonásokat tulajdonítunk attól függetlenül, hogy a valóságban mennyire különböznek a csoport tagjai egymástól."
A sztereotípia nem okvetlenül negatív fogalom. Segít eligazodni olyankor, mikor nem szükséges mélységében megismerni adott helyzetet vagy jelenséget. Például, ha nagyobb csoport életveszélyesen fenyeget amennyiben nem vagyok képes feltámasztani elhalálozott családtagját nem szükséges vizsgálnom, hogy akadnak-e szuperinteligens, lelkiekben cizellált egyedek a sokadalomban.
"Előítélet: elégtelen tapasztalaton alapuló vélekedés, amelyet statisztikai valószínűség alapján alkalmaznak az egyedire."
Fenti definícióban a "statisztikai valószínűség" kifejezésre hívnám fel a figyelmedet.
A rasszizmus egyébként nem homogén fogalom, rasszizmus-típusokról beszélnek, akik értenek hozzá. Megnyilvánulási forma, ideológiai alátámasztottság stb. alapján sorolják megannyi (mitikus, vallásos, tudományos, filozófiai, individuális, nyílt, rejtett, szimbolikus stb.) csoportba.
Értem:-) Ha szándékosan nem meghatározott egy kategória, akkor abba bárkit bele lehet tuszkolni. Mivel az értemezés teljességgel önkényes, akkor te is az vagy ugye?
"Csak azt a kulon erosito IS-t nem tudom mire velni? mert mi mas hianyzik meg ha az szandekuk is? Esetleg valami igen? "
A cigányság helyzete borzasztóan szar és összetett dolog. Élnek előitéltek és félelmek velük szemben, ami gátja a kitörésüknek. Ez komoly akadály. Nekem volt egy középiskolai osztálytársam, aki egy rendes cigány gyerek volt. Olyan papírt kaptunk az iskola után ami lényegében csak WC papírnak tette meg, csak néhányan tudtunk elhelyezkedni a szakmában én is csak úgy hogy kicsi fizetésért mentem el sokat dolgozni, azt idővel jobb lett. De neki ott volt, hogy ő cigány. Nem is sikerült neki.
De az éremnek van egy másik oldala, hogy az előitélteknek van alapjuk, mind a múltban (nem rendszerváltozással kezdődtek a problémák, a kezdet az az idő homályába vész el) mind napjainkban. És bizony itt hiányzik a szándék is. Az ország szegényebb vidékein nincs munka, ezt tudjuk, de ha van az emberben szándék, akkor ki tud törni ebből. Az építőiparban dolgozom. A fizikai munkások nagyrésze Heves, Nógrád, BAZ vagy még távolabbi megyékből jár be dolgozni. Minden nap! Hajnalban felkelnek, be az autóba, hogy 7-re felérjenek, este meg vissza és sokuknak nincs építőpari szakmája. Csupa esztergályosok, karosszérialaktosok, műszerészek, meg hasonló szakmályuk van. Én borzasztóan tisztelem őket ezért, hogy vállaják ezt, mert van SZÁNDÉKuk és erejük.
HA van szándék, akkor lesz más is. Hosszú idő múlva az előitéletek is megkopnak akár 2-3 generáció idő alatt el is tűnének, ha lenne szándék, amit a többségnek kötelessége lenne támogatni. Most is ki lehetne törni, de csak munkával. Munka mindig van. Az építőiparban hiány van a jó szakmunkásokból és a jó segédmunkásokból. A tedd ide-tedd oda emberek nagy része most is cigány (brazíl gépsor), de tisztelet a kivételnek, nem túl lelkesek, hogy finom legyek. Pedig innen el lehetne kezdeni a kitörést, mert ha látják, hogy akar dolgozni és dolgozik is keményen, akkor elcsábítják, hogy jöjjön hozzá doolgozni, persze jobb pénzért. Ha ő maga nem is de a fia már feljebb tud jutni a sm. szintről. Amikor eljön az ideje megkérdi hogy Főnök/Mester itt van fiam. Kitanítatnám, ha jöhetne ide gyakorlatra, meg felvennéd. Erre az lesz a válasz, ha olyan mint te akkor természetesen. Egy jó szakmunkás meg nagyon jól tud keresni és ha híre megy, hogy jól és becsülettel dolgozik, akkor nem is lesz gondja soha és megteheti, hogy gyerekei diplomát szerezzenek és közben az előitéletek is csökkenek, mert az emberek azt fogják látni, hogy nincs alapjuk.
Ez csupán még pizzaelvonás, nem nagy ügy. Házhozszállított pizza és bejárónő nélkül még valahogy el lehet tengődni a segélyeken.
De az sem tünt fel még senkinek, hogy lassan a kórházi személyzet és a tanári kar is csupán rendőri felügyelet mellett képes ellátni feladatát a cigányoknál?